• Etusivu
  • Energia

Ekonominen ja ekologinen lämmitysmuoto

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Bosch Home Comfort
Julkaistu 28.08.2019Päivitetty 08.03.2024
20195_57841.jpg

Rivi- ja kerrostalojen asukkaat eivät useinkaan tule ajatelleeksi, mikä heidän talonsa lämmitysmuoto on. Useimmiten se onkin nykypäivänä vielä kaukolämpö tai öljylämmitys. Kaukolämmön hinta vaihtelee paikkakunnittain ja hinta voi olla jopa sama öljyn kanssa. Monesti lämmitysmuodon vaihtaminen on yhtiökokousten asialistalla, mutta päätetään tyytyä olemassa olevaan lämmitysmuotoon, koska ajatellaan vain uuden järjestelmän tuomia hankintakustannuksia eikä sen säästöjä. Maalämpö soveltuisi ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua lämmitykseen.

Kaukolämpö tuotetaan usein fossiilisilla polttoaineilla kuten maakaasu ja kivihiili. Nämä polttoaineet tuottavat huomattavan määrän hiilidioksidipäästöjä ja esimerkiksi kivihiiltä tuodaan Venäjältä ja jopa Australiasta asti. Maalämpö saadaan pääsääntöisesti omasta pihasta, jonne on porattu lämpökaivot. Maalämpöpumppujen kompressorien pyörittämiseen tarvitaan sähköä, mutta se voidaan tuottaa uusiutuvalla energialla. Tällöin lämmitettävän rakennuksen hiilidioksidipäästöiksi saataisiin 0g.

Mitä se maksaa?

Kerrostalojen energiankulutus ja kulut koostuvat pääsääntöisesti lämmityksestä. Kaukolämmön kulutukseen on vaikea vaikuttaa muulla lämmitysjärjestelmällä, mutta maalämpöjärjestelmää täydentää esimerkiksi aurinkosähköllä.

Maalämpöjärjestelmän hankintahinta on korkeampi kuin kaukolämmön, mutta käyttökustannuksissa saadaan merkittävä säästö. Saneerauskohteissa maalämmöllä saatavat säästöt on helppo arvioida, kun jakaa nykyisen lämmityskulun kolmella. 30 000 euron öljylasku pienenee siis maalämmöllä noin 10 000 euron sähkölaskuksi.

20198_59585.jpg

Usein halutaan laskea, milloin maalämpö maksaa itsensä takaisin. Itse maalämpöpumppu säästää itsensä takaisin hyvinkin nopeasti, mutta pitää muistaa, että lämpökaivot ovat suuri osa investoinnista. Oikein mitoitetut lämpökaivot palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan, ja niistä riittää energiaa loputtomasti.

Esimerkkilaskelmassa koko maalämpöjärjestelmä maksaa itsensä takaisin arviolta kuudessa vuodessa. Maalämpö vaikuttaa positiivisesti myös kiinteistön arvoon.

Info

Info

Esimerkkikohde Rauma:

Rivitalo, rakennusvuosi 1998, pinta-ala 1200 m2, 11 asuntoa, öljykeskuslämmitys, lattialämmitys, öljynkulutus 18 500 l/v = 18 500 €

  • Bosch 7000 LW, 48 kW:n maalämpö + 500 litran työsäiliö + 2 kpl 500 litran käyttövesivaraajaa
  • Tehopeitto 89%
  • Lämpöpumpun tarvitsema energia 36 930 kWh
  • Lisäenergia (sähkövastus) 240 kWh
  • Lisälämmitys 5,9 kW
  • Laskettu, annettu energia 156 620 kWh
  • Ilmainen energia 119 450 kWh
  • Vuosikulutus 4 088,00 €, sähkön hinta 0,11€/kWh

Vuosisäästö Bosch-maalämpöpumpulla 14 412 €/v

Kiinteistölämpöpumppu – Kun tarvitaan lämpöä isosti

Boschilta löytyy energiatehokkaat ratkaisut suurempien rakennusten tai useammista taloista muodostuvien kiinteistöjen kustannustehokkaaseen lämmitykseen. Bosch Compress 7000 LW -kiinteistölämpöpumput soveltuvat esimerkiksi rivitalojen, kerrostalojen, teollisuushallien, maatilojen ja erilaisten julkisrakennusten energiatehokkaaseen lämmitykseen. Lämpöpumpun tehon voit valita kokoluokista 22, 28, 38 ja 48 kW sekä isompien kiinteistökoneiden teholuokissa 54, 64, 72 ja 80 kW. Yksikköjä voidaan kytkeä sarjaan jopa viisi kappaletta. Bosch Compress 7000 LW -tuoteperheestä löytyykin uusiutuvaan energiaan perustuva lämmönlähde lähes jokaiseen kiinteistöön.

Bosch-konsernilla on lähes 50 vuoden kokemus lämpöpumpuista ja geotermisestä energiasta. Suuri osa kehitystyöstä tapahtuu Ruotsissa. Tämä tarkoittaa, että ratkaisumme sopivat täysin pohjoismaisiin ilmasto-oloihin. Erikoiskoulutettu Bosch Lämpömestari varmistaa kiinteistölämpöpumpun optimaalisen mitoituksen sekä asiantuntevan asennuksen.

Pyydä lisätietoa Bosch-kiinteistölämpöpumpuista!

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Info

Info

Uusi lämmitysjärjestelmä lämpöpumpun valintatyökalun avulla

Kokeile lämpöpumpun valintatyökalua helpottaaksesi löytämään juuri sinun kotiisi sopivan vaihtoehdon. Tulosten yhteydessä voit pyytää lisätietoja Boschin asiantuntijoilta ja voitte yhdessä katsoa sinulle sopivan lämpöpumpun.

Bosch Home Comfort
Energia
maalämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20222_76993.jpg
Onko taloyhtiönne miettinyt lämmitys­remonttia?
Onko taloyhtiönne miettinyt lämmitysremonttia? Helsinkiläinen taloyhtiö Nuottapolku 9 hyödynsi taannoin vielä saatavilla olleet energia-avustukset ja vaihtoi kaukolämmön ekologisempaan ja edullisempaan maalämpöön. Lue ja katso video taloyhtiön kokemuksista.
20181_51266.jpg
Maalämpö kiinteistöön?
Taloyhtiöt, liikekiinteistöt, hallit, julkisrakennukset... Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua isommankin rakennusmassan lämmitykseen.
20189_54813.jpg
Paljonko säästöä ja muita etuja saadaan valitsemalla maalämpö?
Investoimalla maalämpöön voidaan lämmityksessä saada suuria säästöjä sekä saneeraus- että uudiskohteissa. Tämän lisäksi maalämpö tuo mukanaan monia muita etuja ja se helpottaa asukkaiden arkea.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Energiantarpeeseen mukautuva lämmitys
Maalämpö on suomalaisiin oloihin erittäin hyvä lämmitysjärjestelmä; auringon maahan sitoutunutta lämpöä on saatavilla ympäri vuoden. Pohjoisen talvessa lämpöpumpuista maalämpö pystyy keräämään ylivoimaisesti suurimman määrän uusiutuvaa energiaa. Sähkön hinnan korotukset kirpaisevat vähiten.Tilaa NIBEN lämpöpumppuesite veloituksetta
20208_66173.jpg
Miksi maalämpö yleistyy suurien kiinteistöjen lämmönlähteenä?
Alalla toimivat ovat havainneet viime vuosien aikana selkeän käänteen lämmitysmarkkinoilla. Maalämpöä kysytään ja asennetaan nyt enenevissä määrin myös kiinteistöihin. Kohteiksi käyvät niin hallit, liike- ja julkiskiinteistöt kuin asunto-osakeyhtiötkin.Suurin syy maalämpöjärjestelmien yleistymiseen kiinteistöissä on tietysti raha. Maalämpö on käyttökuluiltaan erittäin edullinen tapa lämmittää. Toinen, yhä yleisempi, syy on maalämmön ekologisuus. Vastuullisesti toimivat yritykset haluavat lämmittää toimitilansa uusiutuvalla, päästöttömällä energialla. Lisäksi maalämpö on vaivaton ja helppokäyttöinen valinta – automatiikka huolehtii optimaalisesta toiminnasta ja tarvittaessa järjestelmää voidaan myös etäohjata.
20239_83174.jpg
Asiantuntija vastaa: Mitkä ovat maalämpöpumpun edellytykset?
Maalämpölämpöpumppu on huoleton, vaivaton ja todella hyvä vaihtoehto kodin pääasialliseksi lämmitysjärjestelmäksi. Mutta mihin kohteisiin maalämpöpumppu soveltuu parhaiten? Vaatiiko maalämpö rakennusluvan? Miten maalämmön toteutustavat eli maapiiri ja porakaivo (usein tunnettu myös nimellä energiakaivo tai lämpökaivo) eroavat toisistaan? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa maalämpöpumpputuotteiden asiantuntija ja tuotepäällikkö Krister Andersson NIBE Energy Systems Oy:stä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton