• Etusivu
  • Osakas

Energiahukka taloyhtiössä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.06.2018Päivitetty 03.06.2022
20226_78564.jpg

Saavatko kesän kukkaistutukset enemmän keskusteluaikaa taloyhtiön kevätkokouksessa kuin tuore pee-tee-ässä? Alkaako osalla osakkaista katse harhailla, kun esityslistalla edetään kunnossapitoasioihin? Syvenevätkö huolirypyt, kun hallituksen palkkaama tekninen asiantuntija selostaa tulevaisuuden remonttiaikatauluja ja -kustannuksia?

Suosittelemme tähän väliin osallistujille kupillista vahvaa kahvia ja kokouskorvapuustin. Näillä eväillä saa lisää virtaa, jonka avulla jaksaa keskittyä taloudenpidon ohella kokouksen ydinkysymyksiin. Sillä juuri nyt siellä keskustellaan ja päätetään asioista, jotka vaikuttavat yhteisen kiinteistöomaisuuden arvon säilymiseen – ja omaan asumisviihtyvyyteen.

Kiinteistön suunnitelmallinen kunnossapito, korjaaminen ja perusparantaminen ovat vahvoja signaaleja omistajille ja asukkaille siitä, että taloyhtiössä halutaan edistää yhteistä hyvää saman katon alla. Arjen asumisessa tämä näyttäytyy viihtyisänä, turvallisena ja terveellisenä asuinympäristönä. Osakkaiden kukkarossa se on tasapainoista omaisuuden hallintaa hyvin suunniteltuina korjausurakoina, ylläpitokuluja pienentävinä investointeina ja asumisviihtyvyyttä lisäävinä uudistuksina.

Periikö hukka taloyhtiön?

Taloyhtiön hoitokuluista energia- ja vesikustannukset haukkaavat yhteensä noin kolmanneksen. Perheasunnossa huoneistosähkön osuus, siis asukkaan itsensä suoraan sähköyhtiöstä ostama ja kotona kuluttama energia, on vain noin viidesosa asumisen kokonaisenergiankulutuksesta.

Valtaosa energiakustannuksista tulee mutkan kautta koko kiinteistön energiakuluina, jotka toki maksetaan asukkaiden toimesta yhtiövastikkeina tai vuokrana. Tässä isossa kuluerässä saattaa huomaamatta piileskellä energiahukka. Taloyhtiösi energiasta jopa 30 prosenttia ja rahoista kymmenisen prosenttia saattaa olla turhaa kulutusta, jota voi suitsia helpoilla toimenpiteillä ilman raskaita ja kalliita korjaustoimenpiteitä.

Ja näihin talkoisiin kannattaa värvätä jokainen asukas, sillä myös arjen valinnoilla ja tekemisillä on yllättävän suuri vaikutus kokonaisuuteen.

Energiahukan häätäminen taloyhtiöstä

Energiahukka häädetään tiivistämällä ikkunat ja ulko-ovet, tarkastamalla ja säätämällä ilmavaihto sekä lämmitysjärjestelmä, sekä kiinnittämällä huomio fiksuun veden ja sähkön käyttöön. On tärkeä tarkistaa, että kiinteistön eri laitteet ja järjestelmät toimivat suunnitellusti, ovat ehjiä sekä säännöllisesti huollettuja ja oikein säädetty.

Kun puitteet ovat kunnossa, on aika tarkistaa käyttötapoja ja asumistottumuksia. Yhtiön energiakokous ja asukasilta ovat loistotapa startata hukanhäätö ja samalla opastaa asukkaita energiaa säästävään asumiseen. Samalla voidaan keskustella siitä, millaista apua asukkaat tarvitsevat esimerkiksi ikkunoiden tiivistykseen tai ilmanvaihtokoneen asetusten tarkastukseen.

Parhaimmillaan näitä asioita voidaan tehdä yhdessä niin, että asukkaat saavat opastusta niiltä, jotka osaavat. Jos ei osata, niin ainakin asioita voidaan pähkäillä yhdessä. Sekin vie asioita eteenpäin, jos huomataan, että ehkä tiettyihin asioihin kannattaa hankkia ammattilaisen apua.

Erinomainen ajankohta energiakokoukselle on lokakuussa viikolla 41 järjestettävä valtakunnallinen Energiansäästöviikko. Energiakokouksen agendalle kannattaa lisätä tietoa ja keskustelua energiatehokkuuden ja terveellisen ja turvallisen asumisen yhteydestä.

Oikeat sisälämpötilat ja asianmukaisesti ylläpidetty ilmanvaihto ovat paras tapa saada huoneiston olosuhteet haltuun. Vuodenaikojen ja säätilojen vaihdellessa lämmityksen ja ilmanvaihdon tarve muuttuvat ja osaa järjestelmistä pitäisi muistaa ajoittain säätää olosuhteiden mukaan. Nämä ovat helppoja hommia, jotka jokainen oppii tekemään.

Kotitalon kokemusasiantuntijat mukaan

Asukkaat ovat oman kotitalonsa kokemusasiantuntijoita, silmäpareja vertaansa vailla. Helppokäyttöisten ja vuorovaikutteisten viestintä- ja palautekanavien rakentaminen taloyhtiön hallinnon ja asukkaiden välille varmistaa, että keskustelu pysyy vireänä virallisten kokousten välilläkin.

Asukastyytyväisyyttä voi myös mitata kyselyjen avulla ja samalla pyytää huomioita korjaustarpeista ja kehitysehdotuksia. Keskusteluyhteyttä, hyvää fiilistä ja yhteisöllisyyttä yhteisen katon alla kannattaa vaalia, sillä se lisää vastuunottoa yhteisistä asioista ja yhteisestä omaisuudesta.

Energiahukan häätämisestä voi tulla juuri se yhteishenkeä lisäävä hanke, joka kokoaa asukkaat yhdeksi tiimiksi kehittämään kotitaloa kaupungin parhaaksi taloyhtiöksi.

Lisätietoa energiansäästöviikosta >>

Teksti: Harri Heinaro, kiinteistöjen energiatehokkuuden asiantuntija, Motiva

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20144_38889.jpg
Raikkaat pyykit kuivaushuoneesta kotiin
Kuivaushuone palauttaa pyykit raikkaina pesustaToimiva pesutupa madaltaa kynnystä käyttää hyväksi taloyhtiön yhteisiä resursseja. Tehokas kuivausjärjestelmä kuivaushuoneessa pitää pesutilat raikkaina ja hyvin tuuletettuina kovassakin käytössä. Korkea käyttöaste säästää pitkän päälle korjauskustannuksissa – asuntojen ilmanvaihtoa kun ei ole suunniteltu pyykkien kuivaamiseen. Harvoin siihen on huoneistoissa sopivia tilojakaan.Kun kiinteistön pesutilat on hyvin suunniteltu ja kuivausjärjestelmä tehokas, asukkaiden ei tarvitse sijoittaa omiin, kalliisiin koneisiin eikä taloyhtiön tarpeettomien vesivahinkojen korjauksiin.Jätä yhteydenottopyyntö ja kysy kartoitusta kuivaushuonetilanteeseen
20212_68573.jpg
Miten toimii huoneisto­tieto­järjestelmä? Osa 1
ASREK-hanke oli yksi Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Hallitusohjelman mukaisesti tavoitteena on uudistaa julkiset palvelut käyttäjälähtöisiksi ja ensisijaisesti digitaalisiksi.
20215_70667.jpg
Älykäs ilmanvaihto on osa energia­tehokasta ja mukavaa asumista
Tarpeenmukainen ilmanvaihto on sekä energiatehokkuutta että asumismukavuutta lisäävä tekijä. Automatisointia helpottavat ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetut anturit ja etäohjaus tuo helpotusta isännöitsijän työhön.Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon edut ovat yksiselitteiset: se on energiatehokasta ja asumismukavuus lisääntyy, kun ilmanvaihto on yksilöitävissä huoneistokohtaisesti. Kun ilmanvaihto valjastetaan älykkäällä automatiikalla, siitä saadaan vielä enemmän hyötyä.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakekirjan kuolettaminen
Jos osakekirja katoaa, se on kuoletettava. Kuolettamisesta päättää toimivaltainen käräjäoikeus sille tehtävästä hakemuksesta. Sen jälkeen, kun lainvoimainen osakekirjan kuolettamispäätös on tehty, korvaa päätös kadonneen osakekirjan. Tällaisessa tapauksessa on mahdollista, että taloyhtiön hallitus antaa kadonneista osakkeista uuden osakekirjan, mutta vasta em. päätöksen jälkeen. Kuoletus- ja uuden osakekirjan hankkimiskustannuksista vastaa käytännössä se osakkeenomistaja, jonka hallusta osakekirja on kadonnut.Osakekirjaan on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 8 §:n nojalla tehtävä merkintä siitä, että osakekirja on annettu kuoletetun osakekirjan sijaan.Osakekirjan allekirjoittaa yhtiön puolesta yhtiön hallitus. Allekirjoitukseen ei tarvita kaikkia yhtiön hallituksen jäseniä, vaan päätösvaltainen määrä.
20214_70161.jpg
Vanhan omakotitalon kaupasta voi tulla painajainen
Artikkeli perustuu Markus Talvion luentosarjaan ja on lyhennelmä suuremmasta kokonaisuudesta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Remontin kustannusten jako ja oman työn osuus?
Rivitalossamme suunnitellaan salaojaremonttia. Kolme osakasta haluaisi tehdä osan töistä itse. Neljäs ei siihen pysty, vaan haluaa teettää kaiken urakoitsijalla. Voidaanko hankeosuussuoritukset jakaa siten, että osakkaat, jotka tekevät itse, saavat työpanosta vastaavan hyvityksen ja muut maksavat vastaavasti hieman enemmän? Vai onko lopulliset kustannukset jaettava tasan osakkaille riippumatta oman työn osuudesta? Yhtiön osakkuudet ovat keskenään samansuuruiset. Kyseiset työvaiheet hinnoiteltaisiin kokonaisurakasta erilleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton