• Etusivu
  • Remontti

Älyominaisuuksilla on merkitystä vedenmittauksessa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 03.04.2020Päivitetty 12.10.2023
20204_63811.jpg
Energiatehokkuusdirektiivi on määrännyt, että vesimittarit tulee asentaa taloyhtiöihin niin uudiskohteissa (2011) kuin saneerauskohteissa (2013). Valitettavasti direktiiviä on tulkittu siten, että mittarit on ollut pakko asentaa, mutta ei ottaa käyttöön. Lokakuussa 2020 astuu voimaan kulutuksen mukaisen vesilaskutuksen pakollistava asetus. Mitä tämä tarkoittaa sinun taloyhtiössäsi?

Energiatehokkuusdirektiivin tulkinta on johtanut siihen, että monissa niin uudis- kuin saneerauskohteissa on valittu mahdollisimman edulliset, mekaaniset, manuaalisesti luettavat mittarit. Tämä tarkoittaa sitä, että reaaliaikainen mittausdata ei ole ollut käytettävissä tai mittausdataa ei ole voitu hyödyntää laskutuksessa. Tämä ei välttämättä kuitenkaan asetuksen voimaantulon jälkeen tarkoita sitä, että taloyhtiössä on edessä uusi putkiremontti, mikäli huoneistokohtaiseen ja etäluettavaan vedenmittaukseen päätetään siirtyä.

Kun taloyhtiöön on valittu huoneistokohtainen ja etäluettava vedenmittausjärjestelmä, huoneistoihin asennetaan LVI- ja sähkösuunnitelmien mukainen lämpimän ja kylmän käyttöveden mittausjärjestelmä. Järjestelmä sisältää huoneistokohtaiset virtausanturit, huoneistoyksiköt ja huoneistonäytöt sekä talo- tai taloyhtiökohtaisen etäluettavan keruuyksikön. Mittausdata on helposti luettavissa sekä numeraalisessa että graafisessa muodossa selainpohjaisella järjestelmällä. Laskutusta varten mittausdata on helppo siirtää laskutukseen soveltuviin isännöintiohjelmistoihin. Verton vedenkulutustiedon asiantuntijat auttavat tarkistamaan, millaisia muutoksia huoneistokohtaisen ja etäluettavan Verto-järjestelmän asentamiseksi tarvitaan sinun taloyhtiössäsi.

Mitä ottaa huomioon vedenmittausjärjestelmää valitessa?

Valittaessa huoneistokohtaista vedenmittausjärjestelmää kannattaa etäluettavuuden lisäksi kiinnittää huomiota järjestelmän asennuksen ja huollon toimivuuteen sekä toimittajan palveluratkaisuihin järjestelmän koko elinkaaren ajalta. Järjestelmän älyominaisuudet ja mittausdata auttavat myös asukasta kulutuksensa tarkkailussa. Tämän varmistavat niin huoneistonäyttö kuin mobiilisovellus.

20204_63810.jpg

Verto-vedenmittausjärjestelmän takaisinmaksuaika on noin 3-5 vuotta. Verton yli 35 vuoden mittausdata kertoo, että huoneistokohtainen vedenmittaus vähentää vedenkulutusta kolmanneksella, mikä samalla tarkoittaa 10 prosentin säästöä energiakuluissa. Vedenmittausjärjestelmän valinnalla voi siis vaikuttaa siihen, kuinka pian sijoitettu pääoma alkaa tuottamaan osinkoa. Taloyhtiön tarpeita vastaava vedenmittausjärjestelmä on asukkaille ja omistajalle kannattava energiainvestointi.

Lue tästä vinkit vedenmittausjärjestelmän valintaan

Verto-vedenmittausjärjestelmä isännöinnin apuna

Kiinnostuitko, heräsikö kysyttävää? - Ota yhteyttä asiantuntijaan:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille


Smartvatten Oy
Remontti
vesiputkistot
käyttövesi
putkiremontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20202_60569.jpg
Käytätkö vettä kohtuudella?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.
20213_69608.jpg
Älykäs energia­ratkaisu ei ole putki­remontin suuruinen ponnistus
Suurin osa asuinkiinteistön kustannuksista syntyy käyttövedestä, käyttöveden lämmityksestä ja jätevedestä. Koska vesi on kallista, on kannattavin energiainvestointi veden säästäminen. Usein luullaan älykkäiden energiaratkaisuiden olevan putkiremontin suuruinen investointi taloyhtiölle. Onko tosiaan näin?
20201_61964.jpg
Tiedätkö jo taloyhtiöiden suurimman energiasyöpön?
Taloyhtiöissä suurin energiasyöppö on lämmin vesi. Motivan mukaan 40 prosenttia asuinrakennuksissa käytetystä vedestä on lämmintä vettä. Kymmenen minuutin suihkun aikana käytetyn lämpimän veden lämmittämiseen kuluisi aikaa neljä tuntia, jos lähtisimme lämmittämään sitä hellalla. Veden vastuullinen kuluttaminen on helpoin keino säästää energiaa. Pudottamalla valuvan veden alla peseytymiseen käyttämämme aika vaikkapa puoleen, saadaan aikaan merkittäviä säästöjä asumisen energiankulutuksessa. Myös EU:n tasolla taloyhtiöiden veden- ja energiankulutukseen on tartuttu.
20202_62869.jpg
Suihkussa euro valuu viemäriin 10 minuutissa!
Kun valitset vedenmittausjärjestelmää, ota haltuusi prosessin koko kaari – tekniikasta tiedon siirtymiseen, asennuksesta arkeen, luotettavuudesta laskutukseen ja käyttöönotosta kestävyyteen.Lämmin vesi on energiasyöppö: suihkussa euro valuu viemäriin kymmenessä minuutissa, kun jääkaappi hurisee samalla rahalla kolme viikkoa. Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja kulutuksen mukainen laskutus vähentää vedenkulutusta kolmanneksella.
20212_68614.jpg
Oikeudenmukaista vesi­laskutusta ilman putkiremonttia
Monissa taloyhtiöissä vesilaskutus perustuu huoneiston henkilömäärään tai veden yksikkökustannukseen pinta-alaa kohti ja laskutetaan osana vuokraa kiinteänä vesimaksuna. Tästä syystä säästeliäs vedenkäyttäjä saattaa maksaa runsaammin vettä käyttävien naapurien kulutuksesta. Kun vedenkulutusta mitataan ja laskutetaan huoneistokohtaisesti, maksaa jokainen juuri siitä, mitä kuluttaa. Kulutuksen mukaiseen vesilaskutukseen siirtyminen voi olla mahdollista vaikka heti ja ilman putkiremonttia.
20217_71704.jpg
Vuonna 2022 kulutetusta käyttövedestä annettava erittely asukkaalle
Vuoden 2022 alusta lähtien vesimaksuvastikkeen ja vedestä perittävän korvauksen yhteydessä on annettava tiedot vastikkeen tai korvauksen perusteista. Lisäksi asukkaalla on oikeus saada erittely kulutetusta kylmästä ja lämpimästä vedestä. Tämä tuo kompastuskiviä taloyhtiön ja isännöitsijän kiinteistönhallintaan ja vesilaskutukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton