Miksi taloyhtiöidenkin kannattaa vaihtaa maalämpöön?

Maalämpö lämmitysmuotona on yleistynyt nopeasti myös taloyhtiöissä. Vanhan lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön kannattaa eikä tuo usein lisäkuluja, koska maalämmöllä lämmittämisellä saaduilla säästöillä voidaan maksaa investoinnista aiheutuneita kuluja takaisin. Usein yhtiövastikettakaan ei siis tarvitse korottaa lämmitysremontin vuoksi. Maalämpö sopii niin rivitalon kuin kerrostalonkin lämmitysjärjestelmäksi.

oulu-93891_1920

Järjestelmän hankinta aloitetaan aina tarvekartoituksella, jossa selvitetään, minkälainen maalämpöpumppu taloyhtiöön tarvitaan. Tarvekartoitus aloitetaan energialaskelmalla, joka perustuu vanhan järjestelmän kulutustietoihin ja kiinteistön teknisiin tietoihin. Energialaskelman avulla mitoitetaan maalämpöpumpun koko ja tarvittava keruupiiri. Uudiskohteissa laskelma perustuu kiinteistön tietoihin ja LVI-suunnittelijan energialaskelmiin.

Uudiskohteisiin on järkevä asentaa vesikiertoinen lattialämmitys, jotta päästään parhaiten nauttimaan maalämpöjärjestelmän edullisista lämmityslaskuista. Saneerauskohteissa ainoat uudet asennettavat putket ovat lämpökaivolta tulevat liuosputket, jotka tuodaan pannuhuoneeseen tai tekniseen tilaan.

Muista hyödyntää ARA-avustukset

Taloyhtiö voi saada avustusta remonttiin, kun kiinteistön energiatehokkuutta parannetaan. ARA myöntää energia-avustuksia vuosina 2020–2022 (hakuohjeet ARA:n sivuilla).

Taloyhtiö voi saada avustusta remonttiin 4000 – 6000 euroa/asunto riippuen siitä, minkä verran rakennuksen energiatehokkuus parantuu korjausten jälkeen verrattuna rakentamisajankohdan lähtötasoon.


Maalämmöstä edullisuuden lisäksi muitakin etuja

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa ja näin ollen myös ympäristöystävällinen valinta kiinteistön lämmitysmuodoksi. Sen hankinta vaikuttaa usein myös koko kiinteistön arvoon positiivisesti. Lisäksi se on oikein mitoitettuna ja asennettuna vaivaton lämmitysratkaisu. Automatiikka pitää huolen maalämpöjärjestelmän toiminnasta. Järjestelmä toimii siis aina mahdollisimman taloudellisesti pitäen samalla huolen siitä, että lämmönjakoverkkoon syötetään oikean lämpöistä vettä ja käyttövettä riittää.

Maalämpö on vaivaton myös lämmityslaskujen osalta. Kiinteistön talouden suunnitteleminen on helpompaa, kun energialaskut ovat pienempiä. Tällöin ei tarvitse myöskään varautua suuriin vuosittaisiin kertainvestointeihin, kuten lämmitysöljyn tilauksiin. Maalämmön kulutusta voi seurata laitteen automatiikasta.

Maalämpöpumppuhankkijan muistilista

  • Selvitä etukäteen kunnan rakennusvalvonnasta, rajoittavatko säädökset ja määräykset valintojasi.
  • Selvitä kiinteistön tarkka energiankulutus mitoittamista varten.
  • Pyydä tarjous kokonaisuuksista, jolloin tarjousvertailu on helpompaa.
  • Anna kaikille toimittajille täsmälleen samat tiedot.
  • Pyydä aina itsellesi mitoitus- ja säästölaskelma tarjouksen liitteeksi.

Lämpöä suurella teholla

Bosch Compress 7000 LW-kiinteistölämpöpumput soveltuvat rivitalojen, kerrostalojen, teollisuushallien, maatilojen ja erilaisten julkisrakennusten energiatehokkaaseen lämmitykseen. Lämpöpumpun tehon voi valita 22 ja 80 kW:n väliltä ja yksikköjä voidaan kytkeä sarjaan jopa viisi kappaletta.
 

Kiinteistölämpöjärjestelmä

Bosch Compress 7000 LW -mallissa on edistynyt, uudenlainen kylmäpiiri, joka mahdollistaa korkeat virtauslämpötilat. Siinä on myös uusin ja kehittynein automatiikka, joka mahdollistaa energiataloudellisen toiminnan. Bosch Compress 7000 LW pystyy tuottamaan jopa 68 asteisen lämmitysveden, jonka ansiosta lämpöpumppu soveltuu lähes jokaiseen kohteeseen, ja asukkaat saavat riittävästi lämpöä ja lämmintä käyttövettä. Lämpöpumppujärjestelmän mitoitus voi olla sellainen, että lisälämmön tarve on lähes olematon. Tuloksena ovat korkeat COP- ja SCOP-arvot ottotehosta riippumatta.

Lämpöpumpun liitännät ovat sen päällä, mikä tekee asentamisesta kätevämpää. Sisäänrakennettu sähkökattila, vaihtoventtiili ja kiertopumput helpottavat osaltaan, asennusta. Pro Control 7000 -käyttöpaneelissa on valmius tiedonsiirtoon MODBUS- ja BACnet -yhteyden kautta. Vaihtoehtoisesti voit seurata lämpöpumpun toimintaa Boschin oman etähallintajärjestelmän kautta.

Lataa esite!

Toimintavarmuuden takaa ammattitaitoinen asennus

Oikealla maalämpöjärjestelmän mitoituksella varmistetaan paras säästö ja järjestelmän toimintavarmuus. Asennukseen on valittava ammattitaitoinen ja luotettava asennusliike. Bosch Kiinteistölämpömestarit ovat suorittaneet Boschin tarjoamat asiantuntijakoulutukset ja Kiinteistölämpömestarilta maalämpöjärjestelmälle saa täyden kuuden vuoden takuun.

L5H4750_LA

Bosch tarjoaa tukea Kiinteistölämpömestareille aina mitoitusten teosta alkaen. Ainoana laitevalmistajana Bosch myös etävalvoo kiinteistökohteitaan koko kuuden vuoden takuuajan. Luotettavan ja ammattitaitoisen asennusliikkeen tärkeys korostuu mahdollisissa vikatilanteissa.

Järjestelmän huolettomuutta lisää etähallinta, joka on integroitu Bosch-kiinteistömaalämpöpumppuihin. Maalämpöpumppu voidaan kytkeä kiinteistön internetyhteyteen, tai lämmönjakohuoneeseen voidaan tuoda oma reititin. Asennusliike ja kiinteistön huoltoliike saavat ilmoituksen, jos laite hälyttää. Asentajat pääsevät jo etänä arvioimaan, mikä hälytyksen aiheuttaa ja parhaassa tapauksessa voivat kuitata hälytyksen, ennen kuin yksikään asukas sitä edes huomaa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
22.2.2021