Viikon kysymys: Kuka vastaa vanhan rakennusvirheen korjauksesta?

Kyseessä on 2004 valmistunut kerrostalo. Kosteiden tilojen kuntokartoituksessa kaksi vuotta sitten, kuudesta asunnosta löytyi rakennusvirhe. Suihkun lattiakaivon tiiviste/rinkula oli asennettu väärin ja se päästää kosteutta rakenteisiin. Pintakosteusmittauksessa kosteutta oli kylpyhuoneen ovelle saakka.

Taloyhtiö tiedotti, että osakkaat voivat remontoida kylpyhuoneita omakustanteisesti ja että seuraavat tilannetta. Ainut mitä on tehty, on uusi pintakosteusmittaus nyt keväällä ja tulos oli sama, osittain jopa huonompi. Kenen vastuulla tämän virheen korjaaminen ja kustannukset ovat?

Kuvituskuva, ShutterstockKuvituskuva, Shutterstock

Vastaus:

Vastuu korjaamisesta kuuluu tilanteessanne lähtökohtaisesti taloyhtiölle. Asunto-osakeyhtiössä korjauspäätökset tekee yleensä yhtiökokous, jos kyse on merkittäviä kustannuksia aiheuttavasta korjauksesta. Pienemmistä korjauksista voidaan päättää taloyhtiön hallituksessa.

Ketään ei tietenkään voi pakottaa äänestämään korjauksen puolesta yhtiökokouksessa, jos halua ei ole. Asia ratkaistaan enemmistöpäätöksellä.

Korjauskustannuksista vastaavat lähtökohtaisesti kaikki osakkaat yhdessä.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


x66545.pagespeed.ic.fN930vUkPy (1)

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

Ota tästä yhteyttä Markukseen.

Ota yhteyttä

markus-tlvio-750x1200

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko yhteydenoton lakimieheltä?

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
10.8.2022