• Etusivu
  • Osakas

Taloyhtiön vuosikello tikittää: Syyskuu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.08.2021Päivitetty 05.09.2023
Taloyhtiön vuosikello syyskuu

Syyskuu aloittaa syksyn ja sen myötä myös taloyhtiön arjen. Syksy on taloyhtiön kannalta hyvä ajankohta tarkastella alkuvuodesta tapahtuneita ja mahdollisesti yhä käynnissä olevia hankkeita sekä niiden etenemistä ja valmistumista. Samalla se on myös hyvää aikaa valmistua seuraavalla tilikaudella tuleviin hankkeisiin. Riittävän ajoissa tapahtuva varautuminen tulevaan antaa aikaa toteutukselle. Onhan taloyhtiö muistanut huolehtia tiedoksiannosta myös uusille asukkaille?

Mitä kaikkea taloyhtiössä tapahtuukaan syyskuussa:

Mikäli olet hallituksessa ja mukana hallinnollisissa toimissa:

Päivitä taloyhtiön strategia

Yksinkertaistettuna: strategiasta käy ilmi sekä omistajien että käyttäjien tavoitteet kiinteistön kehittämistä ajatellen. Taloyhtiössä voidaan järjestää asukaskysely, jonka pohjalta on myös mahdollista tarkastella tulevia hankkeita ja suunnitella strategiaa sen pohjalta eteenpäin. Kyseessä on muutaman sivun mittainen tiivis tietopaketti taloyhtiön tilanteesta, kehittämisen periaatteesta sekä kehitystarpeista. Tarkoituksena on huomioida pitkäjänteinen kunnossapito.

Hyvin suunnitellun ja toteutetun strategian avulla voidaan myös vaikuttaa asunto-osakkeiden arvoon. Strategiassa käydään siis läpi kyseessä olevan kiinteistön nykyinen kunto sekä tulevat korjaustarpeet. Riittävän pitkälle ulotettu ajattelumalli ja laadittu strategia toimivat pitkäjänteisen kunnossapidon tukena ja siitä tulisikin selvitä myös miten yhtiötä ollaan aikeissa kehittää ja johtaa.

Hallituksen tulee esitellä yhtiökokouksessa asunto-osakeyhtiölain mukaan viiden vuoden kattava kunnossapitotarveselvitys. Kyseessä on siis hallituksen ja isännöinnin työkalu ja päätöksentekoon pääsevät myös itse taloyhtiön osakkaat.

shakkipeli strategia suunnittelu

On aika kutsua koolle syysyhtiökokous; Valmistelu sekä koolle kutsuminen

Yhtiökokous on tilaisuus, jossa päätetään taloyhtiötä koskevista asioista, kokous järjestetäänkin yleensä tilikauden päättymisestä kuuden kuukauden kuluessa. Yhtiökokouksia voi myös tarvittaessa olla vuoden aikana useampia, jos yhtiöjärjestys määrää. Myös ylimääräiset yhtiökokoukset ovat mahdollisia. Kaikki osakkaat ovat tervetulleita yhtiökokoukseen. Kokoukseen osallistuvat lisäksi hallituksen jäsenet ja taloyhtiötä hoitava isännöitsijä.

Yhtiökokouksessa voidaan käsitellä muiden muassa taloyhtiön talousarviota, tarkistaa vastikkeiden sekä vesi- ja muiden maksujen suuruutta, käydään läpi kunnossapitotarveselvitystä ja niin edelleen.

Syksyn tullen on myös aika miettiä tulevan tilikauden korjaushankkeet ja korjaustarpeet. Korjaushankkeisiin liittyvä kilpailutus niin rahoituksen hankkimisesta kuin työsuoritteestakin tulee järjestää asianmukaisesti.

Kiinteistön osalta tapahtuu:

  • Huolehdi ulkotyöt kuntoon ennen ensipakkasten tuloa: viimeistele keskeneräiset pihatyöt jos mahdollista – pihojen kiveäminen onnistuu vielä. Vie suojaan / sulje kylmälle ja kosteudelle herkät laitteet.
  • Sisällä: On aika siirtyä kesän jälkeen syyslämmitykseen. Laitteiden tarkistus sekä testaus ja käyttöönotto. Lämmitysremontti tulossa? Kuuntele podcast aiheesta
  • Patteriverkoston tarkistus lämmön tasaisen jakautumisen onnistumiseksi. Lämpöjen säätämisestä.

Viesti asukkaille:

Syksy on aikaa, jolloin useimmat taloyhtiöt saavat itselleen joukon uusia asukkaita. Opiskelujen alkamisen myötä moni nuori muuttaa ensimmäiseen vuokra- tai omistusasuntoon. On siis tärkeää, että myös heidät huomioidaan taloyhtiön viestinnässä.

Pelastussuunnitelma on tärkeä osa asumisturvallisuutta ja koskettaa näin kaikkia asukkaita. Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu huolehtia, että tieto tavoittaa kaikki asukkaat – kertaa siis suunnitelma aiempien asukkaiden kanssa ja tuo uusien tietoon. Päivitä, mikäli taloyhtiössä on tapahtunut muutoksia.

Ajankohtaista syksyn tullen:

On syystalkoiden aika

Taloyhtiön koosta ja sijainnista riippuen talkoot ovat mukava tapa tutustua uusiin naapureihin sekä päivittää kuulumiset jo tuttujen asukkaiden kanssa. Hyvä esimerkki talkoista ovat muun muassa pihatalkoot, jossa yhteistuumin laitetaan yhteiset piha-alueet talvikuntoon vaikka haravoiden ja kukkapenkkejä kitkien. Muistattehan, että osa pihatöistä edellyttää ammattitaitoa, joten esimerkiksi mahdolliset puiden kaatamiset on annettava ammattilaisen tehtäväksi.

20218_72201.jpg
Huomio

Huomio

Talkoiden järjestämisen pieni muistilista:

  • Muista turvallisuus. Talkoolaisille annettavat työvälineet tulee olla kunnossa jo hyvissä ajoin ennen talkoiden ajankohtaa.
  • Kutsu paikalle ajoissa ja muista, että talkoot ovat vapaaehtoisia. Ilmoita kutsussa, mikäli paikalle tarvitsee tuoda omia työvälineitä tai mikäli tarjolla on pientä purtavaa – näin myös allergikot voidaan huomioida.
  • Etukäteissuunnittelu mitä tarpeita taloyhtiössä löytyy, onko aitojen maalaamista vai pihojen siistimistä. Miettikää myös talkoisiin käytettävä budjetti jo etukäteen. Onko niin sanottu talkoovakuutus otettu?
  • Työnjaon suunnittelu osallistuvien henkilöiden kesken helpottaa työn saattamista valmiiksi. Mikäli halukkaita osallistujia on reilusti, voidaan jakautua pienempiin ryhmiin jolloin jokaiselle riittää tekemistä.

Lue myös muut vuosikellon osat

Lähteet: Kiinteistöliitto; Isännöintiliitto; Suomen Kiinteistölehti

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
Taloyhtiö
Taloyhtiöiden osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä – asiantuntija kertoo miksi ja miten
Osakeluettelon siirto huoneistotietojärjestelmään on ajankohtainen aihe, joka koskettaa taloyhtiöitä, isännöitsijöitä ja osakkaita ympäri Suomen. Huoneistotietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, johon kerätään tiedot taloyhtiöistä ja niiden osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.
parisunta istuu sohvalla ja katselee televisiota
Yhdellä laitteella helposti upea äänimaailma kotisohvallesi
Televisioiden omat kaiuttimet jättävät usein toivomisen varaa äänentoiston laadussa. Hyvän televisioäänen saavuttaminen vaatii usein tarkkaa harkintaa ja mahdollisesti ylimääräisiä laitteita, sillä televisioiden omat kaiuttimet ovat rajallisia monipuolisessa äänentoistossa. Hyvään äänentoistoon pyrkiminen saattaa vaatia useitakin erilaisia osia ja niiden lisäosia sekä rahaa.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton