Haiseeko kodissasi viemäri? Syy saattaa löytyä yllättävästä paikasta

Haiseeko kodissasi viemäri? Syy saattaa löytyä yllättävästä paikasta

Asunnossa leijailevalle viemärinhajulle on monta mahdollista aiheuttajaa. Usein hajun syy piilee kuivassa tai tukossa olevassa lattiakaivossa, mutta joskus syyllinen saattaa olla myös alipaineine, joka vetää viemärihajun sisään asuntoon.

Asunnon alipaine

Asunnon lievä alipaineisuus on välttämätöntä asunnon ilmanvaihdon kannalta. Poistoilma vaatii vastaavan määrän korvausilmaa, joka imetään sisään asuntoon alipaineen avulla.

Ongelmia kuitenkin syntyy mikäli asuntoon ei pääse virtaamaan riittävästi korvausilmaa esimerkiksi liian vähäisten tai tukittujen tuloilmaventtiilien johdosta. Tällöin alipaine imee korvausilman sieltä mistä saa, kuten rakenteiden tai viemärin kautta.

Ongelma on ilmeinen etenkin vanhemmissa, koneellisella poistoilmanvaihdolla tai kokonaan painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivissa asunnoissa, sillä korvausilmareittien suunnittelua alettiin edellyttää vasta 1988 voimaan tulleissa rakentamismääräyksissä. Esimerkiksi 1970-luvulla energiakriisin jälkeen taloista rakennettiin mahdollisimman tiiviitä ja asuntoihin jätettiin asentamatta korvausilmaventtiilit energiansäästön nimissä. Samasta syystä myös olemassa olevia ilmanvaihtokanavia tukittiin. Esimerkiksi monet vanhojen arvotalojen rautaluukuista on tapetoitu piiloon tai muurattu umpeen.

Puutteita on myös myöhemmin peruskorjatuissa kohteissa, joihin on jälkikäteen rakennettu koneellinen poistoilmanvaihto, korvausilmareitit pois jättäen.

Nämä tiivistyskorjaukset yhdistettynä alipaineiseen ilmanvaihtoon ovat omiaan aiheuttamaan korvausilman kulkeutumisen asuntoon hallitsemattomasti rakenteiden ja muiden mahdollisten reittien, kuten juuri viemärien läpi.

Jotta asuntojen asianmukaisesta ilmanvaihdosta voidaan varmistua, tulisi korvausilmaventtiilit löytyä asunnon jokaisesta makuu- ja oleskeluhuoneesta. Poistoilmaventtiilit puolestaan sijoitetaan keittiöön, kylpyhuoneeseen, wc-tiloihin ja vaatehuoneeseen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että asunnossa tulee olla yksi korvausilmaventtiili 20 m2 kohti.

Mikäli asunnosta korvausilmaventtiilit jo löytyvät, on suodatinten kunto hyvä tarkistaa säännöllisesti. Tukkeutunut suodatin vähentää korvausilman virtausta ja vaikuttaa ilmanvaihdon tehoon. Vuoden alussa päivitetty kiinteistöliiton vastuunjakotaulukko on määrittänyt suodattimien vaihdon taloyhtiön vastuuksi.

Osaksi isompaa saneerausta

Taloyhtiön laajemmat remontit tarjoavat luontevan mahdollisuuden parantaa asuntojen energiatehokkuutta ja korjata puutteita ilmanvaihdossa. Esimerkiksi putki- tai julkisivuremontin yhteydessä olisi luontevaa katsastaa myös ilmanvaihdon toimivuus. Avainasemassa onkin kiinteistönpidon suunnitelmallisuus, sillä usein puutteet ilmanvaihdossa ohitetaan tai huomataan liian myöhään. Ilmanvaihdon toimintaa tulisikin tarkkailla säännöllisesti, jotta tulevien korjaussaneerausten yhteydessä sen mahdollisiin puutteisiin voitaisiin tarttua tehokkaasti.

Hanki venttiilit ja suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta kampanjahintaan!

Esimerkiksi Velco-korvausilmaventtiili (VLR 100), Filtrete-suodattimella nyt 95 euroa (norm. 114,80 euroa). Lisäetuna yli 150 euron ostokset ilman toimituskuluja!

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
 

VELCO korvausilmaventtiilit paikkaan kuin paikkaan

Remontoitavissa kaupunkikohteissa on monesti vanha rautaluukku ilmanvaihtoa varten – usein tosin tukittuna. Se on helppo nykyaikaistaa saneeraus Velco VSR-100 -venttiilillä.

Rautaluukku -tai muu korvattava venttiiliratkaisu poistetaan ja asennetaan sen tilalle uusi VELCO venttiili suodattimella ja tarvittaessa äänenvaimentimella varustettuna. Venttiilin saa asennettua myös siten, että se jää piiloon vanhan rautaluukun taakse. Tämä ratkaisu on suunniteltu niihin kohteisiin, joissa asunnon alkuperäinen ilme halutaan säilyttää.

Usein ei korvausilmaventtiileitä ole asunnoissa lainkaan tai niitä ei ole riittävästi. Velco-korvausilmaventtiilien asennus onnistuu näihinkin kohteisiin. Helpointa se on, jos asunnossa on puinen tuuletusluukku, tällöin VELCO VTR -venttiili asennetaan suoraan puuluukun pintaan. Suomessa puisia tuuletusluukkuja käytettiin erityisesti 1970–80 -luvun rivitaloissa.

Myös uusi läpivienti on suhteellisen helppo toteuttaa VELCO VLR-tuotekokonaisuuksilla. Puuläpivientiin asennus hoituu 105 mm kuppiterällä, betoni- ja tiiliseiniin läpivienti vaatii timanttiporaa. – Timanttiporaus on nykyään siistiä ja nopeaa, joten työ ei aiheuta suuremmin haittaa ympäristölle.
 

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
11.1.2021