Viikon kysymys: saako asfalttia tilata ilman yhteisesti sovittua rahoitusta?

Viikon kysymys: saiko asfalttia tilata ilman yhteisesti sovittua rahoitusta?

Yhtiömme päätti yhtiökokouksessa kesällä 2020 tilata asfaltin pihaamme. Sovimme, että ensin hankitaan rahoitus ja sitten tilataan. Eräs osakkaamme kyseli pankista, mutta pienelle yhtiölle ei annettu lainaa. Osakkaat pitivät kokouksen salaa ilman puheenjohtajaa ja tilasivat n. 10.000 euron asfaltin 4 talouden yhtiöömme. Toimittajalle ei kerrottu, että rahoitus ei ole kunnossa. Vaadittiin maksamaan kerralla, vaikka piti olla ensin rahoitus.

Nyt korona-aikana oli kohtuuton satsaus yhdelle perheelle laittaa kerralla melkein 3000 euroa tuohon remonttiin. Maksettiin osuutemme vastoin haluamme kerralla. Miten olisi pitänyt toimia, koska ei ollut mahdollista maksaa tuota osuuttamme vastikkeena osissa? Mikä oli tilaajien vastuu?

Vastaus:

Kysymyksesi perusteella taloyhtiönne on päättänyt yhtiökokouksessa kesällä 2020 tilata asfaltin pihaan. Päätös tilata asfaltti on siten perustunut yhtiökokouksen päätökseen. Rahoituskysymys on sitten toinen asia.

Osakkaita ei voi velvoittaa keralla maksamaan omaa osuuttaan tällaisesta perusparannuksesta taloyhtiölle, jos siitä ei etukäteen ole yksimielisesti sovittu ja päätetty. Nyt ilmeisesti ei ole sovittu.

Asiassanne taloyhtiö on tilaajana. Tästä johtuen hallituksen velvollisuus on huolehtia siitä, että tilaus saadaan myös maksettua. Jos taloyhtiöllä ei ole varaa, ei pitäisi myöskään sellaista tilata, mitä ei ole varaa maksaa.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
Lakimies
JuriNet

 

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa.

Kysy niin vastaamme

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Jätä yhteydenottopyyntö lakimiehelle!

tai

Tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä".

Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.Lakikysymyksiin vastaavat JuriNet-toimistojen ammattilaiset.

Aiemmin esitetyt viikon kysymykset:

Valikoiman aiemmin esitettyjä ja vastattuja viikon kysymyksiä löydät alla olevasta linkistä!

Viikon kysymykset!


Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko yhteydenoton lakimieheltä?

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
7.1.2021