Asumiseen linjasaneerauksella iloa

Linjasaneerauksella uutta puhtia asumiseen

Kun taloyhtiön putkistot ja kylpyhuoneet alkavat tulla tiensä päähän, remonttihan siinä on edessä. Vaikka linjasaneeraus sinällään ottaa aikansa, asunnon arvon nousu kiinnostaa kaikkia asuntojen omistajia. 

Purkuputkea pitkin saadaan purkujäte jätelavalle ilman kantamista. Satakunnankadun saneerattavissa taloissa ei ole aiemmin tehty remonttia.Purkuputkea pitkin saadaan purkujäte jätelavalle ilman kantamista. Satakunnankadun saneerattavissa taloissa ei ole aiemmin tehty remonttia.

Satakunnankadulla linjasaneeraus

Veljet Mäkilä Oy urakoi Satakunnankadulla sijaitsevat kaksi kerrostaloa. Taloissa on 64 asuntoa yhteensä. Kerralla korjataan yksi talo, 32 asuntoa. Urakan kesto on 5 kk/talo – ja mottona tietenkin jouluksi kotiin.
Talot ovat rakennettu vuonna 1960 eikä pesutiloja ole aiemmin remontoitu.
Ennen saneerauksen alkua tammi-helmikuulla remontin kulku – putkiremontti ja linjasaneeraus eli vesi- ja viemärilinjojen uusiminen - kerrottiin asukkaille. Vanhat patterit jätettiin paikoilleen.
Koko talo tyhjennettiin asukkaista. Linjasaneeraus on helppo suorittaa silloin, kun koko talossa päästään toimimaan samalla kertaa. Isännöitsijä on hankkinut asukkaille sijaisasuntoja ja sitä ennen kaikki sukulais- että mökkivaihtoehdot oli kartoitettu.

Jo oli aikakin

Saneerauksen tarpeen näki ehkäpä parhaiten siitä, että vesi ei enää noussut samalla paineella yläkerran asuntoihin kuin ennen ja lämpimän veden kierto oli hidastunut.Vesijohtoa tarkemmin tutkittaessa syykin tietysti selvisi, putken sisäpintaan oli ajan saatossa kertynyt epäpuhtauksia. Vanhat viemärit ovat valurautaiset ja niihin on tullut vuotoja.
Taloon tuodaan uusi puhelinkaapeli, sähkö- ja ATK-syöttö ja jo aiemmin vedetty valokuitu jää talon alakertaan. Asunnoissa on ollut yksivaiheinen sähkö. Se muutetaan nyt kolmivaiheiseksi, niin saadaan liesikin lämpenemään nopeammin.

Vesijohdon sisäpinnan epäpuhtaudetVesijohdon sisäpinnan epäpuhtaudet
Uudet vesijohdotUudet vesijohdot
Tähän keittiöön jäi vanhat keittiökalusteet.Tähän keittiöön jäi vanhat keittiökalusteet.
Kylpyhuoneet purettiin runkoon asti.Kylpyhuoneet purettiin runkoon asti.
Uudet sähkösyötötUudet sähkösyötöt
Kylpyhuoneen rakentaminen uudelleen on alkanut.Kylpyhuoneen rakentaminen uudelleen on alkanut.

Suojauksella aloitettiin

Linjasaneeraus aloitettiin tilojen suojauksella. Säilytettävät kaapit eteisessä ja keittiössä sekä lattiat suojattiin ja olo- ja makuuhuoneet suljettiin staattisilla suojaseinillä, ettei pöly pääsisi näihin tiloihin. Remonttia edeltäneessä asukasillassa asukkaille kerrottiin, mitä omaan asuntoon kannattaa jättää ja mitä viedä pois. Myös omia suojauksia sai tehdä. Osa tavaroista tietenkin vietiin säilöön. Urakoitsija valokuvasi kaikki asunnot, jotta voidaan verrata asunnon kuntoa ennen ja jälkeen saneerauksen.  

Matti Poskiparta ja suojaseinäMatti Poskiparta ja suojaseinä
Maaliskuussa päästiin taloon sisään ja rappukäytävien suojauksella aloitettiin.
Purkutöissä alipaineistaja oli asuntokohtaisesti käytössä pölyn poistamiseksi.
Työmiesten kunto nousee kohisten kohteen aikana, sillä pitkä tavara ja laatat on kuljetettava portaita pitkin. Purkamisessa apuna on purkuputki.

Asbesti

Asbestikartoitus on tehtävä ennen remontin alkua. Taloyhtiön pitää tehdä asbestikartoitus ennen töihin ryhtymistä. Kartoituksen tekee taloyhtiön valintojen mukaan yritys, jolla on siihen luvat. Kohteesta löytyi asbestia putkien eristeistä ja pikiliimassa käytävän laattojen alla. Porin Asbesti-, Siivous- ja Rakennuspalvelu Oy teki asbestipurun. Myös kylpyhuoneiden lattiat purettiin asbestipurkuna ja tilat suljettiin täysin purun ajaksi. Nykysäädöksien mukaan tilan alipainetta mitattiin alipainemittareiden avulla ja ennen suojauksien purkua suljetusta tilasta otettiin ilmanäyte, joka tutkittiin. Näin varmistutaan, että ilma on puhdasta ja muita töitä voidaan jatkaa turvallisesti. Pienien alojen esim. rappukäytävän laattojen yksittäisissä poistoissa käytettiin kohdepoistoa.

Työvaiheet rinnakkain

Veljet Mäkilä Oy:n Matti Poskiparta kertoo, että työvaiheita voidaan tehdä rinnakkain juurikin siksi, kun koko talo on tyhjä asukkaista. Kylpyhuoneiden purku aloitettiin yläkerroksista alaspäin laskien. Näin, kun ensimmäiset kylpyhuoneet on saatu purettua runkoon asti, voidaan niiden saneerausta aloitella heti. Asukkaille tarjottiin myös keittiökalusteiden vaihtoa samalla. Keittiöistä kuitenkin joutuu purkamaan lattiaa ja seinää uusien sähköjohtojen ja putkien tieltä. Asuntojen eteisiin asennetaan uudet ryhmäkeskukset.

Pohjatasoitus käynnissäPohjatasoitus käynnissä
Vedeneristys käynnissäVedeneristys käynnissä

Kylpyhuoneet kuntoon

Kaikki kylpyhuoneet puretaan pohjaan asti. Seinistä otetaan pinnoitteet pois tiilirunkoon asti, lattia myös pohjarakenteita myöten niin, ettei mitään vanhaa jää jäljelle. Keittiöistä jouduttiin purkamaan alakaappeja uusien putkivetojen tieltä.
Kylpyhuoneiden rakentaminen uudelleen aloitettiin valamalla lattia Weberin tuotteilla. Seiniin kiinnitetään Weberin ohjuriprofiili, jonka mukaan seinä tasoitetaan suoraksi. Profiili on ensimmäistä vuotta testikäytössä. Sen käytöstä oli tähän asti vain hyvää sanottavaa.
Seuraava työvaihe on Vetonit Vedeneristys. Vedeneristystä tehdessä kosteussulkuaineen ja vedeneristeen on oltava saman valmistajan, jotta voidaan olla varmoja tuotteiden yhteensopivuudesta. Laatoituksen sekä rappaukseen käytettävä laasti ovat myös Weberin valikoimaa. Poskiparta sanoo, että Weberin tuotteet ovat osoittautuneet luotettaviksi ja helposti työstettäviksi. Nykyään laastit ovat kehittyneet niin, että ennen pohjarappaukseen tarvittiin 2-3 laastikerrosta, nyt pärjätään yhdellä vesieristepintaan asti.
Kylpyhuoneiden pintoihin annettiin urakoitsijan puolesta valittavaksi pari laattavaihtoehtoa seiniin ja lattiaan, paneelikatto ja uudet kylpyhuonekalusteet. Toisen talon alakerran varastotiloihin rakennettiin mallikylpyhuone, jotta asia konkretisoituisi asukkaille. Jokaisen asunnon oveen teipattiin tilaan valitut kalusteet ja tehtävät työt. Urakoitsija remontoi myös keittiön sekä laajemminkin, jos asukas sitä halusi.

Weberin laastit ovat hyviä työstettävyydeltään.Weberin laastit ovat hyviä työstettävyydeltään.
Vesieristys on tehtävä saman tuoteperheen tuotteilla.Vesieristys on tehtävä saman tuoteperheen tuotteilla.

Kaikki samalla kertaa sisälle

Remontin loputtua urakoitsija siivoaa asunnot asuttavaan kuntoon. Muuttamaan ei pääse tipoittain, vaan kaikki asukkaat muuttavat sisään samaan aikaan – toivottavasti puolen vuoden kuluttua linjasaneerauksen alkamisesta.

MallikylpyhuoneMallikylpyhuone
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
14.10.2019