• Etusivu
  • Energia

Kerrostalon kaukolämpö maksaa, mihin raha kuluu?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wattinen
Julkaistu 06.10.2020Päivitetty 12.10.2023
202010_66946.jpg

Tiedätkö, paljonko oman kerrostaloasunnon lämmitys oikeasti maksaa?

Kaukolämmön kulutustietojen analyysi on tarpeen silloin, kun kerrostaloyhtiössä halutaan ymmärtää miten paljon ja mihin yhtiö käyttää lämmitysenergiaa ja miten oma kerrostalo vertautuu muihin saman ikäisiin asuinkiinteistöihin. DNA:n älylämmityspalvelu Wattinen voi tuottaa taloyhtiölle havainnollisin kuvin ja taulukoin varustetun analyysin.

Mihin lämpöä käytetään?

Kaukolämmön käyttö jakautuu tilojen lämmityksen ja veden lämmityksen kesken. Joskus tahtoo unohtua, että lämmitysenergiasta merkittävä osa kuluu sisäilman eli tilojen lämmityksen lisäksi veden lämmittämiseen. Vesilaskuhan kattaa vain kylmän veden kustannukset. Kulutustiedoista saadaan selville millä prosenttiosuuksilla oma taloyhtiö käyttää energiaa tilojen lämmittämiseen ja millä veden lämmittämiseen. Wattisen tuottaman analyysin esittämästä jakaumasta taloyhtiö saa arvokasta tietoa verrattaessa ominaiskulutusta muihin saman ikäisiin taloihin. Kuvista näkee heti, onko kyseisen taloyhtiön kulutus korkeammalla vai matalammalla tasolla kuin vastaavissa taloyhtiöissä.

Mitä lämmitys maksaa kutakin huoneistoa kohden?

Aika harva tietää, paljonko oman kerrostaloasunnon lämmitys oikeasti maksaa. Lämmityskuluthan yleensä sisältyvät hoitovastikkeeseen. Wattisen analyysissa eritellään yhtiön lämmityskulut per asuinneliö ja asuinkuutio. Tästä voidaan laskea lämmityksen vuosittainen tai kuukausittainen kustannus per huoneisto. Tämä voikin olla osakkaille varsin valaisevaa tietoa siitä, miten suuri osa omasta vastikkeesta kuluu taloyhtiön lämmityskulujen kattamiseen.

Taloyhtiön ilmastopäästöt

Kaukolämmön kulutuksen analyysilla saadaan havainnollista tietoa oman taloyhtiön lämmityksestä aiheutuvista ilmastopäästöistä. Pelkkien tonnimäärien sijaan Wattisen analyysissä kerrotaan monenko polttomoottoriauton vuotuisia päästöjä määrä vastaa ja miten monta mäntyä tarvitaan sitomaan kyseisen taloyhtiön tuottama hiilimäärä.

202010_66948.jpg

Analyysi kertoo myös, miten paljon 15 % energiansäästöt vähentäisivät taloyhtiön ilmastopäästöjä eli monenko henkilöauton vuotuisten päästöjen verran. Mitä mukavinta, energiansäästöjen toteutuessa taloyhtiö säästää päästöjen lisäksi vastaavasti omassa lämmityslaskusssaan.

Miten voisi säästää?

Wattisen analyysin lopussa taloyhtiölle on koostettu tietojen perusteella tehtyjä havaintoja ja suosituksia. Taloyhtiön vahvuudet huomioidaan ja vastaavasti listataan kehitysehdotuksia juuri tämän yhtiön energiatehokkuuden ja -säästöjen parantamiseksi.

Maksuton analyysi

Wattinen tarjoaa maksuttoman kaukolämmön kulutustietojen analyysin pääkaupunkiseudun kerrostaloyhtiöille, joissa on käytössä vesikiertoinen patterilämmitys. Analyysiä varten tarvitaan vain energiayhtiöltä taloyhtiön kulutustiedot.

Tilaa taloyhtiöllesi oma analyysi helpottamaan energiansäästöön liittyviä keskustelujanne.
Wattisen tuottaman analyysin esittämästä jakaumasta taloyhtiö saa arvokasta tietoa verrattaessa ominaiskulutusta muihin saman ikäisiin taloihin.
Wattisen tuottaman analyysin esittämästä jakaumasta taloyhtiö saa arvokasta tietoa verrattaessa ominaiskulutusta muihin saman ikäisiin taloihin.

Älylämmityksen raportointi

Analyysin teettänyt taloyhtiö voi havaita, että älykäs lämmityksen ohjaus tuottaisi yhtiölle toivottuja energiansäästöjä ja aiempaa tasaisemman lämmityksen. Mikäli taloyhtiössä otetaan käyttöön Wattisen älylämmityspalvelu, taloyhtiön on helppo seurata kulutusta Wattisen selkeiden raporttien avulla.

20205_64545.jpg

Raporteissa näkyy sääkorjattu kulutus verrattuna 4 aiempaan vuoteen, jolloin on helppo havaita säästöjen kehittyminen. Lisäksi raportista näkee mitä lämpötilaa asukkaat keskimäärin haluavat ollessaan kotona ja mitä puolestaan nukkumisen ajaksi. Tutkimuksethan osoittavat, että muutaman asteen pudotus lämpötilassa parantaa unta ja Wattisen avulla yöajastukset on helppo toteuttaa. Raportti myös esittää palvelun toimitustarkkuuden eli miten hyvin asukkaiden toivomat lämpötilat ja toteutuneet lämpötilat vastaavat toisiaan.

Tieto auttaa päätöksissä

Kun tiedät, miten taloyhtiönne käyttää energiaa, osaat paremmin tehdä päätöksiä energiatehokkuuden parantamiseksi. Kaukolämmön kulutuksen analyysista saa tiedot oikeiden valintojen tekemiseksi juuri sinun taloyhtiössäsi. Ja kun toimenpiteet on tehty, kulutuksen seurantaa tulee toki jatkaa. Wattiselta saat sekä laadukkaan analyysin että palvelua käyttäessäsi myös hyvän raportoinnin.

Huomio

Huomio

Faktoja lämmityksestä

  • Energia- ja vesikustannuksiin kuluu taloyhtiöiden hoitokuluista 30–40 % (Motiva).
  • Rakennusten lämmittäminen on yksi suurimmista ilmastopäästöjen aiheuttajista ja esim. pääkaupunkiseudun päästöistä yli puolet aiheutuu lämmityksestä (HSY).
  • Energiaremontilla voidaan merkittävästi parantaa kiinteistön energiatehokkuutta, mutta on myös kevyempiä säästöjä tuovia toimenpiteitä kuten:
    • patteriverkoston tasapainotuksen parantaminen
    • älykäs lämmityksen ohjaus
    • vakiopaineventtiilit ja vettä säästävät suihkupäät
    • ikkunoiden ja ovien tiivistäminen

Wattinen on DNA Oyj:n tarjoama palvelu kerrostalon energiatehokkaaseen ja asukaslähtöiseen lämmityksen hallintaan. Taloyhtiösi saa täyden palvelun paketin kätevästi kiinteällä kuukausimaksulla, ilman määräaikaista sitoutumista. Aloitus- ja kuukausimaksu riippuu kerrostalon koosta ja lämmityspattereiden määrästä.

Wattinen on toistaiseksi pääasiassa tarjolla pääkaupunkiseudun ja Keski-Uusimaan sekä Turun ja Tampereen seudun kerrostaloihin.

Haluatko tietää lisää? Jätä yhteydenottopyyntö.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Wattinen
Energia
automaatio
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20211_68105.jpg
Lämpötilan seuraamisella myös ilmasto­vaikutuksia
KOHDE 1 / KATAJANOKKA / raportti 3
20201_62193.jpg
Onko kerrostalossanne yhdessä asunnossa kuuma ja toisessa kylmä?
Kerrostaloissa lämmitysjärjestelmän epätasapaino aiheuttaa tilanteita, joissa yhdessä asunnossa on kuuma ja toisessa kylmä.Wattinen on vesikiertoiseen patteriverkostoon soveltuva älylämmityspalvelu, joka tasapainottaa lämpöenergian jakamista tarkasti jokaiseen asuntoon ja huoneeseen reaaliaikaisesti, ei vain kertatoimenpiteenä. Se myös säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumusten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta ja sen myötä ilmastopäästöjä. Samalla asumismukavuus paranee.Palvelu sisältää älytermostaatit, lämmityksen hallinnan tekoälyn avulla, tietoliikenneyhteydet ja älypuhelinsovelluksen.
201910_60302.jpg
Kerrostaloasuja! Näin karsit jopa kolmanneksen lämmitysenergiasta.
Merkittävä osa taloyhtiöissä kerättävästä hoitovastikkeesta menee lämmityskulujen kattamiseen. Lämmityskulujen leikkaaminen asumismukavuudesta tinkimättä olisi monelle taloyhtiön osakkaalle ja asukkaalle mieluinen ratkaisu, joka näkyisi selkeinä säästöinä taloyhtiöasumisen arjessa.Asuntoja ei tarvitse pitää viileämpinä, vaan niitä lämmitetään fiksummin. Tämä tarkoittaa, että kodeissa on aina sopiva lämpötila, rahaa säästyy ja hiilijalanjälki pienenee.
Tunesmart taloautomaatio
Taloyhtiön johtamisen tukena teknologian hyödynnystä
Espoon Paratiisiomena ja Espoon Omenapuu taloyhtiössä pähkäiltiin rakennuttajan jäljiltä jääneen lämmönsäätimen kanssa, joka oli hankalakäyttöinen ja vanhentunut eikä siihen saanut enää varaosia. Ongelma kasvoi entisestään, kun asukkailta alkoi tulla palautetta kuumista asunnoista.
202011_67345.jpg
Kerrostaloyhtiö, ota haaste vastaan - säästä energiaa ja ilmastoa
Asumisen kustannukset ovat nousseet jatkuvasti ja energia on taloyhtiöiden kulueristä suurimpia. Energiankulutuksen vähentäminen on tärkeää taloyhtiöiden talouden kannalta, mutta sillä on ratkaiseva rooli myös Suomen ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton