Vinkit asuinhuoneiston remontointiin

Onnistu pintaremontissa
Panosta laadukkaisiin asennustuotteisiin

Remonttitarve iskee tyypillisesti muuton yhteydessä, jolloin kodista halutaan sisustaa oman näköinen. Lattia- ja seinäpinnat uusitaan, myös märkätilat kaakelipintoineen, mikäli edeltävästä asennuksesta on enemmän aikaa. Tapettien, maalien ja laattojen valinta tehdään harkiten, mutta myös asennustuotteet kuten kiinnitysmassat, laastit, liimat ja vedeneristeet tulisi valita huolella. Näin varmistetaan työn sujuvuus sekä laadukas lopputulos.

Seinille uudet tapetit

Tapetointi ei ole vaikeaa, vaikka urakka saattaa tuntua haastavalta ja työläältä. Remonttikohteissa parhaan lopputuloksen saat, kun poistat kaikki vanhat tapettikerrokset seinistä. Irrotuksen voit tehdä esimerkiksi valmiilla tapetinpoistolla, jonka voit telata suoraan tapettipinnalle.

Epätasaiset pinnat tasoitetaan, kolot täytetään ja naarmut viimeistellään esimerkiksi valmistasoitteilla. Valmistasoitteet sopivat hyvin tapetointipohjaksi, koska ne ovat pinnaltaan sileitä, niitä on helppo levittää tasoituslastalla ja työnaikaiset epätasaisuudet on helppo hioa.

Tapetti kiinnitetään aina tapetin valmistajan ohjeiden mukaan. Jokaisen rullan mukana tulee etiketti, jossa on kiinnitysohje. Vuotien suoruus tarkistetaan jokaisen nurkan jälkeen. Tapettityypistä riippuen liisteri tai liima levitetään joko vuodan taakse ja annetaan vettyä tai telataan suoraan seinälle. Tapetti painetaan paikoilleen ja tapetointilastan tai -harjan avulla hierretään kiinni. Saumoista ylitse pursuava liisteri tai liima tulee pyyhkiä heti pois. Tapettivuodan ylä- ja alareunat viimeistellään tapetointiveitsellä heti vuodan asentamisen jälkeen.

Katso lisää tapetoinnista

Lattioiden kunnostus

Jos parkettilattia on kovin naarmuinen ja kolhuilla, lattialle kannattaa tehdä välihionta ja huoltolakkaus tai tarvittaessa hioa puhtaalle puulle ja lakata alusta asti uudelleen. Parketin vaihtaminen uuteen tulee kyseeseen, kun kolhut tai halkeamat ovat syviä sekä puun pinta vaurioitunut esim. kosteudesta. Uuden lautaparketin alustaanliimaus edellyttää tekijältä ammattiosaamista. Liimaukseen soveltuvan lautaparketin tulee olla rakenteeltaan ristiinliimattu kolmikerrosrakenne, jonka pintakerros on jalopuuta. Parketin paksuuden tulee olla korkeintaan 15 mm, josta pintakerroksen vähintään 2,5 mm. Muiden lautaparkettityyppien osalta alustaanliimattavuus on tarkistettava parketin toimittajalta.

Tuotteet uuden puulattian asentamiseen.

Kylpyhuoneremontti

Kylpyhuonetta uusittaessa selvitetään yleensä ensimmäisenä, tarvitaanko tiloihin uusi vedeneristys. Sen mukaan rakentuvat remontin eri vaiheet.

Kylpyhuoneremontin suunnittelussa huomioitavia asioita ovat:

  • vanhojen pintojen pohjustuskäsittelyt
  • vedeneristys
  • lattiakaivojen liitokset
  • läpiviennit
  • lattialämmitys
  • laattojen kiinnitys ja saumaus
  • pintojen vaatimat hoitokäsittelyt


Märkätiloissa vedeneristystä tarvitaan estämään kosteusvauriot rakenteissa. Vedeneristys tehdään aina pintamateriaalikerroksen, eli laatan, alle. Vedeneristyskerroksen on oltava kestävä, joustava ja yhtenäinen rakennusosien liitosten sekä läpivientien osalta. Tällä varmistetaan, ettei kosteus pääse kulkeutumaan rakenteisiin. Huomioi kuitenkin, että vedeneristäminen vaatii aina ammattiosaamista. Tuotteet vedeneristyksiin

Katso lisää vedeneristyksestä

Kiilto KeraProlla vedeneristyksen saa tehtyä päivässä valmiiksi.Kiilto KeraProlla vedeneristyksen saa tehtyä päivässä valmiiksi.

Laatoitus viimeistelee märkätilojen pinnat. Laatoituksessa on aina huomioitava alusta, jonka tulee olla luja, puhdas, pölytön ja suora. Alustasta tulee poistaa kaikki vanhat ja heikot sekä tartuntaa heikentävät kerrokset, kuten muovimatot, mattoliiman jäänteet ja betonilattialta sementtiliima. Laatoitusalustan tulee olla elämätöntä materiaalia.

Laatoitusalustaksi soveltuvat useimmat sementtipohjaiset lattia- ja seinätasoitteet sekä kaikki levyt, joiden valmistaja suosittelee ne laatoitettaviksi. Puuainespohjainen materiaali kuten lastulevy, vanerilevy tai vesivaneri ei sovellu laatoitusalustaksi.

Kiinnityslaasti levitetään alustaan laastikamman suoralla reunalla ja kammataan auki. Laatta painetaan kiinni tuoreeseen laastiin ja annetaan kuivua. Kiinnityslaastin (tai laattaliiman) kuivuttua laatoitus saumataan.

Yleisesti vanhan laatan päälle ei suositella laatoittamista, erityisesti jos tila on märkätila tai vanhan laatoituksen alustana on esimerkiksi lastulevy tai kipsilevy. Keittiössä kalusteiden välitilassa vanhan laatan päälle voidaan laatoittaa, kun ensin vanha laatta pestään huolellisesti Maalarinpesulla ja karhennetaan hiomapaperilla. Tällöin uudet laatat voidaan kiinnittää esimerkiksi saneerauslaastilla.

Katso lisää kylpyhuoneremontista

Saumauksessa apuna kannattaa käyttää saumanarua.Saumauksessa apuna kannattaa käyttää saumanarua.
Laattojen saumaus voidaan tehdä 5 h - 3 vrk kuluttua laatoituksesta kiinnityslaastista ja alustasta riippuen.Laattojen saumaus voidaan tehdä 5 h - 3 vrk kuluttua laatoituksesta kiinnityslaastista ja alustasta riippuen.
Saumojen kuivuttua laatat puhdistetaan kostealla sienellä.Saumojen kuivuttua laatat puhdistetaan kostealla sienellä.
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
30.9.2019