• Etusivu
  • Osakas

Päätoimittajan kynästä: Miten sinä haluat asua?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.03.2017
20173_48460.jpg

Minkälaista asumisen tasoa haluat taloyhtiösi tavoittelevan? Koska taloyhtiö koostuu useista asukkaista, löytyy toiveita myös sen mukaisesti. Yksi haluaa taloyhtiöön yhteisen kerhohuoneen. Toinen toivoo, että asumiskustannukset pidetään mahdollisimman alhaisina ja että kiinnitetään samalla erityistä huomiota energiatehokkuuteen. Kolmas haluaa panostaa ympäristöarvoihin. Huolimatta siitä, että me kaikki arvostamme eri asioita, tulisi meidän kyetä yhdessä päättämään taloyhtiön yhteiset tavoitteet, joiden mukaisesti yhtiötä johdetaan ja kehitetään. Kyseessä ei saa olla yksittäisen osakkaan tai hallituksen puheenjohtajan näkemys asiasta, vaan linjauksia ja päätöksiä tulisi tehdä yhdessä - kaikkia osakkaita ja asukkaita kuunnellen.

Taloyhtiön tulevaisuuden kannalta oikeita päätöksiä voidaan tehdä vain kun käytettävissä on selkeä strategia. Strategiaa ohjaa luonnollisesti kiinteistön tekninen kunto. Tavoitteena voi olla esimerkiksi ylläpito- ja/tai elinkaarikustannusten minimointi, tuoton maksimoiminen, kiinteistön arvon kasvattaminen tai vaikka pienimmät mahdolliset asumiskustannukset. Vai onko kenties taloyhtiölläsi joitain erityisiä arvoja vaalittavana?

Kun taloyhtiösi yhteinen strategia on laadittu, voidaan taloyhtiötä johtaa ja ohjata suunnitelmallisesti ja tehokkaasti kohti tavoitteita. On kuitenkin varmistuttava siitä, että yhtiökokouksella on käytettävissä oikeat ja riittävät tiedot valintojen ja päätösten tekemiseksi. Tässä korostuukin isännöitsijän ja hallituksen rooli. Teknisen kunnon lisäksi on muistettava ottaa huomioon myös taloudelliset tekijät ja suunnattava katse riittävän pitkälle tulevaisuuteen. Onko taloyhtiössäsi tehty hyvin valmisteltuja päätöksiä ja suunniteltu tulevaisuutta ainakin viisi, mielellään kymmenen vuotta eteenpäin? Pitkän tähtäimen suunnittelu palvelee taloyhtiötänne parhaiten.

Ja lopuksi, onnistumista pitää muistaa myös mitata. Onko taloyhtiösi saavuttanut tavoitteensa?

Heidi Uusitalo, päätoimittaja

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Asbestia asunnossa
Asunnossamme todettiin kosteusvaurio, joka on levinnyt viereiseen huoneeseen. Nyt remontin yhteydessä huoneen lattiamateriaalin alta on löytynyt asbestia. Yhtiö on poistattanut kostean alueen lattiasta, mutta jättänyt kuivana säästyneen osan lattiaa asbesteineen purkamatta. Yhtiö on palauttamassa puretun osan lattiaa uudella materiaalilla remonttia edeltävään tasoon. Kuinka tulisi toimia jäljelle jääneen lattian kanssa? Onko yhtiön velvollisuus poistaa havaittu asbesti lopusta lattiasta vai jääkö osakkaan vastuulle vaihdattaa loput lattiasta näin halutessaan?
20213_69293.jpg
Kokoontumis­rajoitukset eivät koske enää yhtiökokouksia
Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisun seurauksena Aluehallintovirasto (AVI) on muuttanut tulkintaansa yhtiökokousten kokoontumisrajoituksista. Rajoitukset eivät siis koske enää yhtiökokouksia ja muita vastaavia kokouksia. Terveysturvallisuus on silti huomioitava ja tartuntatilanteen huomioon ottaen on suositeltavaa, että yhtiökokoukset järjestetään etäyhteydellä.
Ilmanvaihtokanavien puhdistus omakotitalossa
Milloin on aika puhdistaa kiinteistön ilmanvaihtokanavat?
Ilmanvaihtojärjestelmiin kertyy ajan mittaan epäpuhtauksia, kuten pölyä, siitepölyä, homesieniä, mikrobeja, bakteereja, savu-, käry- ja kemikaalien jäämiä. Myös kanaviin päässyt kosteus levittää epäpuhtauksia. Epäpuhdas sisäilma vaikuttaa suoraan terveyteen, viihtyvyyteen, paloturvallisuuteen sekä työtehoon. Toimiva ilmastointijärjestelmä paitsi parantaa sisäilmaa, myös auttaa pitämään kiinteistön rakenteet kunnossa poistamalla haitallisen kosteuden rakenteista ja parantaa samalla rakennuksen energiataloudellisuutta. Suositus on puhdistaa ilmanvaihtokanavat 10 vuoden välein.
201711_50947.jpg
Mittalaitedirektiivi kätkee sisäänsä rahan arvoisen mahdollisuuden
Asukkaalla tulee olla esteetön pääsy huoneistokohtaisen mittauksen lukemiin ilman työkaluja. Näin määritteli EU:n mittalaitedirektiivi jo vuonna 2006. Siirtymäaika umpeutui Suomessa viime vuonna ja nyt direktiivi on pysyvä osa arkeamme. Määräys kätkee sisäänsä rahan arvoisen ansiomahdollisuuden.Huoneistokohtaisen vedenmittausjärjestelmän todellisen kustannuksen kertoo elinkaarilaskelma. Maksimaalisen hyödyn tehdystä sijoituksesta puolestaan saa irti, kun kulutuslukema on etäluettava ja reaaliaikainen.- Kun omat valinnat konkretisoituvat, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia, kertoo vedenkulutuksen ja -mittauksen asiantuntija Tapio Rask Vertolta.
20236_82063.jpg
Naapuri penkoo muiden roskat - onko luvallista?
Osakas tutkii taloyhtiössä asuvien roskapusseja. Onko luvallista/yksityisyyden loukkaamista?
202211_80336.jpg
Palovaroitin­säädökset muuttuvat - fiksu taloyhtiö varautuu ajoissa
Pelastuslakia ollaan uudistamassa, minkä myötä taloyhtiöiden palovaroitinsäädökset muuttuvat lähivuosina. Tämä vaikuttaa asukkaan ja taloyhtiön rooleihin palovaroittimen osalta. Taloyhtiöissä varautuminen muutokseen kannattaa aloittaa ajoissa, jotta varmistetaan sujuva muutos ja voidaan varautua kustannuksiin ja käytännön toteutukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton