• Etusivu
  • LVI

Käärmetaloon toteutettiin toimiva ilmanvaihto

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 09.10.2020Päivitetty 13.10.2020
202010_67052.jpg

Terveysilman myyntipäälikkö Markus Mäkinen ja korvausilmaventtiilien asentamisesta vastanneen Keski-Uudenmaan Ilmastointi Oy:n Nuutti Hyttinen suorittavat ilmanvaihdon katselmusta.

Ilmanvaihdon tulisi olla kiinteä osa korjausrakentamista aina suunnittelusta toteutukseen. Toimiva ilmanvaihto lisää rakennuksen käyttöikää ja asumismukavuutta. Ratkaisut heijastuvat lopulta myös asuntojen arvoon.

Käärmetalo on 1950-luvun asuntorakentamisen tunnetuimpia kokonaisuuksia Helsingissä. Parhaillaan mittavan peruskorjauksen viimeistelyvaiheessa oleva Käärmetalo koostuu kahdesta asuinrakennuksesta sekä huoltorakennuksesta.

Talotekniikkaa päädyttiin uusimaan monilta osin, kertoo peruskorjauksen pääsuunnittelija, arkkitehti Mona Schalin. - Mittavista uudistuksista huolimatta Käärmetalon ilmanvaihto päädyttiin suunnittelemaan painovoimaisena, sillä täysin koneellisen ilmanvaihdon katsottiin olevan liian haasteellista toteuttaa. Painovoimaisen ilmanvaihdon nähtiin myös säästävän energia- ja huoltokustannuksissa sekä ehkäisevän sisäilmaongelmien syntymistä.

Info

Info

Puutteellisen ilmanvaihdon merkkejä:

  • Tunkkaisuus
  • Vetoisuus lattianrajassa
  • Epämiellyttävät hajut
  • Kosteuden tiivistyminen pinnoille
  • Oireet kuten väsymys, päänsärky ja toistuvat hengitystieinfektiot

Toimiva ilmanvaihto on tärkeässä roolissa sekä talon että sen asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Sen tehtävänä on kuljettaa raitista ilmaa sisälle sekä poistaa sisäilmasta epäpuhtauksia ja ylimääräistä kosteutta.

Eniten ilmanvaihdon ongelmia esiintyy taloissa, joista korvausilmaventtiilit puuttuvat tai ovat rikki. Jos korvausilmaventtiileitä ei ole tai ne ovat rikki, ilma imeytyy sisään postiluukusta, kylpyhuoneen lattiakaivosta, ikkunoiden, lattioiden raoista tai jopa poistohormien kautta. Epäpuhtaita reittejä sisään tuleva ilma nostaa sisäilmaan haitallisia aineita rakenteista ja altistaa asukkaat monille terveyshaitoille.

Toimiva ilmanvaihto saavutetaan huolehtimalla, että asunnon makuu­- ja oleskelutiloista löytyvät toimivat korvausilmavent­tiilit. Korvausilmaventtiileistä asuntoon tuleva ilma virtaa poistoilmaventtiileihin, joiden tulee sijaita niin sanotuissa likaisissa tiloissa: wc:ssä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneissa.

Käärmetalossa asuntojen alkuperäiset, keittiön kylmäkomeroissa sijainneet korvausilmakanavat oli aikoinaan suljettu ja ilmanvaihto oli puutteellista. Asuntojen ilmanvaihto kunnostettiin huoltamalla poistohormit kuntoon ja asentamalla asuntoihin puuttuvat korvausilmaventtiilit. Korvausilmaventtiileiksi valikoituivat termostaattiset Velco-venttiilit, jotka asennettiin kaikkien asuntojen oleskelutiloihin. - Kun korvausilmaventtiilit säätyvät itse ulkolämpötilan mukaan, vältytään käyttäjävirheiltä kuten venttiilien sulkemiselta. Termostaatilla varustetut venttiilit ovat tässä suhteessa turvallinen valinta, Schalin linjaa.

Äänenvaimennus ja puhdas sisäilma nostavat asuinmukavuutta

Velco-venttiilisarjan tuotteet sisältävät termostaatin, joka säätää ilmanvaihtoa ulkolämpötilan mukaan – lämpimällä suuremmalle, kylmällä pienemmälle. Käärmetalon ilmanvaihdon saneeraus toteutettiin Velco VLK-sarjan venttiilikokonaisuuksilla, jotka sisältävät venttiilien lisäksi VTT:n testaamat äänenvaimentimet sekä Filtrete™- materiaalista valmistetut VS-100 suodattimet. Filtrete™-suodatinmateriaalin ainutlaatuinen teho perustuu sen kuituihin ladattuun staattiseen sähkövaraukseen, joka vetää pienetkin hiukkaset puoleensa kuin magneetti. Tehokas suodatin estää epäpuhtauksien kuten katupölyn ja allergeenien pääsyn sisätiloihin sekä suodattaa tehokkaasti terveydelle kaikkein haitallisimpia pienhiukkasia.

Info

Info

Velco-korvausilmaventtiili

  • Velco-korvausilmaventtiilit takaavat asuntoon hallitun korvausilman. Venttiilin lämpölaajenemiseen perustuva termostaatti säätää venttiilin avausta portaattomasti ulkoläm- pötilan mukaan kaikkina vuodenaikoina. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle, lämpimällä suuremmalle.
  • Helppo asentaa vanhan venttiilin tai rautaluukun tilalle, uuteen läpivientiin tai ikkunassa olevaan puiseen tuuletusluukkuun.
  • Velco-korvausilmaventtiilin kanssa käytettävän, Filtrete™- materiaalista valmistetun suodattimen teho perustuu sen kuituihin ladattuun staattiseen sähkövaraukseen, joka vetää pienetkin hiukkaset itseensä kuin magneetti. VTT:n tutkimusten mukaan suodatin täyttää korkeat F7-luokan erotusasteen vaatimukset; se suodattaa siite- ja katupölyn sataprosenttisesti sekä torjuu merkittävän osan terveydelle haitallisista pienhiukkasista.
  • Oikea raitisilmaventtiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Sopiva mitoitus on yksi venttiili 20 neliömetriä kohden. Näin ollen 80 neliömetrin asunnosta pitäisi löytyä noin neljä korvausilmaventtiiliä.
  • Venttilikanavaan saatavissa äänenvaimennusratkaisu, joka vaimentaa tehokkaasti sisätiloihin kantautuvaa melua. Mahdollisuus myös jälkiasennukseen.
  • Venttiilit, suodattimet sekä äänenvaimentimet ovat VTT:n testaamia
  • Pitkän kotimaisen käyttäjäkokemuksen ansiosta Velco-venttiileille myönnetään 10 vuoden takuu.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco
LVI
ilmanvaihto
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Legistum Markku Lappalainen asianajaja
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
Ilmanvaihtokanavien puhdistus omakotitalossa
Milloin on aika puhdistaa kiinteistön ilmanvaihtokanavat?
Ilmanvaihtojärjestelmiin kertyy ajan mittaan epäpuhtauksia, kuten pölyä, siitepölyä, homesieniä, mikrobeja, bakteereja, savu-, käry- ja kemikaalien jäämiä. Myös kanaviin päässyt kosteus levittää epäpuhtauksia. Epäpuhdas sisäilma vaikuttaa suoraan terveyteen, viihtyvyyteen, paloturvallisuuteen sekä työtehoon. Toimiva ilmastointijärjestelmä paitsi parantaa sisäilmaa, myös auttaa pitämään kiinteistön rakenteet kunnossa poistamalla haitallisen kosteuden rakenteista ja parantaa samalla rakennuksen energiataloudellisuutta. Suositus on puhdistaa ilmanvaihtokanavat 10 vuoden välein.
Ilmanvaihto hyvä huomioida remonteissa
Korvausilmanvaihto on tärkeä osa monen remonttien onnistumista – huomioi etenkin energiaremontin yhteydessä
Moni energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävä remontti vaikuttaa suoraan ilmanvaihtoon. Etenkin rakennusten ilmatiiviyttä parantaessa on tärkeää varmistua ilmanvaihdon toimintaedellytyksistä. Korvausilmaventtiilit ovat tärkeä osa ilmanvaihtoa ja ne tulisi löytyä kaikista kiinteistöistä, joissa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä.
Kokous
Viikon kysymys: Kaksoisrooli yhtiökokouksessa
Voiko sama henkilö toimia yhtiökokouksessa sekä puheenjohtajana että sihteerinä?Yhtiöjärjestyksessä ei mainita asiasta mitään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton