• Etusivu
  • Osakas

Tunnetko taloyhtiösanaston? Osat L, M ja O

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.10.2021Päivitetty 13.10.2021
20219_72789.jpg

Mitähän tarkoittaa liikuntasauma, tai merkkivalaistus? Pohdintaa aiheuttaa myös papereissa mainittu osastoiva rakennusosa. Termit voivat hämmentää niihin ensimmäistä kertaa törmäävää. Usein termien taustalta paljastuu tuttu asia, kun hieman raotamme tuota taustaa. Haluamme tuoda sanoja ja termejä tutuksi lukijoillemme, joten jatketaanpa kirjaimista L, M ja O:

L niin kuin...

Laakaovi

Ovilevyn kehys, täyteaine ja pintalevy liimataan yhteen. Tähän perustuu ovilevyn jäykkyys. Ovilevyn pinta voi olla sileä tai profiloitu. Peiliovi saattaa olla laaka- tai kehysovi.

Laasti

Sideaineen (esim. sementti ja/ tai kalkki tai joku muu sideaine), runkoaineiden, veden ja ilman seos.

Liikuntasauma

Sauma, joka mahdollistaa rakenteiden liikkumisen.

L niin kuin...
L niin kuin...

Luonnonkuorma

Rakennuksen seinien ja katon kautta kantaviin rakenteisiin ja niitä myöden perustuksille, kohdistuu tuulesta ja lumesta aiheutuvia kuormia. Nämä kuormat vaihtelevat laskennallisesti rakennuspaikan mukaan. Esimerkiksi rannikkoseudulla käytetään maksimilumikuormituksen arvona 1,4 kN/m2 eli 140 kg. Sisämaassa arvot ovat suurempia. Vastaavasti tuulikuormien katsotaan olevan suurempia rannikkoseudulla.

Lämmitysjärjestelmä

Lämmitysjärjestelmä huolehtii miellyttävän sisälämpötilan ylläpitämisestä ja lämpimän käyttöveden saannista. Lämmitysjärjestelmä -termi kattaa kaikki lämmitykseen tarvittavat osa-alueet. Yleisesti ottaen lämmitysjärjestelmävaihtoehtoja on kaksi: suorasähkölämmitys ja vesikeskuslämmitys.

Lämmönjakotapa

Lämmönjakotapa tarkoittaa menetelmää, jolla lämpö siirretään rakennuksen tiloihin. Nykyisin hyvin yleinen lämmönjakotapa on lattialämmitys. Lämmönjakotavan yhteydessä puhutaan usein lämmönluovuttajista, joilla tarkoitetaan esimerkiksi lämmityspattereita.

Lämmönlähde

Öljy, maalämpö, sähkö, puu tai jokin muu kiinteä polttoaine, joka luovuttaa lämpöä lämmitykseen.

Läpivientiaukko

LVIS-putkia, -johtoja, -kanavia ja laitteita varten jätettävä aukko.

M niin kuin...

Maanvastainen / maanvarainen alapohja

Alapohjan rakenteet tehdään suoraan tiivistetyn täytön, kosteus- ja lämpöeristyksen päälle.

Merkkivalaistus

Poistumisreitit osoittava valaistus rakennuksessa. Valaistus toimii normaalin valaistuksen yhteydessä ja siitä riippumatta.

Märkätila

Huonetila, jossa lattia on käyttötarkoituksensa mukaan veden kanssa tekemisissä ja myös jonka seiniin voi tiivistyä tai räiskyä vettä.

M niin kuin...
M niin kuin...

O niin kuin...

Ohutrappaus

Yhdellä laastilla suoraan rappausalustalle tehtävä pintarappaus. Sitä käytettäessä alustarakenteen kuvio saa näkyä.

Osastoitu uloskäytävä

Tila, joka on osastoitu ja jonka kautta turvallisesti voidaan poistua rakennuksesta.

Osastoiva ovi

Rakennusosa, joka erottaa palo-osastot toisistaan ja täyttää asetetun paloluokan vaatimukset.

Osastoiva rakennusosa

Palo-osastoja erottava rakennusosa, joka täyttää asetetun paloluokan vaatimukset.

O niin kuin...
O niin kuin...
202110_72823.jpg
Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
20111_23936.jpg
Sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet kuntoon edullisesti talvella!
Mikäli haluat remontoida sadevesijärjestelmäsi ja kattoturvatuotteesi edullisemmin, voit käyttää talvietua.Talvietu koskee yksityisiä rakentajia/saneeraajia sekä asunto-osakeyhtioissä tehtyjä sopimuksia.Talviedun, -10% saat, kun työ suoritetaan tammi- huhtikuun välisenä aikana ja kauppa on myyjän kanssa sovittu ennen maaliskuun loppua.Haluamme turvata ammattitaitoisten asentajiemme talvityöllisyyden ja romuttaa ajatuksen talvityön vaikeuksista. Talviedusta saat lisätietoa Vesivekin myyjiltä.Jätä yhteydenottopyyntö tästäLue lisää sadevesijärjestelmistä
20149_41020.jpg
Kaukolämmön kulutustiedot suoraan sähköpostiisi
Olipa roolisi taloyhtiössä hallituksen jäsen, asukas tai isännöitsijä, on sinulla nyt mahdollisuus tilata aivan uudenlainen kaukolämmön kulutuksen seurantaraportti suoraan sähköpostiisi. E-raporttiin on koottu tärkeimmät tiedot, joita taloyhtiössä kannattaisi kuukausittain seurata.Saat maksuttoman e-raportin automaattisesti suoraan sähköpostiisi kerran kuussa. Sen avulla on helppo seurata kulutusta ja raportin selkeät nuolet ja vihreä ja punainen symboliväri auttavat havainnollistamaan mahdolliset poikkeamat. Seurattavia asioita ovat esimerkiksi mihin suuntaan taloyhtiön lämmönkulutus on menossa sekä vertailu vastaavan tyyppisiin kiinteistöihin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Vastuuvapauden myöntäminen
Varsinaisen yhtiökokouksen asiana on päättää vastuuvapaudesta hallituksen jäsenille isännöitsijälle. Vastuuvapaudesta päätetään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä.Vastuuvapauden myöntäminen ei sinänsä vaikuta oikeuteen vaatia hallituksen jäseneltä tai isännöitsijältä vahingonkorvausta. Tämä johtuu siitä, että vastuuvapaudesta päätettäessä ei yleensä käsitellä vastuuvelvollisen suorittamia yksittäisiä toimia. Päätös perustuu usein pelkästään siihen, että tilinpäätös ja tase on hyväksytty ja että tilintarkastuskertomuksessa on puollettu vastuuvapauden myöntämistä.Jos vastuuvapautta koskevassa yhtiökokouksessa sen sijaan on ollut käsittelyssä yksityiskohtaisia toimia tai seikkoja, vastuuvapauden myöntäminen vapauttaa vastuuvelvollisen vastuusta näiden osalta (uusi asunto-osakeyhtiölaki 24-luvun 8.2 §).Yhtiökokouksen myöntämä vastuuvapaus koskee vain vastuuvelvollisen vastuuta suhteessa taloyhtiöön. Vastuuvapaus ei vaikuta millään tavoin hallituksen, sen jäsenen tai isännöitsijän korvausvastuuseen osakkeenomistajaa tai yhtiön ulkopuolisia tahoja kohtaan. Taloyhtiön sopimuskumppani voi siten vastuuvapaudesta riippumatta vaatia korvausta hallituksen jäseneltä tai isännöitsijältä.
20105_21950.jpg
Parma parvekeratkaisut
Aina ei voi tietää, mitä rakenteiden alta korjausta varten purkaessa löytyy - tai jää löytymättä. Näin kävi Salossa kerrostalon julkisivukorjauksessa, kun parvekkeiden alta ei löytynytkään odotettuja ratakiskoja. Korvaavaksi ratkaisuksi oli onneksi tarjolla Parman sooloparveke.Kohde oli muuten tyypillinen 1950- ja 1960-luvun kerrostalo. Siihen aikaanhan tehtiin paljon niin, että parvekkeet rakennettiin suoraan rungosta tulevien kiskojen päälle, kertoo remontin pääurakoitsija NCC:n Janne VirtanenKun kiskoja ei löytynytkään jouduttiin toimimaan nopeasti. Salosta tulikin sooloparvekkeen pilottikohde. Itse asennustyö sujui hyvin, kun kannatusrunko oli ensin saatu paikalleen. Vaikka tietysti, kun jotain tehdään ensimmäistä kertaa, tulee aina vastaan myös yllätyksiä jatkaa Virtanen.
Rikkinäinen lasiovi
Viikon kysymys: Rappukäytävän ulko-ovi rikottu
Rappukäytävän ulko-ovi oli rikottu ulkoapäin. Poliisi asetti syylliseksi epäillyt syytteeseen, mutta näyttö ei riittänyt. Taloyhtiö vaatii korvausta huoneiston omistajalta/vuokralaiselta. Kummatkin ovat syyttömiä vahingontekoon. Lisäksi taloyhtiö ei esittänyt vaatimuksia asiasta käydyssä oikeudenkäynnissä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton