• Etusivu
  • Remontti

Turvallisin mielin kohti talvea - hoida katto kuntoon ajoissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Icopal Oy
Julkaistu 14.11.2012Päivitetty 27.03.2013
201211_32881.jpg

Kehityspäällikkö Jorma Laakkonen esittelee vaijerijärjestelmän toimintaa. Aiemmasta poiketen köyden kiinnityspistettä ei tarvitse vaihtaa, vaan kiinnityspisteiden ylitys tapahtuu vaivatta pienellä heilautuksella. Tämä vähentää riskitilanteita katolla työskenneltäessä.

Talvi on vuodenajoista se, joka asettaa kiinteistön kuin kiinteistön koetukselle. Viime vuosina olemme saaneet lukea otsikoista valitettavia lumenputoamisuutisia, jotka ovat osaltaan saaneet alan toimijat kiinnittämään entistä enemmän huomiota niin asuin- kuin työolosuhteidenkin turvallisuuteen. Kun kiinteistön katto on kaikin puolin kunnossa, ovat huollot ja lumenpudotukset toteutettavissa helposti ja turvallisesti. Lopulta tämä näkyy myös kiinteistön omistajien kukkaroissa, kun ongelmilta vältytään ja tarpeelliset kausityöt(lumenpudotukset) saadaan tehokkaasti suoritettua.

Eroon näennäisturvallisuudesta

Työturvallisuus katoilla lähtee olemassa olevien turvajärjestelmien kunnosta ja varusteiden tarkoituksenmukaisuudesta. Tärkeää on myös huomioida, että turvavarusteet tarkistetaan säännöllisesti. Jos huoltotöitä tehdään kahdeksankerroksisen talon katolla, ei riitä, että töitä tekevällä on rautainen ammattitaito. Turvallisuusedellytykset on syytä asettaa myös ympäristölle ja toimintaperiaatteille.

– Suomesta löytyy valitettavan paljon vaarallisia kattoja. Tyyppiesimerkkinä näistä mainittakoon sellaiset katot, joissa on olosuhteiden pakosta tehtävä töitä, mutta esimerkiksi turvaköysien kiinnittäminen kiinteistön omaan turvajärjestelmään on mahdotonta. Monesti turvajärjestelmää ei edes ole olemassa. Toisaalta on myös kattoja, joille on asennettu kaikennäköistä, mutta ne eivät palvele tarkoitustaan. Selkeät linjat ja ratkaisut ovat tältä sektorilta puuttuneet. Tämä näennäisturvallisuus, jota kattoturvajärjestelmienkin osalta on harjoitettu, tulisi nyt saada uusille urille. Kun tehdään, niin tehdään kunnolla. Tämä edellyttää myös tilaajalta valveutuneisuutta. Ei luonnollisestikaan riitä, että hyvät järjestelmät asennetaan katolle, jos asennus tehdään väärin. Ammattimainen osaaminen ja vastuullisuus ovat tässä avainasemassa, kertoo toimialajohtaja Petri Perta Icopal Katto Oy:stä.

Icopalin Kattohuolto tarkastaa ja pitää katot kunnossa, täytä yhteydenottopyyntö

Osaamista ja ohjeita

Kiinteistönomistajan vastuu ja velvollisuus on tarjota turvalliset puitteet niin asukkaille kuin kiinteistössä asioivillekin. Puitteet eivät kuitenkaan sellaisenaan takaa turvallisuutta, vaan huomiota pitää kiinnittää myös työtekijöiden asennoitumiseen ja ammattitaitoon.

– Ammattitaidon merkitys näissä töissä korostuu olipa sitten kysymys asennus- tai huoltotöistä. Icopal Katto Oy:n osalta turvallisuus lähtee selkeistä toimintaperiaatteista. Turvallisuudesta ei tingitä. Esimerkkiä näytetään jo esimiestasolla. Kun työmailla toimitaan toisinaan jopa vaarallisissa olosuhteissa, ei huolimattomuuteen ole varaa. Selkeä ohjeistus siitä, kuinka olemassa olevien kattoturvajärjestelmien kanssa tulee kiinteistössä toimia ja mitä katolla työskennellessä tulee huomioida, on osa järjestelmän asentajan vastuualuetta. Lumenpudottajat eivät ole suinkaan ainoa katolla toimiva työryhmä, vaan mm. ilmanvaihto- ja nuohoustöitä joudutaan usein hoitamaan katolta käsin, lisää Perta.

- Kattoon kiinnitetty vaijerijärjestelmä on sen verran korkealla, että liikkuminen on vaivatonta eikä järjestelmän käyttö esty talvellakaan, kertoo toimialajohtaja Petri Perta.
- Kattoon kiinnitetty vaijerijärjestelmä on sen verran korkealla, että liikkuminen on vaivatonta eikä järjestelmän käyttö esty talvellakaan, kertoo toimialajohtaja Petri Perta.
Myös kulmiin löytyy ratkaisu, joka mahdollistaa vaivattoman liikkumisen. Pääte ja kulmapisteet merkitään erikseen, jotta ennestään tuntemattomalla katolla asiointi on mahdollisimman turvallista.
Myös kulmiin löytyy ratkaisu, joka mahdollistaa vaivattoman liikkumisen. Pääte ja kulmapisteet merkitään erikseen, jotta ennestään tuntemattomalla katolla asiointi on mahdollisimman turvallista.

Kattohuolto kuuluu kalenterivuoteen

Olipa kyseessä sitten minkä tyyppinen katto tahansa, on kattohuolto syytä suorittaa hyvissä ajoin ennen talvea. Riskitekijät kasvavat mitä lähemmäs tätä lumista vuodenaikaa mennään.

– Taloyhtiö tilaa huoltoliikkeen edustajan paikalle normaalisti, kun jotain on jo tapahtunut. Tyypillisesti kyse on esim. lumenpudotuksista johtuvista vauriosta kuten pinnoitteiden irtoamista tai iskuista johtuvista rei`istä. Vahinkoja toki sattuu ammattilaisellakin. Oleellista kuitenkin on, että mikäli näin käy, vauriot myös korjataan ja luonnollisesti viipymättä. Tilaajan tulisikin kiinnittää huomiota siihen, että kaikki toimenpiteet mitä katolla tehdään, on tehty ammattilaisen toimesta. Näin ennen talvea on tarpeen muistuttaa, että lumenpudottamisen osalta tekijöissä on laaja kirjo ja epäammattimainen toiminta tulee taloyhtiölle väistämättä kalliiksi, kertoo kehityspäällikkö Jorma Laakkonen Icopal Katto Oy.stä.

201211_32925.jpg
Kattoturvajärjestelmien lisäksi merkittävässä roolissa on asianmukaiset varusteet.
Kattoturvajärjestelmien lisäksi merkittävässä roolissa on asianmukaiset varusteet.

Säännöllisellä huollolla katolle huomattavasti lisää käyttöikää

Kattohuolto mielletään tyypillisesti yksittäisten toimenpiteiden suorittamiseksi, mutta kyse on ennen kaikkea kokonaisuudesta. Helpoin ja varmin tapa varmistaa huollon säännönmukaisuus on solmia sopimus ammattilaisen kanssa. Huoltokäynti sisältää katon siivoamisen irtoroskista, katteen sekä läpivientien ja kattoturvajärjestelmien kunnon tarkastuksen.

– Kiinteistön ylläpitokulttuuri on asunto-osakeyhtiöiden osalta toistaiseksi vielä uusi asia. Esimerkiksi vesikaton huoltotarvetta ei mielletä todelliseksi. Totuus kuitenkin on, että säännöllisellä huollolla voidaan lisätä katon käyttöikää jopa 30 %. Katon huoltosopimus on taloyhtiölle vain muutaman sadan euron juttu, joten kyse ei ole rahasta vaan nimenomaisesti siitä, että näinkin pieni kuluerä koetaan valitettavasti tarpeettomana, täydentää Laakkonen.

Icopalin Kattohuolto tarkastaa ja pitää katot kunnossa, täytä yhteydenottopyyntö

Icopal Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20095_17024.jpg
Urakointi- ja huoltopalvelut
Icopal Oy:n urakointiyhtiöt tarjoavat täyden palvelun ratkaisuja bitumikattourakointiin ja muuhun vedeneristysurakointiin, peltikattourakointiin, julkisivu-urakointiin sekä kattojen huoltopalveluihin ja savunpoistoluukkujen asennuksiin ja tarkastuksiin.
20098_18360.jpg
Icopalilla laadukasta valokateosaamista
Rakennus Lohja Oy:n toimitusjohtaja Janne Sihvonen on tyytyväinen mies: pari vuotta toimineen yrityksen kaksi ensimmäistä toimintavuotta ovat kuluneet työntäyteisissä merkeissä. Edes rakennusalaa kalvava suhdannetaantuma ei ole saanut tilauskantaa laskusuuntaan, joten yrityksen yhdelletoista työntekijälle on töitä riittänyt kiitettävästi. – Työtilanne näyttää todella hyvältä. Yrityksemme on suhteellisen pieni, joten voimme reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Monipuolisuus, kokemus ja laaja suhdeverkostomme takaavat riittävän kysynnän myös vaikeina aikoina, kertoo Sihvonen.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rautanet –ketju valitsi Icopalin vuoden 2008 tavarantoimittajaksi
Icopal on valittu vuoden 2008 tavarantoimittajaksi Rautanet – ketjun kevään ostopäivillä. Palkitsemisen perusteena on toiminnan jatkuva ja ansiokas kehittäminen yhteistyössä Icopalin, Rautanettien ja Starkin kesken. Icopal on osoittanut kiitettävää halukkuutta toiminnan kehittämiseen ja lisäarvon tuottamiseen asiakkaille.Palkinnon jakoi Rautanet -kauppiaiden edustajana kauppias Jaakko Koivisto, sekä Starkin edustajana Avainasiakaspäällikkö Harri Lepistö.– Tämä on hieno tunnustus sekä pitkäjänteiselle yhteistyölle, että loistavalle aluemyyntiorganisaatiollemme, toteaa myyntijohtaja Esa Mäki Icopalista. – Vuoden 2008 tavarantoimittaja -palkinto osoittaa, että yhteistyökykyinen asenne ja aito kiinnostus kumppanuussuhteiden kehittämiseen johtaa hyviin asioihin, Mäki lisää.Rautanet -ketju on vuonna 1998 perustettu rautakauppaketju, joka muodostuu itsenäisistä rakennustarvikekauppaa harjoittavista liikkeistä. Ketjuun kuuluu lähes 100 alan liikettä maanlaajuisesti. Ketjun jäsenkauppiaat toimivat tiiviissä yhteistyössä Starkki Oy Ab:n kanssa tukeutuen hankinnoissaan Starkkiin ja sen tavarantoimittajiin. Rautanet on kuitenkin oma erillinen ketjunsa, jossa ketjupäätösten teko kuuluu kauppiaille ja jonka valikoima ja konsepti poikkeavat huomattavasti Starkin vastaavista.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Hallitukselle ei vastuuvapautta, voidaanko samat jäsenet valita uudelleen?
Yhtiökokouksessa päätettiin yksimielisesti, että hallitukselle ja isännöitsijälle ei myönnetä vastuuvapautta. Voidaanko hallitus, jolle ko. vapautta ei ole myönnetty valita uudelleen jatkamaan? Järki sanoo, että ei, mutta onko olemassa asiasta joku lakipykälä, jossa asia sanottaisiin.
20166_46724.jpg
Ei enää kaaosta - ainakaan pyöräkellareissa
Kesän kynnyksellä pyöräily lisääntyy, koska asukkaat haluavat ulkoilla ja nauttia ympäristöstä. Kun pyörävarasto ja -parkki ovat helposti saavutettavissa ja riittävät taloyhtiön asukkaille, ei ongelmaa ole. Mutta hyvin usein tilanne on aivan toisenlainen.Tilaa maksuton esite!Osta verkkokaupasta!
202110_73038.jpg
Taloyhtiön saunan hoito ja kunnostus
Oma tupa oma lupa -sanonta pätee myös kerrostalojen saunojen osalta. Vanhempien kerrostalojen yhteisissä saunoissa on oma nostalgiansa, omassa saunassa puolestaan itselle kulloinkin sopiva aikataulu. Yhteissaunakulttuuri elää onneksi vielä ja saunoja onkin kunnostettu ja modernisoitu. Investoinnille halutaan kuitenkin pitkää käyttöikää.Taloyhtiöissä, etenkin kerrostaloissa, on vielä nykyisinkin yhteiset saunatilat, jotka toimivat saunavuoroperiaatteella. Huoneistokohtaiset saunat ovat yleistyneet 90-luvulta alkaen ja niitä on tehty vanhempiinkin asunto-osakkeisiin, mutta useissa taloyhtiöissä halutaan pitää vielä kiinni yhteissaunoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton