• Etusivu
  • Remontti

Tiilestä muuratut tulisijat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 18.08.2010
20108_22823.jpg

Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.

Muuratuista tulisijoista on kertynyt hyviä kokemuksia jo vuosisatojen ajalta. Kun niihin yhdistetään tiilien ja laastien kehitystyö, ei tiilestä muurattujen tulisijojen suuri suosio tule yllätyksenä. Tiilestä muuratun tulisijan valintaan on monta hyvää syytä.

Yksilöllisyys ja sopivuus arkkitehtuuriin


Tiilestä voit rakentaa juuri omien toivomustesi ja tarpeidesi mukaisen tulisijan.


Tiilien väri-, pinta- ja kokovaihtoehdot tarjoavat mahdollisuuden toteuttaa kotisi arkkitehtuuriin, sisustukseen ja henkeen sopivan tulisijan. Puhtaaksimuurauksen lisäksi tulisija voidaan kaakeloida, rapata, slammata (ohutrapata) tai maalata.

Hyvä lämmönvarausominaisuus ja tasainen lämmönjakautuminen


Tiilestä muuratun tulisijan hyvä lämmönvarausominaisuus perustuu materiaalien lisäksi sen kokonaismassaan. Massiivisena rakenteena muurattu tulisija varaa ja tasaa asunnon lämpöä, vaikka sitä ei lämmitettäisikään.

Alhainen pintalämpötila

Alhaisen pintalämpötilan vuoksi tiilestä muurattu tulisija luovuttaa lämpöä hitaasti ja pitkään; lämpötila ei nouse kiusallisen korkeaksi pitkänkään lämmitysvaiheen aikana, joten se on myös turvallinen.

Tehokas palaminen ja hyvä hyötysuhde

Koska tiili kestää kovaa kuumuutta, on puhtaan palamisen edellyttämä korkea lämpötila (yläpalotilassa jopa 800–900 °C) muuratussa tulisijassa mahdollinen. Koska puusta irtoavat kaasut palavat loppuun asti, on hormiin johdettavien savukaasujen lämpötila alhainen ja tulisijan hyötysuhde tästä johtuen korkea sekä hiukkaspäästöt alhaiset.

Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.

Muurattu rakenne – Tiili ja laasti


Muurattu rakenne koostuu kahdesta perin eriluonteisesta materiaalista, kovasta tiilestä ja plastisesta laastista. Laasti on tiilen pari, voidaan puhua yhdistetystä rakenteesta, ei tiiltä ilman laastia. Eri materiaalien suhde on noin 3:1 eli neljäsosa muurista on laastia.

Eikä kaksi ilman kolmatta, tätä paria ei voida ajatella ilman muuraria. Ja tämä lisätekijä antaakin hengen muuratulle rakenteelle, muurauksen luonne ja viehätys syntyy ihmiskäden jäljestä. Pienistä inhimillisistä vaihteluista, niihin kone ei pysty.

Sen ilme puhtaaksimuurattuna tai pinnoitettuna eri tavoin antaa riittävän laajat mahdollisuudet tyydyttämään asukkaitten erilaisia toiveita. Sen fysikaaliset ominaisuudet ovat ilmeisen sopivat tulisijakäyttöön.

Tulitiili muodostaa tulipesän seinämänä sopivan kestävän rakenteen, joka kestää polttopuitten kovakouraisenkin syötön. Toinen tärkeä ominaisuus on tulitiilien oikea lämmönjohtavuus. Tulipesän seinämien pintalämpötila kohoaa riittävän korkeaksi puhtaan palamisen kannalta. Tulitiilimuurauksessa laastin osuus on vain 5% koska saumojen paksuus on 2-3 mm.

Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.

Tulisijan osissa, jotka eivät ole liekkien kanssa tekemisissä, käytetään tavallista poltettua tiiltä. Sisäosissa käytetään savilaastia, sillä se on joustavaa ja sen lämpölaajeneminen on lähes sama kuin tiilen. Lämpölaajenemisen hallinta onkin tulisijojen keskeisin erikoisvaatimus. Tulisijojen kehitys on johtanut liikuntasaumojen käyttöön eri aikaan lämpeävien ja eri tavalla laajenevien tulisijan osien välillä. Alun perin koettiin selvitä massiivisen rakenteen ja myöhemmin ns. kuivasaumojen avulla. Nykyään tehdään liikuntasauma, joka täytetään 10 mm paksuisella vuorivillalevyllä, nopeimmin lämpiävän tulipesän ja tulisijan rungon väliin.

Runko muurataan yleensä peruskokoisesta umpitiilestä. Lämpö siirtyy rungon massaan ja savukaasuista säteilemällä ja johtumalla. Nykyään rakennetaan melkein poikkeuksetta tulisijan rungon ympärille kuori, joka myös erotetaan sisäosasta liikuntasaumalla. Sauma sallii muurauksen lämpöliikkeet ja samalla tasaa merkittävästi pinnan lämpötiloja. Sauman hyvällä toiminnalla on suuri merkitys tulisijan käyttöiälle.

Kuori tehdään usein kapeasta moduulitiilestä ja voidaan muurata myös muuraussementtilaastilla. Lämpö kulkee kuoren läpi tulisijan pintaan ja säteilee siitä tasaisesti huoneeseen. Kuorellisen muuratun tulisijan lämmöntuotto on tasaista ympäri vuorokauden.

Muuratun tulisijan hankinta


Tulisijan teko kannattaa antaa ammattitaitoisen muurarin tehtäväksi, jolloin muurari määrittelee tarvittaessa toivomustenne mukaisen tulisijan materiaalimäärät. Voit hakea ammattilaisen tulisijan muuraukseen muurarien aluejärjestöistä tai tulisijamuurariyhdistyksestä. Kaikki muurattavaan tulisijaan tarvittavat materiaalit löydät rautakaupoista.

Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Paikalla muurattu, yksilöllinen Terca-tulisija.
Wienerberger Oy Ab
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
200910_19268.jpg
Vanhan julkisivun korjaus
Jatkuvasti kohoava energian hintataso on johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös rakenteen elinkaariedullisuus eli käytön aikaiset kustannukset tulee olemaan yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun peruskorjausvaihtoehtoa valittaessa. Tiilijulkisivu on pitkällä aikavälillä energiaedullisin ja vähiten huoltoa kaipaava julkisivuratkaisu.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta tiilellä
201810_54883.jpg
Energiatehokkuutta Kooltherm-julkisivueristeellä
Kingspanin Kooltherm lämmöneristeillä vanhankin asuintalon energiatehokkuutta voidaan parantaa matalaenergia- tai jopa passiivitasolle asti. Tehokkaalla lämmöneristyksellä rakennuksen lämmityskustannukset pysyvät maltillisina.
37_P_113217_3.jpg
NIBE Kiinteistö 2018 -messuilla
NIBE ENERGY SYSTEMS – MAALÄMPÖTEKNOLOGIAN YKKÖNENNIBE-lämpöpumppuratkaisut kiinteistöilleAutamme sinua rakentamaan toimivan lämmitysjärjestelmän kiinteistöösi, oli kysymys sitten teollisuuskohteesta, julkisesta tilasta tai asuinkiinteistöstä. Markkinoiden edistyneimmät laitteet, innovatiivinen tuotekehitys, kattava tekninen tuki sekä etäohjaus ja -huolto varmistavat laadukkaan toimituksen suunnittelustatoteutukseen.Nosta kiinteistösi arvoa ja laske lämmityskuluja lämpöpumpputeknologian avulla. Kokemuksemme erilaisistaprojekteista on kätesi ulottuvilla.Pohjoismaista laatua.NIBE Energy Systems on Pohjoismaiden suurin lämmitysjärjestelmien tuottaja sekä lämpöpumppujen ja lämminvesivaraajien Pohjois- Euroopan markkinajohtaja.Globaali toimija.NIBE työllistää yli 14 000 työntekijää ja harjoittaa liiketoimintaa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja AasiassaOlet lämpimästi tervetullut osastollemme keskustelemaan asiantuntijoidemme kanssa sekä tutustumaan monipuoliseen tarjontaamme – olemme paikalla teitä varten!Original Sokos Hotel Vaasa klo 17.00-20.00 ja Scandic Julia Turku 17.00-20.00Tapahtuman päätteeksi tarjotaan päivälinen klo 20.00.
201512_44983.jpg
Onko lasitettu parveke jo talvikunnossa?
Haluaisitko syödä aamiaista parvekkeella kärsimättä kylmästä tuulesta? Haluaisitko syödä illallista parvekkeella, ilman että vieraasi kärsivät sateesta? Parvekelasitus muuttaa avoimen, tuulisen ja säille alttiin tilan suojatuksi oleskelutilaksi, joka suorastaan kutsuu viettämään aikaa siellä. Lumon parvekelasitus muuttaa parvekkeen mukavaksi lisätilaksi.Tilaa maksuton esite!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton