• Etusivu
  • Remontti

Onnistu tapetin vaihdossa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.12.2015Päivitetty 09.01.2024
2706_277612175_201622210385.jpg

Seinäpinnat vaikuttavat oleellisesti asumisviihtyvyyteen ja sisustukseen. Tapetinvaihdon myötä tilaan saadaan luotua aivan uudenlaista ilmettä. Jotta lopputulos olisi suunnitelmien mukainen, on siistin työjäljen varmistamiseksi tärkeää panostaa laadukkaisiin tapetointituotteisiin. Onnistumiseen vaikuttaa huolellisen työsuorituksen lisäksi käytettävän seinäliiman ominaisuudet.

Pohjatyöt ja tapetin irrotus

Tapetoitavan alustan tulee aina olla kuiva, puhdas ja suora. Remonttikohteissa paras lopputulos saadaan, kun kaikki vanhat tapettikerrokset poistetaan seinistä. Sen voi tehdä esimerkiksi valmiilla hyytelömäisellä Kiilto Easy Remover tapetinirrotusaineella , jonka voi telata suoraan tapettipinnalle. Tapetin tulee vetyä 15 - 60 min, jonka jälkeen voidaan aloittaa vuotien poisto. Tapetointialustaksi soveltuvat tasoitetut tiili-, harkko- ja betonielementtiseinät sekä rakennuslevyt kuten kipsilevy ja lastulevy.

Tapetoinnin työvaiheet:

2706_277612175_2016222103822.jpg

Seinien epätasaiset pinnat tasoitetaan, kolot täytetään ja naarmut viimeistellään esimerkiksi valmistasoitteilla. Valmistasoitteet sopivat hyvin tapetointipohjaksi, koska ne ovat pinnaltaan sileitä, niitä on helppo levittää tasoituslastalla ja työnaikaiset epätasaisuudet on helppo hioa. Kipsilevyjen saumat nauhoitetaan saumanauhalla ja nauhoitustasoitteella.

Tasoitekerroksien on hyvä antaa kuivua vähintään vuorokausi ennen pohjamaalausta. Kuivunut tasoitepinta hiotaan sileäksi ja pohjamaalataan ennen tapetointia. Pohjamaalin annetaan kuivua vähintään seuraavaan päivään asti. Maalitehtaat suosittelevat tapetoinnin alle himmeää akrylaattipohjamaalia.

Lasikuitutapetin päälle voidaan kiinnittää ns. tasoitetapetti. Tasoitetapetin liimaaminen käy helposti Kiilto Even Tasoitetapettiliimalla. Tasoitetapetti nimensä mukaisesti tasoittaa alustan, jolloin paperi- tai non woven-tapetin alta ei kuulla vanhan tapetin pintakuvio. Tasoitetapetti voidaan maalata tai sen päälle voidaan kiinnittää tavallinen tapetti.

20162_45443.jpg

Huomioi nämä tapetoinnissa

Lähtökohtana tapetin kiinnittämiselle ovat valmistajan ohjeet. Jokaisen rullan mukana tulee etiketti, jossa on kiinnitysohje. Tarkista, että jokaisessa rullassa on sama eränumero, sillä valmistuserissä voi olla pieniä sävyeroja. Huomioi, että kuviokohdistettavassa tapetissa voi olla tasakohdistus tai vuorokohdistus. Tasakohdistus tarkoittaa sitä, että kuvio toistuu tasaisin välein rullassa kun taas vuorokohdistuksessa joka toisessa vuodassa on eri kohdistus.

Ensimmäisen vuodan suoruus varmistetaan vetämällä viiva vatupassin avulla noin 55 senttimetrin päähän nurkasta, edellyttäen, että tapettivuodan leveys on noin 53 senttimetriä. Vuotien suoruus tarkistetaan jokaisen nurkan jälkeen.

Tapettityypin mukaan liisteri tai liima levitetään joko vuodan taakse ja annetaan vettyä tai telataan suoraan seinälle. Tapetti painetaan paikoilleen ja tapetointilastan tai -harjan avulla hierretään kiinni alustaan. Saumoista ylitse pursuava liisteri tai liima tulee pyyhkiä heti pois. Tapettivuodan ylä- ja alareunat viimeistellään tapetointiveitsellä heti vuodan asentamisen jälkeen.

Tapetointi Non-woven tapetilla

Varmista sujuva tapetointi oikeanlaisilla tuotteilla

Valitse liisteri tai seinäliima käyttämäsi tapettityypin mukaan.

Paperitapeteille Kiilto Paste Eco tapettiliisteri

  • käyttövalmis kiinnitysaine paperi- ja paperipohjaisille vinyylitapeteille
  • puhdas tärkkelys, ei sisällä muovia
  • lähes hajuton
  • vesiohenteinen, työkalut voi pestä vedellä
  • 5 litralla kiinnität tapetista riippuen 4 - 5 rullaa tapettia
202012_67951.jpg

Mittapysyviin kuitutapetteihin Kiilto Nowo

  • heti käyttövalmis kiinnitysaine mittapysyville kuitu- ja nonwoven -tapeteille, liima seinään ja kuiva vuota seinälle
  • lähes hajuton
  • vesiohenteinen, työkalut voi pestä vedellä
  • soveltuu myös paperitapeteille ja liisteröintikoneeseen vedellä ohennettuna
  • 5 litralla kiinnität tapetista riippuen 4 - 5 rullaa tapettia
202012_67952.jpg

Lasikuitutapeteille Kiilto Durable Lasikuitutapettiliima

  • helposti telattava liima lasikuitutapettien kiinnitykseen
  • hyvä alkutartunta, raskaampikin vuota helposti kiinnitettävissä
  • lähes hajuton
  • vesiohenteinen, työkalut voi pestä vedellä
  • 5 litralla kiinnität 20 - 25 m2 lasikuitutapettia
202012_67953.jpg

Katso lisää aiheesta

Remontti
huoneisto
liimat
sisätilat
tapetointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20196_58352.jpg
Tutustu vedenmittausjärjestelmän ostajan muistilistaan
Vedenmittausjärjestelmän hinta on eri asia kuin asennuksen ja laitteiston kertakustannus – valinnasta seuraa aina joko ylimääräisiä kuluja tai lisäsäästöä.Mistä ero muodostuu, mitä järjestelmältä voi vaatia ja mistä tuotto syntyy?
20221_40437.jpg
Remontoitavien sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
20216_71117.jpg
Sisätilojen vaimennukseen uusi tehokkaampi tapa
Sellukuidut ovat osoittautuneet Aalto-yliopiston tutkimuksissa perinteisiä akustiikkalevyjä tehokkaammaksi tavaksi äänen vaimentamiseen.
20214_69715.jpg
Kipsilevy soveltuu moneen kohteeseen ja tarpeeseen
Rakentamisessa ja remontoinnissa on useimmiten kyseessä suuri taloudellinen investointi, jonka lopullisena tavoitteena on terveellinen koti, jossa on hyvä asua ja elää. Rakennusmateriaaleilta edellytetäänkin yhä enemmän kestävyyttä ja laatua. Myös ympäristö- ja vastuullisuusnäkökulmat ovat viime aikoina nousseet tärkeiksi ominaisuuksiksi rakennusmateriaaleja valittaessa.Gyproc tarjoaa valikoimassaan useita tuotteita lattioihin, sisäseiniin ja -kattoihin ja jopa rakennuksen ulkopuolelle tuulensuojalevyjen muodossa. Laajasta tuoteperheestä löytyy varmasti turvallinen sekä kestävä ratkaisu joka tarpeeseen.Kipsilevytuotteet ovat vaivattomasti käsiteltäviä, nopeasti työstettäviä ja helposti asennettavia rakennusmateriaaleja, niin ammattirakentajalle kuin remontoijallekin talon eri osiin projektin laajuudesta riippumatta.
20214_69715.jpg
Ohut ja kestävä seinärakenne
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää suurtakin rasitusta tarjoten samalla uudenlaista ripustamisen vapautta. Tarjolla on kipsilevy, jolla on helppo rakentaa sisäseiniä niin asuin- kuin varastotiloihinkin. Nyt seinärakenne on mahdollista saada jopa perinteistä väliseinää kapeampana ratkaisuna – mistä siis on kyse?
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Omataloyhtiö.fi - Tieto ja ratkaisut taloyhtiösi hankkeisiin
Taloyhtiöille suunnattu verkkosivusto, www.omataloyhtiö.fi, tarjoaa ajankohtaisen informaation, ratkaisut korjaushankkeisiin sekä apuvälineet taloyhtiön hallinnoimiseen. Kaikki tämä täysin veloituksetta! Verkkopalvelun tavoite on yksinkertainen: haluamme, että taloyhtiöt voivat paremmin!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton