Kesäinen parveke – toinen olohuone

Kesäinen parveke – toinen olohuone

Taas on se aika vuodesta, kun voi kaivaa kaapista esiin kesäkalusteiden pehmusteet ja käydä ostamassa pirteitä sisustustyynyjä koristamaan kokonaisilmettä. Mikä onkaan ihanampaa kuin istahtaa parvekkeelle juomaan aamukahvia tai heittää jalat sohvalle ja ottaa pienet nokoset? Näitä rentouttavia hetkiä varten on hyvä siivota parveke talven jäljiltä ja kurkistaa varaston perälle, miltä vanhat kalusteet näyttivätkään.

Kalusteiden helppous

Ulkokalusteiden muoto on muuttunut vuosien saatossa huimasti. Valittavissa on tällä hetkellä niin laaja skaala eri tyylisuuntien kalusteista, että voi jopa tulla valinnanvaikeus uusia ostettaessa. On silti ilo huomata ulkokalusteiden kulkevan mukana ajan hengessä, jolloin jokaiselle löytyy jotakin, jopa funkkishenkiset löytävät omansa. Tunnetuin kalustemateriaali on edelleen polyrottinki, mikä kestää koviakin säänvaihteluita, ja kun pehmusteet on tehty homesuojatuksi, niin ulkokalusteita ei välttämättä tarvitse kantaa varastoon, vaan ne voivat olla lasitetun parvekkeen suojassa ympäri vuoden. Tällaiset ympärivuotiset kalusteet ovat kerrostalojen parveketiloihin hyödylliset, koska varastotilaa ei välttämättä ole kovinkaan paljon. Kalusteet voivat olla paikallaan talven yli muistuttaen tulevasta kevätauringosta.

Oma puutarha

Mikä onkaan ihanampaa heti aamusella kuin hakea omalta terassilta salaatin lehti leivän päälle ja napsia yrttejä ruoan joukkoon? Tai antaa mansikoiden roikkua amppelissa ja lisätä niitä puuron sekaan? Kasvit, yrtit sekä kukkaset antavat sielulle voimaa sekä ilmettä ja väriä parvekkeelle. Isot, korkeat ruukut yhdistettynä pienempien kanssa ovat parvekkeen nurkassa hurmaava näky.

Parvekkeen ilme

Parvekkeen ilmeeseen vaikuttaa moni asia. Ehdottomasti tärkein on valaistus, koska sillä on vaikutusta viihtyvyyteen. Huonossa valaistuksessa lukeminen tai kirjoittaminen ei ole miellyttävää ja tämän vuoksi muuten niin ihana parveke voi jäädä vähäiselle käytölle. Valaistusta suunniteltaessa on kuitenkin tärkeää huomioida valaisimen IP-luokitus. Toinen tärkeä asia on huomioida liikkuvuus. Kalusteet ovat tänä päivänä kovin suuria joka suuntaan, joten liian suuri tuoli voi peittää parvekesta miltei puolet. Pienelle parvekkeelle sopiikin kevyet, sirot istuimet, mitkä voidaan tarvittaessa kasata seinää vasten.

Kolmantena tärkeänä asiana nostaisin esiin lattian päällystämisen. Betoni on kuitenkin kylmä elementti ja sille ei ole miellyttävää astua paljain jaloin. Nappulapohjainen parvekematto tai lattian laudoitus antavat heti miellyttävämmän vaikutelman astua peremmälle. Kun valaistus on kohdillaan ja kalusteet sopivan kokoiset, voi ilmeen täydentää mieluisilla sisustuselementeillä.

Kerrostalon parveke

Sain suunniteltavakseni Porin Karhukorttelissa olevan, MVR-Yhtymän rakentaman uuden kerrostaloasunnon lasitetun parvekkeen. Parvekkeelta on upea näkymä suoraan joelle ja aurinko paistaa pitkän matkaa aina iltaan asti. Parvekkeen muoto on hieman haasteellinen, koska se on melko pitkä ja kuitenkin kapea ja ulko-ovi sijaitsee puolessa välissä.
Asiakkaan toiveena oli, että he pääsisivät ruokailemaan parvekkeelle ystävien kera ja nauttimaan ilta-auringosta rennosti istuen. Näitä toivomuksia varten etsittiin ruokaryhmä, mikä mahtuu hyvin parvekkeelle ja tuolille pääseminen on vaivatonta. Samoin etsittiin sohvaryhmä, mikä pitää ryhtinsä, vaikka ottaisi hieman rennommankin asennon. Valaistuksen suhteen päädyttiin siihen, että ruokapöydän päällä ei tarvita ollenkaan valaisinta, vaan tunnelma luodaan kynttilöin. Sohvaryhmän päälle tullaan etsimään säänkestävä valaisin, jotta oleskelu olisi miellyttävää jopa kirja kädessä.
Loput parvekkeen viihtyvyydestä luodaan raikkaan värisin tyynyin, torkkupeitoin sekä piensisustuselementein. Ruukkuihin tullaan istuttamaan kesän edetessä kukkia sekä syötäviä kasveja, jotta saadaan aikaan omaa puutarha-ajatusta.

Tervetuloa kesä!


Teksti: TSJ suunnittelu Tiina Saarikoski-Järvenpää, sisustusartesaani
tiina.s-j@dnainternet.net 
Kuvat: Mikael Smrha

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
11.6.2018