Lämmityksen ongelmat ja energiansäästö usein esillä taloyhtiöissä

Motivan arvion mukaan jopa kolmessa neljästä kerrostalosta lämmitysjärjestelmä on mennyt vuosien saatossa epätasapainoon, jolloin osassa asuntoja on kuuma ja samaan aikaan toisissa puetaan villasukkia jalkaan.

DNA:n teettämän kyselyn* perusteella käytännössä kaikki (96 %) isännöitsijät kohtaavat työssään asuntojen lämmitykseen liittyviä ongelmia. Lähes kolme kymmenestä (29 %) kyselyyn vastanneesta isännöitsijästä kertoi, että näitä ongelmia on heidän taloyhtiöissään vähintään viikoittain.
Wattinen asentaa talosi nykyisten patteritermostaattien tilalle uudet älytermostaatit sekä lämmityksen ohjausjärjestelmän. (kuvituskuva)Wattinen asentaa talosi nykyisten patteritermostaattien tilalle uudet älytermostaatit sekä lämmityksen ohjausjärjestelmän. (kuvituskuva)
Haastateltujen isännöitsijöiden mukaan energiatehokkuuden parantamista pohditaan taloyhtiöissä paljon. Yhdeksän kymmenestä (92 %) kyselyyn vastanneesta kertoi, että ainakin joissain heidän isännöimistään taloyhtiöistä nämä asiat ovat olleet esillä.

Yleisimpiä konkreettisia toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseksi ovat olleet ikkunoiden uusiminen tai tiivistäminen, lämmitysverkon tasapainottaminen, eristyksen lisääminen ja ilma- tai maalämpöpumppujen asentaminen.

Kaikkia asukkaita tyydyttävä lämmitys on melko mutkikasta toteuttaa perinteisin keinoin.

Taloyhtiöt ovat kiinnostuneita vaikuttamaan lämmityksen ongelmiin ja parantamaan energiatehokkuutta, mutta yksinkertaiset keinot lämmitysjärjestelmien modernisoimiseksi ovat puuttuneet. Lämmitykseen liittyvät ongelmat vievät myös paljon isännöitsijöiden ja huoltomiesten aikaa.

Taloyhtiöille ja isännöitsijöille kerrostalon energiatehokkaaseen ja asukaslähtöiseen lämmityksen hallintaan tarkoitettu Wattinen-palvelu on merkittävä parannus.

Wattinen on kerrostalojen älykäs lämmityksensäätäjä, joka mittaa taukoamatta huoneiden lämpötiloja sekä säätää automaattisesti kerrostalokotisi lämmityksen elämänrytmiisi ja asumistottumuksiisi sopivaksi vähentäen näin huonekohtaisesti turhaa energiankulutusta.

Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi kertoo, ettei taloyhtiöillä ole aiemmin ollut yksinkertaisia ja nopeita konsteja parantaa energiatehokkuutta. Perinteisiin keinoihin liittyy usein remontteja ja isoja investointeja. Kaikkia asukkaita tyydyttävä lämmitys on melko mutkikasta toteuttaa perinteisin keinoin ja ilman tällaista älykästä järjestelmää.

Wattinen pitää huolen, ettei kodissasi ole lämmityskaudella enää koskaan liian kuuma tai liian kylmä, eikä patteria tarvitse olla pakkasilla säätämässä jatkuvasti. Lämpötila pysyy tarkasti tasaisena. Palvelun ydin on älytermostaatti sekä siihen pohjautuva sovellus, jossa jokainen asukas voi asettaa ja ajastaa kotinsa huonelämpötilat sopiviksi ja muutella niitä itse tarpeen vaatiessa. Wattinen valvoo lämpötiloja ympäri vuorokauden ja säätää termostaattia automaattisesti.
 

46 % haastatelluista isännöitsijöistä sanoi, että ainakin joissain heidän isännöimistään taloyhtiöistä on käyty keskusteluita myös ilmastopäästöjen vähentämisestä.

Kerro Wattiselle yhdellä napin painalluksella, milloin olet poissa kotoa tai milloin nukut. Palvelu säästää energiakulutuksessa laskemalla lämpötilaa automaattisesti, kun olet poissa kotoa.Kerro Wattiselle yhdellä napin painalluksella, milloin olet poissa kotoa tai milloin nukut. Palvelu säästää energiakulutuksessa laskemalla lämpötilaa automaattisesti, kun olet poissa kotoa.

Helppokäyttöinen Wattinen mahdollistaa paitsi ihanteellisen asumismukavuuden myös mahdollisimman energia-, ilmasto- ja kustannustehokkaan lämmittämisen.

- Taloyhtiöillä ja asukkailla on Wattisen avulla huomattavat mahdollisuudet tehdä ekotekoja. Uskomme, että ihmiset haluavat tehdä asioita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Useimmat ilmastonmuutosta torjuvat konstit kuitenkin vaativat luopumista jostain. Wattisessa on se hyvä puoli, ettei asumismukavuudesta tarvitse tinkiä, päinvastoin, Lietsalmi lupaa.

Wattisen avulla asuntoja ei tarvitse pitää kylmempänä, vaan niitä lämmitetään fiksummin.

Huomioitavaa on myös, että Helsingin tietokeskuksen arvion mukaan jopa 8 % pääkaupungin asunnoista on jatkuvasti tyhjiä tai tilapäisesti asuttuja. Wattisen avulla kyseessä olevissa asunnoissa lämmitystä voisi pudottaa ja karsia näin turhaa energiankulutusta.
 

* DNA:n elokuussa 2019 teettämässä kyselyssä haastateltiin puhelimitse 300 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Kyselyn toteutti kyselytutkimusyritys Feelback.
52 % pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöistä aiheutuu rakennusten lämmittämisestä.52 % pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöistä aiheutuu rakennusten lämmittämisestä.
wattinen-edut.PNG

Wattinen - EDUT

Mukavampaa asumista
Asukkaat voivat asettaa ja ajastaa kotinsa jokaisen huoneen lämpötilan elämänrytmiinsä sopivaksi. Wattinen huolehtii lämmityskaudella toivotun lämpötilan ylläpitämisestä.

Säästöä lämmitysenergian kulutukseen
Älykäs lämmityksen ohjaus säästää taloyhtiön suurimmasta kuluerästä jopa 30 %.

Vähemmän ilmastopäästöjä
52 % pääkaupunkiseudun kasvihuonepäästöistä aiheutuu rakennusten lämmittämisestä. Pienellä lämmityksen säädöllä on iso ilmastovaikutus. Wattinen auttaa pienentämään kaukolämmön kulutusta, tuotantoa ja päästöjä.


Katso, miten Wattisen käyttöönotto sujuu kännykällä

Pyydä ilmainen esittely taloyhtiön hallitukselle ja isännöitsijälle


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
17.2.2020