• Etusivu
  • Energia

Viisi vinkkiä järkevän lämmön talteenoton hankintaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 21.12.2017Päivitetty 13.01.2022
20195_57830.jpg

NIBE reHeat on suunniteltu etenkin pieniin kerrostaloihin, joissa porraskuiluja on yhdestä kolmeen ja kerroksia kolme tai enemmän.

Poistoilman lämmön talteenotto on monelle taloyhtiölle kannattava hankinta, jolla lämmityskuluja voi pienentää jopa 40 %. Lämmitysjärjestelmän muuttamisessa on kuitenkin mutkiakin matkassa, minkä vuoksi olemme keränneet viisi vinkkiä laadukkaan projektin läpiviennin helpottamiseksi.

Vinkki 1: Muistilista hallittuun päätöksentekoon ja toteutukseen

Kiinteistöliitto on tehnyt kerrostalon lämmön talteenoton hankinnasta oppaan "Poistoilman lämmöntalteenotto lämpöpumppujärjestelmällä kerrostaloissa (PILP)". Opas on helppo ja selkeä muistilista taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän käyttöön. Vaikka pääpaino on lämmön talteenottoprojektissa, opasta voi käyttää myös muissa taloteknisissä uudistustöissä.

Vinkki 2: Rehellisyys omasta ehtimisestä ja osaamisesta

Vain harvalla meistä on lämmityksen ja ilmanvaihdon teknologia niin hyvin hallussamme, että voimme ostaa suoraan muutosprojektin urakoitsijalta. Alustavia järkevyystarkasteluja voi − ja kannattaakin − pyytää niin urakoitsijoilta kuin laitetoimittajilta. Esimerkiksi NIBE antaa alustavan järkevyysarvion muutaman perustiedon avulla, luotettavasti ilman teknologian mahdollisuuksien suurentelua.

Lämmön talteenoton soveltuvuustarkastelut kannattaa sovittaa taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitteluun. Talteenoton projektissa monia hankintoja voi yhdistää linjasaneeraukseen, vaikka niitä ei samanaikaisesti toteutettaisikaan. Ja mikäli pitkän tähtäimen suunnitelma, strategia, puuttuu, nyt on hyvä aika lähteä rakentamaan sitä. Se on hallituksen vastuulla.

Useiden kymmenien tuhansien eurojen lämmön talteenottoprojektia ei ole syytä lähteä toteuttamaan pelkkien alustavien tarkastelujen pohjalta. Niiden tulkitseminen vaatii aika lailla osaamista.

Vinkki 3: Hankitaan suunnittelija taloyhtiön puolelle

Taloyhtiön on syytä aloittaa yhteistyö suunnittelijan kanssa, jolla on kokemusta lämpöpumpuista ja kykyä keskustella hallituksen ja mielellään myös osakkaiden kanssa niin tekniikasta kuin taloudesta. Hän on riippumaton niin laitetoimittajista, urakoitsijoista kuin energiantoimittajistakin, vaikka omaakin hyvät keskusteluyhteydet kaikkiin näistä.

Ensimmäiseksi suunnittelijalta kannattaa ostaa tarveselvitysten yhteenveto; kannattaako projektia todella aloittaa. Turhia kustannuksia vältetään, kun suunnittelua ei tehdä taloyhtiössä, joissa lämmön talteenotto ei kannata − niitäkin on. Kun mahdollisuus kannattavaan lämmitysjärjestelmän muutokseen on todettu, ostetaan hankesuunnittelu ja sovitaan projektin ja käyttöönoton valvonnasta.

Maksaako paljon? Maksaa, muttei paljon. Etenkin, kun otetaan huomioon lämmitysprojektin kokonaismerkitys taloyhtiön osakkaiden mukavuudelle ja taloudelle.

Vinkki 4: Tiedottamiseen pitää panostaa ja varata aikaa

Hallituksen pitää pystyä tekemään selkeä ja riittävän kattava esitys lämmitystavan muutoksesta taloyhtiön yhtiökokoukselle. Vastuu, jota ei voi jättää pelkästään isännöitsijälle ja mukaan otetulle suunnittelijalle, vaikka molemmat ovat mukana suosituksen luonnissa. Osakkaita luonnostaan kiinnostaa muutoksen vaikutukset omaan elämiseen ja talouteen. Tässä tyypillisesti esille tulevia kysymyksiä ja edellytyksiä projektille, miten laadukkaalla toteutuksella saadaan ratkaisu:

  • Nouseeko yhtiövastike? - Hyvin toteutetuissa projekteissa lämmitysenergian säästöt kattavat projektin lainan kulut.
  • Joudunko ottamaan lainaa, vaikka minulla ei ole siihen varaa? - Useimmiten taloyhtiö saa pankkilainaa projektin toteuttamiseen.
  • Riittäkö lämpö? - Useimmiten kaukolämpö jätetään päälämmitysjärjestelmäksi tai lämmön talteenoton lisäksi tehdään maalämpöjärjestelmä, joten lämmöstä ei tule pulaa.
  • Aiheuttaako vetoa? - Hyvin tehdyssä projektissa varmistetaan tuloilman hallittu saatavuus.

Vinkki 5: Painopiste laadussa − hinta on vain yksi osa päätöksenteossa

Laatu syntyy kokonaisuudesta. Valitettavasti tosielämässä vain harvoin päästään sellaiseen dream team -ratkaisuun, jossa kaikki lenkit ovat samalla huipputasolla. Lämmön talteenottototeutuksessa tärkeimpiä laadun tekijöitä ovat

  • Suunnittelija, joka pystyy arvioimaan eri urakoitsijoiden tarjouksista myös odotettavan laatutason ja jolle asetetuista muista odotuksista on yllä kerrottu.
  • Urakoitsija, joka on kokenut lämpöpumppujärjestelmien toteuttaja ja jolla on laitetoimittajan antama koulutus.
  • Laitetoimittaja, jolla on vahva näyttö laitteista ja järjestelmistä ja joka on panostanut koulutukseen ja tekniseen tukeen.

Laatu ei ole monimutkainen, yliteknologinen ja vaativaa hallintaa edellyttävä järjestelmä. Laatua on taloyhtiön tarpeisiin sovitettu, usein mahdollisimman pelkistetty järjestelmä, kunhan sen helppo liitettävyys automaatiojärjestelmin on varmistettu. Tulevaisuuden internet-of-things -liitettävyyttä ei kannata missään nimessä unohtaa.

Esimerkki käyttäjätarpeeseen sovitetusta lämmön talteenottojärjestelmästä on NIBE reHeat. Se on suunniteltu etenkin pieniin kerrostaloihin, joissa porraskuiluja on yhdestä kolmeen ja kerroksia kolme tai enemmän. NIBE reHeat -järjestelmästä saat helposti tietoa jättämällä yhteydenottopyynnön tai lähettämällä sähköpostia projekti@nibe.fi. Tuota kautta voit myös pyytää lämmön talteenoton soveltuvuuden kartoitusta.

201712_51208.jpg

Jätä yhteydenottopyyntö NIBE reHeatista

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
poistoilmalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20194_57243.jpg
Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!
Ympäristö on valtava energianlähde. Jopa silloin, kun lämpötila ulkona on alhainen, on maassa ja ilmassa riittävästi lämpöä käytettäväksi lämmitykseen. Lämpöpumput käyttävät tätä energian lähdettä käyttöveden lämmitykseen ja keskuslämmitykseen.Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!Lämpöpumput toimivat niin tehokkaasti, että sinulla on miellyttävä lämpö 365 päivää vuodessa. Kun niillä on pääsy maassa ja ilmassa olevaan lämpöön, tuottavat ne suuren osan koko lämpöenergiasta sieltä - uudistuvasti ja ilmaiseksi.
20239_83031.jpg
Oletko muistanut tehdä nämä huoltotoimenpiteet lämpöpumpullesi? Tutustu ohjeisiin tästä
Uusiutuvaa energiaa hyödyntävät lämpöpumput, kuten ilmalämpöpumppu, ovat suosittu lämmitystapa yhä useammassa kodissa. Ympäristöstä energiaa tehokkaasti talteen ottavat lämpöpumput toimivat huoletta, mutta muutamia huoltotoimenpiteitä on hyvä tehdä säännöllisesti, jotta laitteet toimivat suunnitellusti ja energiatehokkaasti koko käyttöiän. Osan huolloista voi tehdä helposti itse, mutta osassa on syytä turvautua huoltoliikkeen ammattilaiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton