• Etusivu
  • Remontti

Kaikki kerrostalokodit saavat vesimittarit

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.11.2012
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Vuoden 2013 alusta myös vanhoihin kerrostaloasuntoihin on asennettava huoneistokohtaiset vesimittarit – uusissa kerrostaloasunnoissa vesimittarit ovat olleet pakolliset vuoden 2011 alusta. Vesimittareiden piiriin kuuluvat myös liike- ja toimistohuoneistot.

Vesimittareiden asennus on seuraus kiristyvistä korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimuksista. Veden kulutuksen seuranta kuuluu osana rakennusten energiatehokkuutta parantaviin toimenpiteisiin. Lämmitetyn veden osuus ja merkitys kasvaa rakennusten muiden lämpöhäviöiden vähenemisen myötä. Kun veden kulutus laskee, laskee myös lämmitysenergian tarve.

Vedenkulutus saattaa vaihdella huoneistokohtaisesti 70-400 litran välillä. Huoneistokohtainen vesimittari tekee veden käytön laskutuksesta tasapuolisen – maksetaan vain omasta kulutetusta vedestä. Nykyinen tasapuolinen laskutus ei tee oikeutta nuukasti vettä käyttävälle yksinasujalle. Lisäksi vesimittareiden on oltava sellaisia, että vastikkeen tai vuokran maksuperusteeksi voidaan määrätä veden kulutus. Vesimittarit asennetaan kiinteistöjä eikä vesihuoltolaitoksia varten.

Mittareiden asennuksella odotetaan myös asukkaiden kiinnittävän huomiota omaan vedenkulutukseensa. Asiantuntijoiden mukaan pakolliset mittarit vähentävät veden kulutusta noin 25 % tai jopa enemmän. Omakohtainen saattaa myös kiinnittää huomiota omaan veden kulutukseen.

Vesimittarien luenta

Osa vesimittareista on paikalla luettavia ja mekaanisia. Kehittyneimmissä mittareissa on antureita, joilla saadaan luenta keskitettyä ja niitä voidaan liittää muihin kiinteistön automaattisiin järjestelmiin. Laajakaistalla kulutustiedot siirtyvät aina laskutukseen asti. Saatavana on myös laitteita, jotka hälyttävät mikäli vettä kuluu koko ajan. Tällainen laitteen hälytys voi olla merkki vuodosta. Laite saattaa myös hälyttää, mikäli vettä ei kulu ollenkaan.

Luonnollinen asennusaika putkiremontti

Huoneistokohtaisen vesimittarin asennus on kirjattu korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimuksiin. Mikäli teknisesti, toiminnallisesti ja taloudellisesti on mahdollista, mittarit on asennettava linjasaneerauksen yhteydessä.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Taloyhtiön autotallit kellarikerroksessa
Turvallinen autotallin­ovi suojaa sekä käyttäjää että omaisuutta
Vaikka kevät kovin jo vilkuttelee nurkan takana, muistavat varmasti monet meistä vielä kuluneen talven erityisen hyvin. Pakkanen, jää sekä lumi olivat tänä talvena vahvasti läsnä – samoin lumivallit ovien edessä sekä tiukasti kiinni jäätyneet ovet. Nämä ongelmat ovat tuttuja erityisesti ulospäin aukeavien vanhempien puuovien kanssa, joita vesi on mahdollisesti hieman turvottanut alkuperäisestä muodostaan.Ongelmaan löytyy kuitenkin ratkaisu, joka on vaivaton ja lopputuloksena ovat energiatehokkaat ja kevyesti aukeavat autotallinovet.
20098_18390.jpg
Seinä-wc-ratkaisulla uutta ilmettä ja helppoutta siivoukseen
Seinälle asennettavat wc:t ovat maailmalla jo ohittaneet perinteisen lattia- wc:n suosiossa ja niiden myynti myös Suomessa on kasvussa. Suosiolle on olemassa selvät syyt: niillä saa aikaan persoonallisia sisutusratkaisuja ja ne helpottavat kylpyhuoneen puhtaanapitoa. Seinä-wc:n avulla kylpyhuone saa lisää kaivattua väljyyttä, jolloin tilan kokonaissuunnittelu ja kalusteiden sijoittelu on joustavampaa.
20195_57841.jpg
Energiaa säästävä lämmitysratkaisu suurille rakennuksille
Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua isommankin rakennusmassan lämmitykseen.Maalämpölaitteiston asennuksen jälkeen kiinteistö saa riittävästi lämpöä ja käyttövettä sekä taloyhtiö huomattavasti pienemmät lämmityskustannukset.
20146_40093.jpg
Ilmoitusvelvollisuus - totuuksia ja myyntimiesten puheita
Tiedonantovelvollisuus perustuu lakiin ja velvoittaa kaikkia rakentajia ilmoittamaan Verohallinnolle tiedot rakennusurakoista, työntekijöistä, työnantajista ja työsuhteista. Mistä on kyse ja mitkä säädökset koskevat erityyppisiä ja erikokoisia urakoita? Keräsimme tiedonantovelvollisuuden taustat ja yksityiskohdat yhteen.Tiedonantovelvollisuutta on muutettu 1.11.2019 veromenettelylain 15 d §:n 2. momentin muutoksen vuoksi. Muutoksilla on pyritty raportoinnin yksinkertaistamiseen ja turhien tietojen karsimiseen.
20236_82063.jpg
Onko remonttiin pakko suostua?
Yhdeksän huoneiston rivitaloyhtiössämme suunnitellaan ikkunoiden vaihtoa energiaystävällisemmiksi. Yksi osakas ei halua osallistua lainkaan uusimiseen. Voiko hän millä perusteilla jättäytyä remontin ulkopuolelle?
20229_79496.jpg
Markkinoiden matalin lattiakaivo linja­saneeraukseen
Linjasaneerauksen yhteydessä on aika laittaa myös kylpyhuoneen lattiakaivon näkyvä osa kuntoon. Vanhaa kylpyhuonetta remontoidessa asennustilan mataluus voi kuitenkin rajoittaa kaivoratkaisun valintaa. Kotimainen lattiakaivojen valmistaja Vieser on vastannut haasteeseen tuomalla markkinoille extra matalan Vieser One -lattiakaivon, joka sopii yhteen sekä Vieserin perinteisten neliökansien että designkansien kanssa. Varmuuden pitävään vesieristykseen tuo sama kiilarengas kuin niin sanotun perinteisenkin lattiakaivon asennuksessa. Koska kaikki Vieserin kaivot ja kannet ovat keskenään yhteensopivia, esimerkiksi suosittu Vieser Line -linjalattiakaivo sopii matalamman kaivoratkaisun ansiosta yhä useampaan vanhaan kylpyhuoneeseen. Tarvetta pakollisten kompromissien tekemiselle kylpyhuoneremontissa on entistä vähemmän.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton