Taloyhtiön vuosikello tikittää: Syyskuu

Syyskuu aloittaa syksyn ja sen myötä myös taloyhtiön arjen. Syksy on taloyhtiön kannalta hyvä ajankohta tarkastella alkuvuodesta tapahtuneita ja mahdollisesti yhä käynnissä olevia hankkeita sekä niiden etenemistä ja valmistumista. Samalla se on myös hyvää aikaa valmistua seuraavalla tilikaudella tuleviin hankkeisiin. Riittävän ajoissa tapahtuva varautuminen tulevaan antaa aikaa toteutukselle. Onhan taloyhtiö muistanut huolehtia tiedoksiannosta myös uusille asukkaille?

Mitä kaikkea taloyhtiössä tapahtuukaan syyskuussa:

oty-vuosikello-syyskuu-422x422
Oty_Vuosikello_Kalenteri_Syyskuu_2021 (2)

Mikäli olet hallituksessa ja mukana hallinnollisissa toimissa:

Päivitä taloyhtiön strategia

Yksinkertaistettuna: strategiasta käy ilmi sekä omistajien että käyttäjien tavoitteet kiinteistön kehittämistä ajatellen. Taloyhtiössä voidaan järjestää asukaskysely, jonka pohjalta on myös mahdollista tarkastella tulevia hankkeita ja suunnitella strategiaa sen pohjalta eteenpäin. Kyseessä on muutaman sivun mittainen tiivis tietopaketti taloyhtiön tilanteesta, kehittämisen periaatteesta sekä kehitystarpeista. Tarkoituksena on huomioida pitkäjänteinen kunnossapito.

Hyvin suunnitellun sekä toteutetun strategian avulla voidaan myös vaikuttaa asunto-osakkeiden arvoon. Strategiassa käydään siis läpi kyseessä olevan kiinteistön nykyinen kunto sekä tulevat korjaustarpeet. Riittävän pitkälle ulotettu ajattelumalli ja laadittu strategia toimivat pitkäjänteisen kunnossapidon tukena ja siitä tulisikin selvitä myös miten yhtiötä ollaan aikeissa kehittää sekä johtaa.

Hallituksen tulee esitellä yhtiökokouksessa asunto-osakeyhtiölain mukaan viiden vuoden kattava kunnossapitotarveselvitys. Kyseessä on siis hallituksen sekä isännöinnin työkalu ja päätöksentekoon pääsevät myös itse taloyhtiön osakkaat.

Hyvin suunnitellun sekä toteutetun strategian avulla voidaan myös vaikuttaa asunto-osakkeiden arvoon.Hyvin suunnitellun sekä toteutetun strategian avulla voidaan myös vaikuttaa asunto-osakkeiden arvoon.

On aika kutsua koolle syysyhtiökokous;
Valmistelu sekä koolle kutsuminen

Yhtiökokous on tilaisuus, jossa päätetään taloyhtiötä koskevista asioista, kokous järjestetäänkin yleensä tilikauden päättymisestä kuuden kuukauden kuluessa. Yhtiökokouksia voi myös tarvittaessa olla vuoden aikana useampia, jos yhtiöjärjestys määrää. Myös ylimääräiset yhtiökokoukset ovat mahdollisia. Kaikki osakkaat ovat tervetulleita yhtiökokoukseen. Kokoukseen osallistuvat lisäksi hallituksen jäsenet sekä taloyhtiötä hoitava isännöitsijä.

Yhtiökokouksessa voidaan käsitellä muiden muassa taloyhtiön talousarviota, tarkistaa vastikkeiden sekä vesi- ja muiden maksujen suuruutta, käydään läpi kunnossapitotarveselvitystä ja niin edelleen.

Syksyn tullen on myös aika miettiä tulevan tilikauden korjaushankkeet ja korjaustarpeet. Korjaushankkeisiin liittyvä kilpailutus niin rahoituksen hankkimisesta kuin työsuoritteestakin tulee järjestää asianmukaisesti.

Kiinteistön osalta tapahtuu:

  • Huolehdi ulkotyöt kuntoon ennen ensipakkasten tuloa: viimeistele keskeneräiset pihatyöt jos mahdollista – pihojen kiveäminen onnistuu vielä. Vie suojaan / sulje kylmälle ja kosteudelle herkät laitteet.
  • Sisällä: On aika siirtyä kesän jälkeen syyslämmitykseen. Laitteiden tarkistus sekä testaus ja käyttöönotto. Lämmitysremontti tulossa? Kuuntele podcast aiheesta
  • Patteriverkoston tarkistus lämmön tasaisen jakautumisen onnistumiseksi. Lämpöjen säätämisestä.

Viesti asukkaille:

Syksy on aikaa, jolloin useimmat taloyhtiöt saavat itselleen joukon uusia asukkaita. Opiskelujen alkamisen myötä moni nuori muuttaa ensimmäiseen vuokra- tai omistusasuntoon. On siis tärkeää että myös heidät huomioidaan taloyhtiön viestinnässä.

Pelastussuunnitelma on tärkeä osa asumisturvallisuutta ja koskettaa näin kaikkia asukkaita. Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu huolehtia että tieto tavoittaa kaikki asukkaat – kertaa siis suunnitelma aiempien asukkaiden kanssa ja tuo uusien tietoon. Päivitä, mikäli taloyhtiössä on tapahtunut muutoksia.

Ajankohtaista syksyn tullen:

On syystalkoiden aika

Taloyhtiön koosta ja sijainnista riippuen talkoot ovat mukava tapa tutustua uusiin naapureihin sekä päivittää kuulumiset jo tuttujen asukkaiden kanssa. Hyvä esimerkki talkoista ovat mm. pihatalkoot, jossa yhteistuumin laitetaan yhteiset piha-alueet talvikuntoon vaikka haravoiden ja kukkepenkkejä kitkien. Muistattehan, että osa pihatöistä edellyttää ammattitaitoa, joten esimerkiksi mahdolliset puiden kaatamiset on annettava ammattilaisen tehtäväksi.

422 388boy-1209964_1920

Talkoiden järjestämisen pieni muistilista:

  • Muista turvallisuus. Talkoolaisille annettavat työvälineet tulee olla kunnossa jo hyvissä ajoin ennen talkoiden ajankohtaa.
  • Kutsu paikalle ajoissa, muista että talkoot ovat vapaaehtoisia. Ilmoita kutsussa, mikäli paikalle tarvitsee tuoda omia työvälineitä tai mikäli tarjolla on pientä purtavaa – näin myös allergikot voidaan huomioida.
  • Etukäteissuunnittelu mitä tarpeita taloyhtiössä löytyy, onko aitojen maalaamista vai pihojen siistimistä. Miettikää myös talkoisiin käytettävä budjetti jo etukäteen. Onko ns. talkoovakuutus otettu?
  • Työnjaon suunnittelu osallistuvien henkilöiden kesken helpottaa työn saattamista valmiiksi. Mikäli halukkaita osallistujia on reilusti, voidaan jakautua pienempiin ryhmiin jolloin jokaiselle riittää tekemistä.

Lähteet: Kiinteistöliitto; Isännöintiliitto; Suomen Kiinteistölehti

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
1.9.2021