• Etusivu
  • Osakas

Tulot ja menot tasapainoon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.03.2012Päivitetty 01.03.2021
20213_69535.jpg

Taloyhtiön tulot koostuvat osakkailta perityistä vastikkeista, vuokrista, käyttökorvauksista ja muista mahdollisista tuotoista. Menoja taloyhtiöille tulee kiinteistön hoidosta henkilöstö- ja hallintokuluina sekä käytöstä ja huollosta aiheutuvina kustannuksina. Taloyhtiöt joutuvat maksamaan myös erinäisiä veroja, kuten kiinteistö- ja tuloveroja.

Taloyhtiön tulot

Osakkailta perittävän vastikkeen yleisnimitys on yhtiövastike.
Yhtiövastike voidaan periä joko yhtenä eränä tai se voidaan jakaa erilaisten kulujen perusteella. Jako voi perustua huoneistojen pinta-alaan tai osakkeiden määrään, jolloin puhutaan hoitovastikkeesta, tai esimerkiksi veden todelliseen kulutukseen, jolloin puhutaan vesivastikkeesta. Vastikkeiden määräämisen perusteiden on löydyttävä yhtiöjärjestyksestä. Toisin sanoen, jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa, että veden kulutuksesta peritään vesivastiketta, ei vedestä perittyjä maksuja voida kutsua vastike-nimellä. Sen, kuinka paljon vastiketta minäkin vuonna peritään, päättää yleensä yhtiökokous, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.

Vastike-ryhmään kuuluvat myös osakkailta mahdollisesti perittävät hankeosuudet.
Hankeosuudet ovat kertaluontoisia suorituksia ja niillä on tarkoitus kattaa yhtiön teettämiä investointi-, korjaus- tai rakennushankkeita ja näin välttyä ottamasta lainaa. Jos yhtiö on kuitenkin ottanut lainaa, peritään osakkailta pääomavastiketta, jolla katetaan lainan lyhennys ja hoitokulut. Pääomavastikkeesta on käytetty, ja joissa taloyhtiöissä käytetään edelleen, myös nimeä rahoitusvastike, mutta kirjanpitosäännösten mukaan pääomavastike on oikeampi termi.

Taloyhtiön tulot koostuvat osakkailta perityistä vastikkeista, vuokrista, käyttökorvauksista ja muista mahdollisista tuotoista.
Taloyhtiön tulot koostuvat osakkailta perityistä vastikkeista, vuokrista, käyttökorvauksista ja muista mahdollisista tuotoista.

Taloyhtiöllä voi olla hallussaan omia osakkeitaan, joita eteenpäin vuokraamalla yhtiö voi saada vuokratuloja. Osakkeet voivat koskea esimerkiksi:

  • autotallipaikkoja,
  • asuinhuoneistoja tai
  • liikehuoneistoja.
    • Joissakin tapauksissa yhtiöllä voi olla hallussaan niin hyvin tuottavia liikehuoneistoja, ettei sen tarvitse periä vastikkeita osakkailtaan tai se voi jopa jakaa voittoa.

Käyttökorvauksia taloyhtiö voi periä esimerkiksi saunan tai pesutuvan käytöstä.

Myös vesimaksut luetaan käyttökorvauksiksi, jollei niitä ole yhtiöjärjestyksessä määrätty vastikkeiksi. Muita tuottoja taloyhtiö voi saada esimerkiksi käyttöomaisuuden luovutusvoittoina tai korvauksina mainostilasta.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan perimillään yhtiövastikkeilla taloyhtiö voi kattaa menot, jotka aiheutuvat kiinteistön hankinnasta tai rakentamisesta, kiinteistön sekä rakennusten ylläpidosta ja hoidosta, tarpeellisista perusparannusmenoista tai lain mukaan yhtiölle kuuluvista velvoitteista. Myös muut yhtiön saamat tuotot käytetään edellä mainittujen kustannusten kattamiseen.

Taloyhtiön menot

Taloyhtiön hoitokuluja on tilinpäätöksessä tyypillisesti eritelty perusteellisemmin, mutta yhtiön jokapäiväisessä toiminnassa tärkeintä osaa kuluista näyttelevät kiinteistön ja rakennusten hallinto-, ylläpito- ja hoitokulut.

Jos yhtiöllä on yhtiöjärjestyksen määräämä isännöitsijä, ovat hänen palkkionsa hallintokuluja.

Muita hallintokuluja ovat esimerkiksi puhelin- ja postikulut, toimistotarvikkeet ja pankin palvelumaksut.


Ylläpito- ja hoitokuluihin kuuluvat esimerkiksi:
  • talonmiespalvelut,
  • työkalujen hankinnat,
  • ulkoalueiden hoitokulut,
  • siivous-, lämmitys-, vesi- ja sähkökulut,
  • jätehuollosta aiheutuvat kustannukset,
  • vakuutukset,
  • vuokrat ja
  • kiinteistövero.

Jos rakennusta tai ulkoalueita korjataan samaan kuntoon kuin ne uutena olivat, luetaan korjauskulut ylläpito- ja hoitokuluihin. Jos taas rakennus tulee korjauksen jälkeen parempaan kuntoon kuin se oli uutena, on kyse perusparannusmenoista. Perusparannusmenot käsitellään kirjanpidossa aktivoitavina kuluina, joten ne eivät vaikuta kokonaisuudessaan yhtiön tuloslaskelman näyttämään tulokseen.

Sen, kuinka paljon vastiketta minäkin vuonna peritään, päättää yleensä yhtiökokous, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.
Sen, kuinka paljon vastiketta minäkin vuonna peritään, päättää yleensä yhtiökokous, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty.
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

opiskelija istuu muuttolaatikoiden keskellä tietokoneen kanssa
Opiskelija: onko opiskelija-asunnossasi taloyhtiönetti?
Syksyn tullen se on useimmilla edessä, muutto opiskelija-asuntoon opintojen perässä. On monta seikkaa, jotka omilleen muuttavan tulee hankkia ja muistaa. Opiskelun kannalta vähäisimpänä ei ole toimiva ja nopea nettiyhteys, johon voi luottaa.
20219_72789.jpg
Taloyhtiösanastoa: osa H, I ja J
Mitähän tarkoittaa huoneistoala, tai ilmaääni? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu jäteilmakanava. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista H, I ja J.
202010_67051.jpg
Viisi vinkkiä säilytyskaaoksen kesyttämiseen
Erilaiset säilytysmahdollisuudet ovat pieni mutta merkittävä osa kokonaisuutta ja asumisviihtyisyyttä. Näillä vinkeillä pystyt suunnittelemaan tehokkaat säilytystilat niin kotiin, irtainvarastoon kuin taloyhtiön tiloihin.
20142_38135.jpg
Opas pihojen pohja- ja päällysrakenteiden suunnitteluun
Kiinteistön piha-alueet tulee olla suunniteltu käyttäjiä ajatellen. Viihtyisä, turvallinen sekä käyttö- ja säärasitukset huomioiden saavutetaan pitkäikäinen ja toimiva piha-alue. Muun muassa maaperän laatu sekä vaadittavat kantavuusominaisuudet määräävät lähtöarvot alueen suunnittelulle.Pehmeämmillä maa-alueilla tulee vastaan omat haasteensa, joissa on otettava huomioon maapohjan kuivatus sekä kosteusongelmien ehkäisy. Todella alavalla alueella tulee tarvittaessa huomioida myös tulvasuojelu. Pohjatyöt ovat kaiken a ja o.
20136_35539.jpg
Lähestyykö lämmönjakolaitteiden uusiminen?
Kaukolämpökiinteistössä lämmitys on huoletonta, toimintavarmaa ja edullista. Lämmönjakolaitteet kaipaavat uusimista vain parinkymmenen vuoden välein.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Vastikeperusteen muuttaminen, onko mahdollista?
Taloyhtiössämme vastikeperuste perustuu löyhästi asuntojen pinta-aloihin. Kaikissa muissa asunnoissa paitsi yhdessä vastikeperusteena oleva pinta-ala on suurempi kuin asunnon oikea pinta-ala. Esim. allekirjoittaneen asunnossa vastikeperuste on 72 neliöä, ja oikea pinta-ala noin 61. Virallista pinta-alamittausta talossa ei ole tehty, mutta muillakin vastikeperusteen ja oikean pinta-alan suhde on samansuuntainen.Tämä yksi yleisestä kaavasta poikkeava asunto on talon alkuperäisen rakennuttajan omaan käyttöön suunniteltu. Siellä vastikeperuste on 68 neliöä ja oikea pinta-ala noin 80 neliöä. Muutenkin asunto on paremmin varusteltu kuin muut, siellä on mm. kaksi vessaa, kodinhoitohuone ja sauna. Muilla vain vessa ja suihku. Taloyhtiö on vanha (50-luvulta) ja rakennuttaja nähtävästi osasi vetää kotiinpäin.Vastikeperusteiden epäkohta närästää taloyhtiössä aina säännöllisin väliajoin. Nyt tulossa on viemäriremontti, ja asia on taas pinnalla. Tämän yhden asunnon nykyinen omistaja tuntuisi saavan taas merkittävää hyötyä muiden kustannuksella, hänellä kun on moninkertaisesti putkituksia ja kosteuseristettäviä tiloja kuin muilla, ja silti hän maksaisi remontista vähemmän kuin muut.Onko mielestänne asiassa aihetta lähteä ajamaan vastikeperusteen kohtuullistamista? Voidaanko kohtuullistamisen yhteydessä mitata kaikkien asuntojen todelliset pinta-alat ja ottaa ne uudeksi vastikeperusteeksi? Voidaanko uutta kohtuullistettua vastikeperustetta käyttää voimaantulonsa jälkeen ennen asin vireillepanoa aloitettujen, mutta ei vielä maksettujen remonttien rahoituksen jaossa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton