• Etusivu
  • Energia

Miksi taloyhtiöidenkin kannattaa vaihtaa maalämpöön?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Bosch Home Comfort
Julkaistu 21.10.2019Päivitetty 08.03.2024
20212_68749.jpg

Maalämpö lämmitysmuotona on yleistynyt nopeasti myös taloyhtiöissä. Vanhan lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön kannattaa eikä tuo usein lisäkuluja, koska maalämmöllä lämmittämisellä saaduilla säästöillä voidaan maksaa investoinnista aiheutuneita kuluja takaisin. Usein yhtiövastikettakaan ei siis tarvitse korottaa lämmitysremontin vuoksi. Maalämpö sopii niin rivitalon kuin kerrostalonkin lämmitysjärjestelmäksi.

Järjestelmän hankinta aloitetaan aina tarvekartoituksella, jossa selvitetään, minkälainen maalämpöpumppu taloyhtiöön tarvitaan. Tarvekartoitus aloitetaan energialaskelmalla, joka perustuu vanhan järjestelmän kulutustietoihin ja kiinteistön teknisiin tietoihin. Energialaskelman avulla mitoitetaan maalämpöpumpun koko ja tarvittava keruupiiri. Uudiskohteissa laskelma perustuu kiinteistön tietoihin ja LVI-suunnittelijan energialaskelmiin.

Uudiskohteisiin on järkevä asentaa vesikiertoinen lattialämmitys, jotta päästään parhaiten nauttimaan maalämpöjärjestelmän edullisista lämmityslaskuista. Saneerauskohteissa ainoat uudet asennettavat putket ovat lämpökaivolta tulevat liuosputket, jotka tuodaan pannuhuoneeseen tai tekniseen tilaan.

Info

Info

Muista hyödyntää ARA-avustukset

Taloyhtiö voi saada avustusta remonttiin, kun kiinteistön energiatehokkuutta parannetaan. ARA myöntää energia-avustuksia vuosina 2020–2022 (hakuohjeet ARA:n sivuilla).

Taloyhtiö voi saada avustusta remonttiin 4000 – 6000 euroa/asunto riippuen siitä, minkä verran rakennuksen energiatehokkuus parantuu korjausten jälkeen verrattuna rakentamisajankohdan lähtötasoon.

Maalämmöstä edullisuuden lisäksi muitakin etuja

Maalämpö on uusiutuvaa energiaa ja näin ollen myös ympäristöystävällinen valinta kiinteistön lämmitysmuodoksi. Sen hankinta vaikuttaa usein myös koko kiinteistön arvoon positiivisesti. Lisäksi se on oikein mitoitettuna ja asennettuna vaivaton lämmitysratkaisu. Automatiikka pitää huolen maalämpöjärjestelmän toiminnasta. Järjestelmä toimii siis aina mahdollisimman taloudellisesti pitäen samalla huolen siitä, että lämmönjakoverkkoon syötetään oikean lämpöistä vettä ja käyttövettä riittää.

Maalämpö on vaivaton myös lämmityslaskujen osalta. Kiinteistön talouden suunnitteleminen on helpompaa, kun energialaskut ovat pienempiä. Tällöin ei tarvitse myöskään varautua suuriin vuosittaisiin kertainvestointeihin, kuten lämmitysöljyn tilauksiin. Maalämmön kulutusta voi seurata laitteen automatiikasta.

Info

Info

Maalämpöpumppuhankkijan muistilista

  • Selvitä etukäteen kunnan rakennusvalvonnasta, rajoittavatko säädökset ja määräykset valintojasi.
  • Selvitä kiinteistön tarkka energiankulutus mitoittamista varten.
  • Pyydä tarjous kokonaisuuksista, jolloin tarjousvertailu on helpompaa.
  • Anna kaikille toimittajille täsmälleen samat tiedot.
  • Pyydä aina itsellesi mitoitus- ja säästölaskelma tarjouksen liitteeksi.

Lämpöä suurella teholla

Bosch Compress 7000 LW-kiinteistölämpöpumput soveltuvat rivitalojen, kerrostalojen, teollisuushallien, maatilojen ja erilaisten julkisrakennusten energiatehokkaaseen lämmitykseen. Lämpöpumpun tehon voi valita 22 ja 80 kW:n väliltä ja yksikköjä voidaan kytkeä sarjaan jopa viisi kappaletta.

20212_68748.jpg

Bosch Compress 7000 LW -mallissa on edistynyt, uudenlainen kylmäpiiri, joka mahdollistaa korkeat virtauslämpötilat. Siinä on myös uusin ja kehittynein automatiikka, joka mahdollistaa energiataloudellisen toiminnan. Bosch Compress 7000 LW pystyy tuottamaan jopa 68 asteisen lämmitysveden, jonka ansiosta lämpöpumppu soveltuu lähes jokaiseen kohteeseen, ja asukkaat saavat riittävästi lämpöä ja lämmintä käyttövettä. Lämpöpumppujärjestelmän mitoitus voi olla sellainen, että lisälämmön tarve on lähes olematon. Tuloksena ovat korkeat COP- ja SCOP-arvot ottotehosta riippumatta.

Lämpöpumpun liitännät ovat sen päällä, mikä tekee asentamisesta kätevämpää. Sisäänrakennettu sähkökattila, vaihtoventtiili ja kiertopumput helpottavat osaltaan, asennusta. Pro Control 7000 -käyttöpaneelissa on valmius tiedonsiirtoon MODBUS- ja BACnet -yhteyden kautta. Vaihtoehtoisesti voit seurata lämpöpumpun toimintaa Boschin oman etähallintajärjestelmän kautta.

Toimintavarmuuden takaa ammattitaitoinen asennus

Oikealla maalämpöjärjestelmän mitoituksella varmistetaan paras säästö ja järjestelmän toimintavarmuus. Asennukseen on valittava ammattitaitoinen ja luotettava asennusliike. Bosch Kiinteistölämpömestarit ovat suorittaneet Boschin tarjoamat asiantuntijakoulutukset ja Kiinteistölämpömestarilta maalämpöjärjestelmälle saa täyden kuuden vuoden takuun.

Bosch tarjoaa tukea Kiinteistölämpömestareille aina mitoitusten teosta alkaen. Ainoana laitevalmistajana Bosch myös etävalvoo kiinteistökohteitaan koko kuuden vuoden takuuajan. Luotettavan ja ammattitaitoisen asennusliikkeen tärkeys korostuu mahdollisissa vikatilanteissa.

Järjestelmän huolettomuutta lisää etähallinta, joka on integroitu Bosch-kiinteistömaalämpöpumppuihin. Maalämpöpumppu voidaan kytkeä kiinteistön internetyhteyteen, tai lämmönjakohuoneeseen voidaan tuoda oma reititin. Asennusliike ja kiinteistön huoltoliike saavat ilmoituksen, jos laite hälyttää. Asentajat pääsevät jo etänä arvioimaan, mikä hälytyksen aiheuttaa ja parhaassa tapauksessa voivat kuitata hälytyksen, ennen kuin yksikään asukas sitä edes huomaa.

Info

Info

Uusi lämmitysjärjestelmä lämpöpumpun valintatyökalun avulla

Kokeile uutta lämpöpumpun valintatyökalua helpottaaksesi löytämään juuri sinun kotiisi sopivan vaihtoehdon. Tulosten yhteydessä voit pyytää lisätietoja Boschin asiantuntijoilta ja voitte yhdessä katsoa sinulle sopivan lämpöpumpun.

Pyydä lisätietoa Bosch-kiinteistölämpöpumpuista!

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Bosch Home Comfort
Energia
maalämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20222_76993.jpg
Onko taloyhtiönne miettinyt lämmitys­remonttia?
Onko taloyhtiönne miettinyt lämmitysremonttia? Helsinkiläinen taloyhtiö Nuottapolku 9 hyödynsi taannoin vielä saatavilla olleet energia-avustukset ja vaihtoi kaukolämmön ekologisempaan ja edullisempaan maalämpöön. Lue ja katso video taloyhtiön kokemuksista.
20181_51266.jpg
Maalämpö kiinteistöön?
Taloyhtiöt, liikekiinteistöt, hallit, julkisrakennukset... Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua isommankin rakennusmassan lämmitykseen.
20189_54813.jpg
Paljonko säästöä ja muita etuja saadaan valitsemalla maalämpö?
Investoimalla maalämpöön voidaan lämmityksessä saada suuria säästöjä sekä saneeraus- että uudiskohteissa. Tämän lisäksi maalämpö tuo mukanaan monia muita etuja ja se helpottaa asukkaiden arkea.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Energiantarpeeseen mukautuva lämmitys
Maalämpö on suomalaisiin oloihin erittäin hyvä lämmitysjärjestelmä; auringon maahan sitoutunutta lämpöä on saatavilla ympäri vuoden. Pohjoisen talvessa lämpöpumpuista maalämpö pystyy keräämään ylivoimaisesti suurimman määrän uusiutuvaa energiaa. Sähkön hinnan korotukset kirpaisevat vähiten.Tilaa NIBEN lämpöpumppuesite veloituksetta
20208_66173.jpg
Miksi maalämpö yleistyy suurien kiinteistöjen lämmönlähteenä?
Alalla toimivat ovat havainneet viime vuosien aikana selkeän käänteen lämmitysmarkkinoilla. Maalämpöä kysytään ja asennetaan nyt enenevissä määrin myös kiinteistöihin. Kohteiksi käyvät niin hallit, liike- ja julkiskiinteistöt kuin asunto-osakeyhtiötkin.Suurin syy maalämpöjärjestelmien yleistymiseen kiinteistöissä on tietysti raha. Maalämpö on käyttökuluiltaan erittäin edullinen tapa lämmittää. Toinen, yhä yleisempi, syy on maalämmön ekologisuus. Vastuullisesti toimivat yritykset haluavat lämmittää toimitilansa uusiutuvalla, päästöttömällä energialla. Lisäksi maalämpö on vaivaton ja helppokäyttöinen valinta – automatiikka huolehtii optimaalisesta toiminnasta ja tarvittaessa järjestelmää voidaan myös etäohjata.
20239_83174.jpg
Asiantuntija vastaa: Mitkä ovat maalämpöpumpun edellytykset?
Maalämpölämpöpumppu on huoleton, vaivaton ja todella hyvä vaihtoehto kodin pääasialliseksi lämmitysjärjestelmäksi. Mutta mihin kohteisiin maalämpöpumppu soveltuu parhaiten? Vaatiiko maalämpö rakennusluvan? Miten maalämmön toteutustavat eli maapiiri ja porakaivo (usein tunnettu myös nimellä energiakaivo tai lämpökaivo) eroavat toisistaan? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa maalämpöpumpputuotteiden asiantuntija ja tuotepäällikkö Krister Andersson NIBE Energy Systems Oy:stä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton