Ketokatosta hyötyä ja iloa taloyhtiöön

Viherkatot ovat tulleet jäädäkseen kaupunki- ja maisemasuunnitteluun viihtyisyyttä lisäävänä elementtinä ja tärkeänä osana hulevesien hallinnassa.

AKO Garden Ketokatto on tutkittu, kestävästi kotimainen kierrätykseen perustuva viherkattoratkaisu. Ketokatto auttaa hulevesien hallinnassa hillitsemällä valuntahuippuja: veden valunta viivästyy ja kokonaissadannasta jopa kaksi kolmasosaa pidättyy veden imeytyessä ketokaton kasvien käyttöön ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan.

Ketokasvit viihtyvät Rakennusbetonin tuotantolaitoksen katolla Hollolassa.Ketokasvit viihtyvät Rakennusbetonin tuotantolaitoksen katolla Hollolassa.

Tutkittu, kotimainen, kestävän ympäristörakentamisen tuote

AKO Garden Ketokatto pohjautuu Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n ja Helsingin yliopiston useita vuosia kestäneeseen tutkimustyöhön. Rakennusbetonin tehtaan katolle perustettuja viherkattoja on tutkittu Hollolassa jo vuodesta 2013. Tutkimusviherkatot ovat osa Helsingin yliopiston johtamaa Viides ulottuvuus -tutkimusohjelmaa. Tutkimusyhteistyö on tuottanut paljon tarvittavaa tietoa keto-/niittykaton toiminnasta ja kasvien viihtyvyydestä. Tutkimustietoihin ja saatuihin kokemuksiin perustuen on julkaistu suunnitteluohje koskien AKO Garden Ketokattoa.

Ketokatto tuo piristystä taloyhtiön pihoihin esteettisyydellään

AKO Garden Ketokatto asennetaan juurisuojatun vesikattorakenteen päälle. Alimmaisena kerroksena on kierrätyskuidusta valmistettu vedenpidätyshuopa. Huovan päälle tulee kerros Vesijärvestä niitettyä järviruokoa, joka toimii ilmastoivana ja salaojittavana kerroksena. Seuraavaksi asennetaan 8-15 cm:n paksuinen kerros kasvualustaa, joka sekoitetaan kierrätysmateriaaleista ja Rakennusbetonin tuotannon sivutuotteista. Alusta on otollinen niitty- ja ketokasveille, koska niukkaravinteinen kasvualusta luovuttaa ravinteita hitaasti kasvien käyttöön. Sopiva keto- tai niittykasvillisuus valitaan katon valoisuuden ja mieltymysten mukaan ja kasvit voidaan istuttaa pottitaimina ja käyttää lisäksi siemenkylvöä.

AKO Garden Ketokatto soveltuu erityisesti loivemmille katoille, mutta erillissuunnittelua hyväksikäyttäen voidaan perustaa haastavimpiinkin kohteisiin. Hyviä paikkoja viherkatolle ovat asuinkiinteistöjen lisäksi mm. taloyhtiöiden auto- tai roskakatokset, muut kylmät katokset tai teollisuuskiinteistöjen katot.

Riihikallion ja Jokelan koirapuistojen viherkatosten asennus Tuusulassa.Riihikallion ja Jokelan koirapuistojen viherkatosten asennus Tuusulassa.
Ketokatto asennuksen jälkeen.Ketokatto asennuksen jälkeen.

+ Ako Garden Ketokatto on nopea ja edullinen toteuttaa. Kasvualustamateriaalit tuodaan paikalle siisteissä suursäkeissä, jotka voidaan kätevästi nostaa katolle nosturilla.
+ Ketokatto on niukkaravinteinen ja helppohoitoinen. 8–15 cm paksu kasvualustakerros pidättää erittäin hyvin vettä, joten suuri osa hulevesistä jää kasvien käyttöön eikä valu sadevesiviemäreistä alas.


Viherkatot ovat hyödyksi monella tapaa

  • Vesistöjen kuormituksen pienenemisen lisäksi vihertävä ympäristö on miellyttävä sekä esteettisesti että äänimaailmaltaan.
  • Viherkatot on todettu hyvin äänisaastetta absorboivaksi pinnaksi, joten koettu melusaaste vähenee viherkattoja sisältävissä kortteleissa.
  • Oikein toteutettu viherkattorakenne lisää varsinaisen vesikattorakenteen elinikää suojaamalla kattoa säteilyltä ja tasaamalla lämpötiloja.
  • Viherkatoilla on mahdollista myös lisätä luonnon monimuotoisuutta. Omalla toiminnallamme voimme luoda uutta ekologista elintilaa harvinaistuville kasveille ja eliöstölle.
  • Kasvillisuus sitoo hiilidioksidia ja osaltaan vähentää ilmastonmuutoksen tuomia haittoja.

virtuaalimessut_2021_mukana_messuilla

Kiinnostuitko ketokatosta? Haluaisitko kuulla lisää?

Mikäli haluat saada ketokatoista tarkempaa tietoa, niin Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n edustajat kertovat mielellään lisää!

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n AKO Garden -tuoteperheeseen kuuluu mittava määrä erilaisia, pientalojen pihoille suunniteltuja tuotteita; ketokattojen ohella, saatavilla on erilaisia pihakiviä, kiviaineksia sekä luonnonkiviä.

Tutustu tarkemmin AKO Garden -tuotteisiin tästä!

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
5.3.2021