• Etusivu
  • Isännöitsijä

Tiesitkö tämän tilaajavastuulaista?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.09.2013Päivitetty 03.10.2018
20139_36215.jpg

Tilaajavastuulaki koskee myös isännöintiyritysten ja taloyhtiöiden välisiä sopimuksia.

Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä eli tilaajavastuulaki koskee myös isännöintiyritysten ja taloyhtiöiden välisiä sopimuksia.

Tilaajavastuulaki velvoittaa työn tilaajan (esim. asunto-osakeyhtiön) selvittämään, että hänen sopimuskumppaninsa on hoitanut lakisääteiset yhteiskunnalliset velvoitteensa (mm. verojen maksu, vakuutukset ym.).

Lain noudattamista on tehostettu laiminlyöntimaksulla, joka määrätään, mikäli tilaaja laiminlyö tämän selvitysvelvollisuutensa. Maksun suuruus on 1 600 – 16 000 euroa. Rakentamistoimintaa koskeva ns. korotettu laiminlyöntimaksu on 16 000 - 50 000 euroa.

Maksu voidaan määrätä esimerkiksi, jos tilaaja on tehnyt sopimuksen liiketoimintakiellossa olevan kanssa. Laiminlyöntimaksu voidaan määrätä myös, jos tilaaja osoittaa selvää ja yleisen elämänkokemuksen mukaan havaittavaa välinpitämättömyyttä siitä, että hänen sopimuskumppaninsa ei noudata velvoitteitaan.

Tilaajavastuulain noudattamista valvotaan valvomalla tilaajia. Aluehallintoviraston mukaan vuonna 2013 valvonnan painopisteitä ovat palvelualat, logistiikka, rakennusala ja teknologiateollisuus.

Huomioitavaa on, että laki koskee myös korjausrakentamista sekä hoito- ja kunnossapitotoimintaa, ei vain rakennuttamista. Selvitykset on saatava sopimuskumppanilta ennen sopimuksen allekirjoittamista ja ne on oltava enintään kolme kuukautta vanhoja. Selvitysvelvollisuus ei koske alle 7500 euron (vuodessa) alihankintasopimuksia ja vuokratyön käyttöä jos työskentely kestää alle 10 työpäivää. Lakia ei sovelleta, jos tilaajan sopimuskumppania voidaan pitää luotettavana (esim. valtio, kunta, julkinen osakeyhtiö).

Vaadittavat selvitykset:

  • Selvitys merkinnästä ennakkoperintärekisteriin, työnantajarekisteriin ja arvonlisäverovelvollisten rekisteriin
  • Kaupparekisteriote
  • Todistus verojen maksamisesta, verovelkatodistus tai selvitys siitä, että verovelkaa koskeva maksusuunnitelma on tehty
  • Todistus eläkevakuutuksen ottamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneitä eläkevakuutusmaksuja koskeva maksusopimus on tehty
  • Selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista
  • Todistus työtapaturmavakuutuksen ottamisesta

Tilaajavastuulain tarkoitus on edistää yritysten välistä tasavertaista kilpailua ja työehtojen noudattamista. Lailla pyritään torjumaan harmaata taloutta.

Ohje

Ohje

Ohjeita tilaajavastuulain noudattamiseksi:

  • Jo tarjouspyynnössä edellytetään tilaajavastuulain mukaiset tiedot
  • Urakkaneuvotteluihin otetaan vain toimittajat, joiden tilaajavastuutiedot ovat kunnossa, tarkastetaan myös luottotiedot
  • Urakkasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä varmistetaan tilaajavastuuraportti ja se liitetään sopimukseen
Isännöitsijä
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20167_47000.jpg
Salaojittava lämmöneriste ja kosteuseristys yhdessä
Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Isodrän-levyä on vaikea vertailla mihinkään muuhun saatavilla olevaan ratkaisuun. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella? Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Korjaus- ja energia-avustukset vuodelle 2013
Korjaus- ja energia-avustuksilla tuetaan vanhusten kotona asumistaVuoden 2013 määräraha korjaus- ja energia-avustuksille on 50,5 miljoonaa euroa. Talousarvioesityksessä tulevalle vuodelle painotetaan korjaus- ja energia-avustuksissa hallitusohjelman mukaisesti vanhusten ja vammaisten asuntojen korjaamista sekä hissien rakentamista. Vanhusten ja vammaisten asuntojen korjaamiseen on varattu 10 miljoonaa euroa ja hissien rakentamiseen 20 miljoonaa euroa. Uusiutuvan energian käyttöönottoa ei tueta vuonna 2013.Kuntien myöntämien korjaus- ja energia-avustusten hakuaika on suunniteltu päättyvän maaliskuun lopussa. Tarkemmat tiedot avustuksista ratkeavat, kun avustuksia koskeva asetusmuutos annetaan.Vuonna 2013 kaikissa ARAn myöntämissä korjaus- ja energia-avustuksissa on jatkuva haku. Se tarkoittaa, että myös avustus liikuntaesteen poistamiseen (esteettömyysavustus) siirtyy jatkuvan haun piiriin.Lähde: ARA
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Asunnossa kosteusvaurio – korvaako taloyhtiö remontin kustannuksia?
Olemme vasta muuttaneet rivitaloon. Asunnossamme todettiin nyt kosteusvaurio, joka on aiheutunut kylpyhuoneen puuttuvista vesieristeistä. Kosteus on levinnyt myös keittiön puolelle, josta joudutaan purkamaan kaapistoja ja lattiaa. Kuuluvatko alkuperäiset keittiön kaapistot sekä lattia (lattian materiaali ei ole alkuperäinen) yhtiön vastuulle?Jos kaapistoista, lattiasta ja laatoituksesta poistetaan vaurioitunut osa eli noin puolet, kuinka remontista ehjänä säästyvän, erilaiseksi jäävien osien kanssa tulisi menetellä? Asunnosta tulee muuttaa terveydellisistä syistä pois nyt mahdollisimman pian. Tuleeko yhtiön järjestää sijaisasunto korjausten ajaksi?Jos voidaan olettaa, että kosteusvauriosta ja siitä koituvista korjaustöistä on levinnyt homeitiöitä myös muualle asuntoon, tuleeko yhtiön järjestää myös asunnon toisen puolen homesiivous ja desinfiointi?
20188_54402.jpg
Mihin rakennuksien väliseinissä ylipäänsä tarvitaan kääntyvää ovea?
Liune on uusi väliovistandardi, joka helpottaa tilan suunnittelua ja sisustamista. Asumisen tarpeet ovat eriytymässä. Enää ei ole oikeaa asumisen käsitystä, joka sopisi kaikkiin asumistilanteisiin. Tilaa tarvitaan asuntoihin, sillä ne pienenevät joka vuosi ja asukkailla on vuosi vuodelta vähemmän tilaa itselleen. Vaihtamalla asunnon kaikki väliovet i -oviksi, L-ovien tilalle saadaan vapautettua seinä- ja lattiatilan kodin asukkaiden käyttöön.Hyvä ja toimiva asunto vaatii hyvän suunnittelun. Asunnon viihtyvyyteen vaikuttaa väljyyden tuntu, valoisuus, värit ja materiaalit sekä tilan kalustettavuus. Tutkimustenkin mukaan kaikki arvostavat väljää tilaa. Tärkeää toimivalle asunnolle pitkällä aikavälillä on muunneltavuus eri elämäntilanteisiin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
VTT: Putkiremontissa palvelun laatu ratkaisee asukastyytyväisyyden
Kokonaispalvelua tarjoaville yritysverkostoille liiketoimintamahdollisuuksiaVTT:n tutkimuksen mukaan taloyhtiön kannalta onnistuneessa putkiremontissa urakoitsijan valinnassa tulee painottaa hinnan ohella myös urakoitsijan kykyä tuottaa teknisesti hyvää laatua sekä palvelua. Tyytyväisimmät putkiremontin teettäneet asukkaat ovat saaneet vaikuttaa omaa asuntoaan koskeviin ratkaisuihin, ja heille on tiedotettu riittävästi remontin haitoista. Eniten tyytymättömyyttä aiheuttaa luvatun aikataulun pettäminen ja huolimaton työmaakulttuuri. VTT hahmotteli tutkimuksessa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia yritysryhmille, jotka voivat yhdessä tuottaa kaikki putkiremontin aikana tarvittavat palvelut.VTT:n tutkimuksen mukaan taloyhtiöiden asukkaat olivat tyytyväisimpiä putkiremontteihin, kun heille kerrottiin haitoista riittävästi etukäteen, asentajien ammattitaito ja käytös tyydyttivät heitä, asunto oli riittävän siisti remontin aikana ja asuntoon tehtävistä toimenpiteistä ja aikatauluista tiedotettiin riittävästi. Taloyhtiön putkiremontin suunnittelussa pääpaino on yleensä putkiremonttiteknologian valinnassa. Asukkaiden tyytyväisyyden kannalta monilla ei-teknisillä asioilla on kuitenkin suuri merkitys onnistuneissa putkiremonteissa.Putkiremontin tärkein vaihe on hankesuunnittelu. Siinä asetetaan tavoitteet lopputulokselle ja suunnittelulle ja kartoitetaan sekä taloyhtiölle että osakkaille parhaiten sopivat tekniset ja taloudelliset vaihtoehdot. Hankesuunnitelman perusteella taloyhtiö tekee päätöksen putkiremontista. Hyvä ja selkeä hankesuunnitelma on keskeinen asia taloudellisen toteutuksen varmistamisessa, mm. tarjousten saamisessa ja toteutusvaiheen ongelmien välttämisessä.Putkiremontissa on useita vaiheita, joissa tarvitaan palveluntarjoajien ja taloyhtiön edustajien yhteispeliä. Asukkaat kokevat remontin sujuvaksi mikäli heille tiedotetaan riittävästi rakennusvaiheessa ja aikataulut pitävät. Yhteistyö ja toimiminen remontin aikana helpottuvat, mikäli terminologia on selvää myös taloyhtiön edustajille ja asukkaille, urakkasopimukset ja rajat ovat selkeitä ja hankesuunnitteluun on panostettu riittävästi.
20218_72021.jpg
Taloyhtiön remontti tulossa? Näillä vinkeillä onnistut tekijän valinnassa
Taloyhtiössä tulee väistämättä ennemmin tai myöhemmin eteen sekä pienempiä että isompia remontteja, joilla kohennetaan taloyhtiön ulkonäköä tai viihtyisyyttä, pidennetään rakennusten käyttöikää tai nostetaan yhtiön arvoa. Tällaisia ovat esimerkiksi linjasaneeraus eli putkiremontti, julkisivu- ja parvekeremontit, kattoremontti, piharemontit ja muut pienemmät kunnostustyöt.Pienempienkin töiden tekijät kannattaa tietysti aina valita huolella, mutta urakoitsijan vastuullisuuden ja työn laadun merkitys korostuu erityisesti suurten ja kalliiden remonttien kohdalla, joihin liittyy myös erilaisia vastuu- ja takuukysymyksiä.Taloyhtiön hallituksen jäsenillä on paljon hommaa ja vastuuta, kun remonteille etsitään urakoitsijoita. Mutta miten taloyhtiössä löydetään remonteille vastuulliset ja hyvät tekijät? Tässä viisi vinkkiämme!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton