• Etusivu
  • Energia

8 väärää uskomusta kerrostalon lämmityksestä

- Lämmitysjärjestelmän päivitys tuo kustannussäästöjä ja parantaa asumismukavuutta

Kaupallinen yhteistyö Tunesmart, EcoGuard Finland
Julkaistu 25.01.2024Päivitetty 30.01.2024
Tunesmart älykäs lämmitys

Kuva: Tunesmart

Kiinteistön lämmittäminen on suuri kuluerä taloyhtiölle. Usein virheellisesti saatetaan ajatella, että lämmitysjärjestelmä toimii kuten pitää ja on säädetty parhaalla mahdollisella tavalla. Onneksi tässä on mahdollisuuksia ja kalliiseen energialaskuun voidaan vaikuttaa varsin helposti. Ottamalla käyttöön uutta lämmityksenohjaustekniikkaa, jossa lämmityksen optimoinnilla vastataan aina todelliseen tarpeeseen, saadaan merkittäviä kustannussäätöjä. Tarkasti ohjautuva moderni lämmitys pitää asumismukavuuden yllä kuluttamatta turhaan energiaa.

1. Kerrostalon lämmitystä ei tarvitse säätää, sillä patterien termostaatit ovat tätä varten

Termostaattien tehtävä on vain hienosäätää lämmitystä. Mutta usein termostaatit ovat rikki, eivät ole energiatehokkaasti säädetty, tai toimivat huonosti, koska ne ovat television, sohvien, verhojen, tms. niiden toimintaa häiritsevien asioiden lähellä. Vaikka termostaatti toimisi, niin perinteisellä lämmitystavalla eli säätökäytällä säädetty lämmitys on aina myöhässä nopeissa säävaihteluissa.

2. Kylmät asunnot lämpiävät tavoitelämpötilaa nostamalla

Totta, mutta taloyhtiön lämmityslasku nousee tällöin turhaan ja syvin ongelma ei selviä.  Suomalaisissa kerrostaloissa on usein 1–2 astetta suosituksia korkeampi sisäilman lämpötila, millä paikataan jotain muuta ongelmaa, kuten ilmanvaihdon toimimattomuutta tai ikkunoiden ja ovien tiiveyden puutteita.

3. Vanhojen kerrostalojen lämmitystä ei voi päivittää älykkäällä lämmityksellä

Älykkään lämmityksen voi päivittää mihin tahansa kerrostaloon, jossa on haasteita lämmityksen tai sisäilman kanssa, tarvetta lämpötilan tasaamiselle tai ylilämmittämisen estämiselle.

4. Taloyhtiössä on tehtävä muut remontit ennen lämmityshanketta

Lämmityksen optimointi voidaan tehdä riippumatta muista remonteista. Usein suurten remonttien odottaminen ennen lämmityshankkeita on lisännyt korjausvelkaa, kun ennakoiva kunnossapito on laiminlyöty. Sen sijaan, että taloyhtiöt ottavat suuria lainoja ja tekevät isoja remontteja harvoin, olisi järkevämpää ylläpitää talon kuntoa ja parantaa asumisviihtyvyyttä pienillä korjaustoimilla.

5. Säästöt lämmityksessä tehdään aina asuntoja viilentäen

Älykäs lämmitys pitää asuntojen lämpötilat tasaisina, perustuen asukkaiden ja talon oikeisiin tarpeisiin. Järjestelmä oppii asukkaiden ja talon käyttäytymisestä sekä sääolosuhteista, optimoiden lämmitystä oikean mittaustiedon avulla. Tämä mahdollistaa jopa lämpötilojen nousun samalla kun säästetään kulutuksessa ja kustannuksissa.

6. Lämmitysratkaisun päivitys on pitkä hanke ja vaatii vaivaa, eikä tuota tuloksia

Lämmityksen päivitys nykyaikaiseksi on nopea ja huomaamaton taloyhtiöille, eikä aiheuta asumishaittaa. Parhaimmillaan talon lämmityksen optimointiin menee päivä ja 10–20 prosentin kustannussäästöt ovat nähtävissä heti.

7. Modernin lämmityksen käyttö vaatii ammattitaitoa ja aikaa

Älykäs lämmitys ei vaadi taloyhtiöltä varsinaista käyttöä, sillä se toimitetaan palveluna. Järjestelmä on automaattinen, ja toimittaja valvoo, että kaikki menee suunnitelmien mukaan.

