• Etusivu
  • Remontti

Kestävän kehityksen automatisoitu valaisinohjaus kerrostalon porraskäytävään

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö SofelTech Oy
Julkaistu 30.05.2022Päivitetty 12.10.2023
20225_78407.jpg

Viimeaikaisissa projekteissa on puhuttu paljon valaistus- ja taloautomaatiojärjestelmissä elinkaarimallista ja sen mukaisesta suunnittelusta. Usein projekteja viedään läpi ehkä eniten mediassa tutuiksi tulleita tekniikoita sekä toimittajia hyödyntäen ilman, että taloyhtiössä toteutetaan varsinaista teknistä kehitystä. Toinen usein nähty vaihtoehto on, että pidättäydytään perinteissä: valaisimia ohjataan edelleen käyttäen samoja painonappeja mitä ennenkin.

Hyviä, toimivia ja kustannustehokkaita ratkaisuja on olemassa, eivätkä ne vaadi kilometrien ylimääräisiä kaapelivetoja eivätkä kallista teknologiaa, jota harva asukas taloyhtiössä hallitsee.

Jopa 2020-luvulla elinkaariajattelu voi tarkoittaa kilometrien kaapelivetoja ja massoittain päätelaitteita ja ohjausyksiköitä, joiden hintalappu voi olla tähtitieteellinen omine yhteensopivine valaisimineen. Laadukkaat langattomat tekniikat ja älyratkaisut jätetään pois vaihtoehdoista hinnan vuoksi.
Monessa saneerattavassa kohteessa tulee jossakin komerossa vastaan käsivarren vahvuinen nippu kuparijohtoa, mahdollisesti vielä poikki pätkäistynä. – Siinä meni sitten se kymmenen vuotta aiemmin isolla rahalla taloon asennettu väyläratkaisu. Alkuperäisen, järjestelmään perehtyneen käyttäjän poistuttua, kukaan seuraavista asukkaista ei osaa järjestelmää käyttää, eikä myöskään löydä ohjeistusta sille. Valaistuksen ohjaus on pahimmillaan ohitettu tavallisella keinukytkimellä, ja muu automaatio kytketty suoraa keskukselle omien kytkimien taakse.

Maksaako investointi itseään koskaan takaisin?

Älykkäiden järjestelmien hintataso rajoittaa uuden teknologian käyttöönottoa monissa taloyhtiöissä. Päästäänkö älyjärjestelmien investointikustannuksissa ylläpito- ja päivityskuluineen koskaan järjellisiin takaisinmaksuaikoihin? Osaltaan vaikuttanee myös taloyhtiön asukkaiden ikäjakauma: onko asukkailla älypuhelinta, tai edes halua pelailla valaistuksen kanssa, kun riittää että porraskäytävässä näkee liikkua? Onko järjestelmä kuinka hankala käyttää? Entä jos se ainoa henkilö, joka järjestelmää osaa käyttää muuttaakin pois taloyhtiöstä?

Mistä muodostuu hyvä valaistus?

Jos mennään ongelman peruslähteille, niin mitä hyvään valaistukseen tarvitaan?
Tietysti tarvitaan valot ja toivotaan mahdollisimman pientä sähkölaskua. Sähkölasku pienenee, kun vaihdetaan energiatehokkaammat valonlähteet, ja sammutetaan valot, kun ketään ei liiku tiloissa tai valaistusta kaipaavalla alueella.

Sitten lisätään mukavuustekijöitä: kädet täynnä kannettavaa on hankalaa painaa valokatkaisijaa. Tarvitaan siis tunnistin, joka sytyttää ja sammuttaa valot.

Lisätään vielä yksi turvallisuustekijä: jos tilassa on edes vähän valoa, vaikka ketään ei liikukaan, tuo se turvallisuuden tunnetta. Samoin, ulkopuolelta katsottuna jo osittain valaistu tila tuo tunteen, että siellä on joku, ja se estää kutsumattomien vieraiden halun tulla alueelle. Jos tilassa ei liiku ketään, voidaan valo sammuttaa kokonaan.

Sähkölasku pienenee, kun porraskäytävään vaihdetaan energiatehokkaat valonlähteet ja korvataan vanhat kytkimet liiketunnistimella.
Sähkölasku pienenee, kun porraskäytävään vaihdetaan energiatehokkaat valonlähteet ja korvataan vanhat kytkimet liiketunnistimella.
Ohje

Ohje

SofelTech Oy:n tuotevalikoimasta löytyy ratkaisuja niin, että erillisiä valaistuksenohjaimia yhdistelemällä voidaan saavuttaa samat toiminnot kuin älykkäässä järjestelmässä, mutta kustannuksiltaan vain murto-osalla muihin ohjaustapoihin verrattuna.

Liiketunnistin korvaamaan porraskäytävän vanhat kytkimet

20225_78408.jpg
  • POK-01-liiketunnistin voidaan asentaa suoraan vanhojen painonappikatkaisijoiden tilalle tunnistamaan olemassa olevaa valon tasoa ja liikettä porraskäytävässä ilman johdotusmuutoksia. POK-01 antaa toimintakäskyn TED-07-yksikölle.
  • TED-07 säätää DIM-yksikön kautta valontason korkeimmalle tasolle. Kun liikettä ei ole, TED-07 laskee valontason alemmalle tasolle, ja jos asetetun ajan sisällä liikettä ei edelleenkään havaita, valo voidaan asettaa sammumaan tarvittaessa kokonaan.
  • Porrasvaloautomaatti hoitaa keskuksella on/off -toiminnot.

Nyt kannattaa huomata, että valaistustason lasku 10 prosentin tasolle maksimista tuo jo turvallisuuden tunteen asukkaille, koska tiloissa ei ole täysin pimeää. Samoin se pitää häiriökäyttäytymisen vähempänä, koska valo saa kiinteistön näyttämään asutulta ja valvotulta.

Asennustapaa on kokeiltu menestyksekkäästi julkisissa tiloissa ja muun muassa hotelliolosuhteissa, jossa valon ei tarvitse sammua täysin kuin täyden päivänvalon aikana. Jatkuvaa liikennettä on tämän kaltaisissa tiloissa vain parin, kolmen aikajakson aikana päivässä, ja muulloin liikenne on satunnaista. Miksi siis poltettaisiin valoja täydellä teholla, kun tasoa säätämällä, päivänvalo huomioimalla ja reaaliaikainen liikkuminen tunnistamalla päästään jopa 90 prosentin säästöön energiakustannuksissa valaistuksen osalta?

Kaikki SofelTechin valaistuksenohjaustuotteet ovat ohjelmoitavia, joten valontasoa, syttymis- ja sammumisaikoja sekä tunnistimen herkkyyttä voit säätää omalla OPEKA-M kaukosäätimellä.

Elektroniikan tuotekehitykseen, suunnitteluun, valmistukseen ja alihankintaan keskittynyt yritys Kotkassa

SofelTech Oy tarjoaa tuotekehitys-, suunnittelu-, valmistus- ja alihankintapalveluita sekä projektin osa-alueina että "avaimet käteen" -tuotteina yrityksille. Osaamisaluetta on elektroniikka, fotoniikka, sulautetut järjestelmät, ohjelmoitava elektroniikka, anturiteknologia ja antureihin liittyvä langaton tiedonsiirto.

Omina tuotteina SofelTech valmistaa erilaisia valaistuksen ohjaukseen käytettäviä tunnistimia, erikoiskäyttöön ja teollisuuden tarpeisiin tarkoitettuja liike- ja hämäräkytkimiä sekä kevyttä langatonta kiinteistötekniikkaa kohteisiin, jossa kaapelointi nostaisi kustannuksia liikaa. Kehittämämme tiedonsiirtomenetelmä soveltuu myös teollisuuden anturointitarpeisiin ja erityiskohteiden valvontaan ja tarkkailuun.

20225_78409.jpg
Info

Info

Kysy SofelTech-ratkaisuista lisää myynnistä tai jätä yhteydenottopyyntö alla olevalla lomakkeella

myynti@sofeltech.com
+358 40 1961668

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

SofelTech Oy
Remontti
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202212_80381.jpg
Pitäisikö jouluvaloista luopua? Pelastaako pimeä koti isolta sähkölaskulta?
Kausivalot piristävät pimeimpään vuodenaikaan, mutta sähkönsäästön nimissä moni pohtii nyt niiden tarpeellisuutta. Entäpä sitten kotipihan ulkovalot, pitäisikö sittenkin vaan kompastella hämärässä? Sähkönhinnan noustessa lamppujen sammuttaminen voi tuntua houkuttelevan yksinkertaiselta ja konkreettisesti säästöä tuovalta toimelta, mutta todellisuudessa näin kertyvät säästöt jäävät pieniksi, jos kotona käytetään energiapihejä led-valoja. Kun valaistuksella halutaan säästää energiaa, paras keino onkin päivittää vanhat valot ledeihin. Näin säästöä saadaan aikaan asumismukavuuden ja -turvallisuuden kärsimättä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20204_64445.jpg
Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun
Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.
202010_66924.jpg
Puurunkoisen talon valaistuksen ohjaus langattomasti
Hirsitalon tai CLT-talon sähkövetojen paikat tulee miettiä tarkasti. Erityisesti jos puupinta jää näkyville, niin ylimääräiset sähkövedot esimerkiksi valokatkaisijoille jäävät kaikki näkyviin seinäpintoihin. Valaistuksen ohjaukseen on luotettavia langattomia seinäsäätimiä, jotka säästävät työtä ja ovat materiaalitehokkaita.
20225_78047.jpg
Näin tuot valoa sähköttömälle kesämökille - katso vinkit
Illan pimetessä aurinkokenno- ja paristovalot tuovat tunnelmaa ja turvallisuuden tuntua myös niihin paikkoihin, joissa sähköä ei ole saatavissa. Erilaisilla valaisinratkaisuilla sähkötön kesämökki terasseineen, rantasaunoineen, huvimajoineen ja pihapolkuineen on helppo valaista tilanteen ja tarpeen mukaan.
202112_74262.jpg
Kokouskutsun toimittaminen?
Täyttyykö kahden viikon kokouskutsuaika kun kutsu on lähetetty osakkaille 1.12. ja kokous pidetään 15.12.?Mielestäni on 14 vuorokautta, mutta yhden osakkaan mukaan ei kokouskutsuaika täyty vaan se on tässä vain 13 vuorokautta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton