• Etusivu
  • Energia

Maaviileä on edullisin viilennysmuoto taloyhtiöön

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 26.08.2022
20228_79427.jpg

Cool-IN-viilennysjärjestelmän konvektori voidaan asentaa joko seinään tai kattoon.

Maaviilennys kannattaa hankkia taloyhtiöön samanaikaisesti maalämpöön siirtymisen yhteydessä, sillä tällöin se on toteutettavissa helposti ja kustannustehokkaasti. Maaviileän käyttö on edullista, koska viileyttä siirretään maasta asuntoihin vähäisellä sähkönkulutuksella.

Kun uudiskohteessa tai vanhemmassa talossa siirrytään esimerkiksi kaukolämmöstä tai öljylämmityksestä maalämpöön, energiakaivojen porauksen yhteydessä on mahdollisuus myös energiatehokkaan maaviileän käyttöönottoon.

Cool-IN on viilennysjärjestelmä miellyttävään ja järkevään viilennykseen konvektorilla (puhaltimella) tai uudiskohteissa myös lattiaviilennyksellä. Cool-IN sekä viilentää asuntoja että poistaa kosteutta, mikä parantaa asumismukavuutta ja takaa hyvät yöunet kesälläkin.

Maaviileä voidaan laittaa myös yleisiin tiloihin

NIBEn järjestelmään kuuluu maalämpöpumppu tai -pumput, jotka hoitavat lämmityksen ja lämpimän käyttöveden tuoton. Lämpimän käyttöveden kiertohäviöt ylläpidetään sähkövastusten sijaan kompressorilla, mikä parantaa järjestelmän hyötysuhdetta.

Oikein mitoitetun maalämpöjärjestelmän alhaiset käyttökulut kattavat järjestelmän hankinta- ja korkokulut ilman, että yhtiövastikkeita tarvitsisi korottaa. Keskeisenä osana investointia ovat energiakaivot, joista saadaan oikein mitoitettuina lämpöä ja viileää koko kiinteistön elinkaaren ajan.

Maaviilennys kannattaa hankkia samanaikaisesti maalämpöön siirtymisen yhteydessä, jolloin se on edullisinta ja helpointa toteuttaa. Maaviileän käyttöönotto lisää maalämmön hankintakustannuksia arviolta 2 000–3 000 euroa asuntoa kohden.

– Jäähdytykseen on valmiit jäähdytysryhmät, jotka siirtävät maaviileän keruunesteestä viilennysputkistoon sopivaksi. Viileä neste luovuttaa viileyttä konvektoreissa ja poistaa kosteutta sisäilmasta, kertoo NIBEn tuotehallintapäällikkö Markus Olander.

Halutessa maaviilennys voidaan toteuttaa myös vain osaan asunnoista, jos esimerkiksi kaikki osakkaat eivät koe sitä tarvitsevansa. Se voidaan laittaa myös yleisiin tiloihin, kuten rappukäytävään, kuntosaliin ja pukuhuoneeseen.

Asuntojen määrä tai talon korkeus eivät aiheuta rajoituksia maaviileän käyttöön.

Lue myös: Vaihtaisimmeko maalämpöön? Nämä asiat taloyhtiön on hyvä huomioida

Maaviileän sähkön tarve on minimaalinen

Maaviileä on edullisin viilennysmuoto taloyhtiöön, koska sen toiminta perustuu siihen, että viileyttä siirretään maasta asuntoihin vähäisellä sähkönkulutuksella (kiertovesipumput ja konvektorien puhaltimet). Maaviileän käyttö on myös erittäin vaivatonta.

– Viilennys toimii automaattisesti, joten asukkaan ei tarvitse muistaa laittaa sitä päälle. Konvektori seuraa sisälämpötilaa ja toimii automaattisesti tarpeen mukaan, Olander toteaa.

Haluatko lisätietoa? Jätä NIBElle yhteydenottopyyntö!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.
20193_56678.jpg
Tilankäytöllisesti tehokkain IV-ratkaisu
Keittiöasenteisella koneella huoneistokohtainen ilmanvaihto on kätevä toteuttaa jopa miniasuntoon. Kun ilmanvaihtokone on integroitu keittiökaapistoon keittiön kodinkoneiden tapaan, on se tyylikkäästi poissa silmistä – mutta aina helposti käytettävissä ja huollettavissa.
20236_82063.jpg
Äänileikkurin käyttö?
Taloyhtössämme on 4 osakasta. Olemme saaneet Kiinteistöliitolta kirjallisen lausunnon, että heidän mielestä meillä yhtiöjärjestyksen mukaan on äänileikkuri. Mitä tehdä, kun puheenjohtaja ei tätä asiaa yhtiökokouksessa noudattanut? Äänestimme ensimmäisen kerran lausunnon jälkeen.
202010_67102.jpg
Toivota älykäs lämmitys tervetulleeksi taloyhtiöösi
Lämmitys on usein taloyhtiön suurin vuosittainen kuluerä. Vanhanaikaisten lämmityksen ohjausjärjestelmien takia kaukolämpöä kuluu turhaan ja kustannukset nousevat korkeammiksi kuin olisi tarpeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton