• Etusivu
  • Energia

NIBE reHeat lämmön talteenotto: lämmitykseen säästöä jopa 40 %

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 12.05.2017
20175_49226.jpg

Kerrostaloissa poistoilman mukana häviää 30–40 % lämmitysenergiasta – turhaan. Kustannustehokkain energiansäästö saadaan keräämällä lämpö poistopuhaltimen yhteyteen liitetyllä lämmönkeruupatterilla. Tällaista remonttia tehtäessä ilmanvaihtoa ei vähennetä eikä mukavuutta heikennetä.

Tilaa maksuton esite NIBE reHeat

Kerrostalon lämmön talteenotto

1960-luvulta aina 1990-luvulle saakka kerrostalojen ilmanvaihto toteutettiin useimmiten koneellisella poistolla. Näin toteutettuna poistohormin kautta puhallettava ilma lämmittää vain harakoita.
Talteenotolla poistoilman lämpö pystytään keräämään ja hyödyntämään rakennuksen lämmittämisessä. Kerrostaloon asennetaan uudet lämmönkeruupatterilla varustetut poistoilmapuhaltimet. Puhaltimista kerätty lämpö siirtyy lämmönvaihtimesta lämpöpumpulle, joka nostaa lämpötilan patteriverkostoon sopivaksi uudelleen
lämmitykseen.

Lämmön talteenotto voidaan toteuttaa kannattavasti – milloin vain omana energiasäästöprojektina tai osana muuta korjaustoimintaa. Mikäli taloyhtiö on toteuttamassa putkiremonttia, linjasaneerausta, kannattaa lämmön talteenotto liittää sen suunnitteluun. Tällöin lämmönsiirtonesteen putkistot saadaan toteutettua helposti
ja edullisesti muun putkiston uusimistyön ohessa. Samalla täytetään vaatimuksia rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta.

NIBE reHeat -säätöjärjestelmä

Uudessa NIBE reHeat -lämmöntalteenottojärjestelmässä lämpö kerätään KOJA HiLTO -laitteilla ja johdetaan energiatehokkaasti lämmitykseen NIBE-lämpöpumpuilla. Lämpöpumpun mukana toimitetaan NIBE Uplink -etähallintajärjestelmä, jonka avulla taloyhtiö ja huoltoliike saavat tietoa laitteiston toiminnasta. Kallista taloautomaatiojärjestelmää ei tarvitse lämmön talteenoton vuoksi hankkia.
NIBE reHeat -järjestelmä on kannattava silloin, kun kerrostalossa on yhtä poistopuhallinta kohden asuntoja ainakin 7–9 ja vähintään kolmessa kerroksessa. Puhaltimien määrä (porraskuiluja on yleensä sama määrä kuin puhaltimia) on yhdestä kolmeen.
NIBE reHeat -järjestelmän toteuttaa koulutettu asennusliike yhteistyössä NIBEn ja KOJAn kanssa.

Tilaa maksuton esite NIBE reHeat

Hyvin tehty lämmön talteenotto

Hyvin suunnitellulle ja toteutetulle investoinnille voi ottaa lainan, jonka lyhennykset ja korot maksetaan energiakulujen säästöistä eikä yhtiövastikkeeseen kohdistu korotuspaineita.

Säästöä taloyhtiölle ja asukkaalle saadaan:
* säästö lämmitysenergian kulutuksesta tyypillisesti 20–40 %
* lämmityskustannukset alenevat 10–30 %
* järjestelmän kuoletusaika on yleensä 5–10 vuotta.

Info

Info

Miten lämmön talteenotto toteutetaan taloyhtiööni?

Hyvä toteutus alkaa tietojen keräämisellä ja suunnittelulla:

– Lämmön talteenoton soveltuvuuden kartoitus: ota yhteys NIBEen, info@nibe.fi.
– Tarkennettu yleissuunnittelu NIBE reHeat asennusliikkeeltä tai kokeneelta suunnittelijalta.
– Suunnittelijakonsultin hankinta auttamaan projektin hallinnassa, valvonnassa ja järjestelmän käyttöönotossa.

Ennen taloyhtiössä tehtävää hankintapäätöstä:
– suunnittelun lähtötietojen paikkansapitävyys on varmistettu
– järjestelmän yleissuunnittelu on tehty
– järjestelmän tuottamat säästöt on laskettu
– liittäminen kaukolämmityksen yhteyteen on keskusteltu kaukolämpötoimittajan kanssa
– kunnan rakennusvalvonnan kanssa on keskusteltu tarvittavista luvista ja niihin liittyvistä vaatimuksista.

Lisää tietoa hyvästä hankintakäytännöstä saa Kiinteistöliiton 2017 julkaistavasta oppaasta "Poistoilman lämmöntalteenotto lämpöpumppujärjestelmällä kerrostaloissa – PILP-hankintaohje taloyhtiöille".

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
maalämpöpumppu
poistoilmalämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.
201710_50367.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinun taloosi?
Mitoitus kohteen mukaanLämpöpumppu tulee aina mitoittaa huolellisesti kohteen mukaan. Näin varmistetaan, että taloon asennetaan oikean tehoinen lämpöpumppu ja keruupiiri (maalämpö). NIBE käyttää lämpöpumpun mitoituksessa lähtökohtana talon energiantarvetta kylmimpinä päivinä. Silloin lämpöpumppu kattaa noin 70–80 % talon lämmityksen tehontarpeesta ja lähes koko energiatarpeen. Sähkövastusta tarvitaan avuksi vain huippupakkasten aikana. Osatehomitoituksella vältetään kompressorin liian usein tapahtuva käynnistyminen ja saadaan mukavan tasainen sisälämpötila.Tilaa NIBEn lämpöpumppu-esite veloituksetta
20203_63032.jpg
Tarkista vinkit parhaan lämpöpumppu­tarjouksen valintaan
Lämpöpumppu on iso hankinta ja se hankitaan yleensä vain muutaman kerran elämässä. Hankintaan kannattaa paneutua ja tutustua eri tuotteiden ominaisuuksiin. Kannattaa myös miettiä, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä ja, mitä tarpeita lämpöpumpun tulee täyttää.Monesti kiinnitetään huomiota kokonaisuuden kannalta pieniin asioihin lämpöpumpputarjouksia vertaillessa. Tärkeämpää kuin tarkastella esimerkiksi yksittäistä COP-arvoa on tarkastella tarjousta suurempana kuvana. Kun suurempaan kuvaan ja itselle tärkeisiin asioihin unohdetaan keskittyä voi seurata pettymyksiä lämpöpumpun ominaisuuksissa ja toiminnassa. Tärkeää on, että kokonaisuutena tarjous on paras juuri sinulle ja täyttää kaikki vaatimuksesi.Apuna kannattaa käyttää esimerkiksi uutta lämpöpumpun valintatyökalua. Vastaat vain muutamaan kysymykseen ja lopputuloksena saat vaihtoehdot kohteesesi sopivista lämpöpumpuista.
201512_45066.jpg
LTO tehostaa säästöä
NIBE maalämpö toi espoolaisiin kerrostaloihin kaivattuja säästöjä. Lämmön talteenottojärjestelmä tekee esimerkillisen energiapihille taloyhtiölle investoinnista vielä kannattavamman.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton