• Etusivu
  • Remontti

Uudet putket vai lisäaikaa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.04.2014
20144_38919.jpg

Uudet putket tuovat huolettomia vuosia.

Kerrostalossa putkiremontti tulee ajankohtaiseksi, kun taloyhtiön vuosittaiset putkiston ja viemäriverkoston ylläpito- ja korjauskustannukset nousevat korkeiksi – yleensä noin 50 vuoden välein.

Kerrostalon putkiremontissa onnistuminen edellyttää taloyhtiön omistajien yhteistä tahtotilaa, jossa määritellään se taso, miten omaa taloyhtiötä ylläpidetään ja korjataan. Taloyhtiön omistajien on päätettävä haetaanko lisäaikaa putkien pinnoituksella vai korjataanko putket kerralla kuntoon vaihtamalla entisten tilalle uudet putket ennenkuin putkiremonttia lähdetään suunnittelemaan ja toteuttamaan. Peruskorjauksen rinnalla puhutaan myös perusparannuksesta, jolla tarkoitetaan korjaushankkeen yhteydessä tapahtuvaa laatutason muuttamista olennaisesti alkuperäistä tasoa paremmaksi.

Mitä kerrostalon putkiremontissa tehdään?

Kerrostalon putkiremontissa korjataan usein taloyhtiön käyttövesiputkien lisäksi pohja- ja tonttiviemärit, talon sisäpuoliset viemärit sekä kylpyhuoneet. Samalla on mahdollista tehdä myös muita perusparannuksia taloyhtiön yhteisiin tiloihin ja talon tekniikkaan (esim. uusia sähköjohdot). Taloyhtiön osakkaalla on mahdollisuus uudistaa kylpyhuoneen lisäksi esimerkiksi keittiö.

Wc-tila ennen remonttia...
Wc-tila ennen remonttia...
... ja wc-tila remontin jälkeen.
... ja wc-tila remontin jälkeen.

Kauanko kerrostalon putkiremontti kestää?

Kerrostalon putkiremontin kestoon vaikuttavat tehtävien toimenpiteiden laajuus ja valittu korjausmenetelmä. Taloyhtiöissä putkiremontti nopeutuu, jos pystynousuissa uudet putket voidaan uudet sijoittaa uusille reiteille esivalmistettuissa putkistoelementteissä. Tällöin vanhat putket tyhjennetään ja jätetään paikoilleen vanhoihin hormeihin. Kylpyhuoneissa voidaan uudet kromatut kupariputket asentaa pintaan. Eteisessä uudet putket voidaan myös koteloida tai asentaa osaksi alaslaskettua kattoa. Kylpyhuoneissa uusien kromattujen kupariputkien pinta-asennus nopeuttaa asennustyötä. Pienikokoiset puristusliittimet viimeistelevät siistin putkien pinta-asennuksen ja tulitöitä ei tarvita.

Kerrostalon putkiremontin kustannukset

Hyvin suunniteltu ja toteutettu perinteinen putkiremontti on sijoitus asunnon arvoon ja samalla asumisviihtyvyyteen pitkälle tulevaisuuteen. Kerrostalon putkiremontti Cuporin tapaan kupariputkilla on taloyhtiölle kokonaistaloudellisesti edullinen vaihtoehto.

Taloyhtiön osakkaalla on mahdollisuus uudistaa kylpyhuoneen lisäksi esimerkiksi keittiö.
Taloyhtiön osakkaalla on mahdollisuus uudistaa kylpyhuoneen lisäksi esimerkiksi keittiö.
Info

Info

Kupariputki suosituin putkimateriaali kerrostalon putkiremontissa

Kupariputki on Isännöintiliiton tekemän Putkiremontti 2008 -tutkimuksen mukaan eniten käytetty putkimateriaali kerrostalojen putkiremonteissa. Kupariputkilla on monia etuja:

  • hyvät käyttökokemukset yli 100 vuoden ajalta
  • hygieeninen, ei edistä bakteerien kasvua juomavedessä
  • aito ja puhdas luonnontuote, joka ei vaikuta juomaveden laatuun
  • soveltuu käyttövesi-, lämmitys-, aurinkolämpö-, kaasu-, jäähdytys- ja ilmastointiputkistoihin
  • 100 % kierrätettävä, ympäristöystävällinen materiaali

Taloyhtiöille kupariputket ovat turvallinen valinta. Kupariputkijärjestelmä on helppo huoltaa, koska eri valmistajien kupariputket, liittimet ja työkalut sopivat toisiinsa ilman valmistajakohtaisia rajoitteita. Cuporin kotimaiset ja laadukkaat kupariputket on suunniteltu erityisesti Pohjoismaisiin olosuhteisiin.

Putkiremontti vai lisäaikaa?

Taloyhtiön omistajien on päätettävä haetaanko lisäaikaa putkien pinnoituksella vai korjataanko putket kerralla kuntoon vaihtamalla entisten tilalle uudet putket. Ns. uudet menetelmät, kuten putkistojen sujutukset tai pinnoitukset, lupaavat lisää elinaikaa olemassa olevalle putkistolle, jolloin taloyhtiön peruskorjausta saattaa olla mahdollista lykätä. Uusista menetelmistä on kuitenkin vielä rajoitetusti kokemuksia, eikä niiden kestävyydestä tai pitkäikäisyydestä ole välttämättä riittävästi tietoa Suomessa.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202110_73121.jpg
Elämäntilanteet ja asumisen tarpeet muuttuvat - miten olet varautunut?
Esteetön asuminen on sitä, että kodissa ja sen lähiympäristössä on helppo liikkua ja toimia. Esteetön asunto mukautuu asukkaan tarpeisiin, eikä päinvastoin. Esimerkiksi portaiden oheen rakennettu loiva luiska mahdollistaa helpon liikkumisen niin lastenvaunuja työntävälle kuin rollaattoria tai pyörätuolia käyttävälle ihmiselle.
20236_82003.jpg
Kylpyhuoneessani on vikoja, miten edetä?
Kylpyhuoneessa on vikoja vesieristyksessä. Hallitus on päättänyt kuitenkin, että korjaustarvetta ei ole. Tosin isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja kävivät korjaamasssa silikonilla lattiamaton yläreunan kiinnitystä (matto on irti alustasta laajasti). Kuinka asiassa pitäisi edetä, koska jostain syystä hallitus on tehnyt mielestäni jopa lainvastaisen päätöksen?
20123_29893.jpg
Nova uusi nykyaikainen kattotiili
MONIER-tiilivalikoima täydentyy nyt uudella, teknisesti parannetulla Nova-kattotiilellä. Yksikouruinen kattotiili on valmistettu erityisesti pohjoismaiseen ilmastoon. Helposti asennettava Nova sopii ammatikseen kattoja asentaville, mutta yhtä hyvin myös kuluttajalle, joka kunnostaa vanhaa kattoaan tai rakentaa uutta.
20114_25271.jpg
Julkisivusaneerauksessa myös ääneneristävyys tärkeää
Julkisivukorjauksen eri rakenneratkaisuja toisiinsa verrattaessa, ratkaiseviksi valintatekijöiksi muodostuvat useimmiten hinta ja ulkonäkö. Sen jälkeen mietitään energia-, elinkaari- ja huoltovapaustekijöitä. Ääniasiat jäävät useimmiten taka-alalle tai kokonaan vaille käsittelyä, vaikka ääneneristävyys on olennainen osa asumismukavuutta, toteaa ääni ja akustiikka-alan asiantuntija DI Heikki Helimäki, Helimäki Akustikot Oy:stä.Haluatko lisätietoa julkisivusaaneerauksesta?Jätä yhteydenottopyyntö!
Laskentataulukko
Viikon kysymys: Isännöitsijä ei anna tilitietoja
Mitä voin tässä tilanteessa tehdä, kun isännöitsijä ei anna taloudellisia tietoja lukuisista pyynnöistäni huolimatta. Toimin taloyhtiön puheenjontajana, kun näitä pyysin. Hallituskaverit on vanhempia rouvia, jotka ei uskalla kyseenalaistaa isännöitsijää. Itse erosin eilen puheenjohtajan pestistä, koska en halua vastuun kantoa asioista, joista en tiedä.
201911_60944.jpg
Energiatehokkuuden parantaminen rahaa ja ympäristöä säästäen
Miten energiatehokkuutta voidaan parantaa rahaa ja ympäristöä säästäen? Korjaushankkeessa yksi merkittävimmistä energiansäästömahdollisuuksista on rakenteellinen energiatehokkuus. Vanhojen eristeiden vaihtamisella uusiin ja tehokkaisiin Kooltherm -lämmöneristeisiin saavutetaan monia muitakin etuja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton