• Etusivu
  • Energia

Tukea asuinrakennusten lämmitystapamuutoksiin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.02.2011Päivitetty 10.02.2011
201011_23702.jpg

Vuoden 2011 valtion talousarviossa on energia-avustusten myöntämistä varten vahvistettu 30 miljoonan euron suuruinen määräraha uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitystapojen käyttöönottoon ympärivuotisessa asuinkäytössä olevissa asuinrakennuksissa sekä muihin energia-avustuksiin 14 miljoonaa, josta pientalojen tarveharkintaisiin energia-avustuksiin 2 miljoonaa euroa.

Avustusta haetaan sijaintipaikan kunnalta ja hakuaika päättyy 8.4.2011, tarkempia tietoja saa kunnan korjaus- ja energia-avustuksia käsittelevältä henkilöltä.

Uudet säännökset tulivat voimaan 1.1.2011. Energia-avustuksia uusiutuvan energian käyttöönottoon ei lain voimaantulosäännöksen mukaan voi myöntää lämmitystapamuutokseen, silloin, kun toimenpiteet työmaalla on aloitettu ennen lain voimaantuloa.

Tukea voivat hakea

Avustuksen piiriin kuuluvien toimenpiteiden kohteina ovat kaikenlaiset ennestään ympärivuotisessa asuinkäytössä olevat asuinrakennukset. Kyseessä voi siten olla pien-, rivi- tai kerrostalo. Asuinrakennuksella tarkoitetaan tässä rakennusta, jossa asuinhuoneistoja ja niitä palvelevia tiloja on yli puolet huoneistojen yhteenlasketusta pinta-alasta.

Avustuksen myöntäminen ruokakunnalle silloin, kun avustettavien toimenpiteiden kohteena on enintään kaksi asuntoa käsittävä pientalo, edellyttää sitä, että ruokakunta on ennen hakemista asunut ja asuu edelleenkin tässä talossa. Muissa tapauksissa avustettavien toimenpiteiden kohteena voi olla myös vuokratalo.

Avustuksen hakijana on asuinrakennuksen omistaja tai se, jolle rakennuksen kunnossapitovastuu on lain nojalla tai kirjallisella sopimuksella siirretty pysyvästi tai pitkäaikaisesti.

Hakemukset jätetään kunnalle ja sen suuruus on enintään 20 % hyväksyttävistä kustannuksista

Hakemus tehdään lomakkeella ARA 37a/11 ja jätetään kunnalle.

Hakemukseen liitetään:

  • pientalojen osalta (asuinrakennuksessa enintään kaksi asuntoa) tarjous tai muu selvitys tarvikkeiden ja töiden kustannuksista eriteltyinä, jos avustuksen hakijana on ruokakunta
  • muut kunnan tarpeelliseksi harkitsemat selvitykset.

Avustuksen myöntää kunta. Jos kohteen omistaa suoraan kunta tai kuntayhtymä, avustuksen myöntää ARA. ARA suosittelee, että korjauksesta on tehty sitova päätös ennen avustuksen myöntämistä.

Avustuksen suuruus on enintään 20 % hyväksyttävistä kustannuksista. Avustusprosentti saattaa olla pienempi esim. silloin, jos määräraha ei riitä täysimääräisen avustuksen myöntämiseen kaikille hyväksyttäville hakemuksille.

Tuettavat kohteet ja toimenpiteet

Tuettavia kohteita ovat öljyllä tai suoralla taikka varaavalla sähkölämmityksellä lämmitetyt asuinrakennukset.

Pääsääntö on, että toimenpiteet aloitetaan kunnan avustuspäätöksen jälkeen. Kunnat voivat laki- ja asetusmuutosten antamisen jälkeen antaa ennakkoaloituslupia. Kunta hyväksyy tällöin ennakkoaloitusluvan yhteydessä toimenpiteiden tarkoituksenmukaisuuden. Lupapäätöksessä on syytä mainita sekin, ettei lupa sido kuntaa avustuksen myöntämiseen.

Avustuksella voidaan tukea öljy- tai sähkölämmityksen korvaamista pääasiallisesti uusiutuvaa energiaa hyödyntävällä päälämmitysjärjestelmällä:

  1. maalämpöpumppujärjestelmän rakentaminen; järjestelmä hyödyntää maaperän, kallioperän tai pintavesistön lämpöä;
  2. ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän rakentaminen;
  3. pelletti- tai muun puulämmitysjärjestelmän rakentaminen;
  4. polttoainevaraston rakentaminen 3 kohdassa tarkoitettua lämmitysjärjestelmää varten;
  5. yhdistelmälämmitysjärjestelmän rakentaminen; järjestelmä hyödyntää;

  6. a) yhtä 1 - 3 kohdassa tarkoitettua lämmitystapaa ja yhtä tai useampaa lisälämmitystapaa;
    b) useampaa 1 - 3 kohdassa tarkoitettua lämmitystapaa;
    c) useampaa 1 - 3 kohdassa tarkoitettua lämmitystapaa ja yhtä tai useampaa lisälämmitystapaa.

Lämmitysjärjestelmän korvaamista ei tueta, jos rakennetaan lämmitysjärjestelmä korvaamaan kauko- tai aluelämmitystä

Kauko- ja aluelämmitykseen liittymistä voidaan sitä vastoin tukea muulla energia-avustuksella.

Tuki kohdistetaan päälämmitysjärjestelmän muutoksille

Tuki kohdistetaan siis uusiutuvaa energiaa käyttävälle em. päälämmitysjärjestelmälle. Tällä tarkoitetaan järjestelmää, jonka suunnitelmien mukainen lämmitysteho kattaa vuosittaisesta energiantarpeesta yli puolet. Tarvittaessa hakijan tulee kunnan pyynnöstä osoittaa uusiutuvaa energiaa hyödyntävän lämmitysjärjestelmän toimivuus päälämmitysjärjestelmänä.

Muiden kuin kohdissa 1 ja 2 mainittujen lämpöpumppujen investointikustannuksia ei tueta.

Avustusta on tarkoitus myöntää myös vesikiertoisen lämmitysverkoston osuuteen kustannuksista, jos tällaista ei asuinrakennuksessa ennestään ole.

Tuettaviksi hyväksyttävien lämpöpumppujen sekä pelletti- ja puulämmitysjärjestelmän kustannusten lisäksi voidaan yhdistelmä- eli hybridilämmitysjärjestelmissä tukea aurinkolämmön ja -sähkön tuotantolaitteiden käyttöönottoon liittyviä kustannuksia.

Lisälämmityksenä voidaan hyödyntää tarvittaessa muitakin lämmitysmuotoja. Näihin liittyviä investointikustannuksia ei tueta. Lämmitysenergian tarpeesta yli puolet on kuitenkin tuotettava uusiutuvalla energialla. Tämä mahdollistaa esim. poistoilmalämpöpumpun, ilma-ilmalämpöpumpun ja kiinteistökohtaisen tuulivoiman hyödyntämisen lisälämmitystapana samoin kuin muun polttoaineen kuten öljyn käyttämisen lisälämmitykseen, mutta ainoastaan aurinkolämmön ja -sähkön tuotantolaitteiden käyttöönotto voi kuulua avustuksen piiriin.

Avustettavien toimenpiteiden tulee olla kohtuullisia ja tarkoituksen mukaisia

Avustettavien toimenpiteiden tulee olla tarkoituksenmukaisia rakennuksen odotettavissa oleva asuinkäyttöaika ja asuinkäyttötarve huomioon ottaen.

Avustettavien kustannusten tulee olla kohtuulliset. Hyväksyttäviin kustannuksiin voivat kuulua sekä lämmön tuottoon että lämmön jakeluun tarkoitettujen laitteiden hankintakustannukset. Lisäksi avustettaviin kustannuksiin voivat kuulua kustannukset arviointi-, tutkimus-, laatimis-, suunnittelu-, rakennus-, asennus-, katselmus-, säätö-, mittaus- ja purkutöistä sekä töitten valvonnasta, ei kuitenkaan laskennallista kustannusta omasta työstä tai vastikkeetta tehdystä työstä.

Hyväksyttäviin kustannuksiin ei kuulu työn osuus kustannuksista, kun avustuksensaajaruokakunnalle myönnetään avustus enintään kaksi asuinhuoneistoa käsittävän rakennuksen lämmitystavan muuttamiseksi. Työn osuuteen voi saada kotitalousvähennyksen verotuksessa. Muille avustuksensaajille avustus myönnetään kokonaiskustannuksista, jotka sisältävät myös työn osuuden.

Lisää ARA ohjeesta energia-avustusten hakemiseen, myöntämiseen ja maksamiseen 2011

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Valvontakamera sisäänkäynnin yhteydessä
Viikon kysymys: Tallentava valvontakamera yhteisillä alueilla
Taloyhtiön kokouksessa enemmistöllä päätetään hankkia tallentavat valvontakamerat yhteisille alueille.Porraskäytävän ulko-ovi on myös yhteistä aluetta, koska porraskäytävän alkua saa valvoa. Asiahan on varmastikin niin, että tallentava valvontakamera saa olla sisäpuolella kohdistettuna vain ulko-oven suuntaan?Taloyhtiön koko alakäytävän myös luulisi olevan yhteistä aluetta, koska käytävää pitkin mennään varastoihin ja saunoihin. Vasta kerrosta ylempänä on huoneistojen käytävät. (1.krs, 2.krs jne.)
20212_68412.jpg
Yhden yön naapuri
Asuntojen lyhytaikainen vuokrausbisnes on kasvussa. Airbnb-tyyppisen lyhytaikaisen vuokraustoiminnan yleistyminen on osaltaan lisännyt todennäköisyyttä sille, että seinän takana asukkaat vaihtuvat usein. Kun valitset kodiksesi osakehuoneiston, et voi miltei koskaan etukäteen tietää, minkälaisia ihmisiä naapurissa asuu – nyt tai tulevaisuudessa.
201311_37106.jpg
As Oy Pohtolan katto remontoitiin keskellä talvea
As Oy Tampereen Pohtolassa oli puhuttu jo pitkään kattoremontin tarpeesta. Vanha katto oli saavuttanut elinkaarensa pään ja tältä osin uusimiselle oli tullut todellinen tarve. Tilanne sinällään ei ole mitenkään normaalista poikkeava, mutta tässä taloyhtiössä remontti päätettiin suorittaa keskellä talvea.Tutustu korjaushankkeen vaiheisiin tästä!
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kunnossapitovastuu pääsääntö
Uuden asunto-osakeyhtiölain 4-luvussa on kunnossapitoa ja 5-luvussa muutostöitä koskevat säännökset.Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken 4-luvun 2 ja 3 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta.Yhtiökokous voi aina päättää osakkeenomistajalle kuuluvan kunnossapitotyön suorittamisesta yhtiön kustannuksella, jos tämä työ liittyy yhtiön kunnossapito- tai uudistustyöhön tai työ on yhtiön kannalta tai muutoin taloudellisesti tarkoituksenmukainen. Lisäedellytyksenä on, ettei menettely loukkaa osakkeenomistajien keskinäistä yhdenvertaisuutta.Kunnossapitovastuun jakaantumisesta riippumatta periaatteena on, että kunnossapitotyö suoritetaan asianmukaisesti. Tämä periaate on kirjattu lain 4-luvun 1.3 §:ään siten, että kunnossapitotyön suorittajan on huolehdittava siitä, että työssä noudatetaan hyvää rakennustapaa.Asunto-osakeyhtiölain 4-luvun 2 §:n nojalla yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Osakkeenomistajan kunnossapitovastuusta puolestaan todetaan luvun 3 §:ssä, että osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat. Sisäosilla ei tarkoiteta huoneistossa olevia kantavia rakenteita, niihin kuuluvia eristeitä eikä myöskään yhtiön vastuulla olevia rakennuksen teknisiä ns. perusjärjestelmiä.
2744_226394501_2016428121954.jpg
Puhdasta korvausilmaa myös yhteisiin tiloihin
Toimivalla ilmanvaihdolla varmistetaan asukkaiden terveys ja lisätään rakennusten käyttöikää. Termostaatilla ja hyvällä suodattimella varustettuja korvausilmaventtiileitä on alettu asentaa taloyhtiöiden yhteisiin tiloihin kiihtyvällä tahdilla. Näin tilat pysyvät puhtaampina ja ilmanvaihto toimii.
20151_42058.jpg
Parvekelasit säästävät energiaa tutkitusti
Talvella ihmiset varautuvat kylmiin keleihin pukeutumalla paremmin. Myös kerrostalojen parvekkeet tarvitsevat suojaa talven tuulia ja tuiskuja vastaan. Parvekkeiden lasittaminen on järkevä investointi, joka näkyy asumisen laadun paranemisena sekä edullisempana asumisena. Taloyhtiöille parvekelasien vaikutukset parvekkeiden elinkaareen ja kunnostustarpeeseen ovatkin jo tutut.Mittauta taloyhtiösi energiansäästöhyöty!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton