Ilmansuodattimen valinnalla on suuri merkitys sisäilman laatuun

image001 (1)

Hengitysilman laadulla on suuri vaikutus hyvinvointiimme ja pahimmillaan huono sisäilma voi aiheuttaa jopa terveyshaittoja. Hengitysliiton mukaan jokaisen asunnossa olevan ihmisen tulisi saada vähintään 4 litraa raikasta ulkoilmaa joka sekunti. Mutta koska ilma tulee ulkoa, sen mukana saattaa kantautua mm. siitepölyä, katupölyä, pakokaasuja tai nokea, mikäli sitä ei ensin suodateta. Tehokas suodatus onkin ainoa keino varmistaa puhdas sisäilma. Suodattimet tulee myös vaihtaa säännöllisesti, jotta ilma pysyy kaiken aikaa terveellisenä.

suodattimet_pikkuinkku

Milloin suodattimet pitää vaihtaa?

Hengitysliitto suosittelee, että suodattimet vaihdetaan kaksi kertaa vuodessa, aina keväällä ennen katu- ja siitepölyajan alkua sekä syksyllä, jotta suodattimeen kerääntynyt lika ja pölyt eivät haittaisi ilmanvaihtoa.
Suodattimet tulee vaihtaa useammin erityisesti silloin kun:

  • Asunnossa asuu useita henkilöitä (ilmassa runsaammin pölyä ja tekstiilinukkaa)
  • Asunnossa on kotieläimiä (karvapöly ja turkin hilse saattaa tukkia suodattimet)
  • Pieniä lapsia (minimoi allergiariskit)
  • Runsasliikenteisten katujen ja teollisuusalueiden läheisyydessä (runsas määrä haitallisia hiukkaspäästöjä ulkoilmassa)
  • Metsän läheisyydessä(runsaasti siitepölyä)

Silminnähden likaiset suodattimet on aina vaihdettava viipymättä.


Miten valitsen suodattimen?

Käyttämällä ilmanvaihtolaitteessasi siihen tarkoitettuja alkuperäissuodattimia varmistat, että se toimii suunnitelmien ja määräysten mukaisesti. Usein myös takuun edellytyksenä on, että laitteessa käytetään alkuperäissuodattimia. Laadukkaat suodattimet tuovat myös kustannussäästöjä, sillä niiden vaihtoväli on pidempi, ne kuluttavat vähemmän sähköä ja vähentävät ilmanvaihtokanaviston puhdistuksen tarvetta.

Tarvikesuodattimet saattavat sopia laitteeseen kokonsa ja muotonsa puolesta, mutta usein jäljitelmien materiaali, paksuus ja rakenne ovat erilaisia kuin alkuperäissuodattimissa. Niiden toiminta saattaa poiketa merkittävästi alkuperäisestä, vaikka ne päällisin puolin näyttävät samalta.

Jos esimerkiksi suodattimen painehäviö on liian suuri, asuntoon ei tule tarpeeksi ilmaa. Tämä voi synnyttää talon sisään alipaineen, joka taas aiheuttaa ilmavuotoja talon rakenteiden läpi ja tuo erilaisia epäpuhtauksia rakenteista. Liian pieni painehäviö voi puolestaan synnyttää asunnon sisälle ylipainetta, joka saattaa aiheuttaa kosteuden kertymistä rakenteisiin ja jopa homevaurioita. On siis erittäin tärkeää, että valitset suodattimesi oikein.
Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on pieni, mutta vaikutus sisäilman laatuun suuri. Panostus suodattimeen on olematon hinta verrattuna siitä saatavaan hyötyyn.

Swegon CASA-laitteiden suodatinvaihto-ohjeet löydät täältä
 

5 vuoden takuu Swegon-suodattimilla

image003

Swegon CASA -ilmanvaihtokoneisiin voi saada normaalin kahden (2) vuoden takuun lisäksi kolmen (3) vuoden lisätakuun käyttämällä alkuperäissuodattimia.

Tutustu takuuehtoihin täältä

Alkuperäissuodattimet helposti

Alkuperäissuodattimet voi tilata helposti kestotilauksena koko taloyhtiölle casastore-verkkokaupasta

Siirry CASAstoreen tästä

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
12.4.2021