Käärmetaloon toteutettiin toimiva ilmanvaihto

Käärmetaloon toteutettiin toimiva ilmanvaihto

Ilmanvaihdon tulisi olla kiinteä osa korjausrakentamista aina suunnittelusta toteutukseen. Toimiva ilmanvaihto lisää rakennuksen käyttöikää ja asumismukavuutta. Ratkaisut heijastuvat lopulta myös asuntojen arvoon.

Terveysilman myyntipäälikkö Markus Mäkinen ja korvausilmaventtiilien asentamisesta vastanneen Keski-Uudenmaan Ilmastointi Oy:n Nuutti Hyttinen suorittavat ilmanvaihdon katselmusta.Terveysilman myyntipäälikkö Markus Mäkinen ja korvausilmaventtiilien asentamisesta vastanneen Keski-Uudenmaan Ilmastointi Oy:n Nuutti Hyttinen suorittavat ilmanvaihdon katselmusta.

Käärmetalo on 1950-luvun asuntorakentamisen tunnetuimpia kokonaisuuksia Helsingissä. Parhaillaan mittavan peruskorjauksen viimeistelyvaiheessa oleva Käärmetalo koostuu kahdesta asuinrakennuksesta sekä huoltorakennuksesta.

Talotekniikkaa päädyttiin uusimaan monilta osin, kertoo peruskorjauksen pääsuunnittelija, arkkitehti Mona Schalin. - Mittavista uudistuksista huolimatta Käärmetalon ilmanvaihto päädyttiin suunnittelemaan painovoimaisena, sillä täysin koneellisen ilmanvaihdon katsottiin olevan liian haasteellista toteuttaa. Painovoimaisen ilmanvaihdon nähtiin myös säästävän energia- ja huoltokustannuksissa sekä ehkäisevän sisäilmaongelmien syntymistä.

Puutteellisen ilmanvaihdon merkkejä:
 • Tunkkaisuus
 • Vetoisuus lattianrajassa
 • Epämiellyttävät hajut
 • Kosteuden tiivistyminen pinnoille
 • Oireet kuten väsymys, päänsärky ja toistuvat hengitystieinfektiot

Toimiva ilmanvaihto on tärkeässä roolissa sekä talon että sen asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Sen tehtävänä on kuljettaa raitista ilmaa sisälle sekä poistaa sisäilmasta epäpuhtauksia ja ylimääräistä kosteutta.

Eniten ilmanvaihdon ongelmia esiintyy taloissa, joista korvausilmaventtiilit puuttuvat tai ovat rikki. Jos korvausilmaventtiileitä ei ole tai ne ovat rikki, ilma imeytyy sisään postiluukusta, kylpyhuoneen lattiakaivosta, ikkunoiden, lattioiden raoista tai jopa poistohormien kautta. Epäpuhtaita reittejä sisään tuleva ilma nostaa sisäilmaan haitallisia aineita rakenteista ja altistaa asukkaat monille terveyshaitoille.

Toimiva ilmanvaihto saavutetaan huolehtimalla, että asunnon makuu­- ja oleskelutiloista löytyvät toimivat korvausilmavent­tiilit. Korvausilmaventtiileistä asuntoon tuleva ilma virtaa poistoilmaventtiileihin, joiden tulee sijaita niin sanotuissa likaisissa tiloissa: wc:ssä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneissa.


Käärmetalossa asuntojen alkuperäiset, keittiön kylmäkomeroissa sijainneet korvausilmakanavat oli aikoinaan suljettu ja ilmanvaihto oli puutteellista. Asuntojen ilmanvaihto kunnostettiin huoltamalla poistohormit kuntoon ja asentamalla asuntoihin puuttuvat korvausilmaventtiilit. Korvausilmaventtiileiksi valikoituivat termostaattiset Velco-venttiilit, jotka asennettiin kaikkien asuntojen oleskelutiloihin. - Kun korvausilmaventtiilit säätyvät itse ulkolämpötilan mukaan, vältytään käyttäjävirheiltä kuten venttiilien sulkemiselta. Termostaatilla varustetut venttiilit ovat tässä suhteessa turvallinen valinta, Schalin linjaa.

Äänenvaimennus ja puhdas sisäilma nostavat asuinmukavuutta

Velco-venttiilisarjan tuotteet sisältävät termostaatin, joka säätää ilmanvaihtoa ulkolämpötilan mukaan – lämpimällä suuremmalle, kylmällä pienemmälle. Käärmetalon ilmanvaihdon saneeraus toteutettiin Velco VLK-sarjan venttiilikokonaisuuksilla, jotka sisältävät venttiilien lisäksi VTT:n testaamat äänenvaimentimet sekä Filtrete™- materiaalista valmistetut VS-100 suodattimet. Filtrete™-suodatinmateriaalin ainutlaatuinen teho perustuu sen kuituihin ladattuun staattiseen sähkövaraukseen, joka vetää pienetkin hiukkaset puoleensa kuin magneetti. Tehokas suodatin estää epäpuhtauksien kuten katupölyn ja allergeenien pääsyn sisätiloihin sekä suodattaa tehokkaasti terveydelle kaikkein haitallisimpia pienhiukkasia.

Velco-korvausilmaventtiili

 • Velco-korvausilmaventtiilit takaavat asuntoon hallitun korvausilman. Venttiilin lämpölaajenemiseen perustuva termostaatti säätää venttiilin avausta portaattomasti ulkoläm- pötilan mukaan kaikkina vuodenaikoina. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle, lämpimällä suuremmalle.
 • Helppo asentaa vanhan venttiilin tai rautaluukun tilalle, uuteen läpivientiin tai ikkunassa olevaan puiseen tuuletusluukkuun.
 • Velco-korvausilmaventtiilin kanssa käytettävän, Filtrete™- materiaalista valmistetun suodattimen teho perustuu sen kuituihin ladattuun staattiseen sähkövaraukseen, joka vetää pienetkin hiukkaset itseensä kuin magneetti. VTT:n tutkimusten mukaan suodatin täyttää korkeat F7-luokan erotusasteen vaatimukset; se suodattaa siite- ja katupölyn sataprosenttisesti sekä torjuu merkittävän osan terveydelle haitallisista pienhiukkasista.
 • Oikea raitisilmaventtiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Sopiva mitoitus on yksi venttiili 20 neliömetriä kohden. Näin ollen 80 neliömetrin asunnosta pitäisi löytyä noin neljä korvausilmaventtiiliä.
 • Venttilikanavaan saatavissa äänenvaimennusratkaisu, joka vaimentaa tehokkaasti sisätiloihin kantautuvaa melua. Mahdollisuus myös jälkiasennukseen.
 • Venttiilit, suodattimet sekä äänenvaimentimet ovat VTT:n testaamia
 • Pitkän kotimaisen käyttäjäkokemuksen ansiosta Velco-venttiileille myönnetään 10 vuoden takuu.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Jos taloyhtiönne kaipaa ilmanvaihdon parantamista, voitte jättää yhteydenottopyynnön korvausilmaventtiileistä.

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
12.10.2020