• Etusivu
  • Remontti

70-luvun kerrostalon julkisivu remontoitiin voitokkaasti

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.10.2019
201910_60386.jpg

Ennen - jälkeen

Asunto-osakeyhtiöille suunnatun Julkisivuremonttikilpailun voittajaksi on tänä vuonna valittu Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva Asunto Oy Puistonportti Bostads Ab. Tuomariston mielestä kyseisen kerrostalon julkisivuremontti on onnistunut ja rohkaiseva esimerkki siitä, miten 70-luvun arkkitehtuuria voidaan uudistaa voimakkaasti ja rakennuksen ilmettä modernisoida alkuperäiset erityispiirteet huomioiden. Perusteellisesti suunniteltu ja onnistuneesti toteutettu korjaushanke huomioi kiitettävästi elinkaariajattelua. Se on myös poikkeuksellisen laaja perusparannushanke, koska ulkokuoren lisäksi uusittiin ja korjattiin talotekniikkaa.

Erityisenä ansiona pidettiin osakkaiden tasapuolista kohtelua.

Tuomariston mukaan hankkeessa hyödynnettiin kiitettävällä tavalla myös lähialueen rakennusten
arkkitehtuuria, johon uudistunut talo istuu hyvin. Erityisenä ansiona pidettiin osakkaiden tasapuolista kohtelua, kun katujulkisivun kapeammissa asunnoissa asuvat saivat pihan puolelle uusia ulokeparvekkeita.

Näin julkisivun korjaus eteni

Julkisivuremontin tavoitteena oli mm. täyttää osakkaiden toive suuremmista parvekkeista. Samalla haluttiin lisätä asuntojen valoisuutta lasittamalla parvekekaiteet, muuttamalla umpinaiset tuuletusluukut tuuletusikkunoiksi ja yhdistämällä erilliset ikkuna-aukot suuremmiksi ikkunoiksi.

Ulkoseinistä purettiin elementtien ulkokuoret ja eristeet. Uusilla eristeillä kaksinkertaistettiin
lämmöneristävyys, ja ulkopinnat toteutettiin pääasiassa tiilestä paikalla muuraten. Kaikki ikkunat ja ulko-ovet uusittiin alumiinipintaisina.

Parvekkeiden kaiteet lasitettiin valoisuuden lisäämiseksi.
Parvekkeiden kaiteet lasitettiin valoisuuden lisäämiseksi.

Ahtaat ja pimeät parvekkeet purettiin, ja niiden perustuksia pystyttiin hyödyntämään uusien parvekepielien alla. Uudet parvekkeet tehtiin parhaimmillaan kooltaan moninkertaisina. Keskellä taloa olevissa katujulkisivua kapeammissa asunnoissa tilannetta kompensoitiin toteuttamalla pihan puolelle uusia ulokeparvekkeita, joiden ansiosta asunnot saivat käytännössä lisähuoneita. Parvekkeiden viihtyisyyttä lisättiin lämpimän sävyisellä taustaseinien puupaneloinnilla, joka näkyy julkisivussa parvekelasitusten läpi.

Uudet parvekkeet tehtiin parhaimmillaan kooltaan moninkertaisina.

Talossa oli synkähkö pesubetonijulkisivu, joka haluttiin vaaleammaksi. Uuteen julkisivuun löydettiin halutut värisävyt alkuperäisen pesubetonin kivirakeista. Sisäänkäyntejä voitiin avartaa parvekkeiden ja pilarivälien suurentamisessa niin, että edustoista saatiin laajoja ja esteettömiä. Suurempien parvekkeiden alle saatiin katettua tilaa polkupyörien säilytykseen.

Sisäänkäynnit ennen remonttia.
Sisäänkäynnit ennen remonttia.
Sisäänkäynnit remontin jälkeen.
Sisäänkäynnit remontin jälkeen.

Julkisivuremontin yhteydessähän toteutettiin samalla perinteinen linja- ja sähkösaneeraus. Ulkoseinä- ja parvekerakenteisiin integroitiin kaikki mahdollinen talotekniikka, esimerkiksi ulokeparvekkeiden kannatusrakenteet, sähkö- ja valaisinasennukset sekä lämmön talteenoton putket. Samassa yhteydessä uusittiin koko rakennuksen vesikatto, jätetila, piha-alueet ja autopaikkojen sähköistys.

Tiedot asunto-osakeyhtiöstä

Nimi:

Asunto Oy Puistonportti Bostads Ab


Perustettu:

1973


Asuntoja:

36


Osoite:

Itälahdenkatu 1, Helsinki


Julkisivusaneerauksen hinta:

noin 2 500 000 €

Uusi julkisivu valmistui aikataulun mukaisesti kesäkuussa 2019.
Uusi julkisivu valmistui aikataulun mukaisesti kesäkuussa 2019.

Pitkä ja perusteellinen valmisteluvaihe

Taloyhtiö tutki lisäkerroksen rakentamisen mahdollisuutta rahoittaakseen isot, vielä tekemättä olevat remontit. Kaavamuutoshakemus jätettiin vuonna 2015, mutta hakemus pysähtyi pääasiassa kaupungin suuremman alueen kaavoitushankkeeseen. Lisäkerroksen toteuttamissuunnitelmaa kuitenkin pidettiin mukana toisena vaihtoehtona mahdollisimman pitkään.

Korjaaminen perustui vuonna 2008 tehtyyn kuntotutkimukseen. Sen mukaan julkisivujen ja parvekkeiden rakenteilla oli jäljellä 10 vuotta elinkaarta, joka tietoisesti käytettiin loppuun.

Julkisivujen korjaus käynnistyi keväällä 2018 ja valmistui aikataulun mukaisesti kesäkuussa 2019. Korjaaminen perustui vuonna 2008 tehtyyn kuntotutkimukseen. Sen mukaan julkisivujen ja parvekkeiden rakenteilla oli jäljellä 10 vuotta elinkaarta, joka tietoisesti käytettiin loppuun. Korjaamista oli käsitelty yhtiökokouksessa vuodesta 2009 alkaen, joten lopullinen päätös kevään 2018 yhtiökokouksessa syntyi nopeasti.

201910_60400.jpg

Hankesuunnitteluvaiheessa käytiin läpi erilaisia korjaustapoja, jotka linkitettiin suoraan elinkaariajatteluun. Periaatteena oli valita mahdollisimman hyvin aikaa ja sääolosuhteita kestäviä materiaaleja. Vaihtoehtoisiin korjaustapoihin liittyi esimerkiksi elementtien ulkokuorien purkaminen tai säilyttäminen sekä erilaisten uusien verhousmateriaalien vertailu.

Osakkaille annettiin mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi parvekekaideratkaisuun, parvekkeiden taustaseinien puupaneloinnin värisävyihin ja piha-alueen kasvillisuuden määrään ja paikkoihin olemalla yhteydessä hallitukseen ja isännöitsijään. Hallitus osallistui aktiivisesti työmaakokouksiin, joten osakkaiden mielipiteet tulivat huomioiduksi myös tätä kautta.

Lähde: Julkisivuyhdistys

201910_60401.jpg
Remontti
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Alvar-Aallonkatu-5-Helsinki-weber-monoroc-eristerappaus
Julkisivu rantarakentamiseen
Helsingin kaupungin rantarakentamisen ohjeistossa on hyödyllistä tietoa rakentamiseen niin meren kuin suurten sisämaajärvien läheisyyteen, joissa olosuhteet ovat erityisen vaativat. Weberin ratkaisuista esimerkiksi MonoRoc eristerappaus- ja Kahi Facade –julkisivujärjestelmät sopivat erityisen hyvin rantarakentamisen sisämaata huomattavasti ankarammin julkisivurakenteita rasittaviin sääoloihin.Rantarakentaminen yleistyy. Helsingissä satamatoimintojen siirtyminen Vuosaareen on vapauttanut meren rannalla useita alueita asunto- ja toimistorakentamiseen ja muuhun käyttöön. Muissakin rannikkokaupungeissa suuntauksena on parhailla ranta-alueilla keskustan läheisyydessä sijaitsevien satamatoimintojen ja teollisuuden siirtäminen kauemmas ja asuntojen rakentaminen tilalle.Rakennusten ympäristöolosuhteet ovat rantarakentamisessa usein huomattavasti vaativammat kuin sisämaahan rakennettaessa. Suunnittelussa ja rakentamisessa on huolellisesti otettava huomioon nämä alueelliset erityispiirteet. Ohjeita kannattaa hyödyntää aivan meren tai suuren järven rannalla sijaitsevien alueiden lisäksi ainakin parin kilometrin etäisyyteen rannasta ulottuvalla vyöhykkeellä.Tärkeimmät muista alueista poikkeavat tekijät ovat yleensä kosteusolosuhteet, kovemmat tuulikuormat, vedestä ja jäästä aiheutuvat kuormitukset ja rasitukset, suuremmat viistosademäärät ja usein vaikeat perustamisolosuhteet.Rakenteiden käyttöikämitoitukselle olosuhteet asettavat erityisiä haasteita. Varsinkin julkisivujen suunnittelu on haastavaa. Kova tuuli yhdistettynä kosteusrasitukseen vaatii erilaisten julkisivudetaljien tavanomaista huolellisempaa suunnittelua ja rakentamista, jotta saavutetaan riittävä käyttöikä, eivätkä rakenteet turmellu ennenaikaisesti.
20163_45775.jpg
Uutuustiilillä näyttävä julkisivu!
Tiili on julkisivumateriaalin palkitseva. Se on kestävä ja yleisimmistä julkisivumateriaaleista vähiten huoltoa vaativa. Se myös vanhenee kauniisti ja kestää siten hyvin aikaa myös ulkonäkönsä puolesta.Tiili on materiaalina moni-ilmeinen. Julkisivutiilien runsas väri- ja pintavalikoima varmistaa, että jokaiseen kohteeseen löytyy rakentajan mieltymyksiin ja ympäröivään maisemaan sopiva ratkaisu. Tiilitrendit vaihtelevat, mutta materiaalina tiili on säilyttänyt arvonsa vuosikymmenestä toiseen.Katso kaikki Wienerbergerin julkisivutiiletTilaa esite pientalon tiiliratkaisuista.
Kelatuotteet
Peltituotteet – muun muassa kelat, reikälevyt ja arkit – rakentamisen monipuoliseen käyttöön
Metehen laaja raaka-ainevarasto on yksi Suomen kattavimpia ja tarjoaa laadukkaan sekä kilpailukykyisen vaihtoehdon raaka-ainetoimituksille. Joustavan palvelun ja nopean tuotannon avulla varmistetaan sujuvat toimitukset asiakkaille. Erikokoisten kelojen lisäksi Metehe toimittaa rainoja, arkkeja sekä reikälevytuotteita.
Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
20216_71397.jpg
Mielenkiintoisia tiilijulkisivuja asuntomessuilla
Tiili on julkisivuratkaisuna perinteikäs, mutta ilmeeltään moderni. Uusia värejä, pintoja ja muotoja tulee markkinoille vuosittain. Lohjan asuntomessuilla on nähtävissä useita tiilivärejä valkoisesta mustaan.
20181_51442.jpg
Rapatun julkisivun huolto ja kunnossapito
Rappauksen kulumista ja korjaustarvetta ei tarvitse arvioida vuosittain, sillä rappaus on pitkäikäinen kestäen vuosikymmeniä ilman uudelleen pinnoitusta tai merkittäviä huoltotoimenpiteitä. Ensimmäisen uusintapinnoituksen syynä voi olla vain tarve kirkastaa vanhaa, patinoitunutta väripintaa tai halu vaihtaa talolle kokonaan uusi värisävy tai pinnan struktuuri.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton