Yli 75 prosenttia kaikista parvekkeista on lasitettuja – parvekelasitus on tehokas keino säästää lämmitysenergiaa

Sähkön hinta on noussut dramaattisesti viime aikoina ja se herättää huolta pitkäaikaisesta kustannuksien noususta etenkin rakennusalalla, mutta myös taloyhtiöiden taloudessa. Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan sähkön hinta kohosi vuoden 2021 lopussa Euroopassa korkeimmalle tasolle yli vuosikymmeneen. Tämän johdosta myös taloyhtiöissä kiinteistön energiatehokkuuteen kiinnitetään nyt enemmän huomiota kuin koskaan.

Tällä hetkellä Suomessa yli 75 prosenttia kerrostaloparvekkeista on lasitettuja ja uudisrakentamisessa lasitus asennetaan jo yli 90 prosenttiin kerrostaloista.Tällä hetkellä Suomessa yli 75 prosenttia kerrostaloparvekkeista on lasitettuja ja uudisrakentamisessa lasitus asennetaan jo yli 90 prosenttiin kerrostaloista.

Onko teillä parvekkeet lasitettu? Onhan niiden kunnosta huolehdittu? Parvekelasitus ei lisää vain asumismukavuutta ja parvekkeen käyttömahdollisuuksia, vaan siitä on monia muitakin hyötyjä, joita on tutkittu niin käyttäjäkokemuksin kuin tieteellisesti.

Parvekelasituksen hyödyt

Tapaamme asua ja elää vaikuttaa esimerkiksi kaupungistuminen, jonka myötä ihmiset asuvat yhä lähempänä toisiaan. Muuttoliike maalta kaupunkeihin on lisännyt kerrostalorakentamista. Samalla myös liikenne on kasvanut, minkä myötä myös melu- ja ilmansaasteet ovat lisääntyneet. Ihmisillä on kaupungistumisesta huolimatta tarve yksityiseen ulko-oleskeluun. Tätä tarvetta palvelevat parvekkeet, jotka mahdollistavat käytännöllisen ulkoelämän. Nykypäivänä parvekelasitukset ovat kiinteä osa parvekkeen varustusta ja niiden tarpeellisuuden puolesta puhuvat asukkaiden lisäksi myös arkkitehdit ja rakentajat.

Terassin käyttöaika pitenee lasituksen ansiosta 1–2,5 kuukautta – joissain paikoissa jopa ympärivuotiseksi.

Lasituksen avulla parvekkeiden käytettävyys ja kalustettavuus parantuu, mikä lisää asumisviihtyvyyttä. Lasitettua parveketta voidaan käyttää sisätilojen tavoin, viihtyisänä lisähuoneena lähes ympäri vuoden.
Lasten ja lemmikkien on turvallista oleskella lasitetulla parvekkeella ja lasitus mahdollistaa parvekkeen käyttämisen myös pienenä puutarhana.Lasten ja lemmikkien on turvallista oleskella lasitetulla parvekkeella ja lasitus mahdollistaa parvekkeen käyttämisen myös pienenä puutarhana.

Lasituksen myötä energiansäästö lähes 6 prosenttia

Valtaosassa uusissa Suomessa rakennetuissa kerrostaloissa on oletuksena lasitetut parvekkeet. Suunnittelijat ja rakennuttajat tietävät, että parvekkeiden lasittaminen on järkevä investointi, joka näkyy paitsi asumisen laadun paranemisena myös edullisempana asumisena.

Myös vanhemmille taloyhtiöille parvekelasien vaikutukset parvekkeiden elinkaareen ja kunnostustarpeeseen ovat jo tutut. Taloyhtiöt etsivät energiataloudellisia keinoja pitää asumismuoto jatkossakin mahdollisimman edullisena energian hintojen karatessa pilviin. Parvekelasitus on tutkitusti energiatehokas ratkaisu, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen.
 

Väitöskirjaani varten (Tampereen teknillinen yliopisto 2017) tutkin yksityiskohtaisesti Tampereen Hervannassa samassa kerrostalossa olevaa lasitettua ja lasittamatonta parveketta. Lisäksi kevyempiä mittauksia oli 18 lasitetulla ja 5 lasittamattomalla parvekkeella eri puolilla Tamperetta. Hyödynsin tuloksia laskentaohjelman kalibroinnissa ja suoritin tuhansia mallinnuksia, joiden perusteella saimme lasitusten lämmitysenergian säästöksi suomalaisissa asuinkerrostaloissa 3,4–10,7 % – keskimäärin siis 5,9 %. Laskin myös käytännössä toteutuneita säästöjä aineiston perusteella, ja sain tuolloin tulokseksi 6–112 euron vuotuisen säästön per parveke. Tämän päivän energian hinnoissa säästö on merkittävästi suurempi.
Kimmo Hilliaho, Tekniikan tohtori, Lumon Oy

Tyypillisesti lasitettu parveke säästää vähintään 200 kilowattituntia energiaa verrattuna lasittamattomaan. Suomen 600 000 lasitettua parveketta tuottavat siis vuodessa konservatiivisen arvion mukaisestikin vähimmillään 120 gigawattitunnin energiansäästön, mikä tarkoittaa lähes 1,5 miljoonaa euroa. 

Siihen, kuinka tehokkaasti lasitettu parveke viime kädessä auttaa säästämään energiaa, vaikuttavat myös kiinteistön sijainti sekä vuoden- ja vuorokaudenajat. Energiasäästö itse asukkaalle konkretisoituu varsinkin talvella.

Lasitus ei ole vain uudiskohteiden luksusta

Lasitus voidaan asentaa myös iäkkäämpiinkin kiinteistöihin, mikä muuntaa vanhankin parvekkeen viihtyisäksi ja arvokkaaksi lisätilaksi. Moni vanha rakennus nuortuu tyylillä toteutetun parvekelasitus -julkisivuremontin myötä. Lasi on myös parvekkeiden kaidemateriaalina yhä suositumpi sen kestävyyden ja helppohoitoisuuden ansiosta.

Parvekelasien tuoma suoja itsessään pidentää parvekerakenteiden käyttöikää 5–10 vuodella. Mikäli parvekelasittaminen yhdistetään massiiviseen parvekerakenteen korjaamiseen, saadaan lisää käyttöikää 25–30 vuotta.

Tutustu silkkipainotekniikalla tehtyyn parvekelasitukseen

Lumon-parvekejulkisivu-korjausrakentaminen-silkkipainolasi-parv

Lasitus vähentää parveketilan puhtaanapidon tarvetta ja kalusteet säilyvät suojassa tuulelta, sateelta sekä siitepölyltä.

Mittausten mukaan parvekelasitus auttaa myös meluhaittojen torjunnassa. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että lasituksen ansiosta parvekkeen lämpötila on tyypillisesti 2–15 astetta ulkoilmaa lämpimämpää sijainnista ja vuorokaudenajasta riippuen. Lämpimämpi ilma pienentää parvekkeen kohdalla olevan ulkoseinärakenteiden lämpöhäviötä ja tuo siten energiataloudellista hyötyä.

Auringonsuojaverhot estävät parveketilan ylilämpenemisen kesäaikaan, mutta lisäävät myös yksityisyyttä hämärään vuodenaikaan.

Tutkittua tietoa lasituksista

Parvekkeet voidaan peruskorjauksen sijaan uusia kokonaan, jolloin myös niiden kokoa voidaan kasvattaa ja talon ilmettä muuttaa modernimmaksi. Samalla asumisviihtyvyys kasvaa ja kiinteistön arvo nousee. Hyvin huollettuna uusi parveke kestää jopa 60–130 vuotta.

Lue referenssikohteesta, jossa vanhat parvekkeet uusittiin kokonaan

Pyydä ammattilaista kertomaan lisää


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
7.4.2022