• Etusivu
  • Osakas

Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.11.2011Päivitetty 28.10.2014
201111_28656.jpg

Valitettavan usein taloyhtiön vastuuhenkilöiden päivittäminen laiminlyödään. Tyypillisesti tämä johtuu tietämättömyydestä. On kuitenkin tarkoituksenmukaista pitää nämä tiedot ajan tasalla, sillä hallituksen tehtävä on edustaa taloyhtiötä ja edustuskelpoisuus tulee tarvittaessa voida tarkistaa. Olemme kehittäneet palvelun, jonka avulla voit tarkastaa, ovatko tiedot taloyhtiösi vastuuhenkilöistä ajan tasalla. Syöttämällä taloyhtiösi nimen ja y-tunnuksen näet ne tiedot, jotka meillä kaupparekisterin mukaisesti taloyhtiöstänne on. Päivitä taloyhtiösi tiedot ja mikäli päivitettävää löytyy, on syytä tarkastaa myös taloyhtiönne kaupparekisteriin tekemä viimeisin päivitys.

Tarkasta taloyhtiösi tiedot!

Asunto-osakeyhtiön hallitus ja kaupparekisteri

Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.

Hallituksen valinta ei ole julkinen, ennen kuin valitut hallituksen jäsenet on ilmoitettu kaupparekisteriin ja tieto on rekisteröity. Rekisteröimällä valinnan hallitus ja sen jäsenet saavat myös kaupparekisteritiedoista ilmenevän oikeuden edustaa yhtiötä ulkopuolisiin nähden. Toimivaltaa ei tarvitse enää rekisteröinnin jälkeen osoittaa esim. jäljennöksellä yhtiökokouksen pöytäkirjasta.

Hallituksen jäsenten valinnan ilmoittamista kaupparekisteriin ei ole sanktioitu, mutta käytännön syistä on syytä huolehtia valinnan aiheuttamista muutoksista yhtiön hallituksessa heti päätöksenteon jälkeen. Hallitus voi hoitaa tämän itse tai antaa rekisteröinnin isännöitsijän tehtäväksi.

Ulkopuolisella ei ole mahdollisuutta tietää hallituksen kokoonpanoa, jos se poikkeaa kaupparekisteriin merkitystä.

Tilanteita jossa hallitukseen ei kuulu kaupparekisterin

Käytännössä on tullut esiin tilanteita, joissa kaupparekisteriin merkitty yhtiön hallitus koostuu henkilöistä, jotka eivät enää ole elossa. Tällaisessa tilanteessa voi syntyä ongelma mm. siitä, kuka on oikeutettu edustamaan yhtiötä. Jäljennös yhtiökokouksen pöytäkirjasta osoittaa, ketkä ovat tulleet valituiksi hallitukseen, mutta ilman pöytäkirjajäljennöstä asiantilan osoittaminen ei ole mahdollista, koska rekisterimerkintä puuttuu.

Hallituksen on muutoinkin huolehdittava siitä, että rekisteröitävät yhtiön tiedot ovat ajan tasalla. Näin ollen yhtiöjärjestyksen muutoksista, isännöitsijän vaihtumisesta tms. seikoista on ilmoitettava kaupparekisteriin

Joissain tapauksissa henkilöllä, joka on jätetty valitsematta hallitukseen ja jonka toimikausi on siis päättynyt, on henkilökohtainen syy poistaa itseään koskeva merkintä. Tällaisessa tapauksessa yksittäisellä hallituksen jäsenellä on oikeus ilmoittaa eroamisestaan kaupparekisteriin. Erillistä eroamisilmoitusta ei tarvita tilanteessa, jossa ilmoitetaan uusi hallitus.

Markku Asmala
asianajaja

Asianajotoimisto
Asmala Härmäläinen Santavuo Oy
Yrjönkatu 15, 28100 PORI
puh. (02) 6345 100, faksi (02) 6338 725
markku.asmala@ahslaki.fi

Tarkasta ja päivitä taloyhtiösi tiedot!

