• Etusivu
  • Isännöitsijä

Sovinnon rakentamisesta taloyhtiöissä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 21.04.2015Päivitetty 21.12.2015
20154_43077.jpg

Suomalainen asunto-osakeyhtiömalli on kansainvälisesti vertailtuna poikkeuksellinen tapa omistaa ja hallita asuinrakennuksia. Asukkaat omistavat osakkeet, jotka oikeuttavat yhtiöjärjestyksen mukaisesti hallitsemaan asuinhuoneistoja. Asukas on paitsi asukas, niin myös osakkeenomistaja, taloyhtiön päätöksentekijä.

Taloyhtiön päätöksentekijät ovat maallikoita

Osakkeenomistajana asukas käyttää päätösvaltaansa yhtiökokouksessa, jollei päätösvaltaa ole laissa tai yhtiöjärjestyksessä uskottu hallitukselle. Asunto-osakkeenomistaja on pääsääntöisesti tavallinen kansalainen, jonka kokemukset osakeyhtiömuotoisesta toiminnasta ovat vähäiset. Taloyhtiön hallitukseen valitaan jäsenet yhtiökokouksessa yleensä osakkeenomistajien keskuudesta. Keskeiset asunto-osakeyhtiön päätöksentekijät, osakkeen omistajat ja hallituksen jäsenet, ovat siis maallikoita – matti meikäläisiä.

Kun esimerkiksi omakotitalossa asuu yksi perhe ja siellä päätetään itse asioista, niin taloyhtiöissä asiat ovat toisin. Asumismuotona taloyhtiössä asuminen on yhteisöllistä asumista ainakin mitä tulee yhteisiin tiloihin ja yhteisesti päätettäviin asioihin. Seinän takana on naapuri. Ihminen, jonka kanssa olisi hyvä tulla toimeen. Asukkaiden yleensä suurin varallisuus on asunto-osake, jonka arvoon vaikuttavat monet yhdessä päätettävät asiat.

Pienissä taloyhtiöissä korostuu asukkaiden välinen vuorovaikutus ja yhdessä tekeminen

Pienissä taloyhtiöissä ei ole juurikaan ammatillista hallinnoinnin isännöintiapua. Isännöintiä ei ole joko lainkaan tai sitten isännöinnin hoitaa joku osakkaista. Pienissä taloyhtiöissä on siis usein selvittävä hallinnoimisesta omin voimin. Myös pieniä taloyhtiöitä velvoittaa asunto-osakeyhtiölainsäädäntö. Tämä tosiasia saattaa silloin tällöin unohtua, kun toimitaan pienessä yhtiössä.

Kahden perheen taloyhtiöissä ajatellaan helposti, että mitäpä näitä yhtiökokouksia pitämään, kun meitä on vain kolme ihmistä. Tai tehdään päätöksiä, joiden luonteesta todetaan, että noudatetaan niitä tilanteen mukaan. Ajatellaan, että me voimme tehdä yhtiökokouksessa epävirallisiakin päätöksiä, eihän meitä kukaan valvo.

Tiedän pienestä taloyhtiöstä tapauksen, jossa yhtiökokouksessa tehtiin päätös hallituksen varajäsenten valitsemisesta. Yhtiöjärjestyksessä ei ollut mainintaa varajäsenten valinnasta. Myöhemmin varajäsenen puoliso nimitettiin toiminnantarkastajaksi, ja eräs osakkaista epäili toiminnantarkastajan esteettömyyden vaarantuvan. Siihen todettiin, että yhtiökokouksen varajäsenpäätös olikin epävirallinen päätös.

Millaisia ominaispiirteitä taloyhtiöriidoissa on?

Asunto-osakeyhtiölainsäädäntöä ja yhtiöjärjestystä tulee noudattaa. Niitä noudattamalla minimoidaan ja vältetään ennakollisesti riitoja taloyhtiöissä. Kun on yhteiset pelisäännöt, joiden mukaan toimitaan, niin riitojakin on vähemmän.

Asunto-osakeyhtiöiden riitaisuuksiin liittyy usein kaksi tekijää: kysymys toimien ja päätösten lain mukaisuudesta ja kysymys ihmisten välisistä suhteista, pattilanteesta heidän välillään. Toinen on juridisen tason kysymys ja toinen ihmisten kanssakäymiseen liittyvä kysymys. Riidan kierre on saattanut johtaa siihen, että ollaan sellaisen tilanteen edessä, josta ei tunnu löytyvän ulospääsyä. Tämä on taloyhtiön etujen vastainen tilanne.

Laaja säädöskokonaisuus vaikeassa hallittavuudessaan saattaa joskus jopa luoda maaperää riidoille, silloin kun lakia tulkitaan subjektiivisesti hallituksen jäsenten ja osakkaiden toimesta.

Monet kiinteistöalan toimijat, kuten Kiinteistöliitto, ovat pyrkineet tukemaan taloyhtiöiden viestinnällisiä valmiuksia ja korostaneet päätöksenteon avoimuutta hyvän hallinnon edistämisessä. Paljon on siis tehty asian hyväksi. Mutta tosiasia kuitenkin on, että näistä ponnistuksista huolimatta, taloyhtiöissä on edelleen paljon riitaisuuksia, joita ratkotaan aina tuomioistuimia myöten.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää lakiuudistuksista...
20111_24136.jpg
Lue kuukauden kysymys!
Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 325 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...
20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton