• Etusivu
  • Ajankohtaista

Suhdanneluonteinen energia-avustus 2010 on nyt haettavissa!

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.03.2010Päivitetty 08.04.2010
20103_20732.jpg

Avustusta myönnetään mm. rakennuksen ulkovaipan korjaukseen.

Suhdanneluonteinen energia-avustus kerros- ja rivitalojen korjauksia varten 2010

Valtion on myöntänyt vuoden 2010 talousarviossa suhdanneluonteiseen rakennuksien energiatehokkuutta parantaviin tai uusiutuvia energialähteitä hyödyntäviin korjauksiin käytettäväksi avustusta. Avustusta myönnetään ajalla 1.4–31.12.2010 enintään 37 miljoonaa euroa. Nyt myönnettävä avustus korvaa aiemmin yhteisöille myönnettävät energia-avustukset, pois lukien energiakatselmuksiin myönnettäviä avustuksia. Avustuksen toivotaan edistävän rakennusalan työllisyyttä ja rakentamisen elpymistä sekä energiapoliittisten tavoitteiden toteutumista.

Ketkä avustusta voivat hakea?

Avustusta voi hakea parannus- tai korjaustoimenpiteelle, mikäli asuinrakennus on ympärivuotisessa käytössä ja se käsittää vähintään kaksi asuinhuoneistoa. Avustusta voi hakea ja saada asuinrakennuksen omistava yhteisö tai kunnossapitovastuun omaava taso. Avustusta ei myönnetä yksityisessä omistuksessa oleville vuokrataloille.

Avustuksen hakeminen

Avustuksen myöntää se kunta, jossa korjattava asuinrakennus on. Hakuaika alkoi 1.4.2010, mistä lähtien hakemukset on voinut jättää kunnalle, hakuaika päättyy 17.9.2010. Hakemukset eritellään siltä osin mikäli haetaan tukea uusiutuvan energian käyttöönotolle(lomake ARA 37a/10) tai energiatehokkuuden parantamiselle (lomake ARA 37b/10). Päätökset avustuksista tehdään kunnissa syksyllä 2010.

Avustuksen määrä

Avustusta on tarkoitus myöntää 15 % hyväksyttävistä kustannuksista mikäli erityistä syytä pienempään avustukseen ei ole. Avustus myönnetään suhteessa toteutuneisiin kustannuksiin. Pienempään kuin 15 % avustukseen velvoittava syy voi olla esimerkiksi se, että tehtävä remontti ei kokonaisuudessa täytä avustuksen asettamia vaatimuksia. Silloin avustus myönnetään vain niiltä osin kuin vaatimukset täyttyvät. Avustusta ei voida myöntää hankkeelle, jolle jo myönnetään entuudestaan energia-avustusta.

Avustettavat toimenpiteet

Rakennuksen energiatehokkuutta parantavien ja uusituvan energian käyttöönottoa koskevien korjaustoimenpiteiden avustamiseksi myönnettävä avustus voi kohdistua asuinrakennukseen tai rakennukseen liittyvään yhteistilaan. Avustuksen tarkoituksena ei ole tukea huoltoon tai ylläpitoon liittyviä toimintoja vaan alarajana arvioiduille kustannuksille on 5000 euroa. Tehtävien korjaustoimien olisi hyvä perustua energiakatselmukseen tai muuhun vastaavaan energiankulutusta koskevaan selvitykseen. Avustettavat toimenpiteet voidaan jakaa karkeasti kolmeen osa-alueeseen:

Rakennuksen ulkovaipan korjaus

Rakennusken ulkovaipan korjaustoimenpiteiden osalta seuraavat parannukset kuuluvat avustuksen piiriin:

  • Rakennuksen ulkovaipan korjauksilla käsitetään lämpöhäviöitä ehkäisevät toimenpiteet kuten ikkunoiden, ovien, ulkoseinien tai yläpohjan lisäeristäminen. U-arvo kuvaa energiahäviöitä 1 m² alueella, ulkopintojen välinen lämpötilaero on 1ºC.
  • Ikkunoiden parantamisen edellyttää lisälasien tai etuikkunan asentamista ja yleistä kunnostamista. Ikkunoita uusittaessa uusien ikkunoiden U-arvon tulee olla vähintään 1,0 W/m²K
  • Ulko- ja parvekeovien parantaminen tai uusiminen avustuksen puitteissa edellyttää enintään 0,7 W/m²K U-arvoa umpiovilla ja 1,0 W/m²K ikkunallisilla ovilla.
  • Puolilämpimässä tilassa olevien ikkunoiden ja ovien U-arvo tulee olla enintään 1,4 W/m²K. Puolilämpimäksi tilaksi luetaan tilat joiden lämpötila lämmityskaudella on keskimäärin vähintään +5 mutta alle +17 astetta.
  • Ulkoseinien osalta avustukseen velvoittava energiatehokkuuden parantaminen edellyttää ulkopuolista lisäeristämistä vähintään 100 mm paksulla mineraalivillalla tai, että vastaava eristystaso täyttyy muilla tavoin. Yläpohjan lisäeristäminen vaatii vähintään 150 mm paksuisen mineraalivillan tai sitä vastaavan eristystason.

Putkistot ja ilmanvaihto

Putkistojen ja ilmanvaihdon osalta avustuksen saaminen on mahdollista seuraaviin toimenpiteisiin:

  • Vesimittareiden asentaminen
  • Vettä säästävien vesikalusteiden asentaminen
  • Paineen alennusventtiilien asentaminen
  • Ilmanvaihdon perussäätö ulkovaipan korjauksen yhteydessä
  • Erillisten korvaus- ja poistoilmaventtiilien asennus ulkovaipan korjauksen yhteydessä
  • IV-järjestelmän korjaus tai uusiminen
  • Lämmöntalteenoton lisääminen IV-järjestelmään

Lämmitysjärjestelmä ja uusiutuvan energian käyttö

Lämmitysjärjestelmän parannuksilla viitataan häviöiden pienentämiseen sekä ympäristöystävällisempien energiamuotojen suosimiseen. Avustusta on mahdollista seuraaviin toimenpiteisiin:

Lämmitysjärjestelmän parannuksilla viitataan häviöiden pienentämiseen sekä ympäristöystävällisempien energiamuotojen suosimiseen. Avustusta on mahdollista seuraaviin toimenpiteisiin:

  • Liittyminen kauko- tai aluelämmitykseen
  • Kiinteistön kuuluvien rakennusten välisten lämmitysputkien uusiminen (parempi eristys)
  • Lämmitysjärjestelmän muuttaminen maalämpöpumpulla toimivaksi keskuslämmitysjärjestelmäksi
  • Lämmitysjärjestelmän muuttaminen vähäpäästöiseksi, pellettejä tai muuta puuperäistä polttoainetta hyödyntäväksi keskuslämmitysjärjestelmäksi ja sen yhteyteen rakennettavaan polttoainevarastoon
  • Lämmitysjärjestelmän perussäätöön ja tarvittaessa säätöön liittyvään patteri- tai linjasäätöventtiilien uusimiseen
  • Lämmitysjärjestelmän täydentämiseen aurinkolämpöjärjestelmällä(koko aurinkokerääjä järjestelmä) sekä ilma-ilma- tai ilma-vesilämpöpumpulla
  • Öljykattilan uusimiseen, mikäli siihen liitetään aurinkolämpöjärjestelmä
  • Hybridilämpöjärjestelmiin, jotka hyödyntävät aurinkolämpöä, ilma-vesipumppua polttoaineen lisäksi
  • Kiinteistökohtaisen tuulivoima- tai aurinkosähköjärjestelmän rakentamiseen

Nyt voit hakea avustusta, siirry lomakkeisiin:

Uusiutuvan energian käyttöönottoon

Energiatehokkuuden parantamiseen

Huom! Lisätietoja tarvittavista liitteeistä kannattaa kysellä kunnasta, jossa rakennus sijaitsee, sillä myös hakemus jätetään kyseisen kunnan käsiteltäväksi.

Ajankohtaista
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201911_61138.jpg
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä keskusteli 2050-ilmastostrategian tueksi päivitetyistä skenaarioista
Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä kuuli maanantaina VTT:tä ja Lukea pitkän aikavälin ilmastostrategian tueksi tehtävistä laskelmista.
201810_55118.jpg
Hallituksen kokouksia
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
20168_47260.jpg
Ilmanvaihdon ulospuhallettava ilma talteen
Mihin energiaa kuluu?Usein kuvitellaan, että vain silminnähden liikkuva tai ääntä pitävä laite kuluttaa energiaa. Kuitenkin rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmän ja sen puhaltimien sähkönkulutus on pieni osa ilmanvaihdon energiankulutuksesta. Suurin osa energiasta kuluu ulkoa tulevan korvausilman lämmittämiseen. Tätä "näkymätöntä energiahukkaa" on mahdollista pienentää oleellisesti ilmanvaihdon lämmön talteenotolla. Mitä paremmalla hyötysuhteella ilmanvaihtokone lämmittää ulkoa tulevaa ilmaa, sitä vähemmän tarvitaan ostoenergiaa.Kun rakennuksesta tuuletetaan ulos lämmintä ilmaa, sen tilalle tuleva ulkoilma pitää talvella lämmittää. Sillä ei ole merkitystä, miten ilma asunnosta poistuu: tapahtuupa se sitten ikkunatuuletuksella painovoimaisen ilmanvaihdon kanavia pitkin tai huippuimurin imemänä. Kun patterit lämmittävät asuntoa, osa lämmitysenergiasta menee ulkoseinien ja ikkunoiden läpi ulos, mutta suuri kuluu korvausilman lämmittämiseen. Talvipakkasilla raollaan oleva ikkuna vaatii kuuman patterin estämään huoneen jäähtymistä, mutta lämmitetty ilma karkaa saman tien ikkunan yläreunasta takaisin ulos.Tutustu esitteisiin ja oppaisiin
20236_82063.jpg
Mitä tehdä, kun taloyhtiössä asuu häirikkö?
Taloyhtiössämme asuu ihminen, joka ottaa lähinnä nuoret asukkaat häirinnän kohteeksi, tavoitteena saada heidät muuttamaan pois ja siinä on onnistunutkin. Häirintä on sanallista syyttelyä milloin mistäkin asiasta, jotka eivät pidä paikkaansa ja "kyttäämistä" ketä heillä käy ja mitä tekevät. Jutella hänen kanssaan on yritetty, mutta ei juuri jää juttelemaan, kirjallinen huomautus/varoituskin on annettu, mutta ei auta.Isännöitsijänä on isännöntitoimisto, mutta siellä ollaan sitä mieltä, ettei voida asialle tehdä enempää. Haluammekin tietää, onko taloyhtiön hallituksella mahdollisuuksia tehdä jotain asian suhteen?
201611_47691.jpg
Tee katolle kuntotarkastus
Katto on rakennuksen tärkeimpiä rakennusosia. Katto suojaa koko rakennusta ja sen kunto tulisikin tarkistaa säännöllisin väliajoin. Vuotava katto on aina vakava merkki kiireellisestä korjaus- tai remonttitarpeesta, mutta jo pienemmätkin puutteet vaativat toimenpiteitä. Olipa kyseessä tiili-, bitumi tai peltikatto, tuisi katolla käydä kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä.Katon kunnon voi tarkistaa itse tai pyytää ammattilaisen avuksi. Ammattilainen tuntee kattojen riskikohdat ja osaa kiinnittää niihin erityistä huomiota. Kokenut ammattilainen myös antaa kuntotarkastuksesta kattavan raportin ja osaa kertoa, millainen kattoremontti sopii yhtiönne tarkoituksiin.Jätä yhteydenottopyyntö kattoammattilaiselle
20124_30537.jpg
Fastlock Uni -valokatteella helposti uusi ilme kiinteistölle
Valokate taipuu moneen: ovikatokseksi, pyöräparkin suojaksi tai vaikka jätepisteen katteeksi.Icopalin Fastlock Uni -valokatetta on saatavana myös valmiina ovikatospakkauksina – joko alumiinisella tai puisella rungolla. Valmiissa Fastlock Canopy -ovikatospakkauksissa on mukana kaikki tarvittava ja pakkausten valokate on valmiiksi leikattu oikeaan mittaan. Valmiit ovikatospakkaukset ovat helppo tapa suojata esimerkiksi rivitaloyhtiön sisäänkäynnit yhtenäisellä, tyylikkäällä ilmeellä. Täydellinen asennusvalmis ovikatospaketti on kokonaisedullinen ratkaisu suojata sisäänkäynnit sateelta, lumelta sekä auringon UV-säteiltä. Valokatteet on helppo asentaa, mutta myös asennusapua on saatavana.Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asennuksia suorittaa Rakennuslohja Oy (puh. 040 777 1130, sähköposti rakennuslohja@rakennuslohja.fi)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton