• Etusivu
  • LVI

Mistä hyvä sisäilma on tehty?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 26.04.2022Päivitetty 31.10.2023
20224_77884.jpg

Huoneistokohtainen ilmanvaihto pitää sisäilman hyvänä tarpeen mukaan. Automaattisesti säätyvät koneet helpottavat käyttöä ja säästävät energiaa. Loimaan Helmen asuntoihin, kellariin ja liiketiloihin löytyi Valloxin valikoimasta sopivat konekoot. Suurempiin toimitiloihin, kuten toimistoihin, liikuntahalleihin ja kouluihin Vallox valmistaa ilmankäsittelykoneita.

Hyvä sisäilma on tärkeä hyvinvoinnin osa-alue taloyhtiön asukkaille ja tilojen käyttäjille. Asunnon ilman tulee vaihtua tarpeeksi usein, jotta se pysyy hyvänä hengittää. Tarve vaihtelee tilojen käytön mukaan, joten ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää huomioita.

Hyvällä sisäilmalla on merkitystä asuntojen lisäksi myös taloyhtiön kellari-, sauna-, pyykki- ja liiketiloissa. Kysyimme Valloxin tuotepäällikkö Marko Kannistolta, mistä hyvä sisäilma on tehty ja mitä sen toteuttamisessa kannattaa huomioida.

Hyvä sisäilma on tehty asukkaiden tarpeista

Taloyhtiön taloudet ovat eri kokoisia, ja asukkailla on yleensä erilaisia tottumuksia ja elämärytmejä. Näistä seikoista johtuen myös asukkaiden tarpeet sisäilman suhteen ovat erilaisia. Sisäilmaan vaikuttaa se, miten taloyhtiössä ilmanvaihto on ratkaistu.

– Järkevintä on toteuttaa ilmanvaihto asunto- ja tilakohtaisesti, koska sillä tavoin se toimii parhaiten erilaisten asukkaiden tai tilan käyttäjien tarpeiden mukaan. Esimerkiksi kotona etätyötä tekevä asukas tarvitsee raikasta tuloilmaa jatkuvasti, kun taas saunaosaston ilmanvaihto kannattaa pitää isommalla teholla vain, kun tila on käytössä. Liiketilojen käyttäjämäärät ja sen myötä myös ilmanvaihdon tarve sen sijaan voi vaihdella hyvinkin paljon eri aikoina.

Loimaalle vuonna 2020 rakennetussa Loimaan Helmessä sisäilma-asioihin perehdyttiin huolella. Kaikkiin tiloihin toteutettiin oma ilmanvaihto: asuntoihin, yhteistiloihin ja liiketiloihin.

Tutustu tarkemmin Loimaan Helmen ilmanvaihtoon.

– Asuntojen koneet sijoitettiin pesutornien päälle, ja liiketilojen koneet lattialle. Kellarin kone asennettiin kattoon. Kohteen kaikissa sisätiloissa on aina hyvä ja käyttötarpeen mukainen sisäilma.

Hyvä sisäilma on tehty puhtaasta ja vedottomasta tuloilmasta

Yleisesti sisäilmalta vaaditaan ennen kaikkea puhtautta ja useimmiten asukkaita harmittaa vedon tunne. Varsinkin vanhemmissa taloyhtiöissä näistä johtuvat valitukset työllistävät isännöitsijää ja huoltoliikettä. Hyvä uutinen on, että näihin voidaan vaikuttaa koneellisella ilmanvaihdolla.

– Koneellisessa ilmanvaihdossa sisälle tuotava ilma menee aina suodattimen läpi, jolloin ulkoilman epäpuhtaudet eivät pääse sisäilmaan. Suodattimien vaihtovälistä kannattaakin pitää huolta, sillä likaisten suodattimien teho laskee, mikä huonontaa sisäilman laatua. Lisäksi koneellisen ilmanvaihdon tuloilma on valmiiksi lämmitettyä, jolloin ei synny ikävää vedon tunnetta.

Vastuu huoneistokohtaisen ilmanvaihtokoneen suodattimien puhdistuksesta ja vaihdosta on taloyhtiöllä, ellei taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä ole toisin sovittu. Lue lisää aiheesta.

Pelkillä korvausilmaventtiilien lisäämisellä ei siis ratkaista ilmanvaihdon ongelmia. Kun painovoimainen tai keskitetty ilmanvaihto muutetaan huoneistokohtaiseksi ilmanvaihdoksi, lyhenee kanavien mitta ja energiateho lisääntyy.

– Lyhyet kanavat ja energiatehokkaat tasavirtapuhaltimet mahdollistavat puhaltimien pienen sähkönkulutuksen. Koska huoneistokohtaisessa ilmanvaihtojärjestelmässä ei tarvitse huomioida hormivaikutusta, venttiilit voidaan säätää pienellä paineerolla, mikä pienentää puhaltimien kulutusta entisestään.

Vaikka jokaisessa asuntoilmanvaihtokoneessa on kaksi puhallinta, järjestelmän puhaltimien yhteenlaskettu sähkönkulutus on oleellisesti pienempi kuin keskitetyssä järjestelmässä, missä tarvitaan suurempia kanavapaineita.

Hyvä sisäilma on tehty automaattisesti säätyvästä ilmanvaihdosta

Tänä päivänä ilmanvaihtotekniikka huomioi tilan ja käyttäjien tarpeet automaattisesti. Nykyisissä MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on sisäänrakennettuna kosteus- ja hiilidioksidianturit, jotka "haistelevat" asunnon sisäilman laatua.

– Koneen anturit tunnistavat esim. asunnon tai tilan kohonneen sisäilman hiilidioksidin määrän, samoin kuin ylimääräisen sisäilman kosteuspitoisuuden. Havaintojen perusteella kone automaattisesti säätää ilmanvaihdon tehoa asukkaan tai tilan käyttäjän puolesta.

Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla on toinenkin hyvä puoli: sillä voidaan säästää energiaa. Kun ilmanvaihdon tehoa pienennetään puoleen, sen kuluttama energia pienenee alle puoleen. Siksi on järkevää pitää ilmanvaihdon teho pienellä, kun esim. yhteistilat ovat tyhjillään.

– Siksi anturein varustetut Vallox ilmanvaihtokoneet tuovat helpotusta. Niiden ansiosta ilmanvaihto ei unohdu esim. pyykkitupaan isolle teholle, kun tila on tyhjennetty pyykeistä.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton