• Etusivu
  • LVI

Talvituulettaminen on selvä merkki huonosta ilmanvaihdosta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 23.11.2017Päivitetty 15.01.2020
201711_50964.jpg

Venttiilin asennus käy seinään kuin seinään.

Talviaikaan suomalaiset viettävät suurimman osan päivästä sisätiloissa. Terveysilma teetti lokakuussa kyselyn, jossa selvitettiin, mitä mieltä suomalaiset ovat kotinsa sisäilmasta. Kyselyyn vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta. Tyytymättömimpiä ovat nuorimmat vastaajat, jotka kokevat saavansa eniten oireita huonon sisäilman takia. Toista ääripäätä edustavat eläkeikäiset, jotka viettävät eniten aikaa kotonaan. Talvituulettajien suuri määrä kertoo monien asuntojen riittämättömästä ilmanvaihdosta. Yllättävän moni kertoo pitävänsä ikkunaa lähes aina raollaan, myös talvella. Vain omakotiasujat, jotka tuntevat lämmityskulujen kasvun heti kukkarossaan, välttelevät talvella tuulettamista. Tulokset vahvistavat Terveysilman arvion, että joka kolmannesta asunnosta eli noin miljoonasta suomalaiskodista puuttuvat kokonaan raitista ilmaa sisälle tuovat ilmanvaihtoventtiilit.

Ohje

Ohje

Venttiilit ja vaihtosuodattimet messutarjoushintaan

Nyt kannattaa hankkia korvausilmaventtiilit tai olemassa oleviin venttiileihin vaihtosuodattimet. Voit noutaa tuotteet Rakenna & Remontoi -messuilta 24. – 26.1. kampanjahintaan ilman toimituskuluja.
Rakentaja.fi-verkkokaupan löydät osastolta: 38B

Messuilta löydät myös asiantuntija-apua, Suomen Terveysilma Oy, osasto: 24B

Vaihtoehtoisesti voit tilata tuotteet Rakentaja.fi-verkkokaupasta samaan messutarjoushintaan. Yli 150 euron tilaukset ilman toimituskuluja.

Sisäilma ja hyvinvointi

Kodin sisäilman laadulla on merkittävä vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Sen vaikutus korostuu talvisin, kun sisällä vietetyn ajan määrä kasvaa. Terveysilman kyselyn mukaan suomalaiset viettävät talviaikaan keskimäärin 14 tuntia päivässä kotona arkisin. Toisaalta joka viides vastaaja kertoo oleskelevansa yli 20 tuntia päivässä kotona. Naiset viettävät kotona miehiä enemmän aikaa. Pisimpään kotona viihtyvät yli 65-vuotiaat.

Tyytymättömimpiä kotinsa sisäilmaan ovat nuoret aikuiset. He myös kokevat saavansa eniten oireita huonosta sisäilmasta. Vähiten valitetettavaa kotinsa ilmanvaihdosta löytävät yli 65-vuotiaat, jotka myös raportoivat vähiten sisäilmasta johtuvia terveysoireita. Erot muiden ikäryhmien vastauksiin ovat molemmissa päissä selviä ja systemaattisia. Kun keskimäärin 60 prosenttia kaikista vastaajista arvioi kotinsa sisäilman hyväksi ja ilmanvaihdon riittäväksi, 25–34-vuotiaista vain 47 prosenttia on samaa mieltä. Yli 65-vuotiaista puolestaan 73 prosenttia on täysin tyytyväisiä kotinsa sisäilmaan. Samoihin tyytyväisyyslukemiin yltävät omakotiasujat, jotka pystyvät vaikuttamaan kotinsa ilmanvaihtoon muita asumismuotoja helpommin.

Kolmannes kaikista vastaajista arvioi kotinsa sisäilman kohtalaiseksi: ikkunaa täytyy välillä avata hapen takia, koska ilmanvaihto ei riitä pitämään ilmaa raikkaana. Huonoksi sisäilman arvioi viisi prosenttia vastaajista. Toiset viisi prosenttia kärsii liian tehokkaasta poistoilmanvaihdosta, joka aiheuttaa esimerkiksi vetoa.

– Vaikka monet ovat huolissaan kotinsa sisäilman laadusta, ilmanvaihdon toimintaa kohtaan osoitetaan vain vähän mielenkiintoa. Kyselyn vastaajista pari prosenttia kertoi, että heidän kotonaan on todettu jokin vakava sisäilmaongelma, kuten home, radon tai kosteusvaurio. Muissa tapauksissa huonon sisäilman syyt ovat arkiset: ilmanvaihto on joko riittämätön tai puuttuu kokonaan. Nämä ongelmat voitaisiin korjata laittamalla kodin ilmanvaihto kuntoon, huomauttaa Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf.

Talvituulettaja asuu harvemmin omakotitalossa

Kesällä moni tuulettaa asuntoa viilennyksen vuoksi, mutta talvella tuulettaminen kertoo huonosta ilmanvaihdosta. Kyselyn vastaajista seitsemän prosenttia kertoo pitävänsä talvellakin jotain ikkunaa lähes aina raollaan. Lisäksi joka kymmenes kertoo tuulettavansa kotonaan useita kertoja päivässä. Alle 25-vuotiaiden ryhmässä aktiivituulettajia on kaksinkertainen määrä: 14 prosenttia pitää ikkunaa lähes jatkuvasti raollaan.

– Jos kodin ilmanvaihto toimii kunnolla, ikkunan avaamiseen ei pitäisi tulla tarvetta kuin satunnaisesti, vaikka kun ruoanlaiton yhteydessä tulee käryä. Kodin ilmanvaihto kannattaa tarkistuttaa, jos kokee tarpeelliseksi pitää ikkunaa raollaan talvellakin, Schlauf summaa.

Hövelimmin talvella tuulettamiseen suhtautuvat kerrostalossa asuvat, joille lämmityskulut sisältyvät vastikkeisiin. Tiukimmin talvituuletusta välttelevät omakotiasujat, jotka näkevät sen vaikutukset nopeasti lämmityslaskussaan. Rivi- ja paritaloasujien suhtautuminen on lähempänä kerrostaloasujien toimintamallia.

Uusi venttiili voidaan asentaa vanhan tilalle.
Uusi venttiili voidaan asentaa vanhan tilalle.

Raoista vuotava ilma ei kuulu ilmanvaihtoon

Suurin osa suomalaisista asuu asunnoissa, joissa on joko koneellinen poistoilma tai painovoimainen ilmanvaihto, jossa tuloilma- ja poistoilma liikkuvat venttiileistä ilman koneita. 2000-luvulla rakennetuissa taloissa on yleensä täysin koneellinen ilmanvaihto.

Neljäsosa naisista valitsi vastausvaihtoehdon "ei aavistustakaan", kun kyselyssä kysyttiin minkälainen ilmanvaihtojärjestelmä kotonasi on. Miehistä vain 11 prosenttia ei pystynyt nimeämään kotinsa ilmanvaihtojärjestelmää. Eniten ymmällään aiheesta ovat 18–24-vuotiaat vastaajat. Heistä kolmannes ei tiedä, millainen ilmanvaihto heidän kotonaan on. Parhaiten kotinsa ilmanvaihdon tuntevat omakotiasujat ja yli 55-vuotiaat.

– Ilmanvaihdosta puhuttaessa hyvä testikysymys on, tiedätkö mistä makuuhuoneeseesi tulee raitista ilmaa. Vastauksesta voi päätellä onko asunnosta toimiva, riittävä ilmanvaihto. Jos makuuhuoneesta ei löydy raitisilmaventtiilejä joko seinästä, ikkunankarmista tai puisesta tuuletusluukusta, venttiilit puuttuvat kokonaan, Schlauf havainnollistaa.

Suomessa on arviolta miljoona asuntoa, josta raitisilmaventtiilit puuttuvat kokonaan. Viidennes kyselyn vastaajista kertoo avaavansa ikkunan saadakseen raitista ilmaa, sillä makuuhuoneessa ei ole minkäänlaisia venttiilejä. Lisäksi lähes joka kymmenes kertoo, että raitista ilmaa tulee venttiilien sijaan ikkunan, seinän ja lattian raoista. Omakotiasujista 14 prosenttia paljastaa, että makuuhuoneeseen tulee raitista ilmaa vain rakenteiden raoista.

– Talon rakenteiden raosta vuotava ilma ei ole puhdasta korvausilmaa. Se voi tuoda sisäilmaan haitallisia aineita rakennusmateriaaleista, varsinkin jos niissä on vaurioita. On erityisen huolestuttavaa, että tämäkin vaihtoehto mielletään ilmanvaihdoksi, Schlauf muistuttaa. – Törmäämme tähän ajatusmalliin myös rakennusalan messuilla ihmisten kanssa puhuessa.

Venttiili saadaan asennettua myös puiseen tuuletusluukkuun.
Venttiili saadaan asennettua myös puiseen tuuletusluukkuun.

Nuorilla eniten oireita huonosta sisäilmasta

Tunkkaisuus, veto ja liian kuiva ilma mainitaan yleisimpinä sisäilmaongelmina, joita kyselyn vastaajat ovat havainneet kotonaan. Puolet vastaajista kertoo huomaavansa näitä joko jatkuvasti tai välillä.

Kyselyn nuorimmat vastaajat arvioivat huomattavasti muita useammin saavansa sisäilmasta oireita kotonaan. Joka kymmenes 18–34-vuotias kokee saavansa oireita jatkuvasti. Puolet 18–24-vuotiaista ja 40 prosenttia 25–34-vuotiaista kokee saavansa oireita välillä. Muissa ikäryhmissä vain 1–2 prosenttia kokee saavansa oireita jatkuvasti, ja välillä oireilevien määrä laskee tasaisesti iän myötä. Nuoret vastaajat arvioivat myös muita ikäryhmiä useammin, että joku heidän asuinkumppaneistaan on saanut kotona oireita huonosta sisäilmasta. 25–34-vuotiaat kertovat eniten lastensa ja puolisonsa saamista oireista.

Yleisimmiksi huonon sisäilman aiheuttamiksi oireiksi nousevat kyselyssä nenän tukkoisuus tai vuoto, väsymys sekä limakalvojen ja kurkun kuivuus. Naiset raportoivat miehiä useammin silmien ärsytyksestä. Yksittäisten oireiden yleisyyttä kysyttäessä 18–24-vuotiaiden vastaukset erottuvat selvästi muista. Jatkuvasti oireita saavien määrät ovat kaikkien oireiden kohdalla kaksin- ja kolminkertaisia muihin ikäryhmiin nähden. Mitä vanhempia vastaajat ovat, sitä vähemmän he kokevat saavansa oireita huonon sisäilman vuoksi.

– Huonosta sisäilmasta ja sen aiheuttamista oireista on puhuttu julkisuudessa pitkään. Kun tietoisuus aiheesta on lisääntynyt, oireita myös havaitaan herkemmin. Terveystietoiset nuoret vetävät muita ikäryhmiä useammin johtopäätöksen, että sisäilmalla on osuutta asiaan. Sisäilman laatuun voi vaikuttaa käytännössä ilmanvaihtoa parantamalla. Se ei ole edes kallista, toisin kuin luullaan, Schlauf toteaa.

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Velco
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton