• Etusivu
  • Palvelut

Hoida omaisuutta järkevästi, tee korjaukset oikein

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.05.2019Päivitetty 22.07.2022
20227_79065.jpg

Kosteusvaurioiden korjauskustannukset saattavat nousta korkeiksi jos rakenteita joudutaan purkamaan valtaosin.

Suuri osa suomalaisesta rakennuskannasta on tullut peruskorjausikään. Kosteus- ja homevaurioita tunnistetaan enemmän, valitettavasti niitä myös edelleen syntyy. Taloyhtiöille ja osakkeenomistajille korjaukset tulevat kalliiksi, mutta vielä kalliimpaa on jättää korjaukset tekemättä. Silloin voidaan pahimmillaan päätyä tilanteeseen, jossa rakennus on edullisempaa purkaa kuin korjata. Sisäilmasta oireilu ja sairastaminen nostavat inhimillisten vahinkojen määrää.

Kosteusvaurioiden ehkäisy, sekä nopea ja laadukas korjaaminen, vähentävät terveysriskien lisäksi korjausten kustannuksia. Jatkuvalla huolellisella kiinteistönpidolla säästetään tulevaisuuden korjauskustannuksissa ja rakennuksen arvo säilyy tai jopa nousee.

Neuvoja puhelimitse

Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvontapuhelimessa vastataan kansalaisten huolenaiheisiin. Nykyisin yhä useammin meille esitetään kysymyksiä taloyhtiön ja osakkeenomistajan oikeuksista ja vastuista. Kiinnostus kertoo, että soittajat ovat ymmärtäneet rakennusten arvon laskun ja korjauskustannusten vastaavan nousun omalle taloudelleen.

Home- ja kosteusvaurioiden haasteet

Home- ja kosteusvaurioiden, sekä sisäilmaongelmien, selvittämisessä onnistutaan parhaiten, kun huolehditaan seuraavista asioista: selvitetään asiat kokonaisvaltaisella tutkimuksella, suunnitellaan tarpeelliset korjaukset ja toteutetaan ne laadukkaasti, oikein ja riittävän laaja-alaisesti.

Ensimmäinen haaste on saada luotettavasti selville, mikä oikeasti on ongelma tai usean toisiinsa liittyvän ongelman muodostama kokonaisuus. Useimmiten ongelmia on enemmän. Olettamusten, toiveiden ja pelkojen varassa toimiminen johtaa puutteellisiin tutkimuksiin, ratkaisukokeiluihin ja enemmän tai vähemmän epäonnistuneisiin lopputuloksiin. Tarvitaan tietoa, jonka varassa tehdä kestäviä valintoja.

Yksittäisen mittauksen tai tutkimuksen sijaan kannattaa lähteä kokonaisvaltaisella otteella liikkeelle. Se voi nostaa alussa selvittely- ja suunnittelukustannuksia, mutta sillä vältetään jatkuvien ja riittämättömien korjausten kierre. Yksittäisellä mittauksella saadaan vastaus yhteen asiaan, mutta se harvoin ratkaisee ongelmaa.

Kosteus- ja homevauriokorjausten suunnittelu, tekeminen ja valvonta ovat aina ammattilaisten työtä. Vaikka hallituksessa olisi osaamista ja isännöitsijä olisi hyvä, näissä kysymyksissä kannattaa palkata erityisasiantuntija mukaan projektiin jo tutkimuksia tilatessa.

Home- ja kosteusvaurioiden korjaaminen

Korjausrakentamisessa kiirehditään monesti toimeenpanoa eli korjausten tekemistä. Korjauksia ei kuitenkaan kannata käynnistää, ennen kuin on olemassa asianmukainen korjaussuunnitelma ja tarvittavat lupakäsittelyt tehty.

Osakas tarvitsee taloyhtiöltä luvan korjauksiin. Taloyhtiön puolestaan pitää selvittää, tarvitaanko korjauksiin rakennuslupa. Korjaussuunnitelmaan kirjataan toimenpiteet, vastuut ja muut oleelliset projektin asiat.

Home- ja kosteusvauriokorjauksissa on noudatettava niitä koskevia määräyksiä erittäin tarkasti. Liian monessa tapauksessa korjaajat ovat kiireisinä vahingossa levittäneet homepölyä ja siten aiheuttaneet omalla toiminnallaan korjausten epäonnistumisen ja uuden ongelman pölyn levitessä laajemmalle alueelle. Home- ja kosteusvauriokorjaukset on tehtävä aina, koko ajan ja täysin osastoituina ja alipaineistettuina.

Tiedon jakaminen ja valvonta

Asioita selvitettäessä ja korjattaessa tiedonkulun edistämiseen kannattaa nähdä vaivaa. Jos osakkaat eivät tiedä, milloin on korjausten ajankohta, mitä tehdään, miten pitää varautua ja koska kaikki on ohi, tyytymättömyys talossa kasvaa. Jos taloyhtiö ei julkista tutkimusraporttien tuloksia, lähtevät arvelut liikkeelle ja usein myös pelot kasvavat. Tämä ei ole kenenkään etu ja on helposti avoimuudella vältettävissä.

Korjausten valvontakäytännöt jättävät edelleen toivomisen varaa. Tehtyjen korjausten kirjallisesta dokumentoinnista ja selkeästä arkistoinnista ei saa tinkiä. Liian usein saamme kuulla, ettei taloyhtiölle, saati osakkaalle, jäänyt tietoa asioista, mitä loppujen lopuksi korjattiin ja miten nuo korjaukset tehtiin.

Tieto voi myös unohtua vuosien saatossa ihmisiltä itseltään, jäädä kauppakirjoja tehdessä muistiona entisten osakkaiden laatikoihin ja talonyhtiöllä joutua aikojen saatossa kadonneisiin mappeihin.

Suositamme myös mahdollisuuksien mukaan eri työvaiheiden dokumentointia kuvin, sillä se helpottaa niin mahdollisten reklamaatioiden tekoa kuin asuntojen myöhempää myyntiä.

Loppusiivous

Kun korjauksista on selvitty, on loppusiivousten aika. Viisas taloyhtiö sopii näistä urakoitsijan tai muun toimijan kanssa kirjallisesti etukäteen. Viimeinen virallinen korjaustoimenpide home- ja kosteusvaurioiden korjauksissa on juuri rakennuksen homeettomaksi siivous.

Tarvitaanko desinfiointia vai ei, kannattaa jättää kokeneen korjaussuunnittelijan vastuulle. Nykytiedon mukaan desinfiointiaineiden käytöstä saattaa joissain tapauksissa olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Irtaimistoa voi joutua puhdistamaan ja hävittämään. Hengitysliiton verkkosivuilta www.hengitysliitto.fi löytyy ohjeistus molempiin.

Home- ja korjausvaurioiden ja sisäilmaongelmien ratkomista ei kannata pelätä, eikä lykätä. Silloin ongelmista vain tulee entistä pahempia ja vaikeampia selvittää. Tukea on saatavilla. Hengitysliiton ja Ympäristöministeriön Hometalkoot.fi –sivustolta löydät paljon tietoa eri aikakausien rakennusten korjaustarpeista ja riskirakenteista. Sivustolta löytyy oppaita ja ohjeita mm. Tilaajan ohjeen sisäilmaongelman ratkaisemiseen asunto-osakeyhtiössä sekä paljon muuta asiaan liittyvää puolueetonta informaatiota. Uutuutena sivustolla on korjauskustannuslaskuri, jolla voi helposti arvioida tulevien korjaustarpeiden kustannuksia.

Teksti: Timo Kujala
sisäilma-ja korjausneuvonnan päällikkö

Ohje

Ohje

Hengitysliiton Sisäilma- ja korjausneuvontapuhelin

Korjausneuvojat vastaavat maanantaista torstaihin klo 9−15 numerossa 020 757 5181 paikallispuhelun hinnalla. Usein kysytään taloyhtiöiden vastuista, vastuuhenkilöistä ja pyydetään neuvoa, mitä tehdä, kun taloyhtiö tai isännöitsijä ei ole alkanut toimenpiteisiin sisäilmaongelmien selvittämiseksi. Myös jo tehdyt remontit, niiden laatu, vastuu ja kustannukset askarruttavat soittajia.

Palvelut
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20225_78328.jpg
Uusi luottokortti tarjoaa nopeutta ja helppoutta
Moni yritysluottokortti on suunnattu ennen kaikkea isommille yrityksille. Pienille yrityksille tarjontaa on ollut vähemmän. Qred aikoo paikata tämän puutteen.
202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
201910_60281.jpg
Ilmastoystävällinen rakentaminen vaatii nopeita toimia
Rakennukset ja rakentaminen kuluttavat puolet maapallon luonnonvaroista ja noin 40 prosenttia energiasta. Ne aiheuttavat noin kolmanneksen maailman kasvihuonekaasupäästöistä väestönkasvun, kaupungistumisen ja merenpinnan nousun kasvattaessa rakentamisen tarpeita entisestään. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen vetosi New Yorkissa YK:n kestävän kehityksen kokouksen yhteydessä rakennusalaan vähähiilisen rakentamisen vauhdittamiseksi.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
20222_76835.jpg
Haaveiletko töistä rakennusalalla? Tutustu rekrykoulutukseen
Pula rakennusalan osaavista tekijöistä jarruttaa jo alan yritysten kasvua. Yhdeltä puuttuu maalareita, toiselta kattoasentajia tai maarakentajia. Rekrykoulutus on tehokas tapa löytää uusia tekijöitä. Siitä on hyötyä sekä yritykselle että opiskelijalle itselleen.
20153_42576.jpg
Taloyhtiön huoltokirjan merkitys
Taloyhtiön huoltokirja auttaa huoltamaan ja kunnossapitämään kiinteistöä laitteineen ja järjestelmineen siten, että rakennusosien, järjestelmien ja laitteiden tavoitteellinen elinkaari voidaan saavuttaa. Huoltokirja tarjoaakin oivallisen välineen suunnitelmalliseen kiinteistönpitoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton