Taloyhtiön urakoiden kilpailutus - miten toimia oikein?
Omataloyhtiö.fi

Viikon kysymys: Taloyhtiön urakoiden kilpailutus - miten toimia oikein?

Taloyhtiön urakoiden kilpailutus - miten toimia oikein?

Asunto-osakeyhtiössä on 30 huoneistoa jonka vesikattopinnoite on tarkoitus saneerata tulevana kesänä. Taloyhtiön vuosibudjetti on luokkaa 90000 euroa ja katto saneerauksen arvio 60000 euroa. Asia on sovittu vietävän yhtiökokouksen päätettäväksi. Tähän asiaan liittyen muutama kysymys tarjouskyselyistä ja vastuista:

1. Kuinka monta tarjouskyselyä pitää asiassa pyytää että saadaan luotettava kuva kustannuksista?

2. Määritteleekö jokin laki tai suositus kuinka monta tarjousta tulee olla tämän kokoluokan asiassa?

3. Pitääkö kaikki tarjoukset olla osakkeenomistajien käytössä (hyvä tapa), koska asia on sovittu yhtiökokouksen päätettäväksi?

4. Voiko osakkeenomistaja pyytää tarjousta, ilmoitettuaan asiasta isän./hal. pj. ja saanut myöntävän vastauksen?

5. Kenelle kokonaisvastuu kuuluu?

Vastaus:

1. Tämä on tapauskohtaista, mutta hallituksen tulisi pyytää useampia vertailukelpoisia urakkatarjouksia ja tuoda asian yhtiökokouksen päätettäväksi.

2. Ei, laki ei suoraan aseta kilpailutusvelvollisuutta, mutta se kuuluu hyvään hallintotapaan. Kustannusarviokin on syytä laatia vaikka se maksaa, jos kyse on suuremmasta ja kalliimmasta remontista.

3. Mielellään, teillä on osakkaana oikeus saada nähtäväksenne kaikki urakkaan ja kilpailutukseen liittyvät asiakirjat.

4. Miksei, jos tästä on yhtiön kanssa sovittu.

5. Hallitus ja/tai sen jäsen voi johtua vastuuseen, jos kilpailuttaminen laiminlyödään ja sen seurauksena yhtiölle aiheutuu vahinkoa.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Siirry Kysy niin vastaamme -palveluun

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!
Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Aiemmin esitetyt ja vastatut viikon kysymykset löytyvät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!
 
Julkaistu
18.4.2016