Viikon kysymys: Saako taloyhtiön asukas rakentaa pihalle grillin ilman lupaa?

Asukas on rakentanut grillin/takan pihalle ilman lupaa. Hän perusteli asiaa sillä, että se on pieni kasa tiiliä ja hän käyttää grillissä vain grillihiiliä, ei oksia tai puuklapeja. Miten tulee suhtautua luvan myöntämiseen jälkikäteen?

Minusta luvan lisäksi on kaksi muutakin asiaa ennen sen myöntämistä.

  1. Koska grilli on ilman piippua tiilirakenteinen, minusta se on avotulipaikka
  2. En löytänyt ohjeita tai suositusta minimietäisyydestä rakennukseen, koska alueella, jossa n.80 % tuulen suunta on etelän ja lännen välistä. Koska piha on talon eteläpuolella, pidän etäisyyttä taloon tärkeänä.

saako grillin rakentaa taloyhtiön pihalle luvatta-750x422

Vastaus:

Takan rakentaminen ei ole mahdollista ilman taloyhtiön lupaa ja lisäksi rakennuslupaa. Joka tapauksessa kyse on avotulesta, kun grillataan hiilillä.

Erään tulkinnan mukaan, jos grilli rakennetaan grillikatokseen tai johonkin muuhun suljettuun tilaan asemakaava-alueella, se vaatii toimenpideluvan. Tätä asiaa teidän kannattaa nyt selvittää oman kuntanne rakennusvalvonnasta.
Välttämättä taloyhtiön lupa ei siis riitä. Joissakin tapauksissa saatetaan grilliltä edellyttää rakennuslupaa, jos olette asemakaava-alueella. Lupaa hakee taloyhtiö osakkaan kustannuksella.

Hyvä ohjenuora on se, että jos luvan antamisesta ollaan eri mieltä tai siitä tulee riitaa, grillin rakentaminen muuttuu lähtökohtaisesti lupaa vaativaksi toimenpiteeksi.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


Markus Talvio
Lakimies
Jurinet Oy LakipalvelutMarkus Talvio
Lakimies Jurinet Oy Lakipalvelut
x66545.pagespeed.ic.fN930vUkPy

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>
 

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
2.6.2021