201111_28655.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202112_74043.jpg
Kuka korvaa entisen osakkaan teettämät sähkötyöt?
Entinen osakas on tehnyt keittiöremontin, jonka yhteydessä tehnyt muutoksia keittiön sähköihin v.2015. Ostin asunnon 3 kk sitten.Hiljattain minulla oli astianpesukonepäällä ja laitoin kahvinkeittimen päälle, jolloin sähköt menivät poikki keittiössä. Tarkistin sulaketaulun eikä sulakkeita ollut palanut. Tilasin sähkömiehen paikalle, joka löysi keittiön kaappiin sijoitetun sähkönjakorasian, jossa oli palanut liitin.Sähkömies kertoi, että kaikki keittiön sähkörasiat on ketjutettu 16 A sulakkeen alle. Eli jääkaappi/pakastin, astianpesukone, mikro sekä työpöydän pistokkeet (3 x 2 kpl). Eli jos käytän astianpesukonetta, kahvinkeitintä tai mikroa saman aikaisesti, aiheuttaa se sähköpiikin.Joudunko hyväksymään tällaisen entisen osakkaan teettämän sähkötyön?
5_P_29335.jpg
Taloyhtiöiden energiatutkimus
Omataloyhtiö.fi:n verkkolehdessä toteutettiin neljässä osassa energiankäyttöä ja siihen liittyviä asenteita käsittelevä tutkimus. Tutkimukset sisälsivät kukin noin kymmenen kysymystä. Kysymysten lisäksi kyselyn yhteydessä annettiin aihealueittain laskennallisia esimerkkejä parannuksista koituvien säästöjen havainnollistamiseksi. Kyselyihin vastasi keskimäärin 350 palvelun käyttäjää. Kyselyyn vastanneista noin 40 % oli asunto-osakeyhtiöiden hallituksen jäseniä, 40 % osakkaita ja loput isännöitsijöitä, kiinteistöhuollon työntekijöitä tai vuokralaisia. Nyt käsittelemme tulokset kahden jälkimmäisen kyselyn osalta.
202210_79772.jpg
Ajantasainen putkilukkojärjestelmä parantaa turvallisuutta
Toimivilla putkilukkojärjestelmillä on tärkeä rooli – niillä varmistetaan, että esimerkiksi pelastustoimi tai huoltohenkilöt pääsevät kulkemaan sujuvasti kiinteistöihin tarpeen niin vaatiessa. Järjestelmien turvallisuutta on mahdollista parantaa eri tavoin, tärkein niistä on kulunhallintaratkaisujen pitäminen ajan tasalla.
miehellä on lamppu kädessä. Käden vieressä on säästöpossu ja rahaa
Energiakartoitus selvittää säästön paikat – Ota energiahukka kiinni!
Vanhemmissa kiinteistöissä alkuperäiset sähköjärjestelmät, sähkökeskukset pullosulakkeineen ja valaisimet on hyvä saattaa nykyaikaan. Uudistus aloitetaan tekemällä koko sähkölaitteiston tarkastus ja huolto, joka sisältää energiakartoituksen yhteistyössä taloyhtiön oman sähköasentajan kanssa. Tästä on hyvä ja helppo lähteä toteuttamaan haluttu sähkösaneeraus.Pelkästään valaistuksen uudistaminen LED-valaisimilla on maltillinen investointi, jolla saavutetaan suuret edut niin asumismukavuudessa kuin sähkölaskuissa. Takaisinmaksuaika investoinnille on jopa vain 1 vuosi. Myös energiakustannusten nousu osaltaan aiheuttaa korotuspaineita vastikkeisiin, jolloin arjen sähkönkulutuksessa jo pienikin säästö auttaa pitkälle.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Hoitovastikkeen maksuperusteen muutos - pienien asuntojen omistajat maksumiehiksi?
Kerrostalossamme on meneillään putkistosaneeraus, jonka yhteydessä uusitaan mm. TV- ja Laajakaistayhteydet siten, että toimittaja on kuitenkin edelleen sama.Nyt hallitus on päättänyt esittää yhtiökokoukseen muiden yhtiöjärjestys muutosten lisäksi, että entinen TV ja Laajakaista osuus muutetaankin huoneistokohtaiseksi hoitovastikkeeksi, eli maksu muutetaan tasasuureksi maksuksi aiemman m2 perusteisen sijaan.No, itse näen asian niin, että suurneliöiset hyötyvät tästä muutoksesta pienneliöisten kustannuksella. Lisäksi meillä on toimiva mokkulayhteys maaseutu-/kaup.asunnossa, joten aika harmillinen lisä-lisäkustannus.Löytyykö tietävää neuvoa asiassa miten toimia ?
20236_82063.jpg
Taloyhtiön remonttien kilpailutus?
Rivitaloyhtiössämme on kuluneena syksynä tehty kylpyhuone/saunaremontteja ja lämminvesivaraajien vaihto osaan huoneistoja. Kesällä kaivettiin myös salaojat. Tietojemme mukaan urakoita ei ole kilpailutettu, eikä meillä ole mitään tietoa tulevista laskuista/kustannuksista. Vain se, että yhtiö ottaa tarvittavan summan lainaa.Meitä on ainakin neljä osakasta, joiden mielestä homma ei ole mennyt ihan oikein. Isännöitsijän mukaan "ei pysty tekemään kustannusarvioita" tai "maksaa jonkun tonnin", "tai satasen".Lisäksi osa kylpyhuoneista piti remontoida ensi kesänä, nyt osa asukkaista joutunut olemaan useita viikkoja evakossa. Mitä voimme tehdä tilanteen selvittämiseksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton