• Etusivu
  • Osakas

Viikon kysymys: parveke- ja hissiremontit

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 10.05.2011
Kerrostalo

Kysymys: Taloyhtiön parveke- ja hissiremontit

Jos olen ymmärtänyt oikein niin yksi uuden asunto-osakeyhtiölain tuomista muutoksista on, että kustannukset voidaan kohdistaa entistä tarkemmin osakkeen omistajille. Loppuvuodesta taloyhtiössä aloitetaan suunnittelemaan parvekeremonttia.

Voidaanko uuden lain nojalla huoneistojen parvekkeiden maksuosuus kohdistaa näille ja yhteisten käytäväparvekkeiden osuudet kaikille osakkaille, kun puolella huoneistoista taloyhtiössä on oma parveke?

Myös hissiremontti on suunnitteille kaikkiin 5 rappuun. Voiko alimmassa kerroksessa asuva maksaa vähemmän kuin ylemmissä kerroksissa? Salliiko uusi laki parvekkeiden tai hissien kunnostuskustannusten jaon portaittain, esim A,B,C,D,E rapuille? Esim jos A rapussa ei ole hissiä tai parvekkeita ollenkaan. Kiitos

Vastaus:

Asunto-osakeyhtiön kulut katetaan pääsääntöisesti osakkailta perittävällä vastikkeella. Vastikkeen perusteet on kirjattava yhtiöjärjestykseen. Nykyisenkin lain nojalla on mahdollista, että vain osa osakkeenomistajista maksaa yhtiövastiketta tiettyjen menojen kattamiseen.

Uuden asunto-osakeyhtiölain 3 luvun 3 §:ään on nimenomaisesti kirjattu mahdollisuus yhtiöjärjestyksessä määrätä vastike maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten maksuvelvollisuus on vain tiettyjen osakkeiden omistajilla. Näin yhtiöjärjestystä muuttamalla voitaisiin esimerkiksi velvoittaa vain hissitalon osakkeenomistajat osallistumaan hisseistä aiheutuviin kustannuksiin. Päätös yhtiöjärjestyksen muuttamisesta edellyttää kuitenkin paitsi 2/3-osan määräenemmistön myös niiden osakkeenomistajien suostumuksen, joiden vastike kasvaisi muutoksen johdosta.

Uuden asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokous voisi yksinkertaisella ääntenenemmistöllä päättää hissin jälkiasennuksesta taloon, jossa hissiä ei nyt ole. Tällöin vaaditaan kuitenkin lisäksi enemmistö niiden osakkaiden äänistä, joihin uudistus liittyy. Myös kulut jaettaisiin kerroksittain jyvitettynä niiden osakkaiden kesken, joita uudistus koskee.

Vastaaja:

Nordius/ Jari Oivo
Varatuomari
Asianajotoimisto Saloranta Lunkka Pohja ja Kopra Oy
Rautatienkatu 19 A
15110 Lahti
puhelin vaihde 03 876 460

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Jurinet Oy
Osakas
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton