• Etusivu
  • Osakas

Enemmistö kieltäisi parveketupakoinnin kokonaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.06.2020Päivitetty 15.06.2022
20206_65468.jpg

Tupakoimaton haistaa tupakansavun jo kaukaa. Parveketupakointi herättääkin monessa taloyhtiössä paljon tunteita ja kiistaa asukkaiden välillä. Kukaan ei halua hengittää tupakansavua vastoin tahtoaan ja taas tupakoivat pitävät kiinni omista oikeuksistaan. Nykyisellään tupakointi on kiellettyä vain yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa. Laajennettua kieltoa voi hakea taloyhtiön parvekkeille ja ulkotiloihin.

Taloustutkimuksen ASH:lle tekemästä tutkimuksesta selviää, että suurin osa suomalaisista kieltäisi parveketupakoinnin kokonaan. Hyvänä tavoitteena pidettiin myös savutonta ja nikotiinitonta Suomea.

Tutkimuksen otanta oli laaja, sillä tutkimukseen osallistui peräti 2499 henkilöä, joista 63 prosenttia kannatti parveketupakoinnin kieltämistä lailla ja vain 26 prosenttia vastusti kieltoa. Tupakoivasta väestöstä löytyy myös parveketupakointikiellon kannattajia. Tupakoivista vastaajista 63 prosenttia vastusti kieltoa, mutta peräti 24 prosenttia kannatti sitä.

–Parveketupakoinnin ongelmat ovat tulleet selvästi esille kevään aikana. Tutkimuksen aineisto koottiin maaliskuun alkupuolella, jolloin koronaepidemia oli meillä vielä aluillaan. Nyt, kun kotona oleskelua on jatkunut pidempään, kieltoa saattaisi kannattaa jopa useampi, toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH:stä toteaa.

Alueellisesti Helsingissä parveketupakoinnin kieltäminen sai vähiten kannatusta, kun Turussa taas kannatus kiellolle oli suurinta.

Parveketupakoinnin kieltäminen nykylainsäädännön puitteissa

Nykylainsäädännön mukaan kieltoon vaaditaan taloyhtiön yksimielinen päätös. Taloyhtiön velvollisuuksiin kuuluu huolehtia, ettei tupakansavu pääse asuntoihin. Rakenteiden kautta kulkeutuva tupakansavu on kuitenkin melko vaikea korjata ja asukkaasta se saattaa kestää turhan kauan.

Jos tupakansavun kulkeutumista ei voida estää rakenteita korjaamalla, voidaan määrätä tupakointikielto. Tupakoivalle asukkaalle on ennen kiellon määräämistä varattava aikaa estää savun kulkeutuminen omilla toimillaan. Asuinhuoneiston tupakointikielto ei koske sähkösavukkeita.

Toisaalta Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on vuonna 2020 antamassaan lausunnossaan todennut, että parveketupakointikielto koskee myös sähkötupakkaa, eikä tuotteen nikotiinipitoisuudella ole merkitystä.

Jos tilannetta ei saada selvitettyä naapureiden tai taloyhtiön kesken, asukas voi ottaa yhteyden kunnan terveystarkastajaan. Suomen ASH:n saamien yhteydenottojen perusteella ongelmiin puututaan vaihtelevasti.

Miten tupakointikiellon noudattamista pystyy valvomaan? Lue lakimiehen vastaus >>
Naapurin terassilta tulee tupakansavua. Mitä Teen? Lue lakimiehen vastaus >>

Huomio

Huomio

Tupakointikieltoalueet

Tupakointikielto yhteisillä alueilla koskee:

  • asukkaiden yhteisiä ulkotiloja
  • rakennuksen sisäänkäyntejä ja ilmanottoaukkojen läheisyyttä
  • lasten leikkialueita
  • yhteisillä parvekkeita.

Tupakointikielto asukkaan hallinnassa olevissa tiloissa koskee:

  • huoneistojen parvekkeita
  • huoneistojen käytössä olevia ulkotilja
  • huoneistojen sisätiloja.

Ehdotettu muutos asunto-osakeyhtiölakiin

Sosiaali- ja terveysministeriön tupakka- ja nikotiinipolitiikan työryhmä ehdotti tilanteeseen puuttumista asunto-osakeyhtiölain muutoksella. Sen mukaan lakia tulisi muuttaa siten, että tupakointikiellosta parvekkeilla tai asukkaiden hallinnassa olevissa sisätiloissa voitaisiin päättää enemmistöpäätöksellä yksimielisen päätöksen sijaan.

–Vetoamme sekä päättäjiin että tupakoijiin. Asuntoon kulkeutuva tupakansavu ei ole ainoastaan viihtyisyyshaitta, vaan terveysriski. Nykytilanteessa haitat kärjistyvät entisestään, kun ihmiset ovat aikaisempaa enemmän kotona. Tässä tarvitaan yhteisvastuuta toinen toistamme, Mervi Hara korostaa.

Saako isännöitsijä kieltää kaiken tupakoinnin taloyhtiössä? Lue lakimiehen vastaus >>

Lähteet: Suomen ASH ry ja Hengitysliitto

Huomio

Huomio

Viranomaiskiellon hakuprosessi

  • Osakas tai hallitus voi tehdä aloitteen.
  • Asia käsitellään yhtiökokouksessa.
  • Kaikkien asianosaisten kuuleminen ja kantojen kerääminen kirjallisena.
  • Moiteaika on 3 kuukautta.
  • Tupakointikieltohakemuksen jättäminen viranomaiselle ja viranomaiskäsittely.

Hakuprosesiinn saattaa kulua aikaa puolesta vuodesta jopa vuoteen.

79 § Tupakointikiellon määrääminen asuntoyhteisöön

Asuntoyhteisö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin ja huoneistojen sisätiloihin. Hakemuksessa tarkoitettujen tilojen haltijoita on kuultava ennen hakemuksen tekemistä.

Kunnan on määrättävä tupakointikielto hakemuksessa tarkoitettuihin tiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin. Tupakointikielto saadaan määrätä asuinhuoneiston asuintilaan vain, jos savun kulkeutumista ei ole mahdollista rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella kohtuudella ehkäistä ja asuintilan haltijalle on ennen kiellon määräämistä varattu mahdollisuus ehkäistä savun kulkeutuminen omilla toimenpiteillään. Asuinhuoneiston asuintilaa koskeva tupakointikielto ei koske sähkösavukkeen käyttämistä.

Kunnan on peruutettava määräämänsä tupakointikielto asuntoyhteisön hakemuksesta, jos kiellolle ei muuttuneiden olosuhteiden vuoksi ole enää perusteita. Kielto voidaan peruuttaa myös tilan haltijan hakemuksesta, jos asuntoyhteisö ei olennaisesti muuttuneista olosuhteista huolimatta hae kiellon peruuttamista. Tarkempia säännöksiä tupakointikieltoa ja sen peruuttamista koskevan hakemuksen tekemisestä ja asuntoyhteisön toimittaman kuulemisen kirjaamisesta hakemukseen voidaan antaa valtioneuvoston asetuksella.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton