Viikon kysymys: Voiko varastotilojen sähkönkulutuksen laskuttaa erikseen?

Kyseessä on pieni paritaloyhtiö, jossa on toisen talon alakerrassa kolme autotallia ja yksi iso varastotila. Tilat ovat myytyjä niin, että yksi omistaa tallin ja varaston ja kaksi muuta pelkät autotallit. Asensimme yhtiöön sähkömittarin, jolla voidaan seurata varastotilan sähkönkulutusta. Aiemmin varastotilan omistaja ei ole maksanut sähköstä, mutta yhtiössä on nyt päätetty ottaa laskutus kulutetusta sähköstä. Onko lain mukaan oikein tehdä näin? Missään papereissa ei ole tullut ilmi, että vastikkeeseen kuuluisi sähkö.

    

Vastaus:

Sähkömittarin asentaminen tilaan on sinänsä ihan ok, jos halutaan seurata sähkön kulutusta.

Jos halutaan alkaa laskuttaa osakasta sähkön kulutuksesta uutena maksuperusteena se vaatinee yhtiöjärjestyksen tarkastamisen ja mahdollisesti yhtiöjärjestyksen muuttamista. Uudesta maksuperusteesta päättää yhtiökokous asunto-osakeyhtiön edellyttämällä tavalla.

Osakkeenomistaja on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan. Vastikkeen maksuperusteesta on määrättävä yhtiöjärjestyksessä. Erillistä sähkömaksua ei mielestäni tarvitse alkaa keräämään, eli sen keräämättä jättäminen ei loukkaa kenenkään yhdenvertaisuutta.

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."


x66545.pagespeed.ic.fN930vUkPy (1)

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-, ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin. Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella 15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.

Ota tästä yhteyttä Markukseen.

Ota yhteyttä

markus-tlvio-750x1200

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Tilaa uutiskirje


Jätä yhteydenottopyyntö

Haluatko yhteydenoton lakimieheltä?

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
23.1.2023