• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikirja 2011-2012

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.06.2011
20116_26571.jpg

Taloyhtiön vuosikirja 2011-2012 antaa taloyhtiöiden päättäjille ohjaustietoa taloyhtiön toimintaperiaatteista, hallinnoinnista, korjaustoiminnasta, erilaisista vaihtoehdoista ja toteutusmalleista. Vuosikirja on ensimmäinen laatuaan ja sen tarkoituksena on toimia taloyhtiön hallituksissa toimivien tukipilarina.

Tilaa kirja jäsentukusta!

Tietoa taloyhtiön hallinnoimiseen:

Vuosikirja antaa eväät niin uudelle kuin vanhallekin taloyhtiön päättäjälle. Taloyhtiön vuosikirjasta löytyy uudistuneen asunto-osakeyhtiölain mukaisesti ohjeet ja määräykset niin taloyhtiön toimintaan kuin hallinnoimiseenkin:

Taloyhtiömallit, omistajuus
Taloyhtiö on puhekielessä vahvistunut nimitys asunto-osakeyhtiöille. Ylintä päätäntävaltaa taloyhtiöissä käyttää yhtiökokous, johon osakkailla on oikeus osallistua.

Taloyhtiön hallinnointi
Yhtiökokouksessa valittu hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Taloyhtiössä voi olla myös hallituksen valitsema isännöitsijä.

Taloyhtiön talousasiat
Taloyhtiö perii osakkailtaan vastikkeita, jotka käytetään kiinteistön kunnostamiseen ja ylläpitoon. Suunnitelmallisuus on myös osa toimivaa taloushallintoa.

Asunto-osakeyhtiölain uudistus
Asunto-osakeyhtiölaki uudistui 1.7.2010 siten, että pääpaino laissa on taloyhtiöiden ja osakkaiden muuttuneiden tarpeiden huomioimisessa.

Kunnossapitovastuu taloyhtiössä
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken. Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti.

Ohjeita kunnossapitoon ja korjaushankkeisiin:

Taloyhtiön hallituksen yleistehtävänä on huolehtia yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Lisäksi yleistehtävänä on myös velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta, joka korostui entisestään uudistuneen asunto-osakeyhtiölain myötä. Vuosikirja tarjoaa mahdollisuuden perehtyä kiinteistöomaisuuden hoitoon ja korjaushankkeiden läpivientiin.

20116_26570.jpg

Kiinteistönhuolto ja ylläpito
Kiinteistönhuolto on osa taloyhtiön arkipäivää. Parhaimmillaan työn tulos näkyy kiinteistön moitteettomana kuntona ja toimivuutena.

Suunnitelmallisuus osaksi korjausrakentamista
Lähtökohtana korjaushankkeiden suunnittelussa on mahdollinen akuutti tarve tai ennakoiva korjaustoimenpide. Suunnitelmallisuus auttaa hallitsemaan kustannuksia.

Remontin monta vartijaa
Yhteiskunta säätelee ja valvoo taloyhtiöiden ja huoneistojen remonttia monesta näkökulmasta. Valvontaohjeet ja määräykset koituvat kuitenkin yleensä kaikkien eduksi.

Riittävätkö resurssit korjaamiseen?
Miltä näyttää tulevaisuus? Kasvavatko vai vähenevätkö remonttien määrät? Löytyykö remonteille rajaa ja tekijöitä?

Ratkaisuja taloyhtiöiden hankkeisiin:

Taloyhtiöissä tehtävät laajemmat remontit ovat aina suuria tapahtumia. Mitä paremmin yhtiö ja sen hallitus hallitsevat rakentamisen eri vaiheet, sitä vähemmän koetaan ikäviä yllätyksiä.
Yksi tärkeimmistä vaiheista on korjausmenetelmän valinta. Sama pätee taloyhtiön toimintaan liittyvien yhteistyökumppaneiden valintaan.

Korjausmenetelmää valittaessa tulisi kiinnittää huomiota paitsi korjaustyön tekijään ennen kaikkea myös käytettävään ratkaisuun. Asiantuntijaosaamisen hyödyntäminen koetaan taloyhtiössä usein liian hankalaksi ja usein hanke ulkoistetaankin kokonaisuudessaan jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Aktiivinen sekä osaava hallitus isännöitsijän kanssa hakevat ensisijaisesti ratkaisua ja vasta sen jälkeen ratkaisulle toteuttajaa. Rohkea hankkeeseen tarttuminen tuo näkemystä vaihtoehdoista. Taloyhtiön vuosikirja esittelee laajalti erilaisia taloyhtiöille tarjottavia palveluita sekä korjaushankeratkaisuja niin peruskorjauksiin kuin taloyhtiön arvoakin nostaviin hankkeisiin.

Mukana läpi toimintakauden

Kirjan käyttöarvoa lisää sen yhteydestä löytyvä kalenteri, jossa on reilusti tilaa taloyhtiötä koskeville merkinnöille. Taloyhtiön vuosikirja kulkee hallitusten jäsenten mukana läpi taloyhtiön toimintakauden.

Tilaa kirja jäsentukusta!

20116_26757.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20213_69157.jpg
Voiko taloyhtiön hallitus vaatia tietoonsa osakkeen ostajaa ja kauppa­hintaa?
Taloyhtiössä myytiin viime vuonna asunto-osake, ostaja oli sukulainen. Muina vuosina, kun myyminen on tapahtunut, on isännöitsijä tiedottanut asiasta hallitusta (ostaja ja hinta) ja taloyhtiön kokouksessa asiasta on tiedotettu.Nyt isännöitsijä ilmoitti kokouksessa, että asia on jäänyt kirjaamatta. Onko isännöitsijän velvollisuus ilmoittaa hallitukselle ostaja ja myyntihinta vai voiko ostaja pyytää salaamaan hinnan? Taloyhtiössä on muitakin samankokoisia asuntoja ja yleensä on verrattu hintaa myytyyn asunto-osakkeeseen, jos joku muu haluaisi myydä samankokoisen asunnon.
20108_22671.jpg
Kaunis ja kestävä Sadetar
Toimivan kattokokonaisuuden viimeistelee tyylikäs ja toimiva sadevesijärjestelmä. 150 neliön katolla 20 mm:n sade tarkoittaa 3000 litraa poisjohdettavaa vettä, kaatosateessa, vieläkin suurempaa määrää, joten kestävyyttä vedenpoistossa tarvitaan. Icopalin Sadetar selviää haasteesta voittajana, siksipä Icopal myöntääkin Sadetar-sadevesijärjestelmälle kymmenen vuoden takuun!Lisätietoa Icopalin Sadettaresta
Mappeja ja kannettava tietokone
Viikon kysymys: Isännöintiyhtiön erottaminen
2021 valittiin uusi hallitus, mutta isännöitsijä ei muuttanut tietoja. Itse erosin ilmoittamalla YTJ:n. Nyt kevään kokouksessa isännöitsijä sivuutti asian sillä, että se ei ole tärkeä.Mitä sanoo laki?
20236_82003.jpg
Vesivahinko - miten korjata ja kuka korvaa?
Meidän vuokratussa asunnossamme tapahtui vesivahinko keittiössä. Vuokralainen huomasi, että parketti oli noussut ja kävellessä litisi. Huoltomies tuli paikalle, avasi roskiskaapin sokkelin ja se oli ihan märkä ja homeessa. Hän näytti, että viemäriputken alatiiviste oli siirtynyt paikaltaan. Isännöitsijän kommentti oli, että asukashan sitä vettä päästää..Kuivausfirma sanoi, että korjaukset kuuluu taloyhtiölle. Keittiön alakaapistot ja parketti. Hän totesi, että vakuutusyhtiöt yleensä rajaavat parketin, minkä korjaavat. Tilassa on yhtenäinen parketti, keittiö, olohuone ja eteinen. Miten se voidaan rajata? Siitähän tulee kirjava? Onko tosi, että emme voi vaatia koko parketin laittoa? Ja edelleen, eikös alakaapistot ovineen täydy korvata eikä vain sisäkaapistot.
201311_37099.jpg
Julkisivuremontti 2013 -kilpailu on ratkennut
Pitkäjänteisyys ja huolellinen ote olivat Asunto Oy Raskinpolku 8:n ansioinaPitkäjänteisyys, huolellinen ote kaikkiin päätöksiin ja teknisiin ratkaisuihin koko hankkeen ajan sekä taloyhtiön hyvä henki. Nämä ovat perusteita sille, miksi Julkisivuremontti 2013 -kilpailun tuomaristo halusi palkita turkulaisen Asunto Oy Raskinpolku 8:n ensimmäisellä palkinnolla.Hankkeessa parannettiin merkittävästi julkisivujen esteettistä ilmettä, mutta yhdistämällä remonttiin myös mittavat talotekniset parannukset, saatiin kerralla paljon aikaan asumisviihtyisyyden ja energiatehokkuuden kannalta.Kilpailussa päätettiin jakaa myös kaksi kunniamainintaa. Toisen kunniamaininnan saa turkulainen As Oy Honkamäenniitty onnistuneesta vanhaa säilyttävästä ja arvostavasta korjaustavasta sekä tiedottamisesta.Toinen kunniamaininta menee vaasalaiselle Bostad Ab Kyrkoesplanaden Asunto Oy Kirkkopuistikko 9:lle, jonka hankkeessa paneuduttiin energiatehokkuuden parantamiseen ansiokkaalla tavalla.Palkittavat julkistettiin Helsingin Messukeskuksessa 14.11.2013 Julkisivumessuilla, joiden toimeksiantajana Julkisivuyhdistys toimii yhteistyössä Suomen Messujen kanssa toista kertaa.
20236_82003.jpg
Vesimaksujen määräytyminen?
Taloyhtiömme yhtiöjärjestyksessä todetaan vesimaksuista seuraavaa: "Varsinaisessa yhtiökokouksessa päätetään lämpimän veden jakelusta ja sen johdosta yhtiölle suoritettavan korvauksen perusteista, suuruudesta ja maksutavasta."Tulkitaanko tätä siten, että yhtiökokouksessa asiasta on tehtävä yksimielinen päätös vai riittääkö tällaisessa tilanteessa enemmistöpäätös? Jos päätöksen on oltava yksimielinen ja yksimielisyyteen ei päästä, noudatetaanko vesimaksujen määräämisessä vastikkeiden määräytymisperustetta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton