Valolla sisustettu – wc-remontin toteutus ja hinta

Pienen tilan valaistuksen päivittäminen onnistuu hyvin remontin yhteydessä. Sisustuksellinen valaistus syntyy kolmiosaisesta valon käytöstä: led-nauhalla seinä-wc:n takaa, katon alaslaskusta värilämpötilasäädettävällä led-nauhalla ja lisäksi raikkaalla valopeilillä.

Kansikuva

Remonttitarve wc:ssä –monipuolisempaa valoa remontoinnin yhteydessä

Lähtökohta remontille oli 1,5 neliön kokoisen wc:n valaistus. Valaistus oli toteutettu yhdellä kattovalaisimella, mutta remontin tullessa ajankohtaiseksi haluttiin pienen tilan valaistus monipuolisemmaksi ja tunnelmallisemmaksi. WC:ssä on yksi ikkuna wc-istuimen yläpuolella, mutta suurimman osan vuotta ikkunasta ei tule tarpeeksi valoa.

Kuva 1. Ennen remonttia valaistus oli hoidettu yhdellä valaisimella keskeltä kattoa. Valoa tuli laskennallisesti tarpeeksi, mutta valaistusta haluttiin muuttaa eloisammaksi ja tunnelmallisemmaksi.Kuva 1. Ennen remonttia valaistus oli hoidettu yhdellä valaisimella keskeltä kattoa. Valoa tuli laskennallisesti tarpeeksi, mutta valaistusta haluttiin muuttaa eloisammaksi ja tunnelmallisemmaksi.

Tilaan suunniteltiin kolmitasoinen valaistus epäsuoralla led-nauhavalaistuksella ja valopeilillä

Pienen wc-tilan valaistukseen haluttiin panostaa, jotta tilasta saataisiin tunnelmallisempi. Valoa oli kyllä tarpeeksi, mutta yhden on/off katkaisimella käytettävän kattovalaisimen tilalle haluttiin muuttuvampaa valaistusta. Tilan ilmeestä haluttiin mahdollisimman avara ja rauhallinen, joten seinien ja lattian sekä kalusteiden väreiksi valittiin valkoista ja harmaata.

Valaistusta päätettiin käyttää sisustuselementtinä, joten kattoon valittiin himmennettävä ja värilämpötilasäädettävä, 14,4 W/m tehoinen CCT led-nauha. Led-nauhaa asennettiin myös uuden seinä wc-elementin taustalle. Tämän led-nauhan tehoksi valittiin 7,2 W/m, ja valon värisävyksi lämmin valkoinen. Lisäksi pesualtaan yläpuolelle valittiin HALO600-valopeili. Näin saatiin monipuolinen ja säädettävä valaistus.

Katon alaslaskulla saatiin led-nauha kauniisti piiloon, ja valaistuksesta epäsuora. Alaslasku toteutettiin koko katon alueelle, ja seinän vieriä kiertävää led-nauhaa säädetään langattomalla ohjauksella. WC:n seinäelementin takaa valaisevaan led-nauhaan valittiin liiketunnistinohjaus. Peilivaloa käytetään peilissä olevalla käyttökytkimellä.

Kuva 2. Rakennekuva. Led-nauhaa varten tehtiin katon alaslasku. Seinän viereen jätettiin 70 mm tilaa valon avautumista varten ja alumiiniprofiilina led-nauhalle käytettiin matalaa, suoraan ylöspäin valaisevaa 8x17mm profiilia muovikannella, joka leikattiin mittaan. Voidaan käyttää myös kuvassa näkyvää kulmaprofiilia.Kuva 2. Rakennekuva. Led-nauhaa varten tehtiin katon alaslasku. Seinän viereen jätettiin 70 mm tilaa valon avautumista varten ja alumiiniprofiilina led-nauhalle käytettiin matalaa, suoraan ylöspäin valaisevaa 8x17mm profiilia muovikannella, joka leikattiin mittaan. Voidaan käyttää myös kuvassa näkyvää kulmaprofiilia.

Seinäelementin takaa epäsuorasti valaisevan led-nauhan kourun syvyys on 3 cm, jossa on matala 8x17 mm alumiiniprofiili. Wc:n seinäelementin kansi toimii myös huoltoluukkuna, joten se on helposti irrotettavissa.

Kuva 3. Rakennekuva. Seinä-wc:n taakse asennetun led-nauhan rakennekuva toteutuksesta. Liiketunnistin ja muuntaja mahtuivat hyvin seinä-wc:n telineen kotelointiin.Kuva 3. Rakennekuva. Seinä-wc:n taakse asennetun led-nauhan rakennekuva toteutuksesta. Liiketunnistin ja muuntaja mahtuivat hyvin seinä-wc:n telineen kotelointiin.
Kuva 4. Liiketunnistimella syttyvä lämpimän sävyinen led-nauha 7,2 W/m ottoteholla matalassa pintaprofiilissa. Tunnistimessa on säädettävä valon päälläoloaika 1 sekunnista 10 minuuttiin.Kuva 4. Liiketunnistimella syttyvä lämpimän sävyinen led-nauha 7,2 W/m ottoteholla matalassa pintaprofiilissa. Tunnistimessa on säädettävä valon päälläoloaika 1 sekunnista 10 minuuttiin.

Katon alaslaskuvalaistuksen osat ja vaihtoehdot – sisustuksellisen valaistuksen luominen

Katon kautta valaisevaa led-nauhavalaistusta varten valittiin värilämpötilasäädettävä 14,4 W/m ottotehoinen CCT led-nauha, joka valaisee kohdevalaistuksessa noin 1 000 luumenia metrille. Epäsuorana valona valaistusteho on arviolta 500 luumenia metrille, kun valo heijastaa katon kautta ja heijastuspinnat ovat valkoiset ja maalatut. Led-nauhaa asennettiin jokaiselle reunalle, yhteensä 3,2 metriä, ja huone saatiin tasaisesti valaistua. Keskellä huonetta on mukava, noin 200 luksin valaistusvoimakkuus, kun vain kattovalo on päällä.

Epäsuoran valon valaistusteho riippuu paljon heijastuspinnan väristä ja materiaalista, sekä heijastuskulmasta ja valonlähteen etäisyydestä. Led-nauhalle valittiin matala, ylöspäin suuntaava alumiiniprofiili muovikannella. Tällä valinnalla saatiin mahdollisimman tasaisesti valaiseva lopputulos. Vaihtoehtoina suoraan ylöspäin valaisevalle profiilille on myös 45 asteen kulmassa valaiseva profiili, jolloin seinään päin heijastuu enemmän valoa, mutta valaisuksen ja varjon raja on hieman voimakkaampi.

Led-nauhan virtalähde 100W tehoinen langattoman ohjauksen mahdollistava RF-muuntaja mahtui alaslaskun ja katon väliin. Langaton valon säädin asennettiin aiemman valokatkaisimen tilalle.

Monta kulmaa sisältävä asennus voidaan toteuttaa joko kolvaamalla led-nauhojen väliin lyhyet noin 5 cm pituiset välijohdot, sillä valittua led-nauhaa eikä profiilia voi taivuttaa sivusuunnassa. Kolvaukset ja led-nauhan liimaamisen profiiliin voi tehdä itse tai teettää asennusta vaille valmiiksi LedStore LedPajalla.

Kuva 5. Toteutuksen osat: Led-nauha värilämpötilasäädettävänä, eli CCT-ominaisuudella. Asennuksessa käytettiin matalaa alumiiniprofiilia, joka leikattiin mittoihin, ja led-nauha juotetiin kulmista sopiviin mittoihin. Langattoman ohjauksen virtalähde ja värilämpötilasäädin-himmenninpainike.Kuva 5. Toteutuksen osat: Led-nauha värilämpötilasäädettävänä, eli CCT-ominaisuudella. Asennuksessa käytettiin matalaa alumiiniprofiilia, joka leikattiin mittoihin, ja led-nauha juotetiin kulmista sopiviin mittoihin. Langattoman ohjauksen virtalähde ja värilämpötilasäädin-himmenninpainike.

Toinen vaihtoehto on käyttää sivuttain taivutettavaa CCT led-nauhaa, jolloin profiilit leikataan jiiriin ja nauha taivutetaan kulmiin helposti ja pitävästi. Kolvausta ei tarvita, mutta asennustilaa pitää olla sen verran, että led-nauhan pystyy asennettaessa näkemään. Käytännössä led-nauhat kiskoineen asennetaan alaslaskun reunoille ennen sen kiinnittämistä kattoon.

Kuva 6. Sivuttain taivutettavalla värilämpötilasäädettävällä led-nauhalla voidaan toteuttaa monenlaisia kulmia ja muotoja ilman että led-nauhaa tarvitsee leikata ja kolvata kulmissa. Led-alumiiniprofiili leikataan jiiriin. Profiili toimii led-nauhan jäähdytyspintana ja suojaa led-nauhaa pölyltä ja lialta.Kuva 6. Sivuttain taivutettavalla värilämpötilasäädettävällä led-nauhalla voidaan toteuttaa monenlaisia kulmia ja muotoja ilman että led-nauhaa tarvitsee leikata ja kolvata kulmissa. Led-alumiiniprofiili leikataan jiiriin. Profiili toimii led-nauhan jäähdytyspintana ja suojaa led-nauhaa pölyltä ja lialta.

Epäsuoran kattovalaistuksen himmennys ja värilämpötilasäätö langattomasti

Langattomalla ohjausratkaisulla painiketta ei tarvitse johdottaa erikseen, vaan yhteys luodaan radiosignaalilla (RF) toimivaksi led-nauhan muuntajan ja painikkeen välille. Oikeanpuoleisista WW ja CW painikkeista valon värilämpötila säätyy portaattomasti lämpimän valkoisen ja kylmän valkoisen välillä. Vasemmanpuoleisesta painikkeesta ylemmästä valot syttyvät ja sammuvat ja alemmasta pitkään painaen valot kirkastuvat ja himmenevät kauniin tasaisesti.

Langattoman ohjauksen painikkeen voi vapaasti sijoittaa haluamaansa paikkaan. Portaattomasti värilämpötilasäädettävässä painikkeessa WW lämpimämpi valo ja CW kylmempi valo.

Remontin toteutus – seinäkotelointi ja katon alaslasku

Seinä wc:tä varten tehtiin kotelointi, ja samalla maalattiin koko wc uudelleen ja puuosat käsiteltiin. Koteloinnin päälle tehtiin 2 cm täyttä syvyyttä lyhyempi kansi 3 cm korkuisesta laudasta. Näin muodostui seinän vierelle sopiva ura led-nauhalle, joka valaisee alhaalta ylöspäin epäsuorasti. Led-nauhaan yhdistettiin liiketunnistin, joten wc:hen syttyy aina valo, kun tunnistin havaitsee liikettä. Led-nauhan muuntaja ja liiketunnistin mahtuivat hyvin seinä wc:n kotelointiin, johon asennettiin myös pistorasia sähkösyöttöä varten.

Kuva 7. Seinä-WC:n telineen koteloinnin teko. Koteloinnin taakse jätettiin ura epäsuoraan valaisevalle led-nauhalle.Kuva 7. Seinä-WC:n telineen koteloinnin teko. Koteloinnin taakse jätettiin ura epäsuoraan valaisevalle led-nauhalle.
Kuva 8. Katon alaslasku kiinnitettynä paikoilleen ja ruuvinreiät tasoitettu kertaalleen.Kuva 8. Katon alaslasku kiinnitettynä paikoilleen ja ruuvinreiät tasoitettu kertaalleen.

Seinäkoteloinnin jälkeen tehtiin katon alaslasku. Kattoon kiinnitettiin 48x48 mm koolauspuut, ja ruuvinreiät tasoitettiin, hiottiin ja maalattiin pariin kertaan. Alaslaskuun sahattiin aukko ilmastointiventtiiliä varten. Alaslasku jätetiin reunoista 7 cm katon mittaa lyhyemmäksi, jotta valo aukeaa kauniisti huoneeseen.

Katon alaslasku valmis – värilämpötilasäädettävällä valaistuksella monta eri tunnelmaa

Kun kattoa kiertävä epäsuora valaistus ja seinäelementin takaa valaiseva led-nauha olivat paikoillaan, päästiin näkemään, kuinka paljon valon värilämpötilan säätäminen katon led-nauhassa vaikutti huoneen tunnelmaan. Värilämpötilan vaihtelut ovat noin 2800 Kelvinistä noin 5500 Kelviniin seuraavassa kuvasarjassa. Ikkunasta näkyvän valon värilämpötila on noin 6000K ja seinäelementin takaa valaisee lämmin 3000K led-nauha.
 

Kuva 9. Katon alaslaskussa kiertävä värilämpötilasäädettävä CCT led-nauha muuttaa koko tilan tunnelmaa ja ilmettä.Kuva 9. Katon alaslaskussa kiertävä värilämpötilasäädettävä CCT led-nauha muuttaa koko tilan tunnelmaa ja ilmettä.

Pesualtaan yläpuolelle asennettua HALO 600 -valopeiliä kiertää led-nauha, jossa on 4000K neutraali valon värisävy. Neutraali sävy on raikas ja sopii hyvin esimerkiksi ehostukseen. Led-valopeilistä tulee pieneen wc-tilaan reilusti valoa, sillä led-nauhaa on yhteensä 2,5 metriä. Valo aukeaa sekä peilin huurretun lasi reunan läpi eteenpäin sekä seinien kautta tasaisen epäsuorasti. Kun peilivalo on päällä, 1,5 neliön kokoisen tilan valomäärä tuplaantuu.

Koko remontin kustannukset töineen
2 500 euroa


Wc-tilaan uusittiin lähes kaikki pesuallasta ja hanaa lukuun ottamatta. Remontin kokonaiskustannukset olivat 2 577 euroa työkustannuksineen. Kun valaistusratkaisujen hinnat laskekaan erikseen, niin epäsuoran kattovalaistuksen hinnaksi saatiin 550 euroa. Seinäelementin takaa valaisevan led-nauhan toteutushinta on puolestaan 165 euroa. Led-valopeilin hinta on 345 euroa, ja led-nauha on peilissä valmiiksi asennettuna.

Kuva 10. Kirkkaasti valaisevan HALO 600 valopeilin valon värisävy on 4000K neutraalin valkoinen, joka sopii hyvin ehostukseen. Valossa on korkea värintoistoindeksi, mikä tarkoittaa sitä, että myös ihon värisävyt toistuvat luonnollisesti.Kuva 10. Kirkkaasti valaisevan HALO 600 valopeilin valon värisävy on 4000K neutraalin valkoinen, joka sopii hyvin ehostukseen. Valossa on korkea värintoistoindeksi, mikä tarkoittaa sitä, että myös ihon värisävyt toistuvat luonnollisesti.

Tällaisella kolmitasoisella valaistuksella saadaan tilaan muuntuvaa ja vaihtelevaa valaistusta helppokäyttöisillä säätimillä. Kattovalaistus on yksittäisenä suurin valaistuskustannus. Sen voi toteuttaa myös 7,2 W/m tehoisella led-nauhalla, jolloin suosittelemme 45 asteen kulmaprofiilia valon suuntaamisessa. Hinnaksi saadaan tällöin 287 euroa.
 

Kuva 11. WC-remontin kokonaiskustannukset olivat kaikkine tarvikkeineen ja töineen 2577 euroa.Kuva 11. WC-remontin kokonaiskustannukset olivat kaikkine tarvikkeineen ja töineen 2577 euroa.

Tule tutustumaan remontoituun wc-tilaan ja muihin valaistusratkaisuihin LedStoreen

Autamme Lamppukauppa Led Storessa valaistusremonttien suunnittelussa ja vinkkaamme sopivaa sähkömiestä ja timpuria. Suunnittelemme valaistussuunnittelupalvelussamme päivittäin muun muassa omakotien valaistuskokonaisuuksia, ja teemme asennusvalmiiksi led-nauhakiskoja mittojen mukaan LedPaja-palvelussamme. Myymälässämme Vantaan Koivuhaassa, Mesikukantie 16, ovat kaikki tuotteemme esillä asennettuina ja testattavissa. Palvelemme sekä yritys-, kuluttaja-, kuin jälleenmyyjäasiakkaita.


Aukiolot: ma, pe klo 8.30–15.30, ti–to klo 8.30–17, la klo 10–14.
 


virtuaalimessut_2021_mukana_messuilla

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö ja/tai tilaa esite tästä.


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
7.4.2021