Viiden kerrostalon kellarit kuiviksi Espoon Tapiolassa
– Nyt haetaan säästöjä myös energiankulutukseen

Espoon Tapiolassa osoitteessa Louhentie 13 on täysi touhu päällä. Viiden kerrostalon kellarikerroksen remontti merkitsee salaoja- ja sadevesijärjestelmän uusimista. Myös seinäeristeet menevät uusiksi, ja lisälämmöneriste nostaa kellarikerroksen eristyksen uudelle tasolle.

Espoon Tapiolan työmaata tarkastamassa Muottikolmion toimitusjohtaja Mikko Aalto ja rakennustuotemyyjä Jami Helin sekä asennustyöt tehneen Molarum Salaoja Oy:n työnjohtaja Ilari Saarimaa.Espoon Tapiolan työmaata tarkastamassa Muottikolmion toimitusjohtaja Mikko Aalto ja rakennustuotemyyjä Jami Helin sekä asennustyöt tehneen Molarum Salaoja Oy:n työnjohtaja Ilari Saarimaa.

Aiemmin kellarissa ja myös ensimmäisessä asuinkerroksessa kärsittiin kosteudesta. Kellarissa on varasto- ja väestönsuojatiloja, ja sellaisina ne säilyvät myös jatkossa. Remontin jälkeen ei tarvitse huolehtia kosteudesta eikä kylmyydestä, sillä uusi ratkaisu hoitaa molemmat ongelmat.

ISODRÄN®-järjestelmää hyödyntävä salaojaremontti alkoi elokuussa, ja jouluun mennessä kaikki viisi taloa ovat eristeiden ja salaojituksen osalta valmiit. Pihatöitä viimeistellään vielä kevään aikana. Ensi kesänä saadaan pihapiirissä nauttia jo valmiista, kauniista pihasta.

1960-luvun rakenteet ovat peruskorjauksen tarpeessa

Kun taloilla on ikää jo kuusikymmentä vuotta, on aika uusia myös maan alla olevia rakenteita. Tapiolan kerrostaloyhtiö on tyypillinen rakennusajankohtansa edustaja myös salaojituksen osalta.

– Salaojaputkina käytetyt saviruukkuputket olivat jo täysin hajalla. Materiaalit olivat hapertuneet ja puun juuret rikkoneet rakenteita. Kaikilla seinillä ei ollut salaojaputkia ollenkaan. Tällaiset ratkaisut eivät palvele nykyajan vaatimuksia ja ovat yksinkertaisesti vanhentutta tekniikkaa, tekninen johtaja Joonas Kumpula Molarum Salaojat Oy:stä kertoo.

Molarum Salaojat Oy:n tekninen johtaja Joonas KumpulaMolarum Salaojat Oy:n tekninen johtaja Joonas Kumpula

Kun kosteutta oli päässyt vuosien ajan rakenteisiin, se näkyi muun muassa kellarinlattian maalipinnan hilseilynä.

Nopea ja helppo asentaa

Aluksi perustusten seinäpinnasta puhdistettiin pois vanhat materiaalit, jotka tämän ikäisissä taloissa ovat tyypillisesti usein bitumia tai kermiä. Kun puhdas betonipinta oli saatu esiin, se vuorattiin kauttaaltaan 100 millimetrin paksuisilla Isodrän-levyillä, yhteensä 200 mm vahvuisesti.

ISODRÄN®-levyt valmistetaan Ruotsissa bitumilateksiemulsiolla vettymättömiksi käsitellyistä ja yhteenliimatuista, pyöreistä EPS-palloista. Levyillä on hyvä lämmöneristyskyky, ja niiden huokoinen rakenne laskee kosteuden ja vesihöyryn lävitseen.

– ISODRÄN®-lämmöneristeen avulla talon perustuksiin saadaan sekä lämmöneriste että kapillaarikatko. Kosteus poistuu eristeen kautta salaojaputkiin. Hengittävä ISODRÄN®-materiaali toimii pystysalaojana ja tehokkaana lämmöneristeenä, Joonas Kumpula kertoo.

TUTUSTU ISODRÄN-TUOTTEISIIN

Vanhat rakenteet päästävät kosteuden kellarikerroksiin.Vanhat rakenteet päästävät kosteuden kellarikerroksiin.
Isodrän-levy estää normien mukaisesti veden joutumisen rakenteisiin ja on sekä lämmöneriste että pystysalaoja muurin kyljessä.Isodrän-levy estää normien mukaisesti veden joutumisen rakenteisiin ja on sekä lämmöneriste että pystysalaoja muurin kyljessä.

Salaojittava eriste siirtää seinän kastepisteen seinärakenteesta seinän ulkopuolelle lämmöneristeeseen. Vesihöyry kulkee lämpimästä kylmän suuntaan, tiivistyy vedeksi ja johtuu salaojaputkiin.

Molarum Salaojat Oy on ISODRÄN®-materiaalin suurkäyttäjä. Kumpula arvioi, että yritys on asentanut levyä toistasataatuhatta neliötä. Uudenmaan alueella toimiva Molarum Salaojat Oy on tehnyt yli 2000 salaojasaneerausta sekä pien- että kerrostaloihin. Yhteistyökumppani Muottikolmio toimittaa ISODRÄN®-materiaalit Ruotsista.

– ISODRÄN®-levyn etu on sen monitoiminnallisuus: yhdellä tuotteella saadaan aikaan sekä salaojitus että lämmöneristys. Lisäksi se on nopea asentaa, kun koko levy kiinnitetään vain yhdellä kiinnikkeellä, Kumpula kertoo.

isodrän eristelevyjen asennus kerrostalon sokkeliavasten-1080x1

Levyn ulkopintaan asennetaan suodatinkangas, jonka jälkeen alkuperäinen maa-aines voidaan levittää takaisin paikalleen. Työvaiheita on vähemmän kuin perinteisessä patolevy-styrox-sepeli-yhdistelmässä.

Energiaa säästyy reilusti

ISODRÄN®-levyillä tehty salaojaremontti talon kellarikerrokseen säästää energiaa, kun talon lämmöneristys paranee.

– Asuinmukavuus paranee, kun kellaritilat saadaan kuiviksi ja lämpimiksi. Uuden lämmöneristeen vaikutus heijastuu koko taloon. Energialasku pienenee tuntuvasti, kun lämmönhukka saadaan kuriin, Joonas Kumpula muistuttaa.

Kaipaako talo salaojaremonttia?

Laske hintalaskurilla ISODRÄN®-ratkaisun kustannukset

ISODRÄN®-remontit yhteistyökumppaneidemme avulla ympäri maan

TUTUSTU ISODRÄN-TUOTTEISIIN


isodrän levujä kerrostalon pihalla-1920x1080
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
30.11.2022