8. Kun uusi lämmönsiirrinpaketti ja säädin on vaihdettu, tarpeellinen on tehty

Pelkkä laitteiden uusinta ei varmista optimaalista lämmitystä. Pahimmassa tapauksessa uuteen järjestelmään kopioidaan vanhasta järjestelmästä perinteinen lämmityksenohjaustapa eli säätökäyrä sellaisenaan. Säätökäyrä ei ole kestävä ratkaisu nykypäivän lämmityksessä, sillä se keskittyy vain ulkolämpötilan huomiointiin.

Info

Info

Päivitä taloyhtiösi lämmitys nykyaikaan

Lämmityksen modernisointi kannattaa − siinä älykäs tekniikka ohjaa todellista lämmitystarvetta.

Tunesmart Lämmitysenergia -palvelussa tekoäly optimoi lämmitystä oikeisiin tarpeisiin perustuen. Se ennakoi, oppii ja analysoi keräämäänsä mittaustietoa huoneistoista, rakennuksesta ja sääennusteesta. Tällöin taloyhtiön lämmitys perustuu mittaustietoon, ei olettamuksiin, mikä takaa tasaisen ja oikeanlaisen lämmityksen eri aikoina eri tarpeisiin.

Katso lisää nykypäivän lämmityksestä, ja miten se tukee taloasi vaihtelevissa säissä.

Ilmoittaudu webinaariin 13.2: Miten saat kaukolämpölaskusta viidenneksen pois taloteknologian avulla?

Tunesmart, EcoGuard Finland
Energia
energiansäästö
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Tunesmart automaatio taloyhtiössä
Uusi automaatio osoittautui toimivaksi ratkaisuksi
Toimimattomaksi osoittautunut lämmityksen automaatiojärjestelmä sai taloyhtiö Poutapuiston päivittämään kiinteistönsä Tunesmartin automaatiolla. Moderniuden lisäksi uudelta automaatioratkaisulta haluttiin hyvät sisäilmaolosuhteiden seurantamahdollisuudet, raportit kiinteistön energiankulutuksesta, talotekniikan laajennusmahdollisuudet sekä palveluntarjoajan vankkaa tukea.
Lämmitysratkaisu
Älykäs tekniikka ohjaa todellista lämmitystarvetta
Talvikausi on taas edessä ja taloyhtiöllä taklattavana lämmityskauden haasteet. Useimmissa kerrostaloissa lämmitystä ohjataan kuitenkin vielä varsin vanhanaikaisesti ja puutteellisesti. Tällöin talon lämmitys perustuu pelkästään ulkolämpötilaan eikä siinä huomioida sisälämpötiloja. Moderni lämmönohjaus mittaa huoneistojen sisäilmaolosuhteita ja hyödyntää itseoppivaa tekoälyä, joka muun muassa ennakoi sääolosuhteita ja huomioi miten rakennus käyttäytyy eri sääolosuhteissa. Tällöin taloyhtiön lämmitys pohjautuu oikeaan mittaustietoon ja todellisiin tarpeisiin. Moderni lämmönohjaus on nopea ja helppo ottaa käyttöön.
Tunesmart taloautomaatio
Taloyhtiön johtamisen tukena teknologian hyödynnystä
Espoon Paratiisiomena ja Espoon Omenapuu taloyhtiössä pähkäiltiin rakennuttajan jäljiltä jääneen lämmönsäätimen kanssa, joka oli hankalakäyttöinen ja vanhentunut eikä siihen saanut enää varaosia. Ongelma kasvoi entisestään, kun asukkailta alkoi tulla palautetta kuumista asunnoista.
20221_76562.jpg
Älylämmitys sata­vuotiaan talo­yhtiön avuksi energiaa säästämään
Taloyhtiöiden kunnossapitovelat kasvavat muualla, kuin Helsingissä sijaitsevassa As Oy Pohjansäteessä. Vaikka taloyhtiö on yli satavuotias, sen asukkaat ovat tottuneet viime vuosina erilaisiin remontteihin. Taloyhtiössä on remontoitu muun muassa käyttövesi- ja viemäriputket sekä kaivot, kylpyhuoneet ja vessat, ilmanvaihto sekä kellarit ja saunat. Kaikki asunnot saivat kylpyhuoneet ja ullakkotilatkin otettiin käyttöön hukkaneliöiden vähentämiseksi.– Remontteja on ollut enemmän tai vähemmän koko ajan sen ajan, mitä olen täällä asunut. Jo tänne muuttaessa kattoremontti oli käynnissä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marika Kokkinen-Eurén toteaa hymyillen.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton