• Etusivu
  • Osakas

Mitä merkitystä yhtiökokouksella on tavalliselle asukkaalle?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.02.2013Päivitetty 11.05.2022
20222_76722.jpg

Yhtiökokouksessa kerrotaan, missä taloyhtiössä nyt mennään ja kuinka asioita taloyhtiössäsi hoidetaan.

Yhtiökokouksella on merkitystä taloyhtiön kaikille asukkaille. Yhtiökokouksessa kerrotaan, missä taloyhtiössä nyt mennään ja kuinka asioita taloyhtiössäsi hoidetaan. Yhtiökokouksessa päätetään muista asioista paitsi sellaisista, jotka päättää ainoastaan hallitus, esimerkiksi isännöitsijän valinta tai varoituksen antaminen asukkaalle. Yhtiökokous kutsutaan koolle vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta.

Jos olet taloyhtiön osakas, osakkaan valtuuttama henkilö, valtakirjan kuolinpesän osakkailta saanut leski tai osakkaan avustaja, lähde kuulemaan yhtiökokoukseen tärkeistä taloyhtiösi asioista.

Myös vuokralainen voi osallistua yhtiökokoukseen, jos asialistalla käsitellään yleisten tilojen tai huoneiston käyttöön olennaisesti vaikuttavia asioita esimerkiksi putkiremontti tai järjestyssäännöt.

Info

Info

Taloyhtiön yhtiökokous ja hallitus

Taloyhtiön kokousoppaan mukaan taloyhtiössä varsinaisena johtona toimii yhtiökokouksen valitsema hallitus. Hallituksen johdon ja valvonnan alla puolestaan toimii yhtiön toimitusjohtaja. Taloyhtiön toimitusjohtajaa taas nimitetään asuno-osakeyhtiölain mukaan isännöitsijäksi.

Isännöitsijän valta yhtiökokouksessa

Isännöitsijällä ei ole valtaa kokouksessa, jos hän ei ole osakas eikä hänellä ole valtakirjoja osakkeenomistajilta eikä näin ollen voi äänestää yhtiökokouksessa. Puhe- ja läsnäolo-oikeus hänellä kuitenkin on. Äänestykseen ei myöskään voi osallistua, jos asia koskee vaikkapa osakkaan oman huoneiston hallintaan ottoa. Mielipiteensä voi kuitenkin tuoda ilmi.

Tuonko yhtiökokouksen asialistalle remontit?

Jos mieltäsi kaihertaa kysymys ja haluat, että se otetaan yhtiökokouksessa käsittelyyn asialistassa eikä vain lopussa käytävään keskusteluun, niin vaadi asiaa esityslistalle kirjallisesti hyvissä ajoin. Tällöin asian on kuuluttava yhtiökokoukselle ja vaatimuksen on ehdittävä kokoukseen, jossa hallitus käsittelee yhtiökokouksen kutsumista koolle.

Jos kyseessä on huonosti sujunut remontti ja halutaan tietää hallituksen vastuu asiassa, asia ei kelpaa yhtiökokoukseen. Hallituksen on nimittäin ensisijaisesti katsottava, että urakoitsija valitaan huolellisesti. Jos valitaan halvin tarjous, työn jäljen on silti oltava hyvää. Halvin hinta ei kuitenkaan saa olla ainoa kriteeri. Työn huono jälki ei ole hallituksen vika, vaan remontin valvojan huolimattomuus.

Huonosti tehdystä työstä ilmoitetaan isännöitsijälle tai hallituksen puheenjohtajalle, joka vaatii virheiden korjausta urakoitsijalta. Jos hallituksen päätä haluaa vaatia pölkylle, remonttiasian voi ottaa esille hallituksen vastuuvapautta myönnettäessä. Hallitusta ei silti näillä tiedoin voi syyttää huolimattomuudesta.

Jos mietit ottaa yhtiökokouksessa esille asuntokohtaiset vesimittarit, mieti ensin kustannuksia. Putkiremontin yhteydessä ne tulevat halvemmiksi kuin erikseen asennettaessa. Mikäli mietit vesilaskun maksun suuruuden määräytymistä muuten ja taloyhtiössäsi ei ole huoneistokohtaisia vesimittareita, vesikulut kerätään hoitovastikkeessa, joka määräytyy huoneiston pinta-alan mukaan tai asunnossa asuvien ihmisten lukumäärän perusteella. Vesimaksu on n. 15-30 €/asukas/kk.

Saako yhtiökokouksessa selvyyden asunto-osakeyhtiön rahojen käytöstä?

Remonttikuluista ja niiden jakamisesta on poikkeuksetta aina kysyttävää. Kulut jaetaan pinta-alan tai osakkeiden lukumäärän mukaan, virallisemmin yhtiöjärjestyksessä määrätyn vastikeperusteen mukaisesti. Jos asunto-osakeyhtiössä on liikehuoneistoja, ne saattavat maksaa 1,5-kertaisen ja autotallin 0,5-kertaisen vastikkeen asuinhuoneistoihin verrattuna.

Remontit voidaan kattaa joko hoito- tai pääomavastikkeella. Kun taloyhtiön remonttirahoja rahastoidaan, se on vain taloyhtiön etu. Rahastointia voidaan käyttää taloyhtiön tuloksen tuloksentasauskeinona, jotta yhtiö ei joudu maksamaan veroa. Vuokranantajaosakkaalle rahastointi on sikäli ikävää, että maksettuja vastikkeita ei tällöin voi vähentää vuokratuloista.

Kuuluvatko naapurisopuasiat yhtiökokoukselle?

Naapurien ikävien tapojen tuominen yhtiökokouksen asialistalle saattaa myös käydä mielessäsi, miten naapureiden käyttäytymiseen voitaisiin vaikuttaa – lopettaen parvekkeen pidon terassina, jolta tupakansavu ja melu kantautuvat asuntoosi.

Asiaa ei tarvitse tuoda yhtiökokoukseen, jos hallitus on ajan tasalla asiassa sekä huolehtinut rakennuksen eristeistä niin, etteivät savu ja melu tunkeudu muiden asuntoihin. Sikäli, että edellä mainitut asiat ovat retuperällä, hallituksen on puututtava häiritsevään käytökseen. Jos käytökseen on puututtava, isännöitsijä voi hakea meluajille tuomioistuimelta turvaamistointa. Tällöin meluajia kielletään sakon uhalla jatkamasta häiritsevää käyttäytymistä. Turvaamistoimi on hyvä vaihtoehto huoneiston hallintaanottomenettelylle.

Jos asia kuuluu ainoastaan hallitukselle tai jos asia on jo kertaalleen päätetty yhtiökokouksessa eikä uutta faktatietoa osakkeenomistajan vaatimukseen ole tullut, hallitus voi päättää asian jättämisestä pois esityslistalta.

Kuka pääsee hallituksen jäseneksi?

Hallituksen jäseneksi voidaan valita henkilö, joka ei ole läsnä kokouksessa, mutta joka on antanut suostumuksen tehtävään. Suullinenkin ilmoitus naapurille on suostumus. Vaikka olisit juuri muuttanut aivan upouuteen asuntoon, lähde mukaan taloyhtiön hallitukseen. Paitsi, että hallitustyöskentelyssä oppii uutta, voi myös vaikuttaa siihen, että omaisuutta hoidetaan hyvin. Vuositarkastuksessa esiin tulleet viat reklamoidaan rakennuttajalle.

20225_78018.jpg
  • Vaalilistojen käyttö on hyväksyttävää, jos kaikki ehdokkaat ja yhtiökokous siihen suostuvat.
  • Listavaalia ei voida käyttää, jos se estää listan ulkopuolella olevan ulkopuolisen henkilön ehdolla olon.
  • Jokaisella osakkaalla on oikeus olla ehdolla ja esittää haluamaansa henkilöä hallitukseen.

Taloyhtiön hallituksen kokouspalkkiot

Taloyhtiön hallituksen jäsen on tärkeä henkilö, siksipä n. 75 %:ssa taloyhtiöitä hallituksen jäsenet saavat kokouksista palkkion. Palkkio pitäisi maksaa suhteessa jäsenten tekemään työmäärään. Kohtuullista olisi maksaa yhtiön eteen tehdystä työstä korvaus, kun valmistellaan isoa remonttia tai se on jo meneillään. Kohtuullinen palkkio on 40-70 €/kokous, jos taloyhtiössänne on mietitty kokouspalkkioiden maksua hallituksen jäsenille.

Lähteet: HS, Taloyhtiön kokousopas
Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Jäsenen esteellisyys
Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 4 §:n nojalla hallituksen jäsen ja isännöitsijä eivät ottaa osaa asian käsittelyyn, joka koskeehallituksen jäsenen ja isännöitsijän sekä yhtiön välistä sopimusta tai muuta oikeustoimea;sellaista hänen hallinnassaan olevan osakehuoneiston uudistusta tai muuta kuin välttämätöntä kunnossapitoa, joka poikkeaa muiden osakkeenomistajien ao. huoneistojen kunnossapidosta tai uudistamisesta;hänen huoneistonsa ottamista yhtiön hallintaan taisopimusta tai muuta oikeustoimea yhtiön ja kolmannen välillä mikäli hallituksen jäsenellä tai isännöitsijällä olisi odotettavissa siitä olennaista etua, joka voisi olla ristiriidassa taloyhtiön edun kanssaUuden asunto-osakeyhtiölain 1-luvun 10 §:n nojalla ei hallituksen jäsen tai isännöitsijä ole oikeutettu ryhtymään sellaiseen toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle epäoikeutettua etua yhtiön tai muiden osakkeenomistajien kustanuksella.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.
20176_49695.jpg
Kerrostalon julkisivun lisäeristys
uonna 1974 valmistunut kerrostalon energiatehokkuutta parannettiin julkisivuremontin yhteydessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton