• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikirja 2011-2012

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.08.2011
20116_26571.jpg

Taloyhtiön vuosikirja 2011-2012 antaa taloyhtiöiden päättäjille ohjaustietoa taloyhtiön toimintaperiaatteista, hallinnoinnista, korjaustoiminnasta, erilaisista vaihtoehdoista ja toteutusmalleista. Vuosikirja on ensimmäinen laatuaan ja sen tarkoituksena on toimia taloyhtiön hallituksissa toimivien tukipilarina.

Tilaa kirja!

Tietoa taloyhtiön hallinnoimiseen:

Vuosikirja antaa eväät niin uudelle kuin vanhallekin taloyhtiön päättäjälle. Taloyhtiön vuosikirjasta löytyy uudistuneen asunto-osakeyhtiölain mukaisesti ohjeet ja määräykset niin taloyhtiön toimintaan kuin hallinnoimiseenkin:

Taloyhtiömallit, omistajuus
Taloyhtiö on puhekielessä vahvistunut nimitys asunto-osakeyhtiöille. Ylintä päätäntävaltaa taloyhtiöissä käyttää yhtiökokous, johon osakkailla on oikeus osallistua.

Taloyhtiön hallinnointi
Yhtiökokouksessa valittu hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Taloyhtiössä voi olla myös hallituksen valitsema isännöitsijä.

Taloyhtiön talousasiat
Taloyhtiö perii osakkailtaan vastikkeita, jotka käytetään kiinteistön kunnostamiseen ja ylläpitoon. Suunnitelmallisuus on myös osa toimivaa taloushallintoa.

Asunto-osakeyhtiölain uudistus
Asunto-osakeyhtiölaki uudistui 1.7.2010 siten, että pääpaino laissa on taloyhtiöiden ja osakkaiden muuttuneiden tarpeiden huomioimisessa.

Kunnossapitovastuu taloyhtiössä
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti.

Ohjeita kunnossapitoon ja korjaushankkeisiin:

Taloyhtiön hallituksen yleistehtävänä on huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Lisäksi yleistehtävänä on myös velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta, joka korostui entisestään uudistuneen asunto-osakeyhtiölain myötä. Vuosikirja tarjoaa mahdollisuuden perehtyä kiinteistöomaisuuden hoitoon ja korjaushankkeiden läpivientiin.

20116_26570.jpg

Kiinteistönhuolto ja ylläpito
Kiinteistönhuolto on osa taloyhtiön arkipäivää. Parhaimmillaan työn tulos näkyy kiinteistön moitteettomana kuntona ja toimivuutena.

Suunnitelmallisuus osaksi korjausrakentamista
Lähtökohtana korjaushankkeiden suunnittelussa on mahdollinen akuutti tarve tai ennakoiva korjaustoimenpide. Suunnitelmallisuus auttaa hallitsemaan kustannuksia.

Remontin monta vartijaa
Yhteiskunta säätelee ja valvoo taloyhtiöiden ja huoneistojen remonttia monesta näkökulmasta. Valvontaohjeet ja määräykset koituvat kuitenkin yleensä kaikkien eduksi.

Riittävätkö resurssit korjaamiseen?
Miltä näyttää tulevaisuus? Kasvavatko vai vähenevätkö remonttien määrät? Löytyykö remonteille rajaa ja tekijöitä?

Ratkaisuja taloyhtiöiden hankkeisiin:

Taloyhtiöissä tehtävät laajemmat remontit ovat aina suuria tapahtumia. Mitä paremmin yhtiö ja sen hallitus hallitsevat rakentamisen eri vaiheet, sitä vähemmän koetaan ikäviä yllätyksiä.
Yksi tärkeimmistä vaiheista on korjausmenetelmän valinta. Sama pätee taloyhtiön toimintaan liittyvien yhteistyökumppaneiden valintaan.

Korjausmenetelmää valittaessa tulisi kiinnittää huomiota paitsi korjaustyön tekijään ennen kaikkea myös käytettävään ratkaisuun. Asiantuntijaosaamisen hyödyntäminen koetaan taloyhtiössä usein liian hankalaksi ja usein hanke ulkoistetaankin kokonaisuudessaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Aktiivinen sekä osaava hallitus isännöitsijän kanssa hakevat ensisijaisesti ratkaisua ja vasta sen jälkeen ratkaisulle toteuttajaa. Rohkea hankkeeseen tarttuminen tuo näkemystä vaihtoehdoista. Taloyhtiön vuosikirja esittelee laajalti erilaisia taloyhtiöille tarjottavia palveluita sekä korjaushankeratkaisuja niin peruskorjauksiin kuin taloyhtiön arvoakin nostaviin hankkeisiin.

Mukana läpi toimintakauden

Kirjan käyttöarvoa lisää sen yhteydestä löytyvä kalenteri, jossa on reilusti tilaa taloyhtiötä koskeville merkinnöille. Taloyhtiön vuosikirja kulkee hallitusten jäsenten mukana läpi taloyhtiön toimintakauden.

Tilaa kirja!

20116_26757.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Yhtiökokouksen enemmistö hyväksyi - hallitus viivyttelee, miten toimia?
Yhtiökokouksessa päätettiin pihan asfaltoinnista äänin 4-1 ja yksi äänesti tyhjää. Asia siirreettiin 2011 vuoden kokouksesta tälle vuodelle. Silloin muutama asukas oli sitä mieltä, että tarjous on kallis. Kokouksessa jätimme hallitukselle päätettäväksi että asfaltoimmeko autokatoksen sisältä vai ei.Tämä asfaltoinnin vastustaja tuli valituksi hallitukseen sekä hänen vaimo varalle. Hallitukseen tuli valituksi myös toinen vastustaja joka ei ollut kokouksessa paikalla(edes valtakirjalla).Hallituksen kokouksessa nämä vastustajat sitten ottivat esille lämmitysmuodon vaihdon maalämpöön ja jos päädytään vaihtamaan niin nämä tulevat isoilla koneilla rikkomaan uuden asfaltin. Vaativat, että on käsiteltävä uudelleen. Tätä maalämpöä ei käsitelty yhtiökokouksessa. Sen jälkeen nämä hal.jäsenet vaikenivat kun piti päättää asfaltoimmeko katoksen vai ei. Kokous jouduttiin siirtämään.Seuraavassa kokouksessa vetosivat siihen, että piha routii ja aikovat kaivaa kuopan ja jos savea löytyy niin kyselivät voiko sitten asian käsitellä uudelleen? Kuopan tekivätkin ja vähän savea löytivätkin. Minun(hal.pj) sekä isännöitsijän silmiin ei kuitenkaan routimista siinä pihalla ole näkynyt(eikä monen muunkaan).Vuosi olisi ollut aikaa tehdä tämä kuoppa, miksi nyt vasta. Melkoinen umpikuja ja viivytystaistelu jonka seurauksena asfaltonin tarjouskin meni jo umpeen. Kysymys: Miten tästä eteenpäin?
20134_34877.jpg
Terassilasituksia myös rivi- ja paritaloihin
Hyvä lepotuoli, kiinnostava kirja ja lasiterassit. Siinä eväät sunnuntain aamuhetkelle. Lasiterassi avaa näkymän, joka rauhoittaa ja antaa voimia tulevalle viikolle. Sateen ropinakin kuulostaa musiikilta lasiterassihankinnan jälkeen. Alumiinirakenteinen lasiterassi tuo luonnon lähelle ja saa kaikki aistit valppaiksi. Pienikin terassi saa uuden elämän lasitettuna. Soma terassikalustus ja rauhoittava maisema tekevät siitä mieluisan oleskelupaikan. Lukittavat liukuovet tekevät siitä myös turvallisemman säilytystilan pihakalusteille ja ulkoiluvälineille.Lue lisää lasiterasseistaJätä yhteydenottopyyntö!
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Salaojitus uusittu väärin, kuka korvaa?
Vuonna 1974 rakennetun kolmikerroksisen, kellarittoman kerrostalon salaojat uusittiin. Työhön oli valittu valvoja joka oli laatinut urakkatarjouspyynnöt. Urakka oli tehty suurpiirteisesti, mainittu ainoastaan salaojituksen ja sadevesiviemäreiden uusiminen, vaadittavista syvyyksistä ei ole mainittu, ainoastaan routaeristeiden asentamisesta, mutta ei niistäkään määrää. Hallitus ei ollut käsitellyt työselitystä.Salaojat on vedetty korkeimmalta kohdalta n. 400 mm:n etäisyydelle maan pinnasta, eikä pilarianturoiden alapuolella. Koska pommisuoja on salaojituksen korkeimmalla kohdalla päädyssä, mistä salaojitus lähtee, sitä osuutta ei ole lainkaan salaojitettu. Eikö salaojan pidä olla yhtenäinen verkosto? Salaojitussepeliä ei ole käytetty ja styrox-levyjä ei kukaan ole havainnut asennettavan. Valvojan mielestä ne on asennettu, mutta työn aikana otetuista kuvista niitä ei ole havaittavissa. Kaato, n. 3-4 mm/m on valvojan mielestä riittävä. Eikö pidä olla 1 cm/m? Salaojituksen purku on kaupungin viemäriverkostoon ja ilman pumppuakin olisi kaadot saatu vaikka lähtö olisi ollut pommisuojankin osalta kauttaaltaan anturoiden alapinnan alapuolelta. Nyt salaojitusta tarkastaessa tarkistuskaivoista kaivot ovat aivan kuivia.Kuka korvaa työn uudelleen tekemisestä aiheutuneet kustannukset: urakoitsija, valvoja, isännöitsijä vai hallitus? Hallitus ei ole hyväksynyt salaojitustyötä. Yhtiökokous ei antanut vastuuvapautta isännöitsijälle eikä hallitukselle, vedoten kyseenalaiseen salaojitustyöhön. Miten hallituksen pitää toimia tästä eteenpäin?
Fortum
7 syytä miksi kaukolämpö kannattaa aina
Kaukolämmössä et kadu. Se on kohtuuhintainen, vaivaton ja luotettava lämmitysmuoto, jonka hintakin kulkee Espoon alueella valtavirtaa vastaan. Tässä 7 hyvää syytä valita kaukolämpö.
20234_81439.jpg
Podcast: taloyhtiöt huoneisto­tieto­järjestelmään vuoden loppuun mennessä
Kaikkien taloyhtiöiden tulee jatkossa siirtyä huoneistotietojärjestelmään – mutta mitä huoneistotietojärjestelmä käytännössä tarkoittaa ja mitä toimenpiteitä osakekirjojen siirtäminen huoneistotietojärjestelmään edellyttää taloyhtiön isännöitsijältä, hallitukselta ja osakkaalta? Onko tiedot varmasti tallessa? Entä mikä on takaraja siirtymiselle?Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaamassa ja keskustelemassa aiheesta podcastissa Maanmittauslaitokselta Janne Murtoniemi ja Schibsted Suomi Oy:stä Jenni Tommila.Kuuntele podcast
20212_68689.jpg
Uusittu ilmanvaihto tuo energiansäästöä ja asumismukavuutta
Monissa taloyhtiöissä pähkäillään remonttien kanssa. Kannattaako niihin satsaaminen ja milloin olisi paras aika tehdä ne? Suomen hiilineutraaliustavoite ja ARAn tarjoama energia-avustus kannustavat energiaremonttien tekemiseen. Ilmanvaihtoremontti kannattaa aloittaa sekä energiansäästön että asumismukavuuden parantamiseksi. Fiksu tekee sen linjasaneerauksen yhteydessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton