• Etusivu
  • Talo

Turvallisuutta standardinmukaisilla kaapeleilla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.08.2012Päivitetty 02.01.2013
20128_31804.jpg

Varmista urakoitsijalta, että työmaan kaapelit ovat tunnettuja tuotemerkkejä, joiden valmistaja on tiedossa. Kuva Prysmian Group.

Huoneiston sisäverkon kaapeloinnit kytkimineen ja pistorasioineen voi teettää itse tai taloyhtiön yhteishankkeena. Tämän jälkeen jokaisen asunnon yhteydet vastaavat myös tulevaisuuden tarpeita, mikä tekee yhtiöstä kiinnostavan ja nostaa asuntojen arvoa.

Tulee muistaa, että omatoiminen kaapelointi ei ole sallittua, vaan kaikki sähkö-, verkko- ja antennityöt tulee teettää ammattiasentajilla. Heillä on työhön tarvittavat luvat, koulutus ja kokemus sekä tietoa sähkötarvikkeista, jotka kuuluvat ammattilaisvalikoimiin.

Kaapelit vain tunnetuilta valmistajilta

Tärkeintä on varmistaa, että urakoitsija ja sähkötarvikkeiden kuten kaapeleiden toimittaja ovat tunnettuja vastuullisia yrityksiä. Taloyhtiön edustaja tai asunnon omistaja voi hyvin nostaa asian esiin ja estää halpatuotteiden asentamisen omiin tiloihinsa.

Tänä vuonna on urakoitsijoille tarjottu sisätilojen asennuskaapelia merkinnöillä MMJ ja MMJ HF ilman, että ne täyttävät tälle kaapelityypille asetettuja standardeja. Harhaanjohtavasti niiden markkinoinnissa on käytetty tunnetun tutkimuslaitoksen nimeä, vaikka tuotteita ei ole testattu siellä.

Keskustele sähköurakoitsijan kanssa

Vaaran aiheuttaa valmistajan vastuuttomuus esimerkiksi tuotekehityksessä, laadunvalvonnassa ja testauksessa. Nämä jatkuvia investointeja vaativat alueet halutaan sivuuttaa sekä tinkiä valmistusmateriaalien määrässä ja laadussa omien kustannusten painamiseksi mahdollisimman alas.

Halpakaapelien puutteet paloturvallisuudessa ja taivutuksen kestossa voivat johtaa vakavaan vaaraan. Siksi sähkötarvikkeiden tuotemerkeistä ja ostopaikasta kannattaa keskustella urakoitsijan kanssa. Tilaaja voi aina vaatia, että asennettavat kaapelit täyttävät niille asetetut standardit.

Kun asia tiedostetaan taloyhtiössä ja keskustellaan jo tilausvaiheessa urakoitsijan kanssa, voi toteutukseen lähteä turvallisin mielin. Vanhentuneen sähköistyksen parantamiseen kuuluu kaapeloinnin uudistaminen, jotta koko järjestelmä kestää tulevaa kuormitusta. Kun työ on tehty laadukkaasti, ovat niin asukkaat kuin omistajatkin tyytyväisiä.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

20128_31803.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202011_67558.jpg
Kiinnitä huomio huonelämpötilaan ja energiankulutukseen
Energiankulutusta ja energiankäyttöä kannattaa seurata. Vain siten voi vaikuttaa kulutukseen ja säästää kustannuksissa, niin asukkaan kuin koko taloyhtiön. Lämpöindeksi kertoo taloyhtiölle, paljonko lämmitysenergiaa on käytetty tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen rakennuskuutiometriä kohden. Lämpöindeksi on normeerattu vastaamaan keskimääräisiä säätietoja ja näin ollen saadaan hyvinkin vertailukelpoiset tulokset eri vuosien välille. Taloyhtiöille onkin tärkeää verrata omia kulutustietojaan keskimääräisiin kulutustietoihin.
201711_51052.jpg
Fillariparkit remontoitiin - säilytystila tuplaantui
Syksyllä 2017 tehtiin fillariparkki- ja varastoremontti järvenpääläiseen As Oy Kiilapuistoon. Talot ovat Järvenpään ensimmäisiä tornitaloja. Taloyhtiö sijaitsee arvostetulla alueella, puiston ympäröimänä, mäen päällä, keskellä Järvenpäätä. Kerrostalo on yhteisöllinen ja ilmapiiriltään ystävällinen. Tätä yhtiötä on hoidettu hyvin ja sillä on suojaisa piha-alue.Taloyhtiö käsittää 3 kerrostaloa, kaikki 7-kerroksisia, yhteensä näissä on 96 huoneistoa. Taloyhtiö on valmistunut vuonna 1965, se on muurattu tornitalo.
Mies irroittaa sähköauton latauspistoketta taustalla kerrostaloja
Sähköautoilu ja taloyhtiö, latauspisteiden hankinnasta
Suomi on tunnetusti pitkien välimatkojen maa. Ja kulkeakseen esimerkiksi kodin ja työpaikan väliä tarvitaan useimmiten jonkinlainen ajoneuvo. Suomessa onkin liikennekäytössä jopa 2,76 miljoonaa henkilöautoa – tämä tarkoittaa yhtä autoa kahta asukasta kohden. Vielä tällä hetkellä polttomoottori on yleisin käyttövoima, mutta sähkö herättää yhä enemmän kiinnostusta.Miten sähköautoiluun ja sähköauton lataamiseen tulisi esimerkiksi taloyhtiön suhtautua, entä sähköautoa miettivän? Mitä asioita olisi hyvä tietää?
20206_65302.jpg
Kulutuksen mukainen vesilaskutus on kaikkien etu - tässä viisi syytä!
Lokakuussa 2020 huoneistokohtaisen vesilaskun tulee uusissa taloyhtiöissä muodostua todellisen kulutuksen mukaan. Kun vanhoihin taloyhtiöihin saadaan asennettua asianmukaiset etäluettavat vesimittarit, siirtyvät myös vanhat taloyhtiöt kulutusperusteiseen vesilaskutukseen. Uudistuksen tarkoituksena on ohjata vedenkulutusta energiatehokkaampaan suuntaan ja tehdä vesilaskutuksesta oikeudenmukaisempaa, mutta sillä on muitakin etuja:
20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20139_36461.jpg
Palonsuoja- ja kerrostaso-ovet
1960 - 1980-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa kerrostaso-ovet alkavat olla käyttöikänsä päässä sekä ulkonäön puolesta että teknisesti. Huoneistojen kuluneet ovet tekevät useasti koko porraskäytävän nuhjuisen näköiseksi.Kerrostaso-ovien uusiminen raikastaa taloyhtiön ilmeen sekä lisää asukkaiden turvallisuutta ja asumisviihtyvyyttä. Kauniisti ylläpidetyt yleiset tilat nostavat kiinteistön arvoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton